גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סבב הלחימה נגמר, אבל בעיית החשמל בעזה לא תיעלם כל כך מהר

עם סיום סבב הלחימה הנוכחי, תחנת הכוח בעזה צפויה לחזור לפעילות, אך המחסור בחשמל ברצועה רק מחמיר ● תושבי הרצועה מתמודדים כיום עם אספקה חשמל מוגבלת של כ-12 שעות ביום בלבד ● וכשממשיכים לחפש פתרונות ללא הצלחה משמעותית, התלות בישראל הולכת וגדלה

טילים נורים לעבר ישראל מרצועת עזה / צילום: Associated Press, Fatima Shbair
טילים נורים לעבר ישראל מרצועת עזה / צילום: Associated Press, Fatima Shbair

מבצע "מגן וחץ" היה קצר, אך ככל שהלחימה התקדמה וסוגיית השבתת תחנת הכוח בעזה עלתה, הוא החל להזכיר מבצעים קודמים כמו עמוד ענן (2012) וצוק איתן (2014). בינתיים, המבצע אומנם הסתיים והמעברים נפתחו מחדש, אך תושבי רצועת עזה ימשיכו להתמודד עם מחסור קבוע בחשמל.

סמים, נשק וזהב: התלות של הג'יהאד האסלאמי באיראן מעולם לא הייתה גדולה יותר
טיל יירוט אחד במיליון דולר: הכסף הגדול מאחורי מערכת קלע דוד

הסאגה החלה בתחילת המבצע ביום שלישי, כשמתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף רסאן עליאן הודיע על סגירה מיידית של המעברים ארז וכרם שלום. בשישי, רשות האנרגיה ברצועת עזה הודיעה כי לתחנת הכוח נותרה אספקת סולר לשלושה ימים, קרי עד יום שני, מסר שחזר על עצמו גם בשבת. "אספקת הדלק הופסקה לחלוטין, ולכן המלאים עומדים להסתיים", נמסר מעזה. לדבריהם, הפסקת הפעילות ביום שני אחר הצהריים תוביל להחמרת הגירעון בחשמל לכ־70%, וכתוצאה מכך ייפגעו מתקנים חיוניים - בתי חולים, משק הביוב ומשק המים. בסופו של דבר, לאחר הפסקת האש, מיהר מתאם פעולות הממשלה בשטחים להודיע על פתיחה מחודשת של המעברים בראשון, בין השאר, כדי למנוע את החמרת משבר החשמל בעזה.

לאורך מבצע מגן וחץ, ישראל סיכלה שישה בכירים בג'יהאד האסלאמי. מעבר לחיסולים שממחישים עד כמה הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה חשוף בפני צה"ל והשב"כ, הם מהווים מכה מנהיגותית קשה לארגון הטרור שקטן בהרבה מחמאס. את הריק המנהיגותי בזרוע הצבאית של ארגון הטרור תפסו מרחוק המזכ"ל זיאד נח'לה שמתגורר בביירות בחסות חיזבאללה ומקורבו של מפקד כוח קודס המחוסל קאסם סולימאני, ראש הזרוע הצבאית אכרם אל-עג'ורי, שנהנה מחסות איראנית בדמשק. בזמן שאנשי ארגון הטרור ברצועה ספגו מכות קשות בזו אחר זו, הם השתדלו להביא להמשך הלחימה, כולל השבתת תחנת הכוח בעזה, מתוך תקווה להחמרת ההסלמה בדמות הכנסת חמאס למערכה, או לכל הפחות להשיג תמונת "ניצחון" משמעותית מבחינתם, מה שלא קרה. 

מחסור יומי באספקת החשמל

כיום, תושבי רצועת עזה מקבלים אספקת חשמל יומיומית במשך 12-10 שעות. זאת בזכות מימון קטארי בסך 10 מיליון דולר מדי חודש לטובת רכישת סולר לתחנת הכוח בעזה, שבייעודה המקורי מהקמתה ב-2002 הייתה אמורה לייצר חשמל עבור העיר עזה וסביבתה בלבד, בפועל המצב שונה בתכלית.

ב־2021, למשל, תצרוכת החשמל היומית הממוצעת של 2 מיליון תושבי רצועת עזה עמדה על 500 מגה־וואט (בשיאי ביקוש בחורף ובקיץ, הצריכה עשויה להגיע ל־600), כאשר האספקה הממוצעת על כ־190 מגה־וואט. כלומר, מחסור יומי של 310 מגה־וואט. ב־2022, הפער בין היקף האנרגיה המבוקשת לבין ההיצע עמד על 56%: 189 מגה־וואט זמינים מתוך 420 מגה־וואט נדרשים.

לפער הזה יש השלכות חמורות. לפי ארגון Euro-Med Human Rights Monitor, כ־30% מתושבי עזה ללא גישה קבועה למים בשל המחסור הקבוע בחשמל, וכאשר 96.2% מהמים הם מי תהום שלא עומדים בסטנדרטים של ארגון הבריאות העולמי - מדובר במצב חמור במיוחד. בה בעת, משך ההמתנה לניתוחים לא דחופים ברצועת עזה עלה משלושה חודשים ב-2005 ל-16 חודשים ב-2021. לאורך התקופה הזו, כל אלו לא גרמו לחמאס להפסיק לנצל את החשמל שיש ברשותו לטובת התפעול והפיתוח של פרויקט המנהרות שלו, שצורך כמות חשמל גבוהה שקשה להערכה.

התלות של הפלסטינים ברצועת עזה וביהודה ושומרון כאחד באנרגיה הישראלית היא מוחלטת. בין השנים 2020-2010, היקף יבוא החשמל של הפלסטינים מישראל לרצועת עזה וליהודה ושומרון עלה ב־56% - עד ל-91% מתוך כלל החשמל המיובא. מדובר בהיקף חשמל הגדול פי 11 מרכישות החשמל מחברת החשמל בעזה. לצורך העניין, בשנת 2020 לבדה היקף החשמל המיובא לעזה וליהודה ושומרון עמד על 83.8% (כאשר כמעט כל הדלקים הגיעו מישראל). יתר החשמל הגיע מירדן (2.6%), מחברת הובלת החשמל הפלסטינית (5.3%) ומחברת ייצור החשמל הפלסטינית (8.3%). בד-בבד, ברצועה לבדה, 35% מהחשמל ב־2020 הגיע מחברת ייצור החשמל והיתר מישראל.

המחסור בחשמל גורם, בין היתר, לכך שמחירו מתייקר והוא תופס נתח משמעותי מההוצאות החודשיות של העזתים. בשנת 2021, חשבון החשמל הממוצע של תושב עזה נע בין 300-150 שקל, כאשר השכר החודשי הממוצע של אדם שעבד בעזה עמד על 1,260 שקל. מצבם של 17 אלף פועלים מרצועת עזה שעובדים בישראל פחות חמור, משום ששכרם גבוה פי 5.3 ועומד על 7,000 שקל.

"בבית שלי אני עובד עם שתי חברות חשמל, חברת החשמל וחברת גנרציה", מספר לגלובס סמי עובייד, עיתונאי תושב עזה. "התשלום החודשי הביתי עומד על 200 שקל לחברת החשמל ו-400-250 שקל לחברת הגנרטורים. במשרד, התשלום הוא 100 שקל לחברת החשמל ותשלום שיכול להגיע ל־800 שקל בחודש במידה ומפעילים מיזוג אוויר. מעבר לכך, אני משלם לחברת המעליות בבניין 500 שקל משום שאני גר בקומה חמישית וחייב שבמשך 24 שעות יהיה לה חשמל. בלי חשמל אי אפשר לחיות ולישראל יש את היכולת לפתור את הבעיה".

"רק 10% מתושבי עזה חיים כראוי"

בהיעדר מענה לתחום ייצור החשמל ולהתייקרויות, תושבי רצועת עזה, בתי חולים ועסקים רבים פונים לאנרגיה סולארית. בדרך זו, לפי הבנק העולמי, ניתן לייצר ברצועת עזה 150 מגה-וואט, בזמן שהתפוקה המקסימלית של תחנת הכוח בעזה היא 140 מגה-וואט. הסוגיה שמגבילה לעת עתה, את פיתוח התחום ברצועה היא העלות הגבוהה המוערכת באלפי דולרים לכל בית שעל גגו יותקן מתקן סולארי.

זו אומנם השקעה מועילה לטווח הארוך, אבל עבור משפחה ממוצעת בה שני ההורים עובדים, מדובר בהוצאה כמעט בלתי אפשרית. על כן, לפחות באנרגיה הסולארית ביתית, מדובר בצעד ששייך לעשירי עזה בלבד. ומיהם עשירי עזה? לרוב, בכירי חמאס ומקורביהם.

העיתונאי העזתי עובייד מציין כי לא כל אדם יכול להרשות לעצמו לשלם לחברת גנרטורים. "רק 10% מתושבי עזה חיים כראוי. אנשים בקושי חיים, המצב קשה מאוד. אין עבודה והחיים יקרים" הוא מסביר. בנוגע לשאלה האם לא היה יכול להיות טוב יותר לתושבי הרצועה אם חמאס לא היה בשלטון, הוא משיב: "מי יבוא לשלוט בעזה במקום חמאס? על זה צריך לחשוב. השוטרים והפקידים של חמאס בעצמם לא מקבלים משכורות גבוהות, 2,000-1,500 שקל. חמאס רוצה להמשיך כי הוא השלטון היחיד בעזה, אבל יש עוני, אבטלה, אין כסף, ואנשים בקושי יוצאים מפה. בכל זאת, צריך להסתדר ולמצוא איך להביא אוכל. זה באשמת ממשלת ישראל שמסתכלים מלמעלה על עזה ולא עוזרים".

