גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סערת הפסטה: המחיר באיטליה זינק ב-20%

הפסטה באיטליה התייקרה בשנה החולפת, ומחיר חבילה עומד כעת על יותר מפי שניים מהאינפלציה במדינה ● הממשלה האיטלקית כינסה פגישת חירום עם רשתות שיווק וארגוני צרכנים במדינה, בעקבותיה הצהירה כי המחירים יירדו בקרוב ● חלק מארגוני הצרכנים קראו לציבור להפסיק לקנות פסטה עד שהמחיר לא יירד

מפעל לייצור פסטה באיטליה / צילום: Reuters, Remo Casilli
מפעל לייצור פסטה באיטליה / צילום: Reuters, Remo Casilli

זעם ציבורי וביקורת מצד כלכלנים וארגוני צרכנים הצטברו בחודשים האחרונים באיטליה סביב קונצנזוס לאומי אחד - מחיר הפסטה. המצרך הבסיסי התייקר בשיעור חד בשנה החולפת, שעקף את ההתייקרויות האחרות שנרשמו במגוון מוצרים ושירותים. מחיר חבילת פסטה זינק בקרוב ל-20%, יותר מפי שניים מהאינפלציה הכללית במדינה והפך לסמל של משבר יוקר המחיה המעיק על האיטלקים. 

בקרוב אצלנו? כך התמודדו באירופה עם יוקר המחיה 
|● 2.4 מיליארד שקל ומגדלים של 100 קומות: עסקת ענק יוצאת לדרך במתחם הבורסה ברמת גן
מכניסים 20 אלף שקל בחודש, אך "רכישת דירה הפכה לפנטזיה" עבורם

תחילה עוד קיבלו תושבי איטליה את עליות המחירים בהבנה מסוימת, וראו בהן השלכות של המלחמה באוקראינה, ובפרט של משבר האנרגיה ומשבר הדגנים שהיא יצרה. אוקראינה ורוסיה הן שתיים מיצואניות החיטה והדגנים הגדולות בעולם, ומחיר השוק של חיטה זינק פי שלושה - מממוצע של 450 דולר לבושל (יחידת המדידה לדגנים, כ-35 ליטר) בשנים האחרונות ליותר מ-1,200 דולר במאי האחרון; אך בחודשים האחרונים, כמו מחירי הגז הטבעי האירופי והחשמל, גם מחיר החיטה הלך וצנח. הוא עומד כעת על כ-600 דולר לבושל.

הציבור האיטלקי אינו עיוור לזינוק במחיר החיטה וגם לירידה במחירי האנרגיה. בחודשים האחרונים עסקה התקשורת בהרחבה במחיר הפסטה כבסיס לשאלה הרלוונטית למשקי בית רבים - האם האינפלציה אכן נובעת מסיבות "מוצדקות" כמו עלות הייצור, או מ"חמדנות" של התאגידים הגדולים ויצרני המזון, שמנצלים את עליות המחירים כדי להעלות את רווחיהם? 

פגישת חירום 

הממשלה האיטלקית הגיבה לזעם הציבורי על-ידי כינוס "פגישת חירום" כדי לדון באפשרות להטיל פיקוח ממשלתי על מחיר הפסטה. שר התעשייה האיטלקי, אדולפו אורסו, כינס את הפגישה והזמין אליה את ראשי החברות המייצרות פסטה, בכירים בממשלה, רשתות שיווק וגם ארגוני צרכנים, שטענו בחודשים האחרונים כי יש להטיל הגבלות על המחיר ועל רווחי היצרנים.

התוצאה של הפגישה, נכון לעכשיו, היא הבטחה של הממשלה כי "הדברים ישתפרו בקרוב". לפי ההערכות הממשלתיות, מחירי הפסטה אמורים לרדת בקרוב, כתוצאה מאוחרת של הירידה בעלות החיטה וכחלק ממגמת הירידה האטית במחירי המזון, שהחלה באירופה בחודש האחרון - אחרי ההתייקרויות של השנה החולפת. "הסקרים האחרונים מראים סימנים ראשונים, אם כי חלשים, לכך שהמחירים יורדים, סימן לכך שמחירי הפסטה עשויים לרדת בחדות בחודשים הקרובים", הודיע המשרד לאחר הפגישה.

