גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיהום אוויר בלתי סביר מבסיס תל השומר מאיים על בניית אלפי דירות חדשות

לאחר שזכתה ב-2021 במכרז קרקע בשכונה המוקמת במזרח רמת גן, קבוצת מור מבקשת לבטל את העסקה מול רמ"י בשל דוח חדש, המציג ממצאים לזיהום אוויר חריג מבסיס צבאי סמוך לשטח ● היזמים האחרים שמחזיקים קרקעות בשכונה משדרים עסקים כרגיל

כניסה לבסיס תל השומר, בתוכו שוכן מש''א 7000 / צילום: תמר מצפי
כניסה לבסיס תל השומר, בתוכו שוכן מש''א 7000 / צילום: תמר מצפי

בינואר האחרון הוציא מנהל מחוז תל אביב במשרד להגנת הסביבה, יורם הורביץ, צו מינהלי לבסיס מש"א 7000 (מרכז לוגיסטי לשיקום ואחזקה של כלים מבצעיים) ששוכן במחנה דורי בתל השומר. בצו נכתב כי הפעילויות בבסיס גורמות לפליטה של חומרים מסוכנים בריכוזים גבוהים מהמותר, וקרבתו למבני מגורים ומוסדות חינוך מעלה חשש לחשיפת אוכלוסיות למזהמי אוויר שונים.

מימוש שלישי לחנן מור בתוך חודש 
"משבע ורבע אי אפשר לזוז": השכונות שלא ניתן לצאת מהן בבוקר 

בעקבות ממצאים אלו דורשת כעת קבוצת מור של יזם הנדל"ן חנן מור, לבטל את זכייתה במכרז קרקע בסביבה, שכן לטענתה הגילויים החדשים מונעים ממנה לממש את זכייתה. הקרקע המדוברת נמצאת ב"מתחם 5" המהווה את תוכנית דרום תל השומר או תמל/1023 להקמת שכונה חדשה בת 3,050 יחידות דיור במזרח רמת גן. קבוצת מור זכתה בשטח, המשתרע על פני כ־10.3 דונם, ב־2021, תמורת כ־420 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח. על השטח היא אמורה להקים 247 יחידות דיור לשכירות ארוכת טווח.

"פליטת חומרים המוכחים כרעילים"

החברה טוענת כי הצו המינהלי שהוצא נחשף בפניה רק לפני ימים אחדים - וזאת למרות שרשות מקרקעי ישראל, כך לדברי אנשי החברה, ידעה על הממצאים עוד זמן רב קודם לכן.

"ממצאי הרצות המודל שביצע משרד הביטחון מצביעים על כך שבשימושים שונים המצויים בסמוך לבסיס מש"א 7000 בתל השומר, ובהם מבני מגורים ומוסדות חינוך, ואזורים המיועדים לבינוי על פי תוכניות מאושרות - נמצאו ריכוזים העולים על ערכי הסביבה השנתיים, לרבות בקומות גבוהות, שאותם ניתן לשייך לפעילויות ולתהליכים המתבצעים בבסיס", נכתב בצו המינהלי שנשלח למפקד הבסיס, אל"מ יניב אביטן. "חלק מהתהליכים פולטים חומרים הידועים כמסרטנים מוכחים לאדם וכרעילים".

הצו אף מתייחס לתכנון באזור, בין היתר התוכנית על הקרקע שבה זכתה קבוצת מור: "על פי תוצאות הרצת המודל, ציבור התושבים המתגורר סמוך לבסיס, לרבות גני ילדים, וכן ציבור תושבים העתיד להתגורר בסביבת הבסיס בהתאם לתוכניות המוקדמות במקום, חשופים למזהמי אוויר החורגים כאמור מערכי הסביבה כפי שנקבעו בתקנות אוויר נקי".

שנה לפני הוצאת הצו, הורביץ שלח מכתב בעניין אל ראשי מוסדות התכנון הרלוונטיים:  רפי אלמליח, מנכ"ל מינהל התכנון, סיגי בארי, מתכננת הוותמ"ל, ארז בן יהודה, מתכנן מחוז תל אביב בוועדה המחוזית תל אביב ונירה שוורץ, מנהלת מרחב תל אביב רשות מקרקעי ישראל. הורביץ כתב בפנייתו כי "קיים יסוד סביר להניח כי הפעילויות המתקיימות בבסיס גורמות לזיהום אוויר חזק או בלתי סביר בשימושים שונים המצויים סמוך לבסיס".

"רמ"י בחרה לעצום עיניים ולהכמין מידע באופן מכוון"

במכתב ששלחה החברה לרשות נטען כי "רמ"י הכמינה - באופן מכוון - מידע חמור ומהותי זה מהניצעים במכרז. הצו המינהלי הובא לידיעת רמ"י כבר ביום 4.1.2023, זמן רב בטרם פניותיה של החברה בדרישה לקבל מסמכים ומידע בקשר עם פליטות חריגות מבסיס מש"א 7000. כבר בחודש אוגוסט 2021, עוד בשלב ההליך המכרזי, היה ברור כי קיימת בעיה בעניין פליטות חריגות מהבסיס, אשר הינן בעלות השלכה על שטח התוכנית מושא המכרז. חרף זאת בחרה רמ"י לעצום עיניים ולא להביא מידע מהותי וחמור זה לידיעת הניצעים".

כל אלו הובילו את החברה לדרישה מרמ"י לבטל את זכייתה במכרז: "הינכם מתבקשים לבטל - לאלתר וללא כל דיחוי נוסף - את ההסכמים שנחתמו עם החברה בהמשך לזכייתה במכרז, ולהשיב לידה את כל הסכומים ששולמו על ידה בהמשך לזכייתה במכרז, וכן את כל הסכומים שהוצאו על ידה על מנת לממש את זכייתה", נכתב במכתב. החברה טוענת עוד כי פנתה אל רמ"י בתחילת אפריל, אך לא זכתה לתשובה. ברמ"י בחרו שלא להגיב לטענות באופן רשמי, אך גורמים בסביבתה מציינים כי תבדוק את הפנייה ותשיב לה, ו"תפעל בהתאם למערכת היחסים החוזית".

הזוכים האחרים לא מכירים את הטענות

לאורך השנים 2021 ו־2022 זכו כמה וכמה חברות במכרזים במתחם תל השומר דרום - בעיקרם מכרזי דיור להשכרה לטווח ארוך. אשטרום זכתה במכרז ל־125 יחידות דיור להשכרה בתוכנית, תמורת כ־143 מיליון שקל; החברות גיא ודורון לוי, ליאם נחמיאס וגינדי ישראל זכו במכרז פומבי רגיל ל־222 יחידות דיור (כל חברה במגרש נפרד) תמורת כ־340 מיליון שקל; אקרו זכתה במכרז ל־209 יח"ד להשכרה תמורת כ־204 מיליון שקל; גזית גלוב זכתה במכרז ל־243 יח"ד להשכרה תמורת 430 מיליון שקל.

מבדיקת גלובס עולה כי מרבית היזמים אינם מכירים טענות או קביעות בדבר זיהום אוויר חמור המגיע מבסיס צה"ל הסמוך למתחמים שבהם זכו. החברות סירבו להתבטא בנושא באופן רשמי, אך גורמים המעורים בזכייתה של אחת החברות גורסים כי לא מדובר בסוגיה משמעותית, וכי זהו ניסיון של קבוצת מור לסגת מהרכישה של הקרקע היקרה.

נציין כי בסמוך לזכייתה בקרקע, חתמה קבוצת מור על הסכם הקצאת המניות מול חברת הביטוח הראל, שבמסגרתו תחזיק הראל ב־40% ממניות חברת הבת, ק.מ. מדף 3, שבאמצעותה זכתה החברה במכרז. עוד נקבע בהסכם כי קבוצת מור תזכה למסגרות מימון לרכישת הקרקע, כולל מסגרת גישור בריבית משתנה. מדובר בהלוואה בגובה 455 מיליון שקל, ב"ריבית בנק ישראל בתוספת מרווח", כך לשון ההסכם.

בהנחת ריבית הפריים, אשר עומדת נכון להיום על 6.25%, מדובר על תשלומי ריבית שנתיים של 28.4 מיליון שקל בעת הנוכחית - סכום לא מבוטל, ודאי בהתחשב בנטל החוב הכללי שאיתו מתמודדת החברה בימים אלו. נציין כי ההלוואה יכולה לגדול, על פי ההסכם, עד לכ־717 מיליון שקל, אך אז תושת עליה ריבית על בסיס תשואת האג"ח הממשלתית, שהיא נמוכה מעט יותר ועומדת על כ־4.3%, בתוספת מרווח מסוים.

תגובת מערכת הביטחון: "מערכת הביטחון רואה חשיבות רבה בשמירה על הסביבה ופועלת בשיתוף פעולה מלא עם המשרד להגנת הסביבה. למרכז השיקום והאחזקה (מש"א) תפקיד מרכזי בהבטחת רציפות התפקוד של צה"ל בשגרה ובמיוחד במצבי חירום. בשנים האחרונות, לאור מגמת הפיתוח האזרחי בסמיכות למש"א, מבוצעות מגוון פעולות, הכוללות התאמותתשתית וניטור שוטף של איכות האוויר במש"א ובסביבתה. צעדים אלו נועדו למזער ככל הניתן השפעות סביבתיות.

"צו המשרד להגנת הסביבה התבסס על נתוני תרחיש קיצון, שאותם העבירה מערכת הביטחון, ודימו את זיהום האוויר שייתכנו במצב חירום מלחמתי. הנתונים שהועברו אינם מייצגים את הפעילות השוטפת והשגרתית במש"א. מערכת הביטחון פועלת ותמשיך לפעול בשיתוף פעולה הדוק עם המשרד להגנת הסביבה והגורמים הרלוונטיים, הן בבסיס זה ובבסיסים אחרים".

עוד כתבות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

יציבות בבורסות אירופה; באסיה, על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו ירדה ב-1.2%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נשיא ומנכ''ל חברת טבע, ריצ'רד פרנסיס / צילום: אלעד מלכה

השקעה של עשרות מיליוני דולרים: תוכנית החדשנות שמשיקה טבע

ענקית התרופות טבע משיקה תוכנית חדשנות לסטארט-אפים, במסגרתה יושקו אתגרים פעמיים בשנה, שיעסקו בשילוב חדשנות בתחומי הפעילות של החברה ● דוגמה לאתגר: טכנולוגיות משלימות או חלופיות לניסויים בבעלי חיים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

ג'רמי בלנק, מבעלי יעז / צילום: תמר מצפי

ג'רמי בלנק פועל להביא את חברת ההתחדשות העירונית יעז להנפקה

יעז התחדשות עירונית, שבבעלות משפחת יקואל רייפמן וקרן קומיוניטי של בלנק, שואפת לגייס 65 מיליון שקל בהנפקה בתל אביב ● החברה, שבונה עשרות פרויקטים בת"א, סיימה את השנה החולפת עם מכירות של מעל 200 מיליון שקל ● השווי המתוכנן אינו מהווה הצפת ערך משמעותית

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מבנה בית המשפט העליון / צילום: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי, נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בן זוגה ● שופטת העליון יעל וילנר קבעה כי התנהגות הזוג לאורך השנים מלמדת על הסכמה ביניהם לשתף גם את הנכס שהיה רשום רק על שם האישה

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה