גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הדין הבינ"ל מאפשר לבצע סיכולים ממוקדים?

מבצע "מגן וחץ" העלה מחדש לשיח את סוגיית הסיכולים הממוקדים, וגם את החוקיות שלהם ● האמנות הבינ"ל מתקשות לתת תשובה של ממש לסיטואציה מול גורמי הטרור בעזה ● אז מזל שבג"ץ נתן כמה כללים מנחים, אבל התשובה לשאלת החוקיות עדיין מורכבת ● המשרוקית של גלובס

ח"כ עאידה תומא סלימאן, חד''ש-תע''ל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת
ח"כ עאידה תומא סלימאן, חד''ש-תע''ל / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

 

מבצע "מגן וחץ" אומנם מאחורינו, אך עם אירועי יום ירושלים ואזהרות מבכירים במערכת הביטחון נדמה כי המתיחות הביטחונית מסרבת לדעוך. אחת הסוגיות שהמבצע הזה העלה היא הפרקטיקה שהחלה אותו, הסיכולים הממוקדים, שיש חברים בקואליציה שדורשים להשתמש בה באופן נרחב יותר. רק שזה לא עניין כל-כך פשוט: חיסול שישה מבכירי הג'יהאד האיסלאמי במהלך המבצע פגע גם בחפים מפשע ועורר שוב את הדילמה המוסרית ואת שאלת חוקיות הפרקטיקה, בין היתר לאור המשפט הבינלאומי.

עוד בפתח המבצע, מיד לאחר חיסול שלושה מבכירי הארגון בו-זמנית, התבטאה בנושא ח"כ עאידה תומא סלימאן, ואמרה בכנסת כי "פשע נוראי היה הבוקר בעזה: שלושה אנשים שנעשה להם חיסול ממוקד - שזה פשע לפי כל החוקים הבינלאומיים".

אומנם הפרקטיקה הזו - שהתפתחה בישראל בשנות ה-2000 כדי לתת מענה למחבלים שהיוו פצצה מתקתקת - היא בעלת השלכות אתיות כבדות-משקל, אבל מה באמת אומר הדין הבינלאומי בנושא? גילינו כי התשובה אינה פשוטה.

טרוריסט - גם בבית

הסוגיה הזו בעצם מעלה שתי שאלות עיקריות: ראשית, ישנה הפגיעה באותם פעילי טרור, אשר מעמדם המשפטי איננו חד-משמעי. האם הם לוחמים בכוח צבאי מאורגן, ועל כן מותר על-פי הדין הבינלאומי להרוג אותם גם ללא משפט, או שמא הם אזרחים? ואם הם אזרחים, מתי ניתן לומר שהם משתתפים בלחימה באופן פעיל, ולכן ניתן להרוג אותם? שנית, מה לגבי אותם אזרחים חפים מפשע שלא פעם מוצאים את מותם כתוצאה מכך?

כדי לענות על שאלות מורכבות אלה, יש להבין אילו כללים חלים על הסכסוך בין ישראל לעזה מבחינת הדין הבינלאומי. "שאלה מקדימה שצריך לשאול, גם אם היא מובנת מאליו, היא האם יש בכלל עימות מזוין בין ישראל לבין ארגוני הטרור בעזה?", אומר לנו אל"מ (במיל') ד"ר לירון ליבמן ממכללת ספיר, ששירת בפרקליטות הצבאית כתובע הצבאי הראשי וכראש מחלקת הדין הבינלאומי. "על-פי הדין הבינלאומי, כאשר מדובר בסכסוך מזוין - חלים דיני הלחימה של המשפט הבינלאומי, והם מתירים לך לפגוע בלוחם של הצד השני, גם כשהוא לא מהווה סיכון מיידי.

"במקרה של עזה, התשובה ברורה. אנחנו באינטנסיביות של סכסוך מזוין: הטילים, הלחימה המאורגנת של ארגוני הטרור, היעדר השליטה של ישראל בשטח - כל אלה מחילים את כללי העימות המזוין".

בהתאם לנקודת מוצא זו, ישראל פועלת על-פי הנורמות המשפטיות של המשפט הבינלאומי, שחלקן נובעות מהמשפט המנהגי, וחלקן מעוגנות באמנות בינלאומיות כמו אמנת ז'נבה.

אחד העקרונות המהותיים בדיני הלחימה של המשפט הבינלאומי, הוא שיש להבחין בין לוחמים לאזרחים. בעוד לוחמים אינם נהנים כאמור מחסינות מפני תקיפה, באזרחים שאינם נוטלים חלק פעיל בלחימה אסור לפגוע במכוון. אבל מה דינם של פעילי הטרור הפלסטינים?

כאשר הסוגיה הגיעה לפתחו של בג"ץ ב-2002 (הפסיקה ניתנה ב-2006), עמדת המדינה הייתה שיש להכיר בקטגוריה שלישית: לוחמים בלתי חוקיים. לטענתה, מדובר באנשים שמהווים מטרה לגיטימית לתקיפה בשל מעורבותם הפעילה והמתמשכת בטרור, אבל אין הם זכאים לזכויות הניתנות ללוחמים חוקיים כמו מעמד שבויי מלחמה ואי-העמדה לדין.

בג"ץ לא קיבל את עמדת המדינה. הוא פסק כי אין קטגוריה שלישית, וכי פעילי הטרור הללו הם בעלי מעמד של אזרחים - אבל גם לא בדיוק אזרחים תמימים. ההגדרה של נשיא בית המשפט העליון דאז אהרן ברק לפעילים אלה היא "אזרחים הנוטלים, משך אותו זמן, חלק ישיר במעשי האיבה"; ועל כן, לפי המשפט הבינלאומי פגיעה באזרחים כאלה יכולה להיות לגיטימית.

השאלה שעלתה היא מה ההגדרה של "משך אותו זמן"? האם פעיל טרור שעסק ביום בתכנון מבצעים, וחוסל בלילה בשנתו עונה על כך? "בג"ץ בעצם פירש את 'משך הזמן' באופן רחב", מסביר ד"ר ליבמן. "אם יש מי שמבצע טרור באופן ספורדי - אז הסיכול חייב להיות מיידי ולהתרחש בדיוק ברגע הזה. אבל אם מדובר בפעילות מתמשכת - אי-אפשר לעשות הפרדה. הוא טרוריסט כל הזמן, גם כשהוא ישן בבית, אחרת יש פה דלת מסתובבת".

לקביעה זו הוסיף ברק סייגים, לפיהם הפגיעה במי שעונה להגדרה האמורה, היא לגיטימית בהתמלא הדרישות הבאות: יש לבסס את הפגיעה על מידע מבוסס ומדויק, ויש לנקוט באמצעי הסיכול הממוקד רק אם לא ניתן היה לפעול נגדו באמצעי שפגיעתו פחותה, כמו מעצר.

"את הדרישה האחרונה ברק הוסיף בהתבסס על עולם אכיפת החוק", אומר ד"ר ליבמן. "בדיני הלחימה, לא מוכרחים לשקול חלופה כזו כלפי אויב. בעזה, למשל, מעצר זו לא חלופה הגיונית, שהרי מדובר בסיכון בלתי סביר בשטח בו ישראל אינה שולטת. באיו"ש, לעומת זאת, אנחנו באמת רואים מעצרים".

מהי פגיעה מידתית?

הסוגיה הרגישה ביותר שנוגעת לסיכולים הממוקדים היא הפגיעה באותם חפים מפשע, המכונים "אזרחים בלתי מעורבים". אותם בני משפחה, שכנים או זרים שמצאו את מותם על לא עוול בכפם. על אף הכאב והקושי הכרוכים בכך, המשפט הבינלאומי מכיר כי בלחימה, פגיעה באוכלוסייה אזרחית הנלווית לתקיפת מטרה צבאית היא בלתי נמנעת במצבים מסוימים.

הכלל המנחה במקרים אלה הוא עיקרון המידתיות. "משמעות הכלל היא שאתה צריך לקחת בחשבון את הנזק הצפוי לאזרחים ולשקול אותו מול התועלת הצבאית של התקיפה", מסביר ד"ר ליבמן, "ואם הנזק הנלווה מופרז ביחס לתועלת הצבאית - אז אסור לך לתקוף".

על-פי בג"ץ, ההכרעה האם הפעולה אכן עמדה ברף המידתיות תיעשה על-פי סטנדרט "המפקד הסביר". אבל גם אז, אומר ליבמן, מדובר בסטנדרט עמום שקשה להגדירו. "בהרבה מקרים התועלת הצבאית מתקיפה כלל לא מתבטאת במספר לוחמי האויב ההרוגים. איך למשל משקללים תועלת מפגיעה במחסן של רקטות מול הפגיעה הצפויה באזרחים שגרים בקרבת מקום? אין כאן נוסחה מתמטית".

כלל נוסף הוא שמבחן המידתיות יעשה לאור המידע שהיה בידי מקבל ההחלטה בזמן אמת. כך שלמעשה, אין להסיק מתוצאות המבצע בפועל על שאלת החוקיות. כך למשל, נקבע בדוח הוועדה לבחינת פעולת סיכול הממוקד של צלאח שחאדה, בה נהרגו 14 אזרחים, כי התוצאה הקשה של הריגת האזרחים לא הפרה את כללי המשפט הבינלאומי, כיוון שנבעה מכשל מודיעיני והערכות שגויות שהתבססו עליו.

"ניקח כדוגמה את מכת הפתיחה בסבב האחרון, כאשר חוסלו שלושה בכירים בג'יהאד - יחד עם עשרה אזרחים", מסביר ליבמן. "מדובר בלוחמים מאוד בכירים ומשמעותיים - האם התועלת הצבאית מהפגיעה בהם יכולה להצדיק היקף כזה של פגיעה באזרחים? אבל עוד לפני ששואלים את השאלה הנורמטיבית, יש לשאול האם המפקדים העריכו בזמן אמת את היקף הנפגעים האזרחיים שאירע בפועל".

אבל, מבהיר ד"ר ליבמן, זה לא אומר שניתן לפטור בקלות מאחריות רק בשל מידע חסר: "כמפקד, אתה מעריך את הדברים האלה מראש כשאתה מאשר את הפעולה, ואתה צריך להעריך אותם שוב בסמוך לתקיפה (בייחוד כשמדובר באנשים, שזזים באופן דינמי), ולבסוף, אם התוצאות מפתיעות אותך, מבצעים גם בדיקה בדיעבד".

אבל לפי בג"ץ, זהו לא התחקיר היחיד שיש לקיים. לדברי הנשיא ברק, כחלק מהדרישות לחוקיות הפעולה, יש להקים ועדת בדיקה אובייקטיבית שתבדוק בדיעבד מבצעי פגיעה מונעת שתוצאותיהן חריגות. "זהו אלמנט ששייך יותר לדיני השלום", מחדד ליבמן, "זה אומר שאם בדיעבד מסתבר שהייתה טעות במבצע, צריך לבדוק זאת באמצעות ועדה עצמאית. זו יכולה להיות טעות בזיהוי, או בהערכת הנזק הנלווה - הפגיעה באזרחים".

ועדה שכזו הוקמה כאמור במקרה של חיסול סלאח שחאדה, בראשות השופטת טובה שטרסברג-כהן, שהגישה את מסקנותיה ב-2011. אך למרות הפסיקה, כמעט ולא הוקמו ועדות נוספות.

לדברי ליברמן, "למיטב ידיעתי, היום הוועדה לא נעשית במתכונת דומה לוועדת שטרסברג. בג"ץ לא הגדיר את מודל הוועדה באופן ברור. בינתיים ועדת טירקל (שמסקנותיה הוגשו ב-2013) קבעה כי במצב בו נדרשת חקירה במהלך עימות מזוין, מנגנון הבדיקה יכול להיות גם פנימי ולהתקיים בתוך הצבא - ובלבד שמדובר בבדיקה עצמאית משרשרת הפיקוד שאישרה את הפעולה".

על-פי ליבמן, שכיהן כראש מחלקת הדין הבינלאומי בפרקליטות הצבאית זמן קצר לאחר מבצע "עופרת יצוקה" ובתקופת משט המרמרה, הבדיקות בצה"ל נערכות באופן הבא: "בראש מנגנון התחקור המטכ"לי עומד אלוף במיל', ותחתיו יש אנשי מבצעים, חקירה ומשפטנים. אחרי שאוספים את כל הפרטים, המידע עובר לפרקליט הצבאי הראשי והוא צריך להחליט האם יש אירוע שמחייב חקירה פלילית".

כל מקרה לגופו

אז האם אפשר לומר באופן מובהק שהסיכול הממוקד עומד בכללי המשפט הבינלאומי? כנראה שאין תשובה חד-משמעית, וכמו בחלק ניכר מפסיקות בג"ץ, התשובה תלויה בנסיבות. על המורכבות הזו עמדה שופטת העליון דורית ביניש באותו פסק דין, שהפך להלכה מחייבת: "במלחמתה הקשה של ישראל בטרור הפוקד אותה, אין לומר באופן גורף כי השימוש באמצעי של 'סיכול ממוקד' כאחד האמצעים למלחמה בטרור הוא אסור (...) עם זאת, לנוכח אופיו הקיצוני של אמצעי 'הסיכול הממוקד', אין לעשות שימוש באמצעי האמור שלא בהתאם למגבלות ולסייגים שהותוו בפסק דיננו, והכול בהתאם לנסיבותיו של כל מקרה לגופו".

מטעמה של ח"כ עאידה תומא סלימאן נמסר: "ראשית, אני מברכת על העיסוק של גלובס בפשעי המלחמה שמבצעת ישראל ומשקיע מאמץ לבדוק את אי-חוקיות פשעים אלה בחוק הבינלאומי. מי ייתן ותמשיכו למלא תפקיד זה במקצועיות, לחשוף זוועות ולבקר את הממשלה, מערכת המשפט והצבא.

"שנית, ההצהרה שלי בעקבות הסיכול הממוקד וההוצאה להורג עסקה בפשע נוראי ופשע לפי החוק הבינלאומי. מדובר במקרה מובהק של סיכול ממוקד שמנוגד לכל אמות חוקיות: הוצאה להורג באישון לילה ללא כל אירוע מקדים, שנוסף לשלושת 'המטרות' שישנו במיטותיהם עם משפחתם, נרצחו ילדים וילדות ובני משפחה תמימה - נפשות מוגנות בחוק.

"הניסיון להסתמך על פסיקות בג"ץ כדי להגיד שישראל פעלה לפי החוק מטעה פעמיים: בג"ץ חידד מקרים ספציפיים למתי מותר לבצע סיכולים ממוקדים, ומעבר לכך - בג"ץ אינו שומר הסף של המשפט הבינלאומי. תחת ידי בג"ץ הוכשרו שוב ושוב עוולות ופשעי מלחמה: התנחלויות, גירוש אוכלוסייה מוגנת, הריסת בתים, מעצרים מינהליים וכן - גם סיכולים ממוקדים".

תחקיר: אביה שקלאר־חמו

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?