הממשלה האיטלקית הקימה בשנה החולפת "צוות מיוחד" במשרד התעשייה כדי שינטר באופן קבוע את המחירים בסופרמרקטים וישמש כמעין "פקח-על" לכך שהרשתות והיצרנים לא עושים יד אחת כדי להעלות את המחירים בצורה לא מוצדקת. צוות זה היה אחראי גם לפגישה שהתקיימה בתחילת החודש. לפי מסקנותיו, המחירים הגבוהים עד כה נובעים מכך שהיצרנים מוכרים את המלאי שהיה יקר לייצור, והקלה במחירים צפויה בקרוב.

"חשד שיצרנים מנצלים את ההזדמנות כדי לנפח מחירים"

ארגוני צרכנים, מנגד, גינו את ההחלטה הממשלתית. חלקם הגישו תלונות כדי לבדוק תיאום מחירים והעלאה בלתי מוצדקת של מחירי הפסטה, וחלקם קראו למרד צרכנים כלל־איטלקי שיותיר את המוצר הפופולרי על המדפים. היצרנים מדברים על כך כי מחירי החיטה טרם שבו לרמתם הנמוכה ההיסטורית, על עלויות שכר גבוהות יותר וכן על עלויות אנרגיה שנותרו גבוהות ביחס לעבר, לצד הוצאה גדולה יותר על אריזות והובלה.

מחירי המזון הגבוהים עומדים בראש סדר היום גם במדינות אחרות באירופה. בבריטניה, כינס ראש הממשלה, רישי סונאק, את ראשי רשתות השיווק ויצרני המזון בשבוע שעבר, כדי לדון בצעדים שהם יכולים לעשות כדי להוריד את המחירים, ללא הצלחה יוצאת דופן. בצרפת, רשמה הממשלה של הנשיא, עמנואל מקרון, הצלחה גדולה יותר, כשהביאה את רשתות המזון הגדולות להסכים "לגלח" מאות מיליוני אירו מהרווחים שלהם לטובת "סל אנטי-אינפלציוני" שיכלול מאות מוצרי בסיס ויוצע במחירים זולים בסופרמרקטים.

במדינות במזרח אירופה ישנה מגמה הולכת וגוברת להטיל פיקוח מחירים, ומדינות כמו הונגריה וקרואטיה קבעו מחירי גג למזון בסיסי כמו לחם, ביצים וחלב. המטרה היא להגן על השכבות החלשות יותר, הנפגעות בצורה קשה יותר מהאינפלציה. עם זאת, תושבים במדינות אלה מדווחים על מחסור במוצרים המפוקחים במדפים ועל הגבלות רכישה בשל כך.

אנליסטים צופים ירידה במחירי המזון שתפחית את האינפלציה בקרוב, על רקע ירידת מחירי האנרגיה וגם המוצרים החקלאיים המשמשים כבסיס. אבל ארגוני צרכנים רוצים לוודא כי היצרנים אכן יפעלו בהתאם לחישובים הכלכליים, ולא מתוך רצון להגדיל רווחים, בתופעה שזכתה לכינוי Greedflation. "על אף שכמה מעליות המחירים מוצדקות", אמר ל"פייננשל טיימס" נציג של ארגון זכויות צרכנים המאגד עשרות ארגונים מרחבי אירופה. "יש חשד הולך וגובר שיצרנים מסוימים מנצלים את ההזדמנות כדי לנפח מחירים".

לפי נתוני סוכנות הסטטיסטיקה של האיחוד האירופי, באפריל האחרון עמדה אינפלציית המזון ברחבי האיחוד האירופי (כולל מדינות מזרח ומרכז אירופה שבהן היא הגיעה ל-50%) על 16.4%, לעומת 19.1% בחודש הקודם.

עוד כתבות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם