גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דווקא לאחר שבוע קשה: הבנק שמעריך שהגיע הזמן לחזור להשקיע במניות בת"א

אסטרטג השווקים של דיסקונט: "בראייה לטווח הבינוני–ארוך אנו ממליצים להגדיל את שיעור ההחזקה במניות בישראל באופן הדרגתי - ותוך ניצול ימים של ירידות" ● זאת, לטענתו, בעיקר לאור התמחור הנמוך יחסית, ו"הערכתנו כי לפחות בשלב זה חלק מאירועי הסיכון מאחורינו"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף
בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בשבוע שעבר נראה היה שהפחד חוזר לשוק המניות המקומי, לאחר מגמה חיובית שניכרה במהלך חודש אפריל, של צמצום הפער השלילי בין הבורסה בתל אביב לוול סטריט ולאירופה.

מה עומד מאחורי הדרישה של רשות התחרות לקבל את נתוני הריבית של הבנקים?
להתרחק מיזמיות נדל"ן: מנהל קרנות הגידור ממליץ איך להכות את השוק
ראש בראש: המספרים של שחקני ניהול הגמל אלטשולר שחם ומור

את השבוע שעבר סיכם מדד ת"א-35 עם ירידה של מעל 3%, בזמן שה-S&P 500 האמריקאי סיים שבוע תנודתי עם עלייה קלה של 0.3%. כך, מתחילת השנה גדל הפער בין השווקים: ירידה של 1.6% בתל אביב-35 לעומת עלייה של 9.5% במדד המרכזי של וול סטריט.

מה שגרם לעצבנות בתל אביב בשבוע שחלף היו בעיקר הצהרות מדאיגות של הצמרת הביטחונית בנוגע לזירה האיראנית. התוצאה כאמור הייתה פגיעה במומנטום חיובי מסוים, שהחל להצטבר מאז הוקפאה חקיקת הרפורמה המשפטית שהובילה לתשואה החסר המשמעותית של הבורסה ברבעון הראשון השנה - כאשר הפער השלילי החל להיפתח עוד בסוף ספטמבר 2022.

למרות הבלימה במומנטום החיובי, בבנק דיסקונט ממליצים כעת לחזור בהדרגה להשקעה בתל אביב: "בראייה לטווח הבינוני-ארוך, אנו ממליצים ללקוחות שהקטינו בחודשים האחרונים את המשקל של ישראל בתיקי המניות להגדיל את ההחזקה במניות ישראליות באופן הדרגתי, תוך ניצול ימי ירידות. זאת בעיקר לאור התמחור הזול יחסית, הערכתנו כי לפחות בשלב זה חלק מאירועי הסיכון מאחורינו, היכולת של השוק המקומי ליצור סנטימנט חיובי ברצף של מספר שבועות, מצב כלכלי סביר יחסית בישראל (למרות ההאטה הצפויה השנה) והעובדה כי חלק ניכר מהמכירות נטו של מניות בישראל הושפע ממכירות של קרנות הנאמנות".

רמת תמחור זולה של המניות הישראליות

בין היתר ביצעו בדיסקונט חישוב של מכפילי הרווח העתידי (יחס בין שווי שוק לרווח החזוי) שלפיהם נסחרות מניות מדד ת"א-35 ובארבעה מדדי דגל עולמיים: דאו ג'ונס, S&P 500, מדד השווקים המפותחים ומדד יורוסטוקס 50 האירופי, בהשוואה לחציון ההיסטורי (של המכפיל). בעוד שהמכפיל החזוי של מדד ת"א-35 "זול", קרי פער שלילי של 22.1% ביחס למכפיל ההיסטורי, מדד היורוסטוקס מצוי 6.9% מעל המכפיל ההיסטורי שלו; המכפיל של מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס מצוי בפער שלילי של 4% לעומת ההיסטורי ומדד השווקים המתפתחים בפער שלילי של 5% כמעט.

 

 

לדברי שמואל קצביאן, אסטרטג השווקים של דיסקונט, ההשוואה מלמדת כי "סל המניות המקומי נסחר כיום בתמחור מכפילים זול יחסית להיסטוריה, ובאופן בולט לעומת המצב במדדי המניות האחרים". עוד הוא מעריך: "חלק ניכר מאירועי הסיכון מאחורינו לפחות בשלב זה, אם כי האי-ודאות לגבי האינפלציה, הריבית והמתיחות הפנימית היא גורם סיכון.

בהקשר זה הוא מעריך, כי "אי-שינוי דירוג האשראי של ישראל על ידי מודי'ס ואשרור דירוג ותחזית הדירוג של ישראל על ידי S&P משאירים את החששות מפגיעה בדירוג האשראי, לפחות בטווח הקצר, מאחור. תקציב המדינה עבר, אך ישנה אי-ודאות לגבי 'גובה הלהבות' במתיחות הפנימית בישראל ואי-ודאות בקשר להייטק הגלובלי".

עוד מציין קצביאן, כי "חלק ניכר מאוד ממהלך המכירות של מניות בישראל מאז תחילת השנה הונע על ידי קרנות נאמנות - עניין שהושפע מהמתח הפנימי בישראל ומהאווירה הכללית בנושא, כשדווקא גופים כמו קרנות פנסיה ומשקיעי חוץ רכשו במצטבר נטו מניות ישראליות מתחילת השנה.

"הגופים האחרונים מבצעים רכישות בראייה לטווח ארוך יותר ומתחשבים יותר בפרמטרים כמו תמחור, בעוד שקרנות נאמנות נוטות לפעול על סמך סנטימנט 'ופחד' בשווקים".

נקודת אי-ודאות נוספת שמעלים בדיסקונט היא האינפלציה הגבוהה בישראל, והאפשרות כי בנק ישראל ימשיך להעלות ריבית מעבר להחלטה האחרונה, מה שעשוי אולי להעיק על שוק המניות המקומי לפרקי זמן מסוימים. "יחד עם זאת, נציין כי שוק ההון וקונצנזוס הכלכלנים צופה ירידה באינפלציה שנה קדימה, כך שגם אם הריבית בישראל תעלה שוב - הרי שמחזור ההעלאות קרוב לסיום".

 

"מצב טוב יחסית בתמונת המאקרו המקומית"

באשר לתמונת המאקרו המקומית, זו מצביעה להערכת דיסקונט על "מצב סביר ואף טוב יחסית בחלק מהפרמטרים", כאשר הצפי להאטה בצמיחה ב-2023 לעומת השנים שלפני הקורונה איננו חריג בהשוואה גלובלית: "צמיחת התוצר ברבעון הראשון עמדה על 2.5% (בשיעור שנתי), הפעם הרביעית ברציפות שבה האומדן הראשון לצמיחה מפתיע כלפי מעלה את חציון התחזיות בשוק.

"הצמיחה הושפעה לטובה מהקיטון ביבוא (יותר ייצור מקומי), מהגידול ביצוא שירותים, מהגידול בצריכה בניכוי רכב ומהגידול בהשקעה בנכסים קבועים. בחלק מהמקטעים, כמו הצריכה השוטפת, קיימת אומנם האטה בקצב הצמיחה, ובכל זאת מדובר בנתונים סבירים יחסית, גם לאור התפוגגות ההשפעה החיובית של היציאה ממשבר הקורונה וההשפעה המעיקה של העלייה בריביות".

כמו כן, מוסיפים שם, כי לפי "השוואה שמציגים בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (למ"ס), הצמיחה ברבעון הראשון בישראל הייתה השנייה בחוזקתה מבין 16 מדינות".

בדיסקונט הוסיפו לחיוב כי שוק העבודה בישראל מגלה סימנים של חוזק. לפי נתוני הלמ"ס לגבי שיעור ההשתתפות בשוק העבודה (בגילאי 25-64), הנתון העדכני עמד על 78.9% בחודש אפריל האחרון. זהו נתון שהוא "קרוב לשיא כל הזמנים", מציינים בבנק, ומוסיפים כי "גם אם שיעור זה ירשום ירידה בעתיד, על רקע הצפי להאטה בעולם ובישראל, הרי שנקודת הפתיחה של הכלכלה חזקה יחסית".

עוד מפרסמים שם נתונים שמראים כי תחזית הצמיחה למשק הישראלי (2.5%) אומנם נמוכה ביחס לממוצע בשנים שקדמו לקורונה (2015-2019), אך היא עדיין בין הגבוהות בעולם.

בארה"ב נרשמה צמיחה של 2.4% בממוצע באותן שנים, והתחזית השנה היא לצמיחה של 1.6%. בין תחזיות הצמיחה של עשר כלכלות בולטות שמציג הבנק, בהן גרמניה, צרפת, אנגליה וסין, רק תחזית הצמיחה של סין השנה (5.2%+) גבוהה משל ישראל. השאר נמוכות ולפעמים שליליות.

כך למשל, כלכלות צרפת וגרמניה צפויות לרשום השנה צמיחה שלילית של 0.1% וחיובית של0.7%, בהתאמה. בשני המקרים מדובר בירידה ניכרת ביחס לקצב הצמיחה הממוצע שנרשם מדי שנה בעבר (2015-2019). הכלכלה היחידה מבין הכלכלות שנדגמו שבעצם צפויה לצמוח ב-2023 בשיעור גבוה יותר מהעבר היא יפן. ​

עוד כתבות

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארצות הברית מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Denes Erdos, Jacob King, Brendan Smialowski)

מה יציל את אוקראינה מתבוסה ומה יעשו דגלים פלסטיניים לעצמאות סקוטלנד

אוקראינה מתחננת לשבע סוללות פטריוט ובלינקן פורט על גיטרה ● האם האינפלציה בארה"ב יורדת מאוחר מדי ● במרחק 17,000 ק"מ מצרפת, המחוז הצרפתי עולה באש ● לאומנים סקוטיים עם דגלי פלסטין ● ראש ממשלה אחד נורה, השני יצא לפנסיה לאחר 20 שנה ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק ו-S&P 500 סגרו שבוע רביעי רצוף בעליות

נאסד"ק ירד ב-0.1% ● הדאו ב-40,000 ובוול סטריט ג'ורנל מסבירים למה המדד הזה הוא "דינוזאור", או לפחות "פגום" ● יו"ר הפד, ג'רום פאוול חולה בקורונה ●  מניות השבבים עלו השבוע ב-5% ● מיקרוסופט תציע את מעבדי AMD ללקוחות הענן שלה, במקום אלה של אנבידיה ● בבנק אוף אמריקה ממליצים על רובין הוד ● גיימסטופ פרסמה אזהרת רווח והודיעה על גיוס הון, צללה ב-20% ● רדיט ו-OpenAI הכריזו על שיתוף פעולה, רדיט זינקה ב-10% 

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון / צילום: Associated Press, Martin Meissner

אז רוב העולם נגדנו או בעדנו? מסקנות מהמקום החמישי של עדן גולן

האירוויזיון מלמד אותנו פרק חשוב על חוכמת ההמונים מול חוכמת המומחים, ולפיו הקולקטיב יודע יותר טוב ● גם בסוגיית דירוג האשראי של ישראל, האנשים בשטח מיטיבים לתמחר את הסיכונים ● ומה לישעיהו ליבוביץ ולכל זה