גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות ההייטק נכנסות לעידן של אי ודאות: אלה התנאים החדשים שמציבים המשקיעים

עדיפות ברווחים מהאקזיט, הגנה מפירוק ובקשה לדיבידנדים: המשבר החזיר את תנאי ההגנות הדרקוניים של משקיעי ההייטק שהיו נהוגים לפני הקורונה ● עו"ד ליאור אבירם: "עד אמצע 2022 המשקיעים נלחמו על הזכות להשקיע, היום נקודת האיזון נוטה בבירור לטובתם"

המשבר החזיר את תנאי ההגנות הדרקוניים של משקיעי ההייטק / איור: Shutterstock
המשבר החזיר את תנאי ההגנות הדרקוניים של משקיעי ההייטק / איור: Shutterstock

עליית האינפלציה והריבית בארה"ב, הירידות בבורסה והמיתון הכלכלי שהגיע אחריו הוציאו ממרבית המשקיעים - גם הגדולים והחזקים שבהם - את המוטיבציה להכניס את היד לכיס ולהשקיע בחברות טכנולוגיה חדשות. למרות שקרנות הון סיכון עדיין מחזיקות במיליארדי דולרים בחשבונותיהן, רבות עדיין יושבות על הגדר וממתינות לסימני התאוששות כלכלית. ביטוי מובהק לכך הוא הפגיעה בחדי הקרן: קצב היצירה שלהם ירד משמעותית מ־55 חדי קרן חדשים בארה"ב בינואר אשתקד לארבעה בלבד השנה. 

אבי טיומקין: "אם ההפיכה המשטרית תצא לפועל, ישראל בדרך להיות טורקיה"
חברת הסייבר וויז מגייסת 300 מיליון דולר: "הכסף לא ייכנס לישראל" 

כעת מתברר שכשהמשקיעים מתרצים ומוכנים להשקיע בחברות חדשות, הם עושים זאת תוך הקטנה משמעותית של הסיכון. גם כשמדובר באקזיט שיתרחש עוד עשור, הם מבקשים לוודא שבכל אירוע מכירה - גם כזו שנעשית בהפסד - הם ירוויחו בכל מחיר, לעיתים על חשבון המשקיעים הקודמים, היזמים והעובדים. קשה לבוא אליהם בטענות: המחירים שמקבלות חברות היוצאות לאקזיט כיום הוא נמוך מאוד, בעוד שהאפיק האלטרנטיבי - הנפקה בבורסה בניו יורק - נסגר וצפוי להיפתח רק בעוד שנה או שנתיים.

כך, חברת הבינה המלאכותית המבטיחה איגוואזיו מתל אביב (Iguazio) שגייסה 80 מיליון דולר, נמכרה לאחרונה ב־50 מיליון דולר בלבד, לאחר שבעבר קיבלה תג מחיר של כ־168 מיליון דולר בזמן סיבוב השקעה; אילוסיב נטוורקס, חברת סייבר מבטיחה, נמכרה בפחות מפי 2.5 מהסכום שגייסה. כל הצדדים הרוויחו אך באופן מוגבל ביותר, ונמוך ביחס לצפיות. האנקדוטות מההייטק הישראלי מצטרפות לנתונים עגומים שהגיעו מהשוק האמריקאי. על פי חברת המחקר PitchBook, סך התקבולים מאקזיטים נחתך ב־90.5% וירד מכ־753 מיליארד דולר ב־2021 לשפל של 71.4 מיליארד דולר סך הכל בשנת 2022. זהו שיא שלילי מאז 2016, שהייתה השנה האחרונה שבה ירדו סך התקבולים מאקזיטים בארה"ב מתחת לרף ה־100 מיליארד דולר.

מיקום גבוה בחלוקת השלל

אם בשנות הקורונה היו אלה המשקיעים שחיזרו אחרי היזמים כדי לזכות בכל מחיר בנתח מההצלחה שלהם, כיום התהפכה המגמה - היזמים הם אלה שזקוקים למשקיעים ומוכנים לעיתים להבטיח מניות ומזומן באקזיט בתנאים שעלולים לפגוע גם בהם בסופו של דבר, ובפרט כדי להותיר את החברה שבניהולם בחיים. "אם עד אמצע 2022 המשקיעים נלחמו על הזכות להשקיע בחברות, הרי שכיום נקודת האיזון נוטה בבירור לטובת המשקיעים - ולכן שווי החברות מתעדכן מטה, וגם התנאים המשפטיים הולכים לטובתם", אומר עו"ד ליאור אבירם, שותף מנהל בפירמת שבלת.

 

בשבוע שעבר חשפה חברת כרטא, המנהלת מניות של אלפי חברות סטארט־אפ וחדי קרן, כי ההרעה בתנאי ההשקעה עבור היזמים עלתה פלאים מאז תחילת 2022. אלה מזכירים את התנאים הקשוחים שניתנו בשנים 2018-2019, ולעיתים אף גרוע מכך.

"מפחיתים את התמריץ לחפש אקזיט מהיר"

כך למשל, יותר ויותר משקיעים דורשים להבטיח לעצמם שבמקרה שהחברה תימכר בהפסד הם יקבלו בחזרה לא רק את סכום ההשקעה המקורי שלהם, אלא גם יימצאו במיקום גבוה יותר בסדר חלוקת השלל. כלומר, אם השקעתם עמדה על מיליון דולר, הם מעוניינים להבטיח לעצמם שבזמן שהחברה נמכרת בהפסד, בכל מקרה הם יקבלו שניים או שלושה מיליון דולר, עוד לפני ששאר המשקיעים מתחלקים עם היזמים והעובדים ברווח מהעסקה.

"באמצעות מנגנוני ההגנה, משקיעים מפחיתים את התמריץ שהיה יכול להיות ליזמים לחפש אקזיט מהיר שיאפשר להם ליהנות מהכספים שהזרימו המשקיעים לקופת החברה, במקום לעמול על הגדלת שווייה באמצעות פיתוח הטכנולוגיה והוכחת המודל העסקי", מסבירה ד"ר יפעת ארן, חוקרת תאגידים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה. "הקדימות של בעלי מניות הבכורה בסדר הנשייה במקרה שהחברה נמכרת שלא ברווח או מתפרקת, נקראת זכות העדיפות בפירוק (liquidation preference), והיא יכולה להופיע בצורות שונות".

ד''ר יפעת ארן, אוני' חיפה / צילום: עו''ד בוריס פלדמן

מנגנון זה מבטיח שגם כאשר החברה נמכרת במחיר הפסד, המשקיע המועדף ייצור תשואה על השקעתו, גם על חשבון בעלי המניות האחרים. על פי כרטא, שיעור העסקאות האלו גדל מ-1.3% בימי השפע של בועת הקורונה של הרבעון השני של 2021, עד ל־6.4% מהעסקאות ברבעון הרביעי של 2022.

מנגנון הגנה נוסף שבו משתמשים המשקיעים בימים אלה, הוא הדיבידנדים המצטברים, שבמסגרתם מקבל המשקיע מדי תקופה מניות בכורה וזכויות לקבלת דיבידנדים במזומן בזמן מכירת חיסול, אפילו בזמן שבו החברה איננה רווחית או מכניסה. שיעור סבבי ההשקעות בו דורשים המשקיעים דיבידינדים מצטברים על ההשקעה שלהם, זינק גם הוא מ־3% ברבעון השני של 2021 ל־10% ברבעון החדש, נתון גבוה אף יותר מזה שנצפה בכל שנת 2019.

"דאבל דיפ": החזר השקעה ונתח מההכנסות

סוג שלישי של הגנה על המשקיעים, הידוע בתעשייה כמנגנון הטבילה הכפולה - "דאבל דיפ". זהו תנאי השקעה דרקוני שמחייב את היזמים לא רק להחזיר למשקיע את הסכום שהשקיעו, אלא גם לאפשר להם השתתפות בחלוקת ההכנסות מהמכירה בהתאם לשיעורם בעוגת בעלי המניות. מטבע הדברים, תנאי זה לא זכה לפופולריות בשנות הקורונה וכעת חזר לאופנה. שיעור העסקאות שכללו תנאי זה ירדו בחדות בתקופת השפע שבין השנים 2019 ל־2021, וזו נבלמה ונותרה יציבה לאורך כל 2022.

"היינו מצפים שכששווי החברות יורד, המשקיעים לא ימהרו להוסיף הגנות על ההשקעות שלהם", אומר אבירם. "אבל המציאות הפוכה: כשהשוק יורד כולם חוששים מהמשך ירידת הערך וממחסור במזומנים להשקעות. גם אם החברה תצליח לייצר הכנסות ותפגוש את השוק בצורה מוצלחת, היא עדיין תתקשה לגייס בשווי הרצוי לה, פשוט כי לא יהיה מספיק כסף להשקעות בחוץ".

עו''ד ליאור אבירם / צילום: אורן דאי

את התופעה ניתן לראות ביתר שאת בסבבים המגלמים ירידת ערך לסטארט־אפים, כלומר, שבהם התפשרו היזמים על המשך השקעה בחברה, במגמה הפוכה המצמצמת את השווי שלהם, תופעה שכמעט ולא התקיימה בשנתיים האחרונות. במסגרת סבבי ה"דאון ראונדס", כפי שהם מכונים בתעשייה, שיעור בעלי המניות שדרשו מניות בכורה מיוחדות עלה מ- 50% ב־2021 ל־64% בשנה שעברה, כך על פי פירמת עורכי הדין ווילסון סונסיני, המפרסמת מדי רבעון דוח על תנאי ההשקעה בסבבי הגיוס בהם היא מעורבת.

שיעור בעלי המניות שדרשו את מנגנון ה"דאבל דיפ" עלה מ-0% ב־2021 ל־36% ב־2022, ושיעור המשקיעים שדורשים לדלל משמעותית את המשקיעים שבוחרים שלא להשתתף בסיבוב חדש, באמצעות מנגנון בשם Pay to Play, גדל משמעותית מ- 17% ב־2021 ל־43% ב־2022. דוגמה לכך ניתן למצוא בהחלטת קרן הענק סקויה - שספגה כמה מכות לאחרונה, כמו פשיטת הרגל של חברת הפורטפוליו FTX - שלא להשתתף בהשקעה בחברה האמריקאית סיטיזן שמאפשרת למשתמשים לדווח על אירועי פשע מצולמים. המשקיעים החדשים דחקו את סקויה באמצעות סיבוב שבו שיעור המניות שלה בחברה הצטמצם פי 10, ונציגה פרש מהדירקטוריון.

"בתקופות שבהן תחזיות המכירות של חברות מתבדות, לקוחות ומשקיעים מבטלים חוזים, וחברות הזנק על סף סגירה, המשקיעים שמוכנים להזרים משאבים לחברה סובלים מבעיית הנוסע החופשי: לכל אחד יש אינטרס שלא להשקיע וליהנות מהכסף שיוזרם לחברה על-ידי המשקיעים האחרים. כדי לפתור את התמריץ השלילי הזה חברות לעיתים מאמצות תניית Pay-To-Play ולכן רואים אותה חוזרת בעיתות משבר ונעלמת בזמנים של צמיחה", אומרת ארן.

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח