גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך הפכה ישראל ליבואנית השלישית בגודלה של כלי רכב מסין

עפ"י נתוני המכס הסיני, בינואר ובפברואר ישראל הגיעה למקום השלישי ביעדי יצוא הרכב עם נתח של כ־8% - ועקפה שווקים כמו אירופה ואוסטרליה ● אחת מכל שש מכוניות שנמכרו בארץ ברבעון החולף מתוצרת סין ● מה המשמעויות עבור שוק הרכב המקומי והסחר בין המדינות?

מכוניות חדשות מחכות ליצוא בנמל ינטאי, סין / צילום: Shutterstock
מכוניות חדשות מחכות ליצוא בנמל ינטאי, סין / צילום: Shutterstock

בסוף השבוע האחרון פרסמה יצרנית הרכב הסינית BYD הודעה בה דיווחה בגאווה כי ברבעון הראשון של 2023 הובילה את פלח הרכב החשמלי בישראל עם כ־5,800 מסירות, ותפסה את המקום החמישי בטבלת הדירוג הכוללת עם נתח של 5.5% מהשוק.

חברת BYD היא אחת משתי היצרניות הגדולות בעולם של רכב חשמלי. הקבוצה מכרה בשנה שעברה 1.85 מיליון כלי רכב, תפסה נתח של 11% מהמכירות בכלל שוק הרכב הסיני הענק ונסחרת לפי שווי של כ־100 מיליארד דולר, כך שהמכירות שלה בישראל מהוות בקושי פסיק בביצועים העסקיים שלה.

● "להשקיע עד 70% מהתיק בחו"ל": מנהל ההשקעות שממליץ מה לעשות עם 100 אלף שקל פנויים
ברקע ההסלמה הביטחונית: הכלכלה הישראלית נכנסת לשבוע גורלי
חברת צ'רי משיקה בסין שתי חשמליות פרמיום חדשות

אולם, החשיבות של ישראל עבור תעשיית הרכב הסינית היא הרבה מעבר לכמות כלי הרכב שנמכרים בה. עבור הסינים, ישראל היא שוק מערבי מפותח לכל דבר, שמכיר בתקינת הרכב האירופית המחמירה ושמתחרים בו יצרנים סינים מול מותגי רכב ידועים מכל העולם על בסיס שוויוני. כניסה לשוק כזה היא גם הישג סמלי חשוב, וגם זירה לביצוע "ניסוי כלים" לקראת החדירה לאירופה, שבה ניתן לבחון טקטיקות תחרותיות של שיווק ותמחור מול מתחרים דומיננטיים כמו יונדאי, פולקסווגן, טסלה ועוד. אבל מעבר לכך, נתונים עדכניים מגלים שיצוא הרכב מסין לישראל הופך להיות משמעותי גם מבחינה מסחרית עבור חלק מהמותגים.

ישראל בין המובילות

בשבוע החולף פרסם המכס הסיני את נתוני יצוא הרכב לחודשיים הראשונים של 2023. מהנתונים עולה שבחודשי ינואר ופברואר, ישראל הייתה שוק היצוא השלישי בגודלו עבור תעשיית הרכב הסינית. בכך היא עוקפת שווקים גדולים משמעותיים ממנה, כמו של צ'ילה, אוסטרליה, תאילנד וסעודיה.

לפני ישראל נמצאות בטבלה רק רוסיה, שמוחרמת כיום על ידי רוב יצרני הרכב המערביים בעקבות המלחמה באוקראינה ולכן רוכשת מסין מכל הבא ליד, ומקסיקו. המדינה האירופית הראשונה ברשימה, צרפת, נמצאת רק במקום ה־11.

 

בינואר ובפברואר יוצאו לישראל מסין כ־15,500 כלי רכב פרטיים, שהיוו כ־8.4% מכלל יצוא הרכב הפרטי שלה לעולם. למעשה, לישראל הגיעו באותה תקופה כמות רכב גדולה מזו שהגיעו לכל מדינות האיחוד האירופי במצטבר. כמעט כל היצוא היה של ארבעה מותגים: BYD, סאייק־MG, גילי גיאומטרי וצ'רי.

עוד עולה מנתוני המכס שכמעט 80% מכלי הרכב הסינים שיוצאו לישראל בחודשיים הראשונים של השנה צוידו בהנעה חשמלית או פלאג־אין. החריגה היחידה הייתה צ'רי, חברה בבעלות ממשלת סין, שכל 2,500 כלי הרכב שייצאה לישראל, צוידו במנועי בנזין.

נדגיש כי מדובר ביצוא ולא במכירות, ולפיכך חלק גדול מכלי הרכב הללו עדיין נמצאים במלאים של היבואנים בארץ. יתר על כן, הנתונים לא כוללים את היצוא המשמעותי מאוד של טסלה מהמפעל שלה בשנחאי, שמונה בממוצע למעלה מ־40 אלף כלי רכב בחודש. זו נקודה חשובה מכיוון שגורמי ממשל בסין לעיתים מצרפים את ענקית הרכב החשמלי לרשימת היצוא הסיני, ועובדה זו מגדילה משמעותית היצוא לאירופה.

 

חשיבות למותגים

עבור חלק ממותגי הרכב הסינים לשוק היצוא הישראלי יש חשיבות מסחרית גדולה במיוחד. ניקח לדוגמה את המכירות של המותג גיאומטרי של קבוצת GEELY הסינית, שבשנה שעברה הוביל את המסירות בפלח הרכב החשמלי בישראל. בסין גיאומטרי הוא מותג בעל חשיבות משנית עבור החברה האם, שבבעלותה קרוב ל־12 מותגי רכב שונים. על פי הנתונים, בשנת 2022 הסתכמו המכירות של כלל דגמי המותג גיאומטרי בסין ב־15,710 כלי רכב. בישראל הקטנה נמכרו באותה שנה קצת יותר מ־6,800 כלי רכב של המותג - כלומר, מכירות גיאומטרי בארץ היוו כמעט 45% ממכירות המותג בשוק הסיני ענק.

בניגוד למותג גיאומטרי, שכמעט כל היצוא שלו מתמקד בישראל, קבוצת BYD נמצאת כיום בעיצומו של קמפיין יצוא גלובלי משמעותי לדגמי הרכב חשמלי שלה, ובעיקר של הדגם ה־ATTO3. החברה מייצאת כיום רכב חשמלי לשווקי באסיה, אוסטרליה ואירופה, שהיקפם השנתי מגיע למיליוני מכוניות בשנה. על פי נתוני הרבעון הראשון של 2023, החברה יצאה לעולם כ־39 אלף כלי רכב חשמליים, שמתוכם כ־30 אלף מכוניות היו של הדגם ATTO3.

יחד עם זאת, מתוך כלל היצוא של BYD ברבעון הראשון, ישראל תפסה נתח של כ־15%, והפכה להיות אחד משווקי מכירות הרכב החשמלי הבולטים של החברה בעולם, שקודמים לה רק תאילנד וסין עצמה.

המצב אף קיצוני יותר במקרה של "מותגי קו שני ושלישי" משוק הרכב הסיני, דוגמת AIWAYS ו־SKYWELL, שעבורם היצוא לישראל (והמכירות בה) מהווים למעלה מ־60% מכלל ייצור הרכב השנתי של המותגים האלה.

משמעויות לטווח הארוך

מנתוני יצוא הרכב הסיני לישראל עולה מסקנה ברורה שישראל "נמצאת על המפה" של תעשיית הרכב הסינית, ושל ממשלת סין שתומכת בה. זוהי התפתחות אסטרטגית שממנה נגזרות כמה תובנות לגבי ההתפתחויות בשוק הרכב הישראלי ולגבי המהלכים הצפויים ביחסי המסחר בין ישראל לסין בטווח הקצר, הבינוני והרחוק.

בטווח הקצר נראה שלמרות "בהלת ההצטיידות" ברכב חשמלי סיני בסוף 2022, טרום העלאת מס הקנייה ב־10%, יבואני הרכב ממשיכים לצבור מלאים מכובדים גם אחרי עליית המס. אפשר להסיק מכך שבתמונה הכוללת העלאת מס הקנייה בתחילת השנה נספגה ללא קושי בשוק, כנראה בשל רווחיות מרשימה מאוד שמגולמת ביבוא רכב מסין.

משמעות נוספת בטווח הקצר של שיטפון יבוא הרכב מסין לישראל נוגע להסכם הסחר החופשי בין המדינות. סוגיה זו עשויה לצמצם את המוטיבציה של משרד האוצר להאיץ את החתימה על הסכם, שמשמעותו תהיה אובדן הכנסות לא מבוטלות לאוצר כתוצאה מביטול המכס על כלי רכב ועל סוללות מתוצרת סין.

לחלופין, בטווח הבינוני, ייתכן שיבואנים רבים כבר מסתכלים כיום קדימה אל העלאת המס הבאה על רכב חשמלי בינואר 2024 ל־35%, ומניחים שהיא תוביל לביקוש מוגבר לרכב חשמלי כבר מהרבעון השלישי של 2023. ייתכן גם שהיבוא המוגבר מסין נובע מפסימיות של היבואנים ביחס להיחלשות השקל בהמשך השנה.

כך או כך, בטווח הארוך, אסור להקל ראש בעלייה בחשיבות של ישראל בסולם העדיפויות המסחרי הגלובלית של ממשלת סין. מאחורי הקלעים ממשלת סין דוחפת את יצוא הרכב, כך שהגברת המיקוד בישראל משמעותה העמקת הפעילות של "כוורת" החברות הסיניות הממשלתיות הענקיות הפועלות בארץ, שתומכות בפעילות של תעשיית הרכב הסינית: החל מחברות הבנקאות, עבור דרך חברות הספנות והלוגיסטיקה ועד חברות הסחר.

עוד כתבות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר צפוי להיפתח בירידות שערים ● הדולר מזנק בעקבות ההתחממות בדרום ● מיטב: הצריכה הפרטית עלתה והקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

קובי מרנקו, מנכ''ל Arbe / צילום: דיוויד גראב

המניה קרסה בוול סטריט וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן ישלם 370 אלף שקל פיצוי על איחור במסירה בפרויקט תמ"א 38

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר הנוגע לאיחור במסירה חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים