גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנדל"ניסט שחושף את המשבר בשוק השכירות: "המחירים מזנקים ב-20%-40%"

לטענת ארז רוזנבוך, יו"ר מגוריט, נתוני הלמ"ס על עליית דמי השכירות אינם משקפים את המצב בשטח: "חלק מבעלי הדירות לא מצהירים על שכר הדירה המלא מתוך חשש לתשלום המס" ● כיצד לדעתו ניתן לקדם פתרון למשבר בנדל"ן, איך משפיעה עליית הריבית על יזמים ושוכרים, ומדוע מניית מגוריט צוללת למרות עיסוקה בתחום החם של דירות להשכרה

יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר
יו''ר קרן הריט מגוריט, ארז רוזנבוך / צילום: איל יצהר

ביום שני אחר-הצהריים נכונה לציבור הפתעה שלילית נוספת שנוגעת ליוקר המחיה: מדד המחירים לצרכן עלה בחודש שעבר בכפול מההערכות (0.8%). אחד הנתונים הבולטים בהודעת הלמ"ס היה מחירי השכירות לשוכרי דירה חדשים, שקפצו ב-9% בחודש אפריל. 

מחירי השכירות טיפסו ב־6% מתחילת השנה, וזה כנראה רק פרומו לקיץ | ניתוח
האינפלציה בישראל לא מתמתנת ואף עוקפת את ארה"ב. מה יחליט בנק ישראל בשבוע הבא? 
נתוני המדד מגלים: זה הסקטור שמושך את מחירי הדירות כלפי מעלה | פרשנות

זינוק כה גדול רומז שהשכרת דירות הוא עסק אטרקטיבי בישראל, אך במקרה של מגוריט, המשקיעים במניות קרן הריט, שפועלת בתחום דירות מגורים להשכרה, רואים תמונה שונה לחלוטין.

גם לאחר פרסום תוצאות חיוביות לרבעון הראשון, נסחרה מניית מגוריט  השבוע במגמת ירידה, ובסיכום השנה החולפת נחתכה ב-43%, יותר ממדד הייחוס הענפי, ומחירה משקף לחברה שווי של כחצי מיליארד שקל, המהווה שליש מההון העצמי החשבונאי שלה, העומד על כ-1.5 מיליארד שקל.

 

מאז הונפקה בשנת 2016 הסבה מגוריט למשקיעים בהנפקה הפסד של 57%, המבטא חוסר אמון של השוק במודל שבו פועלת החברה. להערכת מקורבים לחברה, התהליך הממושך עד לקבלת מרבית הדירות שהחברה יוזמת או רוכשת אינו מאפשר עדיין למשקיעים להעריך אותה נכונה.

הבעיה המרכזית של החברות המשכירות דירות היא כמובן הריבית במשק, שזינקה בשנה האחרונה. אם בעבר ריבית ממוצעת של כ-3% עבור השכרת דירה הייתה אטרקטיבית יחסית בעיני המשקיעים, כעת עלות המימון משקפת ריבית כפולה, והיא מטילה צל כבד על המודל של אותן חברות. לא בכדי, בחודשים האחרונים כמעט כל מכרזי המדינה להקמת דירות להשכרה נכשלים וחוזרים ללא הצעות, למרות הורדת מחירי המינימום והסבסוד הגדול שמציעה המדינה לאותן קרקעות.

"זינוק של 20% עד 40% ברוב אזורי הביקוש"

יו"ר מגוריט ואחד מיזמיה, עו"ד ארז רוזנבוך, טוען כי "המשבר בשוק הדיור להשכרה מאוד חריף. נתוני הלמ"ס שפורסמו השבוע עוד מתונים ביחס למה שאנחנו רואים בשטח. ברוב אזורי הביקוש, שכר הדירה לשוכר חדש מזנק בין 20% ל-40%. זה שינוי עצום, שאם לא יטפלו בו עכשיו, אז עוד כמה שנים, ילד שגדל באזורי הביקוש יפגוש רק חברים מהעשירון העליון. אנחנו יוצרים שתי מדינות לשני עמים. העשירון העליון יגור באזורי הביקוש וכל שאר מדינת ישראל מחוץ להם".

איך אתה מסביר את הפער בין נתוני הלמ"ס (עלייה של 9%) לנתונים שלכם?
"הייתה לי שיחה עם הלמ"ס לאחרונה. רצינו לבדוק למה אנחנו רואים עלייה של עשרות אחוזים מול עלייה מתונה וחד-ספרתית בנתונים שלהם. הפער נובע כנראה משום שהלמ"ס מתקשר לבעלי הדירות, ושואל באיזה מחיר הם משכירים את הדירה.

"ההערכה שלי היא שחלקם אינם מצהירים על גובה שכר הדירה המלא, מתוך חשש לתשלום המס. אחרים לא רוצים להיראות 'חזירים' שהעלו משמעותית, אז יש נטייה להציג מחיר מוטה כלפי מטה. אבל זה מה שעונים להם, ומכאן נובע הפער".

 

מגוריט עוסקת כאמור בהקמה וברכישה של דירות מגורים המיועדות להשכרה לטווח ארוך. נכון לסוף הרבעון הראשון היא חלשה על פורטפוליו של קרוב ל-2,000 דירות - מתוכן 763 מושכרות (בתפוסה של מעל 95%) והיתרה בשלבי ייזום והקמה בעשרות פרויקטים ברחבי הארץ, בעיקר באזורי ביקוש כמו ת"א, הרצליה, חולון וירושלים.

עד היום גייסה החברה כמיליארד שקל במניות ועוד 1.8 מיליארד שקל בהנפקות אג"ח.

החברה סיכמה את הרבעון הראשון של 2023 עם הכנסות של 13.4 מיליון שקל מדמי שכירות, עלייה של 34% בתוך שנה. בשורה התחתונה הרווח הנקי עלה ב-7% ל-67 מיליון שקל, ורובו הגדול נובע מהתאמת שווי נדל"ן להשקעה (שיערוכים).

סעיף השיערוכים תרם לתוצאות מגוריט 91.3 מיליון שקל בתוצאות הרבעון הראשון ו-322 מיליון שקל בשנת 2022 כולה. השיערוכים הגדולים נובעים מכך שהקרן, שהוקמה ב־2016, רכשה בשנים האחרונות מאגר גדול של דירות מקבלנים, שאת הקמת חלקן יזמה בעצמה. ככל שהיא מקבלת לידיה עוד ועוד דירות, תהליך שיגיע לקראת מיצוי בשנת 2025, כך היא מכירה בעלייה בשווי הדירות החדשות.

 

"המשמעות היא שנוצר כאן שבר חברתי נוראי"

לדברי רוזנבוך, "שוק השכירות מושפע משלושה כיוונים: מצב שוק הדירות בבעלות, הזמינות של דירות להשכרה ותנאי המימון. בשוק הדיור, להערכתי, המשבר הסתיים. משבר הוא סוג של תהליך שיכול להגיע לסופו או כשהמשבר נפתר או כשהשוק נשבר. המשבר בשוק הדיור הסתיים כי השוק נשבר".

מה הכוונה ב"נשבר"?
"אם דירת 4 חדרים בת"א ובאזורים הסובבים אותה (כפר סבא, רעננה, גבעת שמואל וכו', ח' ש'), עולה כיום בין 3 ל-3.5 מיליון שקל, המשמעות היא שזוג שרוכש דירה צריך להביא הון עצמי בסדר גודל של 1.5 מיליון שקל, ואז לקחת משכנתה של כ-2 מיליון שקל, שההחזר החודשי שלה הוא 14 אלף שקל. כלומר, אלו דירות שמתאימות רק לעשירון העליון. המשמעות היא שנוצר כאן שבר חברתי נוראי.

"אני גדלתי בתור ילד 'פריווילג' בדיעבד, ברמת אפעל של שנות ה-70. איתי בכיתה היו ילדים של רופאים, עורכי דין אבל גם של נהגי משאיות ונגרים. בשנים הקרובות ילד שגר בערים שהזכרתי יפגוש רק את העשירון העליון.

"הדרך היחידה לטפל בשוק הדיור היא באמצעות דיור להשכרה, משום שהוא ימנע את המשבר החברתי הזה, כי הוא יאפשר גם לעשירונים 9 ומטה לשכור דירות במרכז".

איך מגיעים לשם?
"כשקרנות ריט קונות דירות להשכרה ארוכת-טווח, כיום הן משעבדות אותן למוסדיים (באמצעות הנפקת אג"ח, ח' ש'). אני מציע שקרנות הריט יקבלו ערבות מהמדינה להלוואה שהן לוקחות לרכישת אותן דירות. זה יוזיל משמעותית את עלויות המימון שלהן וכך הן תוכלנה לקנות כמות עצומה של דירות להשכרה.

"אנחנו במצב הזה מוכנים להתחייב להשכיר רבע מהדירות במחיר מופחת. זה לא יעלה לאוצר אגורה שחוקה. זה פתרון מהיר לבעיה קשה. מהלך כזה יוביל להקמה של עוד קרנות ריט בתחום המגורים, תהיה גם אחלה תחרות. יציעו המון דירות להשכרה באזורי הביקוש".

לדבריו, "בשלוש השנים האחרונות אני מקדם את הפתרון הזה, שלצערי מי שמטרפד אותו זו הפקידות במשרד האוצר. חברי ועדת הכספים מאוד תומכים בו, ועל הצעת החוק המקורית חתום מי שהיה אז ח"כ - בצלאל סמוטריץ.

"אבל בכובעו כשר אוצר אני חושש שאין לו יכולת לקדם אותה מול הפקידים. אותם פקידי אוצר מאוד חזקים והאג'נדה שלהם היא אנטי חברתית ואנטי הורדת יוקר המחיה. יש להם מדיניות שהייתי מכנה 'אוצרית', וכואב לי לומר את זה, אבל זה פשוט מתסכל בצורה בלתי רגילה".

איך משפיעה עליית הריבית על השוכרים שלכם?
"קשה להם לקנות דירות כי המשכנתה התייקרה מאוד, אז הם נשארים בשכירות. כמו כן, בגלל עלית הריבית, משקיעים מוכרים יותר דירות שהיו מושכרות, ולכן נוצר מחסור שהולך וגדל בדירות להשכרה".

קושי בתשלום דמי השכירות מסוכן למודל העסקי שלכם?
"הביקוש כל כך גדול, כך שכל הדירות שלנו בתפוסה מלאה. אנחנו לא נתקלים בקושי של ממש בתשלום שכירות, למעט בשוליים, וכשיש קושי כזה אז הדייר מתחלף בדייר אחר בקלות יחסית".

לדברי רוזנבוך, הביקוש לדירות צפוי להתחזק בשנים הבאות, בשל הגידול במחסור הצפוי: "נתון שהתפרסם לאחרונה באתר הלמ"ס, מראה כ-4,000 התחלות בנייה של דירות המיועדות למכירה ברבעון הראשון של 2023, ירידה של כ-70% מול כ-13 אלף התחלות בנייה ברבעון המקביל ב-2022. אם זה יימשך ברבעון השני, זה דרמטי.

"אין לי ספק שנרגיש את זה בפערים בין הביקוש לדירות להיצע שלהן בעוד שנתיים מהיום. כיום רוב הדירות שבונים הקבלנים כבר נמכרו. אז אנחנו הולכים למחסור מטורף של דירות בשנים הקרובות".

לא מן הנמנע כי אחת הסיבות שמרחיקות משקיעים מקרן הריט היא דמי הניהול השמנים שהיא משלמת לחברת הניהול שלה, שמעסיקה גם את היו"ר רוזנבוך, וגם את המנכ"ל מתי דב, שעמדו בשנה החולפת על 25 מיליון שקל. דמי הניהול מחושבים כשיעור במדרגות מתוך היקף הנכסים של הקרן.

בשנה שעברה הוארך הסכם הניהול בשבע שנים, ובהמשך פרץ סכסוך עם שני מוסדיים המחזיקים במניות במגוריט - הפניקס ומור בית השקעות. הללו פנו לביהמ"ש בטענות נגד הדרך שבה הוארך הסכם הניהול מבלי שכונסה אסיפה כללית של בעלי המניות.

רוזנבוך אינו רוצה להרחיב בסוגיה. לדבריו, "הייתה פנייה לבית המשפט על ידי הפניקס ומור. אנחנו חלוקים עליהם בנושא. אבל היות שהתחילה התנהלות בבית המשפט - אני מאמין שהוא זה שיכריע".

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35