גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוף מבטחים מפתיע: שוק המניות באירופה בשיא, וזו הסיבה

המשקיעים, כך נראה, גילו מחדש את אירופה, ומדדי המניות ביבשת מכים את עמיתיהם ● הפריחה הזו מתמקדת ספציפית בצרפת, שם חלק ניכר מהעלייה נובע מהתעניינות גוברת במניות יוקרה כמו הרמס ולואי ויטון, שמקבלת דחיפה בעיקר מהפתיחה המחודשת של השוק הסיני

חנות של לואי ויטון / צילום: Shutterstock, Zigres
חנות של לואי ויטון / צילום: Shutterstock, Zigres

הכותבת היא כלכלנית ראשית בהפניקס בית השקעות

המידע מסופק על-ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

כבר ארבעה חודשים ברציפות ששוק המניות באירופה משאיר אבק למדד S&P 500 - פרק הזמן הארוך ביותר מאז שנת 2012. אף על-פי שמדובר בתופעה לא שכיחה במיוחד, רבים בשוק ההון לא ממהרים להספיד את תחייתה של "היבשת הישנה". 

הכירו את חמשת היורשים של האיש העשיר בעולם ואת ההכנות שהם עוברים בדרך לחצי טריליון דולר 
החברה הצרפתית שעשתה היסטוריה באירופה כשחצתה שווי של 500 מיליארד דולר

ותיקי וול סטריט, כמו דויטשה בנק, גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן, ממשיכים לדבוק בהערכה כי גם במבט קדימה, למדדי אירופה יש סיכוי לא רע להתגלות כבחירה מוצלחת יותר מהחלופות שמעבר לאוקיינוס.

לטענת המשקיעים השוריים, יתרונות התמחור האטרקטיבי והרווחים, שעשויים להפתיע לטובה, עולים על סיכוני הגלישה למיתון ועלויות אשראי גבוהות יותר.

אם זה לא מספיק, אחד הטיעונים המעניינים ביותר לטובת השקעה באירופה הוא שמדובר בדרך עקיפה ובטוחה יותר להיחשף לצרכן הסיני, ולכלכלת סין בכללותה, בזמן שזו מתאוששת אחרי מגפת הקורונה.

היה קל יותר להמר על אירופה בתחילת חודש ינואר, כשבייג'ין רק הודיעה על חזרתה לשגרה, ובשווקים האמינו ב"נחיתה רכה" של מדינות המערב. ענפים מחזוריים כמו תעשייה ובנקאות, שלהם משקל גבוה במדד Stoxx 600 ובמדדי בנצ'מרק נוספים, קיבלו רוח גבית חזקה.

כמה חודשים לאחר מכן, מפלס האופטימיות ירד בחדות, ומספר גבוה של ענפים רגישים לכלכלה התחילו להיראות כמו חיסרון. טלטלת הבנקים שהתחילה בארה"ב והתפשטה לאירופה, וכן החשש ממחנק אשראי שהיא עוררה, גרמו לגופי מחקר בינלאומיים כמו קרן המטבע להפחית את תחזיות הצמיחה העולמיות לשנת 2023.

עקב כך, תחזית הצמיחה של גוש האירו התעדכנה כלפי מטה לכ-0.8%, שינוי חד לעומת קצב של 3.5% בשנת 2022. יתרה מכך, לנגידי בריטניה וגוש האירו, בניגוד לעמיתם בארה"ב, יש מרחב מועט יותר להוריד את שיעור הריבית בתגובה להאטה בפעילות. סביבת האינפלציה באירופה מתקררת לאט יותר מזו שארה"ב. מגבלה זו מהווה כאב ראש נוסף לחברות - בגלל החוזק של האירו והליש"ט. ועם זאת, המגמה החיובית התחדשה בחודש אפריל.

ותודה לסין

האי-ודאות בגזרת הצמיחה המקומית גרמה למשקיעים לדייק את מבוקשם - מבין כל האפשרויות הגיאוגרפיות שמציעה היבשת, הם העדיפו להתמקד בצרפת, ולא בכדי. מדד CAC 40  הצרפתי נמצא בנסיקה מאז השפל שלו בסוף ספטמבר 2022, תוך שהוא מצליח לעקוף את רוב מדדי אירופה, וגם את מדד S&P 500 האמריקאי.

כשליש מהעלייה של השוק מאז תחילת הרבעון הרביעי 2022 נבע מהתעניינות גוברת של המשקיעים ב-Hermès (הרמס ), ב-Kering (קרינג ), ב-LVMH (לואי ויטון ) וב-L’Oréal (לוריאל ). את הראלי הזה אנליסטים צרפתים זוקפים בעיקר לזכות סין, ולדבריהם: "ריבאונד בסין - ריבאונד במוצרי יוקרה". והיות שחברות צרפתיות מהוות כחמישית ממדד הבנצ'מרק Stoxx 600 , גם עליו לא פסח אפקט הדומינו של הצרכן הסיני.

נתונים אחרונים על כלכלת סין מאששים את ההערכות האופטימיות: הכלכלה הסינית צמחה ברבעון הראשון של שנת 2023 בקצב שנתי של כ-4.5%, מעל ציפיות האנליסטים שדיברו על 4%, אך מתחת ליעד הצמיחה של בייג'ין, שעומד על כ-5%.

לרבעון השני של השנה צופים בשווקים האצה נוספת שגם היא כנראה תיתמך על-ידי התעוררות הצרכנים - זריקת עידוד נוספת ליצואניות הצרפתיות.

על-פי מורגן סטנלי, סין היא "השוק החשוב ביותר" למותגי יוקרה אירופיים, וכשני שלישים מההוצאות האישיות של הצרכנים הסינים על מוצרי יוקרה מתבצעות בחו"ל (כך לפחות לפני שמגפת הקורונה החלה). המחירים של מוצרי יוקרה יכולים להיות נמוכים עד 30% באירופה לעומת סין.

בברקליס אומרים: "חלק מהמשקיעים הגלובליים עשויים למצוא חשיפה עקיפה לסין דרך מניות של חברות אירופיות, ויוקרה בפרט. זו השקעה קלה יותר, נזילה יותר ופחות מסוכנת מהשקעה ישירה במניות סיניות".

LVMH דיווחה לאחרונה על עלייה של כ-17% במכירות העולמיות ברבעון הראשון של שנת 2023, כאשר המכירות ברחבי אסיה עלו בכ-14% על רקע הפתיחה הכלכלית של סין מחדש.

הגנה מפני אינפלציה

הרמס הבהירה שהיא נהנתה משנת 2022 "יוצאת דופן", למרות מגבלות הקורונה שחלו על סין, ובשלושת החודשים הראשונים של 2023 המשיכה לרשום עלייה נוספת, של כ-23% בהכנסות מרחבי אסיה, ובעיקר מסין.

חזרתו של הביקוש הסיני אינה הגורם היחיד שעוזר לקבוצות מוצרי יוקרה לעלות הרבה מעבר למוצרי צריכה אחרים. נוסף על המאזנים המוצקים ושולי הרווח המרשימים, שזה כנראה מה שהמשקיעים מחפשים כרגע, קבוצות מוצרי יוקרה יכולות בדרך כלל לגלגל מחירים גבוהים יותר לצרכנים, מבלי לאבד נתח שוק, זאת בניגוד ל-mass-market שרגיש לאינפלציה ולריביות.

משמעות הדבר היא שמניותיהן של קבוצות אלו נתפסות באופן נרחב כגידור מפני אינפלציה.

אין זה אומר שמוצרי יוקרה חסינים בפני מיתון, הם לא, אך לעת עתה צרכני אירופה וארה"ב עדיין נהנים ממה שנותר מ"החיסכון העודף" שנצבר מתקופת הסגרים והתמיכות הממשלתיות, כשברקע שוקי העבודה שם ממשיכים להיות הדוקים והשכר עולה.

בסין, כאמור, משקי הבית רק התעוררו מ"תרדמת מגפת הקורונה", ולפי הדיווחים, בשנה שעברה אזרחי סין חסכו כשליש מהכנסתם והפקידו כ-17.8 טריליון יואן (כ-2.6 טריליון דולר) בבנקים, וכעת המשקיעים מקווים שאלה יומרו חלקית ל"מותרות", כמו תיקי עור בשווי אלפי דולרים, שעונים, תכשיטים ומוצרי הלבשה והנעלה נוצצים.

לא רק מותגי יוקרה

למי שבוחן את אירופה במבט אסטרטגי, ולא רק כהזדמנות טקטית ליהנות ממה שקורה בסין, חשוב להתעמק במאפייני השוק האירופי. בתחילת שנות ה-2000, עשר החברות הגדולות באירופה על-פי שווי שוק היו כולן מענפי הטלקום, הנפט או הבנקים. כיום, לצד קבוצת המניות של חברות היוקרה הצרפתיות מופיעות גם SAP , נוברטיס , אסטרהזנקה , רוש , נובו נורדיסק , נסטלה , סאנופי , ASML  ואחרות.

שמות של חברות איכות כגון אלה, עם זרמי הכנסות בינלאומיים וכוח תמחור חזק, מהווים כעת כרבע משווי השוק של אירופה.

קשה להתנבא האם השוק האירופי ימשיך "להכות" את השוק האמריקאי בחודשים הקרובים, ואם כן, אילו מהסקטורים או המדינות יובילו את המגמה. קשה גם לחזות כמה מהר יתגבר אותו שוק על גלישה למיתון, אם וכאשר יבוא אחד כזה.

מה שבטוח, מניות של חברות באירופה הפכו להיות שחקניות חשובות בפורטפוליו של המשקיעים הגלובליים, ונכון לעכשיו לא נראה שזה צפוי להשתנות.

עוד כתבות

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

תיקון והתנצלות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי