גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בנתה עסק רפואי מרשים, אבל לא מצליחה להרוויח: מה עובר על אינסייטק

חברת המכשור הרפואי הוותיקה אומנם מכניסה קרוב ל־100 מיליון דולר בשנה, אך תזרים המזומנים השלילי שלה גבוה כמעט באותה המידה, והכספים הרבים שגייסה בשנות פעילותה - מעל חצי מיליארד דולר - הולכים ואוזלים, ללא רמז לאקזיט

מכשיר הדמיה של אינסייטק / צילום: אתר החברה
מכשיר הדמיה של אינסייטק / צילום: אתר החברה

בודדות הן חברות המכשור הרפואי שהוקמו בישראל, והגיעו באופן עצמאי למחזור הכנסות שנתי של כ־100 מיליון דולר. מוכרות כמה כאלו בתחום הרפואה האסתטית, ויש את חברת המכשור לטיפול בסרטן נובוקיור - שהונפקו מעבר לים וזכו לשוויים אדירים. חברות אחרות בתחום הגיעו לכל היותר להכנסות של כמה עשרות מיליוני דולרים, ואז נמכרו בדרך כלל. גם כאן מדובר במקרים נדירים.

אחרי הקריסה מגיע שכר הטרחה: 12.5 אלף השעות שהקפיצו את הנושים
פיטורים, חיתוך מחירים וחזרה לבסיס: אסטרטגיית מטא להתאוששות מהמשבר
בין גאות למשבר: כך הפכה חני גולדשטיין ל"סנטה קלאוס" של ההייטק

והנה, חברה נוספת מתקרבת לפרוץ את הרף הזה, אבל החגיגה לא שלמה. אינסייטק מתחום מכשור האולטרסאונד פרסמה בשבוע שעבר דוחות כספיים חלקיים, מהם עולה כי רשמה הכנסות של 96 מיליון דולר ב־2022, המשקפות צמיחה של 30% לעומת 2021, שהושגה בתקופה שבה לא קל לשווק מכשור רפואי.

אבל יתר הנתונים שפורסמו מצביעים דווקא על הרעה: הפסדי החברה גדלו ב־37% אשתקד ל־86 מיליון דולר; תזרים המזומנים השלילי הוכפל ל־90 מיליון דולר; וההון העצמי של אינסייטק בסוף התקופה קטן בכ־70% ועמד על כ־30 מיליון דולר בלבד.

אינסייטק פיתחה מערכת מבוססת אולטרסאונד לצריבה סלקטיבית של רקמות בגוף באופן זעיר פולשני. לפני כחמש שנים, בראיון לגלובס אמר מנכ"ל החברה, מוריס פרה, כי בחזונו אינסייטק, שפיתחה טכנולוגיה פורצת דרך, תגיע יום אחד לאקזיט בסכום של 30-50 מיליארד דולר. פרה מנהל את אינסייטק משנת 2016, לאחר שקודם לכן ייסד והוביל את חברת מאקו סרג'יקל, שביצעה ניתוחים בתחום האורתופדי ונמכרה תמורת 1.65 מיליארד דולר.

 

בינתיים נראה כי השווי שבו מתומחרת אינסייטק "ירד לקרקע". במהלך קדחת מיזוגי הספאק בוול סטריט בשנת 2021, ביקשה החברה להתמזג לחברת SPAC לפי שווי של 1.9 מיליארד דולר, אך בתחילת 2022 - לאחר התקררות הטרנד - המהלך בוטל. כעת על החברה להראות - בעיקר לבעלי השליטה בה, משפחת קוך האמריקאית - כי היא יכולה להיות לא רק חברה גדולה, אלא גם כזו שמייצרת ערך.

זקוקה לשיפויים ביטוחיים

מנתוני החברה עולה כי בידיה מזומנים בהיקף 109 מיליון דולר, כלומר בקצב השריפה הנוכחי יש לה דלק לעוד שנה. לפני כחודשיים הודיעה החברה כי חתמה על הסכם לקבלת מסגרת אשראי בהיקף של 200 מיליון דולר מ"גורמים הקשורים לבעלי המניות הקיימים". מתוך כך כבר מומשו 100 מיליון ועוד 100 מיליון זמינים לה עד 2024. המלווים קיבלו אופציות הניתנות למימוש למניות החברה, בתנאי עסקת ההשקעה האחרונה של משפחת קוך ב־2020, לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר.

עוד עולה מתמצית הדוחות (שפורסמה על ידי חברת אלביט מדיקל המחזיקה ב־3% ממניות אינסייטק) כי הרווח הגולמי של החברה עומד על 52 מיליון דולר, שיעור רווחיות גולמית של 54%, שלא נחשב מזהיר עבור חברת מכשור רפואי, ומהווה שחיקה לעומת שנת 2021. הגורמים לכך הם כנראה האינפלציה ועלויות השינוע שצמחו בכל תחום המכשור הרפואי.

 

אינסייטק נמצאת כיום בתהליך של השגת שיפויים ביטוחיים עבור המוצרים שלה מחברות הביטוח השונות בארה"ב. אף שדיווחה על כמה הצלחות בתחום הזה, כל עוד המוצרים אינם משופים עבור רוב המבטחים בארה"ב ובשווקיה הנוספים, היא מוגבלת ביכולתה לגבות מחיר המשקף את העלויות האמיתיות שלה.

אינסייטק היא גם חברה שהיסטורית משקיעה סכומים גבוהים מאוד במו"פ, כדי להרחיב את ההתוויות שעבורן משמש המכשיר שפיתחה. למשל, החברה החלה לאחרונה ניסוי קליני להוכחת היעילות של המכשיר באבחון וניטור סרטן המוח, באמצעות פתיחת "מחסום הדם־מוח" של המטופל, באופן שמאפשר לסמנים ביולוגיים של סרטן לזרום למחזור הדם שלו, כך שניתן יהיה לאסוף אותם ולבצע "ביופסיה נוזלית" לאבחון הסרטן. ניסויים אלה עולים עשרות מיליוני דולרים.

הסיכוי לחילוץ החברה באמצעות עסקת רכישה, נראה כרגע נמוך בשל חוסר הרצון של חברות המכשור הרפואי הגדולות לבצע עסקאות כאלה כרגע, בשוק המאופיין באי ודאות. נראה כי אינסייטק תמשיך להיות תלויה ברצון הטוב של משפחת המיליארדרים קוך, שכבר השקיעה בה מאות מיליוני דולרים, בתקווה שתוכל להגיע למאסה קריטית של התוויות משופות, כדי לשנות את פרופיל הרווחיות שלה.

מטיפול לרחם לניתוחי מוח

סיפורה של אינסייטק מתחיל ב־1999, אז נולדה החברה כספין־אוף של חברת אלביט הדמיה לתחום הרפואי, בשותפות עם חברת ההדמיה הרפואית הבינלאומית GE. החברה פיתחה מערכת המאפשרת למקד אנרגיית אולטרסאונד מכמה מוקדים, וכך לצרוב נקודה ספציפית מאוד של רקמה בתוך הגוף, כתחליף לניתוח.

כאשר אלביט הדמיה נרכשה בידי מוטי זיסר ז"ל, שהפך אותה לחברה המשקיעה בנדל"ן בחו"ל, זיסר נאלץ להמשיך לתחזק את אינסייטק בשל "גלולת רעל" שנכללה בתקנון אלביט הדמיה, אבל עם הזמן "התאהב" בחברה.

בתחילת דרכה פיתחה אינסייטק מערכת לצריבה של שרירנים ברחם, כחלופה לכריתתו. המוצר הזה הגיע להכנסות של מעל 10 מיליון דולר, בעיקר בשוק האמריקאי, בשותפות עם חברת GE. אבל בסופו של דבר הוא לא הצליח להתבסס בשוק, בשל האטרקטיביות הכלכלית של פתרונות חלופיים של כריתת רחם ולפרוסקופיה, וכנראה גם בעיות איכות.

בתקופה זו, אלביט הדמיה הייתה המממנת העיקרית של החברה, יחד עם GE וקרן Meditech Advisors, אך לקראת 2014, עם דעיכתה של אלביט הדמיה (שנדרשה להסדר חוב ענקי שבו איבד זיסר את השליטה בחברה) החל איום תזרימי על החברה.

ההצלה שלה הגיעה בזכות קרן יורק, שהשקיעה בחוב של אלביט הדמיה והפכה לבעלת מניות מרכזית בחברה, ואף החליטה להשקיע באינסייטק ישירות. בינתיים, אינסייטק התקדמה ליישומים אחרים לטכנולוגיה שלה, וספציפית לתחום של ניתוחי מוח ללא פתיחת גולגולת, בין היתר לתחום הפרקינסון ומחלות רעד אחרות. כמו כן יש לה אישור לטיפול בגידולים בערמונית.

בהדרגה, היא החלה לפרק את השותפות עם GE ולעבוד עם החברות פיליפס וסימנס. היום היא משווקת את מוצריה בשווקים העיקריים באמצעות צוות מכירות עצמאי. המכירות אכן עולות, אבל החזקת מערך כזה של מעל 400 עובדים, היא יקרה.

התזרים נותר בעייתי עד שנכנס מושיע חדש. קרן ההון סיכון KDT של משפחת קוך, שהפכה לבעלת מניות בחברה ב־2017. סבבי הגיוס שהובילה KDT, הכניסו לחברה מעל 300 מיליון דולר, ובסך־הכול על פי אתר IVC גייסה אינסייטק מעל חצי מיליארד דולר עד היום.

משפחת קוך רכשה את רוב מניות אלביט הדמיה בחברה, ואילו קרן יורק מכרה חלק מהחזקתה ב־2021 לקבוצת משקיעים ונותרה עם כ־13% בחברה.

התמחור הגבוה ביותר של החברה היה ב־2020, בעת גיוס בהובלת משפחת קוך, לפי כ־1.3 מיליארד דולר. לאחר שהכוונה להתמזג עם ספאק לא צלחה ובהתאם לתנאי השוק, בוצעה מכירת המניות של יורק לקרנות הישראליות לפי שווי חברה נמוך יותר של מיליארד דולר - רחוק מאותם 30־50 מיליארד דולר שאליהם שאף המנכ"ל פרה.

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל