גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוהבים מותגים, ועדיף שיהיו בינלאומיים

תרגמנו את ההעדפות הצרכניות של 3,500 נשאלי הסקר שלנו ל־7 תובנות מסכמות, ובהן: הישראלים אוהבים מותגים בינלאומיים אבל לא ממהרים לאמץ מותגים חדשים. מעריכים נוסטלגיה, ביקורתיים כלפי הבנקים, וגם: מתי מותג העל מדורג נמוך ממותגי המשנה שלו?

מסקנות ממדד המותגים 2023
מסקנות ממדד המותגים 2023

1. במבה ראשונה, אבל תראו מי עוד מככבת בעשירייה

מדד המותגים מבוסס על סקר ענק הכולל 3,500 נשאלים. המנצחת השנה היא במבה, שכבשה בסערה את המקום הראשון והראתה שמותג ישראלי ותיק עם מיתוג מדויק יכול לתת "פייט" גם לענקיות בינלאומיות שמלוות אותנו כמעט בכל צעד שאנחנו עושים.

מי שלכאורה איבדה את הבכורה לבמבה היא גוגל, אבל מבט על העשירייה הראשונה מגלה שענקית הטכנולוגיה עדיין אהובה במיוחד על הישראלים. בפועל, שלושה מותגים מתוך העשירייה הראשונה שייכים לה: גוגל עצמה במקום השלישי, ווייז במקום השני ויוטיוב שהגיע למקום השמיני. גוגל הפכה לחלק מהותי מחיינו והיא מרכזת עוד ועוד שירותים שגורמים לנו להרגיש שאי אפשר בלעדיהם. בינתיים היא יודעת עלינו יותר ויותר.

השנה הקרובה תהיה שנת מפתח עבור ענקית הטכנולוגיה שנמצאת במרוץ הבינה המלאכותית, שהפכה שם נרדף לעולם הטכנולוגי העתידי. אם תאבד את ההגמוניה על מנוע החיפוש, יכול מאוד להיות שהיא תתקשה לשמור על מעמדה גם במדד המותגים. אבל אם תקדים את מיקרוסופט ושאר המתחרות, היא עשויה להתבצר בצמרת גם במדדים הבאים.

2. החברות הבינלאומיות בולטות

גוגל לא לבד. מעבר לשלוש הנציגות שלה בעשירייה הראשונה, תמצאו שם גם את שירות הצ'אטים וואטסאפ, מיקרוסופט וסמסונג. כלומר, 6 מתוך 10 המקומות הראשונים שמורים למותגי העל הבינלאומיים. ובכלל, בערך שליש מרשימת 100 המותגים המובילים הם בינלאומיים.

בחלק מהקטגוריות, כמו רכב או מוצרי חשמל, הנציגות הישראלית לא קיימת או דלה, אך גם בתחומים שבהם קיימים לא מעט נציגים מקומיים, המותגים הזרים בולטים. הדוגמה המובהקת ביותר היא תחום האופנה, שם קסטרו התברגה למקום ה־68 והיא הנציגה הישראלית היחידה ברשימת 100 המותגים המובילים.

אבל יש כמובן חריגים. בשורה ארוכה של תחומים, כמו בנקאות, ספקי תקשורת ועיתונות אין כלל נציגות זרה. בתחום רשתות המזון, למרות כניסת הענקיות הבינלאומיות קרפור וסבן אילבן, נראה כי הציבור, לפחות בינתיים, נאמן למותגים הוותיקים והמקומיים.

3. חרף המחירים הגבוהים: הישראלים מאוד אוהבים את מותגי המזון

יוקר המחיה שמכביד על הכיס של כולנו התגבר בחודשים האחרונים, בין היתר בגלל גל העלאות מחירים רוחבי בתחום המזון. קשה מאוד למצוא יצרנית מזון שלא ייקרה ברמה זו או אחרת את מוצריה, והביקורת הציבורית הייתה בהתאם.

מבט על רשימת 100 המותגים האהובים מגלה לא מעט מוצרים מתחום המזון. למעשה, הם מהווים רבע מן הרשימה. אפשר להסתכל על זה משני היבטים: האהבה של הציבור למותגי המזון מגיעה חרף העלאות המחירים הכואבות, או שהיא אפילו זו שמאפשרת ליצרניות הגדולות לנצל את המצב ולהכריז על התייקרויות.

4. הנוסטלגיה עושה את שלה

רשימת 100 המותגים הבולטים כוללת בעיקר מותגים ותיקים ואפילו נוסטלגים. החטיף של במבה הוא נוסטלגיה במיטבה, עם דמות התינוק האייקונית. גם סופר־פארם, שהתברגה במקום השביעי, היא רשת ותיקה שפעילה מאז שנות ה־70 עם פריסה ארצית רחבה.

גם בהמשך הדירוג רואים העדפה ברורה למותגים הוותיקים שהפכו לחלק מהנוף הישראלי. כך למשל, שטראוס הגיעה למקום ה־13, סנו למקום ה־14, וגם מילקי, תפוצ'יפס, יטבתה ושוקולד פרה נמצאים בין 20 המקומות הראשונים.

5. לגופים הפיננסים קשה לרכוש את אהדת הציבור

הבנקים משקיעים הון עתק בפרסום ושוכרים פרזנטורים מפורסמים, אך הסקר הענק שבסיס מדד המותגים מגלה שהציבור לא אוהב ומעריך אותם במיוחד. מבין המותגים שנמדדו בקטגוריית בנקאות ושירותים פיננסיים, רק מעט חברות כרטיסי האשראי כמו כאל או מקס הצליחו להיכנס לרשימת 100 המובילים. הפועלים שהגיע למקום הראשון מבין הבנקים, התברג רק במקום ה־135 והקדים במעט את המתחרה הגדול, לאומי.

גם הגופים המוסדיים לא זוכים לאהבה גדולה מהציבור. הראל היא הראשונה מבין חברות הביטוח והיא מדורגת במקום ה־104 במדד הכללי. הפניקס אחריה בקטגוריה, ובמדד הכללי היא התברגה למקום ה־145.

לעומת זאת, המותג ביט, אפליקציית התשלומים מבית בנק הפועלים, דורג במקום ה־23 והמכובד במדד המותגים. גם פייבוקס, המותג המקביל מבית דיסקונט, נכלל ברשימת 100 המובילים והגיע למקום ה־74. בשורה התחתונה, הציבור לא אוהב במיוחד את הבנקים, שרשמו ברבעונים האחרונים רווחים גבוהים מאוד וזכו לביקורת ציבורית רבה על כך שאינם מגלגלים את הרווח ללקוחות כמצופה.

6. לפעמים מותגי הבת אהובים יותר

הסיפור של אפליקציות התשלומים, ביט מבית הפועלים ופייבוקס של דיסקונט, חוזר על עצמו במסגרת הדירוג. הציבור פעמים רבות מעדיף "מותגי משנה" של מותג העל. הדוגמה הבולטת ביותר היא במבה - הזוכה הגדול השנה - אבל יש עוד: שירות המסרים וואטסאפ מדורג גבוה הרבה יותר מאשר החברה האם פייסבוק, ורשת עיצוב הבית פוקס הום מקדימה את רשת האם פוקס.

מן הצד השני, יש גם מספר דוגמאות הפוכות: שטראוס מדורגת גבוה יותר ממילקי, שוקולד פרה וקפה טורקי עלית. כולם נמצאים אחריה ברשימה. גם אפל מדורגת גבוה יותר מהמוצר המרכזי שלה - האייפון.

7. הציבור חשדן כלפי מותגים שפרצו לחיינו לאחרונה

בשנה האחרונה חלו תמורות משמעותיות במספר תחומים. הבולטת ביותר הוא תחום הקמעונאות, עם הצטרפותן של הענקיות הבינלאומיות קרפור וסבן אילבן, אבל זה לא נגמר שם. שוק הרכב למשל, הוצף במותגים סיניים חדשים שכבשו נתח שוק משמעותי על חשבונם של הוותיקים.

ולמרות זאת, לציבור כנראה לוקח זמן לאהוב ולהעריך מותגים. קרפור הגיעה רק למקום ה־247 - והייתה רחוקה מאוד מכניסה לרשימת 100 המותגים האהובים. סבן אילבן רק מעט מעליה במקום ה־244. גם בשוק הרכב המגמה דומה. חרף העובדה שהמותגים הסיניים (לא כולל טסלה שמיוצרת בסין) תופסים מעל 15% מהמכירות בשוק הרכב הישראלי, אף אחד מהם לא הצליח להתברג לרשימת 100 המותגים המובילים. למעשה, הם אפילו לא התברגו באף אחד מ־250 המקומות הראשונים. לשם השוואה, מותגי הרכב הוותיקים מככבים ברשימת 100 המותגים המובילים במדד עם תשעה נציגים.

דוגמה מתחום אחר היא ה־ChatGPT, שפרץ לחיינו בסערה והפך לפנים של הבינה המלאכותית. למרות ההתלהבות הגדולה סביבו, המותג שלו מדורג רק במקום ה־240.

3 תובנות לסיכום

1. תחום הקמעונאות יצר השנה כותרות עם כניסה של מותגים חדשים אבל הצרכן הישראלי לא ממהר לאמץ אותם

2. לא פעם מותג משנה חזק בתודעה הצרכנית אפילו יותר מאשר מותג העל שאליו הוא שייך

3. לנוסטלגיה יכול להיות ערך שיווקי משמעותי

עוד כתבות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

זה לא מחיר חריג, אבל ב-200 אלף שקל, יש לרכב הזה תחרות לא קלה

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה