גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלייתן ונפילתן של התובענות הייצוגיות על מחיר מונופוליסטי מופרז

ההמצאה הישראלית בדמות עילת תמחור מופרז במונופול החלה את דרכה בשנת 2014, ולאחרונה הגיעה לסופה ● בפסק דין מנומק ונחוש בעניין הקוטג', הבהיר בית המשפט העליון כי עילת המחיר המופרז היא חריגה שבחריגים בחוק התחרות הכלכלית, וכי יש ליישמה בהתאם

קוטג' של תנובה / צילום: איל יצהר
קוטג' של תנובה / צילום: איל יצהר

הכותב הוא שותף מנהל במשרד ארנון, תדמור־לוי, היה הממונה על התחרות

מחירים גבוהים הם בעיה קשה במשק הישראלי, והדבר מוציא מהכלים. וכשיש בעיה, מחפשים לה פתרון, לא תמיד במקום הנכון. כזה הוא הניסוי שנערך בישראל, בשונה מכל מדינה אחרת בעולם, לרתום את חוק התחרות הכלכלית בכדי להגיש תביעות ייצוגיות בטענה לתמחור מופרז בידי בעל מונופולין.

קצת היסטוריה: בחודש אפריל של שנת 2014 פרסם הממונה דאז על התחרות גילוי דעת, וכותרתו "האיסור על גביית מחיר מופרז על־ידי בעל מונופולין". כוונת הממונה דאז הייתה להפעיל את דיני התחרות בישראל, ככלי להתמודדות עם מחירים מופרזים של בעלי מונופולין, כולל באמצעות הגשת תביעות ייצוגיות בידי צרכנים.

חריג בנוף התחרות

גילוי הדעת היה חריג מוחלט בנוף דיני התחרות בעולם. ברוב המדינות, כולל ארצות־הברית, עילת התמחור המופרז כלל אינה קיימת. באירופה היא קיימת, והממונה דאז נסמך על כך. אולם הוא התעלם מכך שהדין האירופי אכן מכיר בעילת המחיר המופרז, אך מגביל מאוד את השימוש בה: רק בידי רשות התחרות ולא בידי צרכן, כלפי מוצרים חיוניים, במצב מונופוליסטי קיצוני, וכמוצא אחרון. לכל אלה לא היה ביטוי בגילוי הדעת של הממונה.

מצד רוב מומחים בתחום, נתקלה יוזמת הממונה על התחרות בהתנגדות רחבה. זו מוסכמה מקובלת בעולם התחרות, שתביעה אזרחית בבית משפט היא דרך גרועה מאוד, ואף מזיקה, להתמודד עם מחירים גבוהים. איש אינו עושה זאת מחוץ למדינת ישראל, ומסיבות טובות שקצרה היריעה מלפרט כאן.

אבל השיירה נסעה. הממונה פרסם את גילוי דעתו, ובעקבות כך אכן הוגשו עשרות תביעות ייצוגיות בבתי המשפט על־ידי צרכנים, וחלקן אף התקבלו. עם זאת, נותרה אי־בהירות משפטית בשאלה האם אכן כולל חוק התחרות עילת תביעה בגין מחיר גבוה מדי, ואם כן - כיצד תיאכף, על־ידי מי ובאילו תנאים. השאלה הוצבה לפתחו של בית המשפט העליון.

בחודש יולי 2022 ניתנה תשובת בית המשפט העליון. בפסק דין החברה המרכזית לייצור משקאות קלים, קבע בית המשפט העליון (השופטת ענת ברון, בהסכמת השופט יוסף אלרון, בדעת רוב) כי מכיוון שהדין הישראלי הרלוונטי מקורו בדין האירופי, ומכיוון שבדין האירופי עילת המחיר המופרז קיימת - היא קיימת גם בישראל. הנושא, אגב, היה מחירו של משקה קל.

לעמוד בדרישות

בית המשפט העליון לא התעלם בפרשת החברה המרכזית מהאזהרות מפני יישום רחב ומזיק של העילה (אליהן הצטרף היועץ המשפטי לממשלה, בעמדה שהגיש בהליך). בית המשפט קבע כי החלת העילה במקרה נתון מחייבת לבסס כי המחיר בו מדובר מופרז לפי מכלול מבחנים, בבחינת "מחיר הדוקר את העין"; וכי לאחר מכן יש לעמוד בדרישה נוספת - שהמחיר הוא "בלתי הוגן".

עם זאת, בית המשפט הקל על תובעים בכל הנוגע להוכחת הוגנות המחיר - הוא העביר את נטל ההוכחה לנתבעים; ואף לא נתן משקל לכך שמדובר בשימוש ישראלי ייחודי בדיני התחרות, ושגם הדין האירופי מגביל עצמו רק לאכיפה רגולטורית, למוצרים חיוניים ולמקרי קצה.

רק חודשים ספורים חלפו מאז פורסם פסק דין החברה המרכזית. לאחרונה ניתן פסק דין חדש בנושא, הפעם - בשאלת מחירו של קוטג' תנובה (השופטת יעל וילנר, בהסכמת השופט אלכס שטיין והשופטת רות רונן). גישת בית המשפט בפסק דין תנובה היא חדה וברורה.

עילת המחיר המופרז, אומר בית המשפט העליון בפרשת תנובה, היא חריג בחוק התחרות הכלכלית, משום שהיא אינה עוסקת בפעילות אנטי־תחרותית, אלא בסוגיה צרכנית - לא הטריטוריה הרגילה או בהכרח הרצויה לחוק התחרות הכלכלית. בית המשפט קובע כי תביעה ייצוגית בטענה למחיר לא הוגן, ניתן לאשר רק לאחר שבוחנים האם מדובר במונופול שיש לו שליטה מוחלטת בשוק, ולאורך זמן; שאין אלטרנטיבה למוצר; ומהן הסיבות בעטיין צרכנים מעדיפים לרכוש את המוצר חרף מחירו הגבוה יותר. יש לבחון האם המוצר חיוני, יש להביא בחשבון שמחירים גבוהים גם מתמרצים תחרות, ויש להביא בחשבון את קיומו של רגולטור ייעודי לפיקוח על המוצר הרלוונטי.

בנימוס אך בנחישות, עושה בית המשפט העליון מאמץ ניכר וברור לצמצם מאוד, למעשה כמעט לבטל, את האפשרות להגיש בהצלחה תביעה ייצוגית בעילה של תמחור לא הוגן בידי בעל מונופולין - למעט במקרי קצה של ממש.

להבנתי, בית המשפט מתקן בכך טעות, שהחלה לפני קרוב לעשר שנים, ושמלכתחילה לא הייתה צריכה לבוא לעולם. דיני התחרות מבוססים על אדנים כלכליים אוניברסליים. לא צריך להמציא להם גרסה ישראלית, שהיא מנותקת מהפרקטיקה המקובלת בעולם וחריגה לה.

לא להמציא את הגלגל

אסיים באמירה כללית יותר: יש בישראל נטייה רחבה, לטעמי לא מוצלחת, לאמץ כללי רגולציה שאינם קיימים, בכלל או במצטבר, בשום מקום אחר - בוודאי לא מקום אחר שאנו רוצים להידמות לו. תכופות, הרגולציה כאן קיצונית יותר מאשר במדינות אחרות, ללא בלמים ואיזונים נדרשים. לא סתם ישראל נחשבת למדינה הלוקה בעודף קשה של רגולציה.

ההנמקה ל"חדשנות" בדרך־כלל מתמקדת בכך ש"הנסיבות אצלנו שונות ומיוחדות" - ובכן, הן לא, והגיעה העת להכיר בכך. המצאות ישראליות מקוריות הן להיט בתחום ההייטק, לא בתחום הרגולציה; עדיף להימנע מהן. 

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, העיר הדרומית בארץ פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים