גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרן הפנסיה הגדולה בשבדיה השקיעה סכומי עתק בבנקים שקרסו

קרן הפנסיה אלקטה מחזיקה במניות בהיקף 1.1 מיליארד דולר בבנקים שקרסו, סיליקון ואלי וסיגנצ'ר בנק, ובעוד 915 מיליון דולר בבנק פירסט ריפבליק, שעלו ספקות בקשר לעמידות שלו ● מנכ"ל הקרן אמר בראיון לבלומברג כי "מדובר בכישלון גדול עבורנו כמשקיעים, אך מדובר רק ב-1% מסך הנכסים המנוהלים ע"י הקרן"

בנק סיליקון ואלי / צילום: Associated Press
בנק סיליקון ואלי / צילום: Associated Press

"כישלון גדול", כך כינה מנכ"ל קרן הפנסיה הגדולה ביותר בשבדיה, מגנוס בילינג, את הימור ההשקעה בהיקף 2.1 מיליארד דולר בשלושת הבנקים האמריקאים סיליקון ואלי, סיגנצ'ר והפירסט ריפבליק, בראיון שנתן לבלומברג היום (ג'). אלקטה מנהלת את השקעות הפנסיה של 2.6 מיליון מאזרחי המדינה.

 

"ברור שמדובר בכישלון גדול עבורנו כמשקיעים", הודה בילינג. לדבריו, אלקטה בחנה את אסטרטגיית ההשקעה שלה והתמקדה בזיהוי הזדמנויות חדשות שיספקו תשואה טובה יותר לבעלי המניות שלה: "אנחנו צריכים ללמוד מזה משהו ולנקוט פעולות על סמך הלקחים שנלמדו," אמר בראיון.

אתמול הודיעה הקרן כי ככל הנראה תמכור את כל האחזקות שלה בסיליקון ואלי סיגנצ'ר בנק, שעומדות על 1.1 מיליארד דולר. ההפסד של אלקטה עשוי לגדול אם גם הפירסט ריפבליק ייכנס לצרות, מאחר והיא השקיעה בו סכום של 915 מיליון דולר. 

אסטרטגיית ההשקעות לקויה?

ההפסדים עוררו סערה בשבדיה לאור החלטת החברה למכור את השקעותיה בשני בנקים שבדיים - Svenska Handelsbanken AB ו-Swedbank AB - ולהשקיע בבנקים סקטוריאליים בארה"ב, SVB ו-סיגנצ'ר בנק.

הביקורת נובעת מהעובדה שאלקטה קיבלה את ההחלטה תוך הימור שהבנקים האמריקאים יניבו תשואות טובות יותר, ומכרה את השקעותיה בשני בנקים שבדים מבוססים. עם זאת, הבנקים בארה"ב פנו לשווקים סקטוריאליים, כגון סטארט-אפים וקריפטו, שעלולים להיות נתונים לתנודתיות וסיכונים גבוהים יותר.

בראיון אמר בילינג שהוא "לא מצפה לשום ערך מסיליקון ואלי או מבנק סיגנצ'ר", בעוד ש"הפירסט ריפבליק מאוד הפכפך אבל לא קיבלנו החלטות משמעותיות לגבי הבנק הזה".

ההשקעות של הקרן בבנקים האמריקאים החלו עוד ב-2017, וההקצאה גדלה עם השנים. עם תחילת המשבר, בקרן ניהלו דיונים עם סיליקון ואלי לגבי מצבו, בעוד הריבית בארה"ב עלתה, לקוחות הבנק, רבים מהם סטארט-אפים, נאלצו למשוך כספים מתוכו ולבנק הייתה אחזקה גדולה באיגרות חוב מגובות משכנתאות שירדו בערכן.

"בסיליקון ואלי התנהלו בשקיפות לגבי תוכנית הפעולה שלהם וחשבנו שהם מחושבים היטב", אמר בילינג. "ואז בשבוע שעבר החברה פעלה שלא בהתאם לתוכנית הפעולה שעליה דיברנו - מה שהפתיע אותנו, ואני חושב שזו הייתה טעות גדולה מצד הבנק".

ובכל זאת, יש לציין כי ההשקעות הכושלות בארה"ב שוות לכ-1% מסך הנכסים המנוהלים באלקטה, הרגיע המנכ"ל, והוסיף כי מערכות הפנסיה בשבדיה ובאזור הנורדי "חסינות מאוד".

במקביל, המשרד לפיקוח על הכספים השבדי (FI ) הודיע ​​כי הוא מארגן פגישה יוצאת דופן בין חברות ביטוח ופנסיה תעסוקתית ובנקים. מטרתה היא לברר את החשיפות העשויות להיות לבנקים בארה"ב ואת מידת הזליגה האפשרית של המשבר על מערכת הבנקאות השבדית. המנכ"לית בפועל של FI , סוזנה גרופמן ציינה כי "אנחנו רואים דרמה ומערבולות בשוק הבנקאות האמריקאי. עם זאת, ההערכה שלנו היא שהיציבות של המערכת הפיננסית השבדית אינה מושפעת מכך, שכן יש לה חוסן ניכר". 

עוד כתבות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: אין הצדקה אמיתית לגל הנרחב של העלאות המחירים

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס ז'בזינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?