גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים ובכירים בחברות שהתמזגו לספאק הרוויחו מיליארדים לפני שהבועה התפוצצה

בכירים ומשקיעים מוקדמים בחברות שהפכו לציבוריות דרך מיזוג עם חברות ספאק מכרו מניות ב–22 מיליארד דולר לפני צניחתן ● אחד המקרים הבולטים: פלטינום אקוויטי, שמכרה מניות של חברות שבהן השקיעה, והרוויחה 2.3 מיליארד דולר

ריצ'רד ברנסון חוגג טיסה של וירג'ין גלקטיק לחלל / צילום: Associated Press, Andres Leighton
ריצ'רד ברנסון חוגג טיסה של וירג'ין גלקטיק לחלל / צילום: Associated Press, Andres Leighton

הפריחה בחברות ספאק (SPAC) עלתה למשקיעים מיליארדים. אנשים בעלי מידע-פנים בחברות שהפכו לציבוריות דרך המיזוג היו בצד המרוויח של המסחר הזה.

חברות ספאק הן חברות ללא פעילות, שמגייסות כסף בבורסה במטרה למזג פעילות של חברה קיימת לתוכן תוך זמן מוגבל. עבור החברות הפרטיות, מיזוג כזה מהווה דרך חלופית להגיע למסחר בוול סטריט שלא באמצעות הנפקה (IPO).

באוסטרליה כבר לא מתלהבים מהייטק ישראלי; מה יעלה בגורל מי שהנפיקו שם? 
לא מאוחר לקפוץ על עגלת האג"ח: "תשואות של 5%-7% גם לארבע שנים קדימה"
נתוני הריביות בבנקים נחשפים: כך הופלו משקי הבית לעומת העסקים הגדולים | בלעדי

מנהלים ומשקיעים מוקדמים בחברות שהונפקו דרך חברות ספאק מכרו מניות בשווי 22 מיליארד דולר דרך פעולות מסחר מתוזמנות היטב, והרוויחו לפני שמחירי המניות צנחו.

כמה מהמרוויחים הגדולים ביותר היו פלטינום (Platinum Equity), חברת ההשקעות של בעלי הדטרויט פיסטונס טום גורס, המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסון ומייסד Nikola המורשע, טרבור מילטון. הם היו בין אנשי-פנים (insiders) רבים שקיבלו מניות בזול ומכרו אותן כשעלו בערכן, על פי ניתוח של וול סטריט ג'ורנל של גילויים על מסחר-פנים הקשורים ליותר מ-200 חברות שעשו עסקאות ספאק.

חברות שהונפקו במיזוג לספאק הפסידו יותר מ-100 מיליארד דולר בשווי שוק. לפחות 12 מהן ביקשו הגנה מפני פשיטת רגל.

מנהלים רבים טענו שהפריחה במיזוגי ספאק הייתה דרך טובה יותר לחברות להיות מונפקות לעומת הנפקות בבורסה. "קל להבין למה מנהלים בחברות בחרו באפשרות הזו", אמר הפרופסור מביה"ס למשפטים של אוניברסיטת ניו יורק, מייקל אורלוגה, שחקר חברות ספאק. "זה לא היה בגלל שזו הייתה טכנולוגיה פיננסית טובה יותר - זה היה בגלל שמבחינתם זה פשוט היה טוב יותר".

מכירות־פנים ב־232 מתוך 460 חברות שנבדקו

הג'ורנל ערך ניתוח של יותר מ-460 חברות שערכו הסכמי ספאק, וזיהה 232 שהיו בהן מכירות-פנים, על בסיס בדיקה של מסמכים שהוגשו לרשות ניירות ערך (SEC) עד 18 במאי. הניתוח התמקד בגילויים שעשו משקיעים שמחזיקים יותר מ-10% מהחברה וסמנכ"לים ודירקטורים בחברות.

מתוך אלה שהיו בהן מכירות, אנשי-פנים מתוך 12 חברות מכרו באופן מצטבר מניות השוות לפחות 500 מיליון דולר. אנשי-פנים בכ-80% מ-232 החברות מכרו מניות בשווי מוערך של פחות מ-100 מיליון דולר, על פי הניתוח של הג'ורנל. בממוצע, אנשי-פנים מכרו כל אחד מניות ב-22 מיליון דולר.

אחת המכירות הגדולות ביותר נעשתה על ידי פלטינום אקוויטי. פירמת הפרייבט אקוויטי מכרה מניות של ארבע חברות שבהן השקיעה לפני שהונפקו דרך מיזוגים עם חברות רכישה, וייצרה בתוך כך רווחים של 2.3 מיליארד דולר. טום גורס ופלטינום סירבו להגיב.

ההכנסה הגדולה ביותר של פלטינום הגיעה ממכירת המניות של Vertiv Holdings, חברה המוכרת תשתיות של דאטה סנטר שבעבר הייתה בבעלות פלטינום, לפני שהונפקה ב-‏2020 דרך מיזוג בשווי 5.3 מיליארד דולר עם ספאק שזכה לגיבוי של גולדמן זאקס.

כשפלטינום מכרה מניות ב-2021 תמורת בין 20 ל-25 דולר למניה, חמש קרנות פנסיה קנו אותן. בפברואר 2022, מחיר המניות של Vertiv ירד ב-37% ביום אחד, לכ-12.4 דולר, לאחר שהחברה הכריזה על תוצאות פיננסיות מאכזבות שאנליסט אחד בדויטשה בנק תיאר כ"רעות עד מזעזעות". קרנות הפנסיה הפסידו יחד כמעט 2.4 מיליון דולר.

קרנות הפנסיה הגישו בשנה שעברה תביעה שבה טענו שההנהלה של Vertiv פרסמה הנחיות מטעות לגבי הרווחים שלה. רוב ההפסדים של קרנות הפנסיה מומשו על ידי קרן הפנסיה והסיוע של השריפים של לואיזיאנה, שהוציאה יותר מ-2.6 מיליון דולר על מניות, ובסופו של דבר מכרה כחצי מההחזקות האלה בהפסד, כך מראים רישומי בית המשפט.

"אנו לא מסכימים בכלל עם הבסיס של התביעה, ויש לנו הגנות בעלות ערך", כתבה דוברת Vertiv בהודעת אימייל. בקרן הפנסיה מלואיזיאנה ובקרנות אחרות סירבו להגיב.

לפני הצניחה: ברנסון מכר ב-1.4 מיליארד דולר

מניות Vertiv נסחרות כעת סביב 20 דולר, ירידה משיא של יותר מ-28 דולר ב-2021, אבל עדיין מעל מחירן המקורי ברישום למסחר של הספאק, 10 דולרים. זה לא המקרה בחברות רבות אחרות שחוו מכירות-פנים גדולות, כולל חברת תיירות החלל Virgin Galactic.

ברנסון, מייסד החברה, מכר כמעט 75% מהמניות שלו תמורת יותר מ-1.4 מיליארד דולר, לפני שעיכובים בהשקה ועלויות גבוהות גרמו למניה לרדת ביותר מ-90% מהשיא של כל הזמנים, וכ-60% מתחת למחיר בעת הרישום בספאק.

הרווחים מהמכירות של ברנסון שימשו כדי לחזק את וירג'ין גרופ, שעסקי התיירות והנסיעות שלה נפגעו מהמגפה, כך אמרה דוברת של החברה. ברנסון הוא עדיין בעל המניות הגדול ביותר בוירג'ין גלקטיק.

משקיע ההון סיכון צ'מאת פליהפיטייה, מנהל הספאק שהנפיק את וירג'ין גלקטיק, הרוויח 310 מיליון דולר ממכירת מניות החברה, כך מראים דיווחיה. כמו כן הוא הוציא 144 מיליון דולר כדי לרכוש מניות ולהפעיל אופציות.

המנהל לשעבר בפייסבוק זכה לכינוי "מלך הספאק" בגלל מאות מיליוני הדולרים שעשה בזמן הפריחה בעקבות עסקאות כמו של וירג'ין גלקטיק ואפליקציית הניהול הפיננסי האישית SoFi Technologies. דובר של פליהפיטייה סירב להגיב. מנהלים בחברות ספאק מקבלים מניות מוזלות מאוד עבור הפיכת חברות למונפקות, דבר שמגדיל את התשואה שלהן.

אנשי-פנים עשו יותר מ-200 מיליון דולר בסטארט-אפים רבים אחרים שהתמזגו עם ספאק, כולל סטארט-אפ המשאיות המופעלות בתאי דלק Nikola, יצרנית הטכנולוגיה למכוניות אוטונומיות Luminar Technologies וחברת הגיימינג המקוונת Skillz.

מכירה של מניות Nikola ב-450 מיליון דולר

חלק גדול מכ-450 מיליון דולר במכירת מניות של Nikola הלכו למייסד טרבור מילטון, שהתפטר מהחברה במסגרת האשמות במרמה בספטמבר 2020. שנה אחר כך, מילטון מכר מניות בכ-374 מיליון דולר במחיר ממוצע למניה של כ-11 דולר. הוא הורשע במרמה בניירות ערך באוקטובר. מאז ירד מחיר מניות החברה מתחת לדולר אחד. דוברת של Nikola סירבה להגיב.

Luminar מונהגת על ידי המנכ"ל אוסטין ראסל, בן 28, שלאחרונה הוביל ניסיון לרכוש את גוף התקשורת פורבס. החברה שלו הונפקה דרך מיזוג עם ספאק שנתמך על ידי מיליארדר הפרייבט אקוויטי, אלק גורס, אחיו של טום גורס בעלי פלטינום.

ראסל הכניס כ-220 מיליון דולר במכירת חלק ממניות Luminar ביולי 2021 תמורת 21 דולר למניה, על פי רישומי החברה. המכירה הייתה למשקיעים מוסדיים בהקצאה פרטית, אמרה דוברת. ביום שישי, סגרו מניות לומינר במחיר של 6.68 דולרים. ראסל גם שילם 31 מיליון דולר כדי לרכוש מניות ב-2022 וב-2023, במחיר ממוצע של 6.81 דולרים למניה. השכר של ראסל קשור לביצועי המניות.

שתיים מהספאקים של אלק גורס התמזגו עם חברות בבעלות פלטינום השייכת לאחיו, והאחים גורס החריגו עצמם מהמשא ומתן על המיזוגים. אנשי-פנים עשו כ־700 מיליון דולר במכירות של אחת מהחברות האלה, Verra Mobility, ספקית טכנולוגיה לניהול ציי רכב. פלטינום של טום גורס הייתה אחראית לרוב המכירות האלה. Verra היא עוד מקרה נדיר שבו המניות עלו בשוויין לאחר המיזוג.

"בעלי החברות האלה היו מודעים לכך שהערכות השווי שהספאקים נתנו להן היו נדיבות באופן יוצא דופן", אמר אורלוגה. "לא צריך לחשוב יותר מדי לפני שמנצלים דבר כזה".

עוד כתבות

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב