גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם עכשיו זה הזמן המתאים לקנות רכב חדש?

מחירי הרכב החדש בישראל ובעולם נמצאים בשיא של כל הזמנים ● לקוחות רבים מתלבטים האם לרכוש כעת רכב חדש בטרם יגיעו עליות מחירי נוספות, או להמתין לירידת מחירים ● האם יש מקום לאופטימיות? גלובס עושה סדר

לקנות או לחכות? מחירי הרכב בשיא / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
לקנות או לחכות? מחירי הרכב בשיא / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ענף הרכב הישראלי התחיל את שנת המכירות 2023 עם תנופה מכובדת. רוב חוסרי האספקה של שנה שעברה, בהיקף של עשרות אלפי יחידות, נסגרו בחודשים ינואר־אפריל, בעיקר מול ציי הרכב. התוצאה: צמיחה של 13% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. אבל מה שחשוב יותר הוא שהשוק חוזר בהדרגה למצב הטבעי של "שוק של קונים", כאשר השאלה כעת היא לא "מה אפשר לקנות?" אלא "האם כדאי לקנות או לחכות?".

הסוללה וטווח הנסיעה של המשפחתית החשמלית החדשה מבית MG טובים. אבל האם זה מספיק? 
לנסוע על מים: התוכנית של הממשלה לקידום אנרגיית מימן
הנס הפיסקלי של האוצר: מכירות הרכב יורדות, אך ההכנסות ממיסוי רק תופחות

התשובה לכך לא פשוטה או חד־משמעית. מצד אחד, מחירי הרכב החדש בישראל ובעולם נמצאים בשיא כרגע של כל הזמנים. מן הצד השני, קשה לדעת האם ומתי תורגש ירידה במחירים מכיוון ששנת 2023 מסתמנת כאחת השנים הקשות ביותר לחיזוי אי־פעם; השוק מושפע לא רק ממשתנים מקומיים רבי עוצמה, כמו יציבות שערי המטבע, האינפלציה, הרגולציה והאופק הכלכלי והפוליטי המעורפל, אלא גם ממשתנים גלובליים וחיצוניים, כמו קצב היציאה מהמיתון העולמי ומצבה של תעשיית הרכב.

לטובת קוראינו, שמתלבטים אם לרכוש רכב במיטב כספם, ננסה לעשות קצת סדר בבלגן.

 

מכוניות הבנזין: כבר לא "שוק של מוכרים"

שמונה מכל עשר מכוניות פרטיות שנמכרות בישראל עדיין מצוידות במנועי בנזין או הייבריד, ובנקודת הזמן מחירן בשיא. הזינוק נובע משנתיים של עליית במחירי תשומות הייצור, עליית מחירי התובלה ומחסור בשבבים, שגרעו ייצור מצטבר של כמעט 16 מיליון מכוניות ויצרו עודף ביקוש ברחבי העולם. בעקבות זאת, כל השחקנים בשרשרת - מהיצרנים ועד למשווקי הרכב החדש והמשומש וחברות הליסינג - מיהרו "לתפוס טרמפ" על המחסור, והעלו מחירים כדי להגדיל הרווחים.

הבשורה הטובה היא שעיקר בעיית המחסור ושיבושי האספקה כבר מאחורינו. על פי הערכות עדכניות, קצב ייצור ומכירות הרכב בעולם יעמוד השנה על כ־85 מיליון יחידות, שיפור של כמעט 5 מיליון כלי רכב לעומת 2022. אמנם בטווח הקצר יצרני הרכב עדיין מנסים "למתוח" את המצב בתירוצים שונים, אבל בטווח הבינוני המשמעות היא שהם יצטרכו לחזור בקרוב להפשיל שרוולים ו"לדחוף" כלי רכב למפיצים במקביל להורדת מחירים. התופעה תורגש במיוחד במכוניות בנזין, שהביקוש להן יורד בשל חדירת כלי הרכב החשמליים החשמלי.

לחץ נוסף לירידת מחירים יוצרת כניסת המותגים הסינים לישראל. לא רק בפלח החשמלי העממי, אלא לאחרונה גם בדגמי הבנזין. המותג צ'רי למשל, מכר בין ינואר לאפריל כ־6,000 רכבי בנזין, בעיקר לציי רכב, תוך שהוא מכרסם משמעותית במכירות של מותגים מבוססים. אם המגמה הזו תימשך, סביר שתהיה תגובת נגד תחרותית מצד מותגים שעבורם נתח השוק בישראל חשוב לא פחות מהרווחיות גולמית, כמו יונדאי וקיה. לכך אפשר להוסיף גם את הריבית הגבוהה במשק שמקשה על לקוחות להשלים עסקאות מימון, ודוחפת את היצרנים להעניק תמריצים ממקורותיהם העצמאיים.

אולם, הלחץ להורדת מחירים נתקל בישראל במגמות נגדיות ובראשן הפיחות בשער השקל ביחס לדולר ולאירו. המשמעות של שער שקל/דולר של כ־3.7 שקל ושער שקל/אירו של כ־4 שקל היא שחיקה של הרווח הגולמי של היבואנים באחוזים, והדבר נטרל את היכולת לגלגל לצרכן הוזלות במחירי היצרן, אם הן בכלל קורות. נהפוך הוא: כבר בחודש האחרון נרשמה העלאת מחיר משמעותית של דגמי סקודה, שנובעת ישירות מהפיחות בשקל.

בשורה התחתונה, למי שחושב שהשקל יתחזק משמעותית בחודשים הבאים ויחזור לרמתו מלפני כחצי שנה, כדאי בהחלט להמתין. יש לזכור שבשוק הרכב הישראלי קורה לא פעם ששערי המטבע משפיעים בצורה חד־כיוונית, כלומר המחירים עולים אם השקל נחלש אבל לא יורדים אם הוא מתחזק, כדי להימנע מפגיעה בלקוחות קיימים.

לצד זאת, גם המשווקים מבינים שרמות השיא הקיימות של מחירי הרכב, לצד הריבית הגבוהה, הן בבחינת גלולת רעל למכירות. לפיכך, אפשר לצפות להוזלות עקיפות, כמו למשל מבצעי מכירות תקופתיים ועלייה בהיצע הרכב החדש המוזל בערוצי ה"אפס קילומטרים", מה שכבר מתחיל להתרחש של הצטברות עודפי מלאי בדגמים מסוימים.

השוק החשמלי: התחרות רק גוברת

מחירי הדגמים החשמליים בטווח של 150־220 אלף שקל, שהם מוקד הביקוש בישראל, נמצאים כרגע בשיאם. טסלה אמנם הורידה מחירים, אבל בינתיים נראה שכל המתחרים לא הולכים בדרכה, וגם הלקוחות לא ממהרים להתייחס למחירים המוזלים שלה בתור "נקודת הייחוס החדשה".

עם זאת, גם בפלח החשמלי שצומח במהירות, כבר אפשר להתחיל להרגיש בהצטברות מלאים ובלחץ להוריד מחירים בגלל שתי סיבות: האחת, היא שהתחרות בפלח הרכב החשמלי העממי מתגברת במהירות; כניסת ה־MG4 החודש כבר הביאה החודש בפלח למלחמת הנחות סמויה לציי הרכב בישראל, ויש להניח שהיא תגיע גם לצרכנים דרך ערוצי "האפס קילומטרים" במוקדם או במאוחר. במחצית השנייה של השנה הלחץ התחרותי אף יגבר עם כניסתה לתחרות של מכונית ההאצ'בק החשמלית דולפין של BYD שתתחרה ישירות ב־MG4, ובעקבותיה עשויים להגיע עד סוף השנה עוד דגמים שיגדילו את התחרות.

הסיבה השנייה היא שבחודשים הקרובים אפשר לצפות גם לירידות מחירים חדות במחירי הסוללות לרכב בעקבות קריסת מחירי הליתיום.

הרגולטור: חוסר הוודאות חוגג בענף

אבל כעת אנחנו מגיעים למוקש שיהווה בחודשים הבאים חסם משמעותי בפני ירידת מחירים בפלח החשמלי - חוסר הבהירות בכל הנוגע להעלאת מס הקנייה על רכב חשמלי מ־20% ל־35%, שמתוכננת לינואר 2024. קיומו של דד־ליין ידוע להעלאת המס מקטינה כרגע את המוטיבציה של המשווקים ושל חברות הליסינג לגלגל לשוק מלאים בהנחות משמעותיות, ותכניס ברבעון האחרון לחץ להחלטות הרכישה של קונים פוטנציאליים בפלח החשמלי.

בינתיים, משרד האוצר לא ממהר לפזר את הערפל. נהפוך הוא - בשנה שעברה הלקוחות נותרו ללא תשובות בכל הנוגע למימוש העלאת מס הקנייה בינואר 2023 עד לרגע האחרון. זה היה תרגיל מאוד רווחי שהניב למדינה הכנסות רבות ברבעון האחרון של השנה. השנה היינו ממליצים לאוצר ולמערכת הפוליטית להתחשב בצרכנים ובענף ולתת תשובה נחרצת ומוקדמת: האם הפעימה השנייה של העלאת מס הקנייה על המכוניות חשמליות אכן תתרחש, או שתבוטל/תידחה.

אז לקנות או לחכות? תלוי כמה אתם אופטימיים: מצד אחד, חסמי האספקה בתעשיית הרכב העולמית משוחררים בהדרגה, התחרות בשוק כולו גוברת, והמלאים מצטברים - וכל אלה יוצרים לחץ לירידת מחירים כבר בחודשים הקרובים. מצד שני, הפיחות בשקל ורגולציית המס הישראלית פועלים בכיוון ההפוך.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל