גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"400 איש שהם הקרם דה לה קרם עבדו 3 שנים בלי לישון": מפתח כיפת ברזל מספר איך עשה את זה

כשהעלה את הרעיון של כיפת ברזל לא נתנו לה סיכוי, אבל זה לא הפריע לו לרוץ קדימה עם מעט כסף ובלי אישורים ● היום הוא מוביל את הפיתוח הישראלי ליירוט טילים בלייזר ● ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת, מספר לערן גפן איך זה לעמוד בראש העליונות הטכנולוגית של ביטחון המדינה ולעשות שני דוקטורטים במקביל

חצי שעה של השראה. ערן גפן בראיון עם ד''ר דני גולד, ראש מפא''ת / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור - משרד הביטחון, מנחם רייס
חצי שעה של השראה. ערן גפן בראיון עם ד''ר דני גולד, ראש מפא''ת / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור - משרד הביטחון, מנחם רייס

 

חצי שעה של השראה עם ערן גפן · דני גולד | ראש מפא״ת: מאחורי כיפת ברזל והלייזר

ערן גפן, מנכ"ל G^Team חברה לייעוץ אסטרטגי, בשיחה עם ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת

יש המון מה ללמוד על חדשנות מתא"ל במיל' ד"ר דני גולד, ראש מפא"ת (המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית של משרד הביטחון וצה"ל) והאיש שעומד מאחורי כיפת ברזל ופרויקט הלייזר נגד טילים, שאחראי ליותר מ־1,500 פרויקטי פיתוח שונים בתקציבים של מיליארדים. אבל הדבר העיקרי שאפשר ללמוד ממנו הוא שלחדשנות יש המון חסמים, בכל ארגון ובכל תעשייה, אבל ברוב המקרים זה לא מדע טילים וניתן לפתור אותם.

עד כמה יחידות הטכנולוגיה בצה"ל אליטיסטיות? בדקנו את הנתונים | ניתוח
מחקר שנמשך כבר 85 שנה מנסה לפצח את הסוד לחיים טובים 
ותק, ביצועים או מעמד? איך החברות הגדולות מחליטות את מי לפטר 

הנה, אפילו אלה שמתעסקים בטילים אמיתיים הצליחו לנצח את המכשולים ואת הפיזיקה. אז איך מכניסים ארגון ל"היריון", איך מנהיגים מלמטה, איך מתמודדים עם התנגדויות ואתגרים טכניים, מדוע לעבוד על כמה כיוונים במקביל זה לא בזבוז כסף, אלא דווקא להפך, ואיך עובד שיתוף הפעולה שלו עם חברות וסטארט־אפים מהמגזר הפרטי?

אתה ראש מפא"ת, תת אלוף במילואים ובעל שני תוארי דוקטור - בהנדסת אלקטרוניקה ובמנהל עסקים. תמיד היית כזה מוצלח?
"לא. מגיל מאוחר בתיכון התחלתי להשקיע".

מה זה להשקיע?
"להתעמק במה שמעניין אותי, לבחור במסלול הטכנולוגי (בכיתה י' - ע"ג)".

בתפקידך אתה אחראי על העליונות הטכנולוגית של הביטחון של מדינת ישראל, שזה בעצם לייצר חדשנות - למצוא את הדבר, להשמיש אותו, לשכנע לגביו וכן הלאה. בעבודה שלי אני כל הזמן פוגש ארגונים מאוד גדולים שחוו הצלחה אבל נאבקים בלהמציא את עצמם מחדש. אתה התחלת את הכיוון הזה בכיפת ברזל, היית מהממציאים וההוגים שלה. ספר לי קצת איך זה התחיל.
"אני הייתי אז ראש מו"פ. כשנכנסתי לתפקיד ירו מדי פעם על ישראל, אחר כך נפגעו גם ילדים. חשבתי לעצמי שזה לא יכול להימשך. יש פתרונות בתחומים אחרים של מודיעין ותקיפה ושליטה, אבל אז הצעתי לעשות גם יירוט. אנשים חשבו שזה לא ניתן לביצוע טכנולוגית, שזה ייקח 20 שנה, מיליארדי דולרים. אבל אני חשבתי הפוך והתחלתי לנוע.

"כמו שאתה אומר, בתהליך הזה קודם כל צריך לשכנע, לא חשוב אם אתה בארגון גדול או בתוך הצבא. צריך לקבל משאבים, אנשים, להפעיל את התעשיות, לעשות מכרזים. צריך לעבוד. התחלנו לגבש צוותים, בדקנו 24 פתרונות שביקשנו, פסלנו את כולם והרכבנו איזו ארכיטקטורה שמבוססת על פתרונות של תעשיות - רפאל, התעשייה האווירית, אלתא, אמפרסט ועוד כל מיני קבלני משנה".

 

כאילו בלי מכרזים. כבר ידעת מי אתה רוצה שייקח.
"ידעתי וגם יש פה תהליכים מוסדרים לפי חוקי המדינה. החלטנו מי יעשה מה והתחלנו לנוע. שמנו את הכסף שלנו, שהוא לא הרבה, ואמרנו לתעשיות 'תעשו לנו matching, כי אתם חלק מהמשחק, וייקח לנו קצת זמן להשיג עוד כסף'".

למרות שלא יכולת להבטיח.
"אני הייתי בטוח שאין מצב שעוצרים אותנו והתחלנו לעבוד. במקביל הכנתי משקיע ישראלי שחי בארה"ב. פעם, בתפקיד הקודם שלי, השקענו בטכנולוגיה שלו, שהוא עשה עליה אקזיט. הפעם אמרתי לו שאולי אצטרך אותו לקצת יותר מכמה מיליונים. אבל התאמצנו ואחרי שנה־שנתיים השגנו את הכסף ממשרד הביטחון ומצה"ל".

תכל'ס זו הייתה החלטה שאמורה להתקבל כמה דרגות מעליך. אבל אני מבין שחלק מהעניין של מנהיגות הוא לבוא ולהגיד: אני מנהל גם כלפי מעלה. אני לומד ממך גם על היכולת לזהות את השותפים ולהפעיל אותם במקביל, כשאתה יודע טוב מאוד מה אתה צריך מכל אחד. יצאת לדרך עוד לפני שהיה לכם מימון להמשך השלבים. זה קצת כמו שקנדי אמר 'בוא נגיע לירח' מבחינת מורכבות טכנית, נכון?
"טכנית זה מאוד מורכב. קלעת נכון. אבל שמנו את השיקולים האסטרטגיים למעלה: הצלת חיי אדם".

ואם נגיד זה לא היה מצליח, היו אומרים: בוא'נה, מי זה דני שבזבז לנו פה משאבים בלי שהגדרנו לו שזה בעדיפות שלנו, לא?
"בסדר גמור. המערכת לא להוטה על לקיחת סיכונים. אנשים לא האמינו שזה יעבוד, גם בעולם. הם המשיכו להתנגד כל הזמן. זה היה מאבק כדי לשמור את כיפת ברזל מסביב לצוות שעובד, שלא יפריעו להם עם כל מיני דברים אחרים.

"אתגר נוסף היה איך אתה בוחר 400 ומשהו איש, שהם הקרם דה לה קרם, שיעבדו שלוש שנים בלי לישון. הם צריכים להמציא כל הזמן דברים".

הם ידעו למה הם נכנסים?
"חלק הבינו כשדיברתי איתם. אבל זה היה חריג. מדובר בניהול פרויקט שונה לגמרי מהספרות, זה אפילו לא הקצב של סטארט־אפ".

תן לי דוגמה לקצב, עד כמה זה היה מופרך?
"זה אתגר קשה מאוד. אתה אפילו לא יודע לאן ללכת. יש רעיונות, יש צוותים, יש סימולציות, אתה בוחר על מה ללכת ומשקיע שם את הכסף, ואת השאר אתה שם במגירה. אחרי שישה־שמונה חודשים אתה פותח את המגירה. אז בהרבה דברים אמרתי: זה ניהול סיכונים רגיל. אנחנו נעשה הפוך - נפעיל את כל השלושה. אמרו לי: אבל אין לנו כסף. אמרתי: להפך. אנחנו נחסוך כסף כי נחסוך את הזמן של לפתוח ולסגור.

משגר של כיפת ברזל. ''הניהול של הפרויקט היה חריג, זה אפילו לא הקצב של סטארט-אפ'' / צילום: Reuters, Nir Elias

"בהחלטות קשות אתה בדרך כלל עולה למעלה בהיררכיה - איזו טכנולוגיה לבחור, מה לעשות, כמה זה עולה בכלל. כאן ההחלטות היו מהירות. המדיניות הייתה כל הזמן לדחוף, ואם הייתה בעיה קשה מאוד שהיה צריך להעלות למעלה ולא היה זמן, הייתי מקבל את ההחלטה ומתמודד עם התוצאות".

מה היה המשבר הכי גדול?
"אין לנו כאלה. אני לא מדבר במושגים".

אוקיי, אז לא משבר.
"כל בעיה שיש - אני מבסוט שהיא מגיעה כי זה מכניס הרבה אקשן".

מעניין, רוב האנשים, כשמגיע להם אתגר, הם אומרים: למה זה מגיע לי? למה העולם נגדי?
"דווקא המדיניות פה היא שזה טוב וכדאי שיהיו הרבה כאלה".

היזם שרוצה לחבר את הרמזורים לענן - ולפתור אחת ולתמיד את בעיית הפקקים | ראיון
מיליארדר השבבים שהחליף את הקיבוץ בבקתה באלפים שובר שתיקה: "המדינה מתאבדת" | ראיון
העיר העתיקה ששרדה 2,400 שנה - עד שנחרבה ברעידת האדמה

אז מה הבעיה הכי מעניינת שאמרת עליה 'וואו' נגיד?
"הטכנולוגיה היא הדבר הכי מסובך, האירוע המרכזי. כשאתה בדרך לפרויקט יש הרבה שלבים. אתה לא יכול לבוא רק עם ויז'ן, בלי יכולת ביצוע, ויש הרבה מאוד התנגדויות: לא בדקת עד הסוף, תבדוק עוד פעם, שכחת גם את זה, תבדוק עוד פעם. בסוף לאנשים נמאס והם אומרים: יאללה, מה נעבוד כל היום? יש תוכניות עבודה, מקצים כספים. זו קרן ההון־סיכון הכי גדולה במדינה, עם 1,500 פרויקטים. אבל גם מה שלא מצליח - מתחקרים למה זה לא מצליח, אולי זו לא הטכנולוגיה, אולי אלה האנשים, אז מחליפים צוות, אולי צריך עוד כסף, אולי שינוי אנרגיה. זה לא לבן ושחור, אתה מנסה כן לקחת סיכונים ומקדיש את כל העוצמה שלך כדי להצליח".

מסלולים ירוקים לסטארט-אפים

בימים אלה אתם עובדים על תוכנית לפיתוח יירוט באמצעות מערכת לייזר, שנותנת מענה לאותה הבעיה אבל בטכנולוגיה אחרת. מבחינה ניהולית היא מביאה את אותם אתגרים שדיברנו עליהם עד עכשיו?
"כל העולם עובד על לייזרים, המעצמות הגדולות בזה כבר 15 שנה. אנחנו כבר עבדנו על לייזר, אבל יש שם אירוע טכנולוגי־פיזיקלי שהיה צריך לשבור. אנחנו עובדים על זה כמה שנים טובות והשקענו בכמה טכנולוגיות כאלה. אחת מהן היא חברת סטארט־אפ שנותנת את הפתרון הפיזיקלי ללייזר. היא פיתחה את זה בכלל לתחום האזרחי, לייצור מכוניות וגשרים, ושם ניסתה לפרוץ. אנחנו הסטנו אותה לתחום הצבאי והיא עושה לנו את הדבר הזה. הצלחנו לפרוץ את זה, ומהבחינה הזאת אנחנו באותה הרמה עם ארה"ב.

"למעשה, כשאתה משדר לייזר למטרה רחוקה, זה מתפזר. בסוף אתה רוצה למקד את הלייזר על המטרה לטווח רחוק ולשרוף אותה, והצלחנו להגיע לשיטה. אז הוכחנו את הרעיון ובאנו לצבא ואמרנו: תביאו לי כסף לגמור את הפיתוח ולייצר מוצר".

משמאל: גנץ, גולד וביידן בעת ביקורו בישראל. ''אין דבר שאנחנו מפספסים בעולם'' / צילום: Associated Press, Gil Cohen-Magen

אתה מרגיש שפה המדינה הייתה בשלה יותר לצורך?
"היא הייתה בשלה אחרי שהוכחנו ביצועים בשטח.

"יש לי עוד כמה דוגמאות לסטארט־אפים שטיפלו בשוק האזרחי והסטנו לכיווננו. לפני כמה שנים החלטנו ללכת באופן מסיבי על שת"פים עם השוק האזרחי וממשלת ישראל, כי שם משקיעים מיליארדים בבינה מלאכותית, ברובוטיקה, בקוונטים ובהנדסה ביולוגית. אז ההזדמנויות הן אדירות, גם מבחינת מינוף משאבים וגם מבחינת יצירתיות. לא הכול קיים במערכות הביטחון. זה התחיל בקורונה, כשרק עזרנו למדינה, אבל זה התפתח הרבה מעבר לזה. נפתחות פה יחידות שמטפלות בדברים האלה וכבר יש ביצועים.

"אם איזה קצין אצלי רוצה לבוא עם סטארט־אפ של ניווט בתוך מבנים בלי GPS, והוא עובר את כל הוועדות, אחר כך הוא יכול לחתום על חוזה עם מפא"ת, שזה הזוי, זה לא אלביט או התעשייה האווירית או רפאל. פעם זה היה עינוי, אבל היום יש לנו מסלולים ירוקים לסטארט־אפים".

זה לא טריוויאלי.
"לא. היה לנו לא קל, אבל פתחנו אותם. הם יכולים לבוא, ואם מתאמצים מספיק, אז בתוך חודש וחצי הם כבר מתחילים לעבוד עם כסף, ואני רוצה להקדים את זה לכמה שבועות. אנחנו מלווים אותם למודל וגם להצלחה. אנחנו לא עוזבים אותם.

"עוד ערוץ שפתחנו: אנחנו נכנסים לאקסלרטורים קיימים שמעניין אותם ייעוד כפול, דואליות. נגיד יצא לנו ללוות בדרך הזאת חברה של רחפנים שעושה אופטימיזציה לתחבורה בגוש דן - היום אין על מה לשלוט כל כך בגוש דן כי הכול תקוע, אבל להקת רחפנים כזו יכולה לעבוד מעל עזה או מעל לבנון. אז למה לא לשתף פעולה? אנחנו נותנים לחברות האלה אתגרים בלתי מסווגים, עושים תחרויות, נותנים להן כסף, מקדמים אותן. אם הן מצליחות, אנחנו מכניסים אותן לתוך המנגנון הסדור של המחקר והפיתוח או ישר לצה"ל או לתעשיות הביטחוניות, תלוי בבשלות. אנחנו עובדים בשת"פ הדוק מאוד עם משרדי הממשלה, רשות החדשנות, יש לנו את קרן האוניברסיטאות, קרן מטה הסייבר. אנחנו מריצים עבור המדינה את תוכנית הקוונטום הלאומית.

"אנחנו עובדים עם קרנות השקעה פרטיות, שזה בכלל מחוץ לקופסה. הם באים לחפש פה סטארט־אפים דואליים. המודל רך מאוד. אנחנו סורקים את השוק יחד, מוצאים משהו שהוא דואלי, הצוות שלי בודק את זה בשטח. הקרנות שמות את רוב הכסף. אנחנו רק מלווים את החברות להצלחה. אם זה בתחום הבינה המלאכותית, אנחנו שמים את הצוות הכי טוב שיש לנו ב־8200. אז הם מצליחים כמעט ב־100% וזה winwin".

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

אני אגיד לך מה הבעיה עם זה: הדבר הכי מסוכן לסטארט־אפ הוא לקוח אחד חזק דומיננטי שהוא לא הלקוח הסופי שלו. כלומר אם סטארט־אפ הולך לעבוד איתך כפרטנר דומיננטי, ואתה מטה אותו, לוקח אותו טיפה הצידה, אבל לא מספק לו את המיליארדים על גבי מיליארדים, אתה צריך להוכיח לו שאתה לא רק דואג לו עכשיו. אם הוא משנה את הפוקוס בשבילך וזה בא על חשבון הסיכוי שלו בשוק האזרחי, אז אתה צריך לייצר לו את האקוסיסטם העתידי.
"נכון. אנחנו צריכים לייצר את הקרנות או את השותפים שייתנו להם את הוויז'ן. הם יודעים את זה. עד היום לדעתי יש לנו שיתופי פעולה עם כמה מאות סטארט־אפים. הם מאוד מבסוטים כי הבנפיט הוא עצום".

"למדתי מה לא לעשות לאחרים"

כמנהל במה השתנית לאורך השנים?
"למדתי מאנשים, למדתי מעצמי, למדתי מהספרות, למדתי מחיכוך ולמדתי גם מה לא לעשות לאחרים".

מה למדת?
"איך באמת לקחת סיכונים אדירים ולדחוף את האנשים קדימה, לחשוב מעבר לכל מה שאנשים אחרים חושבים במדינה, איך לחבר דיסציפלינות שונות, לא במובן הרגיל של אינטגרציה כדי לבנות משהו, אלא למצוא דברים אחרים, וגם לדאוג לבצע את כל הרעיונות והיזמויות ולהצליח בזה, שזה אומר שהמנהלים יהיו טובים והעובדים ידעו לדלוור את המשימה, וגם דברים יותר מערכתיים - איך אתה ניגש לפיצוח או פיתוח מערכות שהן מורכבות.

"אני קורא לזה טכנו־רובוסטי: גם אם השוק משתנה, האויב משתנה, יש משבר רכיבים עולמי, וגם אם המפעיל עושה טעות ולא לוחץ על הכפתור הנכון, וגם אם תוקפים אותך בסייבר - איך אתה עושה ארכיטקטורה שהיא עמידה כלפי הכול".

מה אתה מחפש אצל קצין אצלך?
"הוא צריך להיות מקצוען־על - בניהול, ביצירתיות, בחדשנות, ביכולת ההמצאה. אבל בסוף זה מתמצה בתכונות אישיות בסיסיות כמו יושר מקצועי, יושר אישי, יחס טוב לאנשים, לתת לאנשים לעבוד, לכבד זה את זה, גם EQ חזק, לא רק IQ".

אמרת קודם שבשלב מסוים בתיכון החלטת ללכת למסלול הטכנולוגי. איך זה קרה?
"זה לא שקיבלתי החלטה שזה מה שאני רוצה להיות. באותה המידה יכולתי לבחור תחום אחר, וטרינריה".

זה היה או וטרינר או זה?
"או וטרינר או בית ספר שדה. לקחתי את הכיוון הזה, וכשנכנסתי לעבודה כבר היה חשוב לי בעיקר להשיג את המטרות למען המדינה. כשאתה רואה את האיומים - עליונותה הטכנולוגית של המדינה היא הכי חשובה, זה קל. אתה עובד כדי שישראל תהיה מקום ראשון בעולם".

אבל גם אתה לוקח על עצמך אתגרים אישיים - לימודים למשל - על הדרך.
"זה לא על הדרך, הצבא שלח אותי לשנתיים, חתמתי על זה קצת קבע. את שני הדוקטורטים עשיתי במקביל".

מאיפה הדרייב?
"זה אירוע אחר לגמרי, זה מעניין".

גם נטפליקס זה מעניין.
"אני לא צריך שנתיים חופש, אני מעדיף לצאת לשנתיים לימודים. גם לא ידעתי לאן אני אתקבל, כי צריך לעבור מבחני כשירות בכוננות, אז התחלתי את שניהם. אבל זה בסדר. זו הייתה תקופה נחמדה, אוניברסיטה־לימודים־דשא, עולם אחר".

מהם האיומים הכי משמעותיים על מדינת ישראל היום?
"אני אשאר בתחום הצבאי: ירי תלול מסלול, רקטות, טילים, טילי שיוט, מל"טים שתוקפים. יש גם פה איומי נ"ט של חיזבאללה".

קראתי שכבר יש טיל היפר־סוני שמשנה לך את הכיוון תוך כדי.
"אני לא אכנס למה יש לנו ומה אין לנו, אבל אנחנו על הכול, אין דבר שאנחנו מפספסים בעולם. אנחנו מנסים לפרוץ את התחומים, להכניס ממדים חדשים של לייזר. יש לנו מערכת מבצעית של חץ 3 בחלל ליירוט טילים בליסטיים מאיראן. אני חושב שיש כוח אדיר לישראל.

"אני מדבר על זה עם מדינות זרות. יש מדינות שאתה בא אליהן ואתה רואה בטופ אנשים מעולים מהרווארד ומפרינסטון עם יכולת ניהול מדהימה. אבל אצלנו גם המסה של הכוח העובד, כוח הייצור, העובדים למטה, הלוחמים - הם עושים את השינוי של ישראל. הממשלה תומכת אבל האישיו נע מלמטה. זה אנשים שעובדים. וזה לא דווקא הייטק. עובדים סוציאליים, אחות, מדענית - הכול חשוב, ולכול יש משאבים אם אתה מנהל את זה נכון. אז אני חושב שדווקא יש פה מקום לאופטימיות".

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה". 

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?