בנוגע לעתיד, עובייד לא חושש מהשתלטות איראנית על רצועת עזה באמצעות הג'יהאד האסלאמי. "איראן רוצה להשתלט על עזה וברור שהיא יכולה לעשות זאת רק באמצעות הג'יהאד האסלאמי", מסכם עובייד, "אבל חמאס סונים וקשה אפילו למצוא תושב שיעי ברצועת עזה. חמאס מול הג'יהאד האסלאמי זה כמו נמר מול חתול. תושבי רצועת עזה, ברובם, לא אוהבים את איראן".

האינטרס הבינלאומי: להעניק לעזה אנרגיה סולארית 

ל־13 בתי החולים ברצועת עזה היה קל יותר לבצע את המעבר לאנרגיה סולארית, בעזרת התבססות על כספים זרים. בבית החולים אל-רנטיסי בעיר עזה, למשל, התקינו 160 לוחות סולאריים ב־2017 בעזרת מימון סיני. אלו מייצרים 30 מגה־וואט שמספיקים ל־40% ממחלקות בתי החולים. לצד המערכת הסולארית, בית החולים עדיין מושתת על תחנת הכוח בעזה ועל שלושה גנרטורים שמיועדים לגבות את הפסקות החשמל התדירות. אך בפאן החיובי: האנרגיה הסולארית חסכה לבית החולים אל־רנטיסי 800 מיליון דולר בהוצאות החשמל.

המעבר לאנרגיה סולארית בבתי חולים ובמתקני תשתית ציבוריים הוא אינטרס של הארגונים הבינלאומיים, שהעניקו מימון רב לנושא הגנרציה ברצועת עזה. עוד בטרם פריסת הלוחות הסולאריים בהיקף שכזה בבתי החולים, משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA) מימן דלק לגנרטורים בכ-150 מתקנים חיוניים. לפי נתוני האו"ם, מימון מלאי דלק החירום הזה הסתכם ב-10-6 מיליון דולר בשנה - תלוי בחומרת המצב בעזה.

מאגר הגז שעשוי להיות פתרון למחסור

אפשרות סבירה לפיתוח רצועת עזה ומתן מענה לצרכי האנרגיה שלה היא פיתוח מאגר "גזה מרין", שממשלת ישראל והפלסטינים מנהלות שיחות לגביו. המאגר ממוקם 36 ק"מ מחופי עזה, ולפי הערכות יש בו 32 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים). המשמעות היא הכנסה שנתית של 800-700 מיליון דולר בשנה בעזרת הפקה של 1.5 BCM מדי שנה לאורך 20 שנים.

מאגר "גזה מרין" התגלה בספטמבר 2000, ונמצא בשטח שמעמדו לא ברור. ישראל אומנם מעולם לא ויתרה עליו רשמית, אבל כבר בשנת 2000 - ראש הממשלה דאז אהוד ברק העניק ליאסר ערפאת את הזכות לקדוח בו וליהנות מהכנסותיו. כיום, אם הפלסטינים רוצים ליהנות מהכנסות ממנו - נדרש הסכם שיקבע את מעמדו.

בפברואר 2021, הנושא חזר אל הפרק כאשר מצרים והרשות הפלסטינית חתמו על מזכר הבנות לפיתוח מרין. במסגרת ההסכם, חברת אחזקות הגז הטבעי המצרית והרשות הפלסטינית ישתפו פעולה בפיתוח המאגר, ובהולכה לרצועת עזה ולמתקני ההנזלה במצרים.

בשנה שעברה, הנושא חזר להיות משמעותי כאשר ממשלת בנט-לפיד קיבלה פנייה לקידום פיתוח המאגר. אלא שבחודש יולי, החליטה שרת האנרגיה דאז קארין אלהרר להעביר את "תפוח האדמה הלוהט" לממשלה הבאה. באותה עת, פורסם כי ישראל, הרשות הפלסטינית ומצרים פועלות לקידום תהליך לפיתוח שדה הגז - בתיווך ארה"ב והאיחוד האירופי.

באוקטובר אשתקד, שר החוץ המצרי סאמח שוכרי אף הצהיר כי כבר יש הסכם מסגרת עם כל הגורמים, כולל ישראל, והוא מצפה להתקדמות בקרוב. עם זאת, מאז התחלפה ממשלה, עברו שבעה חודשים והצדדים, לפחות לפי שעה, עדיין לא הגיעו להסכם. לפי דיווח בסוכנות "ערב ניוז" הסעודית, הסוגיה תפסה לאחרונה מקום מרכזי בשיחות בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית בתיווך אמריקאי, שהתקיימו בעקבה ובשארם א-שייח', כאשר בראש המשלחת הישראלית עמד ראש המל"ל צחי הנגבי. מי שעוד נכחו בפגישות היו בכירים מירדן וממצרים.

עוד כתבות

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

היקב עם המיתוג המוזר שמוכר 10,000 בקבוקים בשנה

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית