גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשמלית שמככבת במכירות ומה חשבו הישראלים על ההנחות של טסלה?

מתחילת השנה שוק הרכב המקומי הוריד הילוך, אך הביקוש למכוניות חשמליות ממשיך לשבור שיאים ● טסלה לא משכנעת את הישראלים ● הקרוס־אובר של מאזדה בדרך ועוד חדשות מענף הרכב

מכוניות חשמליות של GEELY בדרכן מסין לישראל / צילום: היצרן
מכוניות חשמליות של GEELY בדרכן מסין לישראל / צילום: היצרן

למרות ההתקררות של כלל שוק הרכב הישראלי מתחילת השנה, פלח כלי הרכב החשמליים ממשיך לזנק. מתחילת השנה ועד סוף השבוע השלישי של מרץ, נמסרו בישראל כ-13,100 כלי רכב חשמליים חדשים לעומת כ-4,400 בלבד בכל הרבעון הראשון אשתקד. נתון המסירות הרבעוני בפלח החשמלי מהווה כמעט מחצית מכל מסירות הרכב החשמלי בשנת 2022.

עיריית ירושלים סוללת כביש חדש - ומעוררת את זעם התושבים 
חברת דלק אירופית מוכרת את התחנות שלה. מה ההשלכות בישראל | ניתוח 
אדרעי קיבלה תפקיד והתחייבה לא לרוץ בבחירות לועד | בלעדי

בענף מציינים כי המסירות ברבעון הראשון מסמנות בעיקר "סגירת פערים" בהצטיידות מהשנה שעברה, שהתאפיינה בשיבושי היצע וברשימות המתנה ממושכות. רוב כלי הרכב החשמליים, שנמסרו ברבעון הראשון השנה, שוחררו ממכס בסוף 2022 לפני עליית מס הקנייה והם נרכשו בשער דולר/שקל נמוך הרבה מהשער כיום. עובדה זו מאפשרת ליבואנים להעניק עליהם הנחות ציים משמעותיות.

את המסירות מתחילת השנה מוביל הדגם ATTO3 של BYD, שמסר כ-4,750 כלי רכב, נתח של כ-35% מהשוק. במקום השני גיאומטרי C של גילי עם נתח של 18.4% מהמכירות ובמקום השלישי יונדאי איוניק 5 עם 8.6% מהמכירות.

הפלאג-אין בעלייה

גם פלח הפלאג-אין ממשיך את התנופה מהשנה שעברה עם למעלה מ-5,100 מכירות עד השבוע, עליה של כ-15% לעומת כל הרבעון המקביל אשתקד. את הפלח הובילה קיה נירו עם כ-64% מהמסירות ולאחריה MG HS עם 12.4% מהשוק.

בענף מעריכים כי מכירות כלי הרכב החשמליים ברבעון השני יהיו נמוכות בשל ההאטה הכללית במשק, אולם החל מהרבעון השלישי צפויה שוב התעוררות בשל הצפי להעלאת מס הקניה על רכב חשמלי ב-1 בינואר 2024 מ-20% כיום ל-35%.

בענף מעריכים כי עדיין קיים סיכוי שהעלאת מס הקנייה בסוף השנה תושעה בשל שיקולים פוליטיים, אולם מציינים כי הסיכוי לכך נמוך מכיוון שההכנסות הצפויות מהעלאת המס כבר מתומחרות בתקציב הדו-שנתי.

הישראלים לא התרגשו מההנחות של טסלה

מהלך ההוזלה החריג והדרמטי, שביצעה טסלה בתחילת ינואר, לא נשא בינתיים פירות ומסירותיה בישראל מדשדשות. כך עולה מנתוני המסירות הראשוניים של משרד התחבורה. מתחילת השנה ועד סוף השבוע השלישי של מרץ, מסרה טסלה בישראל כ-914 כלי רכב, מתוכם 480 יחידות של טסלה Y, שלראשונה עקפה את הדגם טסלה 3. זוהי ירידה של כ-37% לעומת כל הרבעון הראשון אשתקד ומקורות בנמל אשדוד אומרים כי ככל הידוע לא צפויים להגיע עד סוף של הרבעון עוד משלוחים בגודל מהותי של רכבי טסלה.

זה שונה מהמצב בשווקים של סין, ארצות הברית וחלק ממדינות אירופה, שבהם הביא מהלך ההוזלות ל"התנפלות" של הלקוחות על כלי הרכב של טסלה.

בענף אומרים כי התגובה "הצוננת" של הציבור בישראל למבצע ההוזלות נובעת ממספר גורמים, ובהם היעדר מידע ברור על מועד ההשקה של טסלה 3 המשודרגת, שאמורה לצאת השנה, ושל השינויים שצפויים בה. בנוסף, העלייה החדה בריבית מייקרת את המימון לרכב, והיעדר שירותי טרייד-אין יציבים מקשה על הלקוחות "לשדרג" לטסלה.

בשבוע שעבר העריכו האנליסטים של "מורגן סטנלי" כי טסלה תצטרך לבצע הורדת מחירים נוספת, לפחות בחלק מהשווקים, כדי להמשיך ולהמריץ את המומנטום ולעמוד ביעדי המכירות שהציבה לעצמה. להערכת האנליסטים של מורגן סטנלי, המהלך של טסלה הצית בחלק מהשווקים "מלחמת מחירים", שניטרלה את אפקטיביות המהלך.

טסלה דגם 3 / צילום: יח''צ

סדאן חשמלית חדשה של ZEEKR בדרך לאירופה

מותג הפרמיום ZEEKR של קבוצת GEELY הסינית צפוי להיכנס לאירופה ברבעון האחרון של השנה. כך הודיעה הקבוצה האם בעת הצגת הדוחות הכספיים השנתיים שלה למשקיעים. המותג הקים לאחרונה מטה אירופי וכלי הרכב המיועדים נמצאים לשיווק בשלבים מתקדמים של בדיקות והתאמות לשוק האירופאי.

הדגם המרכזי המיועד לשיווק באירופה בשלב הראשון הוא הקרוס-אובר הקומפקטי זיקר X (ייתכן שהשם ישתנה בהמשך) שמיועד להתחרות בדגמי פרמיום אירופים חשמליים דוגמת מרצדס GLA וב.מ.וו IX1. אולם הוא צפוי ככל הנראה להציע יחס מחיר/טווח אגרסיבי יותר.

אורכו של הרכב 4.45 מ', בסיס הגלגלים שלו הוא באורך 2.75 מ' והוא יוצע בגרסה עם מנוע בודד בהספק 272 כ"ס או שני מנועים בהספק 428 כ"ס. הסוללה בגרסה הראשונה תהיה בקיבולת של 66 קילוואט עם טווח של עד 560 ק"מ בתקן הסיני.

המותג אמור להיכנס גם לישראל ב-2024 והחברה ניהלה עד כה מגעים עם שישה יבואני רכב בישראל ביחס למתן הזיכיון. הודעה על הזכיין אמורה להתפרסם בקרוב. יצוין כי המותג אמור להיות מונפק בנפרד במהלך החודשים הקרובים ואת הגיוס הפרטי הראשוני שלו הוביל, על פי פרסומים בחו"ל, יו"ר מובילאיי אמנון שעשוע.

בדרך לארץ: מאזדה קרוס-אובר לשמונה נוסעים 

חברת מאזדה ממשיכה לטפס בהתמדה לעבר פלח הפרמיום והחל מהרבעון השלישי היא תתחיל לשווק בישראל גם הקרוס-אובר הגדול והמפואר CX-90. הרכב יגיע אלינו במפרט זהה למפרט האמריקאי והשבוע נחשפו פרטיו עם תחילת המכירות המוקדמות של הדגם בארצות הברית.

הרכב מגיע בתצורה לשישה עד שמונה נוסעים, בהתאם לסידור המושבים, והוא נמתח לאורך של 5.1 מ', מתנשא לגובה 1.73 מ' וניצב על בסיס גלגלים באורך של 3.12 מ'.

בארצות הברית מוצע הרכב עם מנוע טורבו בנזין בן שישה צילינדרים בנפח של 3.3 ליטר, שמייצר 280 כ"ס בגרסת הבסיס או 340 כ"ס בגרסת הביצועים. לצידו מוצעת גרסת פלאג-אין, שמשלבת בין מנוע 2.5 ליטר בנזין בהספק 190 כ"ס למנוע חשמלי בהספק 175 כ"ס. הסוללה בקיבולת של 17.8 קילוואט אמורה לספק טווח חשמלי של עד כ-70 ק"מ.

לכל הדגמים הנעה כפולה נשלטת אלקטרונית ותיבת הילוכים בת 8 מהירויות. עדיין לא ברור אילו מגרסאות ההנעה תשווק בישראל. טווח המחירים בארצות הברית נע בין כ-40 ל-59 אלף. המחיר בישראל לא ידוע אולם בארצות הברית הדגם מתחרה בדגמים כמו יונדאי "פאליסייד", סובארו "אבולטיס" וכו' שבישראל מחירים הממוצע נע סביב 350 אלף שקל.

Mazda CX-90 / צילום: יח''צ

מחיר חומרי הגלם לסוללות בצניחה

מחירי הליתיום-קרבונט, חומר הגלם העיקרי לייצור סוללות לרכב, השלימו השבוע את ההתרסקות שלהם בשווקים העולמיים. המחירים התייצבו בימים האחרונים סביב כ-54 אלף דולר לטון לעומת שיא של למעלה מ-83 אלף דולר לטון בנובמבר 2022.

השינוי החד נובע ממספר סיבות, ובהן האטה במכירות בשוק הרכב החשמלי בסין בעקבות ביטול הסובסידיות בתחילת השנה ובשל המיתון. במקביל, נרשם גידול משמעותי בהיצע הליתיום בשל התחלת ההפעלה של מפעלי הפקה חדשים וגדולים בסין, אוסטרליה וצ'ילה. על פי הערכות היצע הליתיום יגדל השנה בלבד בין 22% ל-42%.

הערכה עדכנית של גולדמן-זאקס קובעת כי המחיר אף עשוי להמשיך ולרדת לסביבות ה-34 אלף דולר לטון במהלך 12 החודשים הקרובים.

הירידה החדה אמורה לתרום לירידה משמעותית במחירי סוללות הליתיום לרכב חשמלי, שמהוות חלק משמעותי בעלות הכוללת של כלי הרכב החשמליים.

נסיקת מחירי הליתיום ב-2022 היוותה "תירוץ" ליצרנים רבים ברחבי העולם, ובהם גם טסלה, להעלות את מחירי כלי הרכב החשמליים. עם זאת, עד כה כמעט אף יצרן משמעותי לא הוריד מחירים בעקבות הוזלת חומר הגלם. זאת בנימוק שהסוללות, שבהן נעשה שימוש בכלי רכב שמיוצרים כיום, עדיין משקפות את מחירי השיא של תחילת השנה. אולם על פי הערכות אם הירידה תהיה עקבית ניתן לצפות לירידת מחירים מסוימת במחירי הסוללות במחצית השנייה של השנה.

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

״חזירות״: הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

השכירויות שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיעות לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן, אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● עוד עולה מהנתונים כי כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

הותר לפרסום: שני חיילים נהרגו מפגיעת כטב"ם במטולה

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • אחרי הודעת חמאס, צה"ל החל בפעילות ממוקדת במזרח רפיח • לשכת רה"מ: ממשיכים במקביל גם במו"מ • גורם אמריקני: יש לממשל חששות לגבי מבצע גדול ברפיח, אך לא נראה שזה מה שקורה בשלב זה • התרעות בעוטף עזה: 6 רקטות נורו לשדרות, שברי יירוט נפלו בחצר בית; צה"ל תקף את מרחב השיגור • כל העדכונים 

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר