גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משקיעים ובכירים בחברות שהתמזגו לספאק הרוויחו מיליארדים לפני שהבועה התפוצצה

בכירים ומשקיעים מוקדמים בחברות שהפכו לציבוריות דרך מיזוג עם חברות ספאק מכרו מניות ב–22 מיליארד דולר לפני צניחתן ● אחד המקרים הבולטים: פלטינום אקוויטי, שמכרה מניות של חברות שבהן השקיעה, והרוויחה 2.3 מיליארד דולר

ריצ'רד ברנסון חוגג טיסה של וירג'ין גלקטיק לחלל / צילום: Associated Press, Andres Leighton
ריצ'רד ברנסון חוגג טיסה של וירג'ין גלקטיק לחלל / צילום: Associated Press, Andres Leighton

הפריחה בחברות ספאק (SPAC) עלתה למשקיעים מיליארדים. אנשים בעלי מידע-פנים בחברות שהפכו לציבוריות דרך המיזוג היו בצד המרוויח של המסחר הזה.

חברות ספאק הן חברות ללא פעילות, שמגייסות כסף בבורסה במטרה למזג פעילות של חברה קיימת לתוכן תוך זמן מוגבל. עבור החברות הפרטיות, מיזוג כזה מהווה דרך חלופית להגיע למסחר בוול סטריט שלא באמצעות הנפקה (IPO).

באוסטרליה כבר לא מתלהבים מהייטק ישראלי; מה יעלה בגורל מי שהנפיקו שם? 
לא מאוחר לקפוץ על עגלת האג"ח: "תשואות של 5%-7% גם לארבע שנים קדימה"
נתוני הריביות בבנקים נחשפים: כך הופלו משקי הבית לעומת העסקים הגדולים | בלעדי

מנהלים ומשקיעים מוקדמים בחברות שהונפקו דרך חברות ספאק מכרו מניות בשווי 22 מיליארד דולר דרך פעולות מסחר מתוזמנות היטב, והרוויחו לפני שמחירי המניות צנחו.

כמה מהמרוויחים הגדולים ביותר היו פלטינום (Platinum Equity), חברת ההשקעות של בעלי הדטרויט פיסטונס טום גורס, המיליארדר הבריטי ריצ'רד ברנסון ומייסד Nikola המורשע, טרבור מילטון. הם היו בין אנשי-פנים (insiders) רבים שקיבלו מניות בזול ומכרו אותן כשעלו בערכן, על פי ניתוח של וול סטריט ג'ורנל של גילויים על מסחר-פנים הקשורים ליותר מ-200 חברות שעשו עסקאות ספאק.

חברות שהונפקו במיזוג לספאק הפסידו יותר מ-100 מיליארד דולר בשווי שוק. לפחות 12 מהן ביקשו הגנה מפני פשיטת רגל.

מנהלים רבים טענו שהפריחה במיזוגי ספאק הייתה דרך טובה יותר לחברות להיות מונפקות לעומת הנפקות בבורסה. "קל להבין למה מנהלים בחברות בחרו באפשרות הזו", אמר הפרופסור מביה"ס למשפטים של אוניברסיטת ניו יורק, מייקל אורלוגה, שחקר חברות ספאק. "זה לא היה בגלל שזו הייתה טכנולוגיה פיננסית טובה יותר - זה היה בגלל שמבחינתם זה פשוט היה טוב יותר".

מכירות־פנים ב־232 מתוך 460 חברות שנבדקו

הג'ורנל ערך ניתוח של יותר מ-460 חברות שערכו הסכמי ספאק, וזיהה 232 שהיו בהן מכירות-פנים, על בסיס בדיקה של מסמכים שהוגשו לרשות ניירות ערך (SEC) עד 18 במאי. הניתוח התמקד בגילויים שעשו משקיעים שמחזיקים יותר מ-10% מהחברה וסמנכ"לים ודירקטורים בחברות.

מתוך אלה שהיו בהן מכירות, אנשי-פנים מתוך 12 חברות מכרו באופן מצטבר מניות השוות לפחות 500 מיליון דולר. אנשי-פנים בכ-80% מ-232 החברות מכרו מניות בשווי מוערך של פחות מ-100 מיליון דולר, על פי הניתוח של הג'ורנל. בממוצע, אנשי-פנים מכרו כל אחד מניות ב-22 מיליון דולר.

אחת המכירות הגדולות ביותר נעשתה על ידי פלטינום אקוויטי. פירמת הפרייבט אקוויטי מכרה מניות של ארבע חברות שבהן השקיעה לפני שהונפקו דרך מיזוגים עם חברות רכישה, וייצרה בתוך כך רווחים של 2.3 מיליארד דולר. טום גורס ופלטינום סירבו להגיב.

ההכנסה הגדולה ביותר של פלטינום הגיעה ממכירת המניות של Vertiv Holdings, חברה המוכרת תשתיות של דאטה סנטר שבעבר הייתה בבעלות פלטינום, לפני שהונפקה ב-‏2020 דרך מיזוג בשווי 5.3 מיליארד דולר עם ספאק שזכה לגיבוי של גולדמן זאקס.

כשפלטינום מכרה מניות ב-2021 תמורת בין 20 ל-25 דולר למניה, חמש קרנות פנסיה קנו אותן. בפברואר 2022, מחיר המניות של Vertiv ירד ב-37% ביום אחד, לכ-12.4 דולר, לאחר שהחברה הכריזה על תוצאות פיננסיות מאכזבות שאנליסט אחד בדויטשה בנק תיאר כ"רעות עד מזעזעות". קרנות הפנסיה הפסידו יחד כמעט 2.4 מיליון דולר.

קרנות הפנסיה הגישו בשנה שעברה תביעה שבה טענו שההנהלה של Vertiv פרסמה הנחיות מטעות לגבי הרווחים שלה. רוב ההפסדים של קרנות הפנסיה מומשו על ידי קרן הפנסיה והסיוע של השריפים של לואיזיאנה, שהוציאה יותר מ-2.6 מיליון דולר על מניות, ובסופו של דבר מכרה כחצי מההחזקות האלה בהפסד, כך מראים רישומי בית המשפט.

"אנו לא מסכימים בכלל עם הבסיס של התביעה, ויש לנו הגנות בעלות ערך", כתבה דוברת Vertiv בהודעת אימייל. בקרן הפנסיה מלואיזיאנה ובקרנות אחרות סירבו להגיב.

לפני הצניחה: ברנסון מכר ב-1.4 מיליארד דולר

מניות Vertiv נסחרות כעת סביב 20 דולר, ירידה משיא של יותר מ-28 דולר ב-2021, אבל עדיין מעל מחירן המקורי ברישום למסחר של הספאק, 10 דולרים. זה לא המקרה בחברות רבות אחרות שחוו מכירות-פנים גדולות, כולל חברת תיירות החלל Virgin Galactic.

ברנסון, מייסד החברה, מכר כמעט 75% מהמניות שלו תמורת יותר מ-1.4 מיליארד דולר, לפני שעיכובים בהשקה ועלויות גבוהות גרמו למניה לרדת ביותר מ-90% מהשיא של כל הזמנים, וכ-60% מתחת למחיר בעת הרישום בספאק.

הרווחים מהמכירות של ברנסון שימשו כדי לחזק את וירג'ין גרופ, שעסקי התיירות והנסיעות שלה נפגעו מהמגפה, כך אמרה דוברת של החברה. ברנסון הוא עדיין בעל המניות הגדול ביותר בוירג'ין גלקטיק.

משקיע ההון סיכון צ'מאת פליהפיטייה, מנהל הספאק שהנפיק את וירג'ין גלקטיק, הרוויח 310 מיליון דולר ממכירת מניות החברה, כך מראים דיווחיה. כמו כן הוא הוציא 144 מיליון דולר כדי לרכוש מניות ולהפעיל אופציות.

המנהל לשעבר בפייסבוק זכה לכינוי "מלך הספאק" בגלל מאות מיליוני הדולרים שעשה בזמן הפריחה בעקבות עסקאות כמו של וירג'ין גלקטיק ואפליקציית הניהול הפיננסי האישית SoFi Technologies. דובר של פליהפיטייה סירב להגיב. מנהלים בחברות ספאק מקבלים מניות מוזלות מאוד עבור הפיכת חברות למונפקות, דבר שמגדיל את התשואה שלהן.

אנשי-פנים עשו יותר מ-200 מיליון דולר בסטארט-אפים רבים אחרים שהתמזגו עם ספאק, כולל סטארט-אפ המשאיות המופעלות בתאי דלק Nikola, יצרנית הטכנולוגיה למכוניות אוטונומיות Luminar Technologies וחברת הגיימינג המקוונת Skillz.

מכירה של מניות Nikola ב-450 מיליון דולר

חלק גדול מכ-450 מיליון דולר במכירת מניות של Nikola הלכו למייסד טרבור מילטון, שהתפטר מהחברה במסגרת האשמות במרמה בספטמבר 2020. שנה אחר כך, מילטון מכר מניות בכ-374 מיליון דולר במחיר ממוצע למניה של כ-11 דולר. הוא הורשע במרמה בניירות ערך באוקטובר. מאז ירד מחיר מניות החברה מתחת לדולר אחד. דוברת של Nikola סירבה להגיב.

Luminar מונהגת על ידי המנכ"ל אוסטין ראסל, בן 28, שלאחרונה הוביל ניסיון לרכוש את גוף התקשורת פורבס. החברה שלו הונפקה דרך מיזוג עם ספאק שנתמך על ידי מיליארדר הפרייבט אקוויטי, אלק גורס, אחיו של טום גורס בעלי פלטינום.

ראסל הכניס כ-220 מיליון דולר במכירת חלק ממניות Luminar ביולי 2021 תמורת 21 דולר למניה, על פי רישומי החברה. המכירה הייתה למשקיעים מוסדיים בהקצאה פרטית, אמרה דוברת. ביום שישי, סגרו מניות לומינר במחיר של 6.68 דולרים. ראסל גם שילם 31 מיליון דולר כדי לרכוש מניות ב-2022 וב-2023, במחיר ממוצע של 6.81 דולרים למניה. השכר של ראסל קשור לביצועי המניות.

שתיים מהספאקים של אלק גורס התמזגו עם חברות בבעלות פלטינום השייכת לאחיו, והאחים גורס החריגו עצמם מהמשא ומתן על המיזוגים. אנשי-פנים עשו כ־700 מיליון דולר במכירות של אחת מהחברות האלה, Verra Mobility, ספקית טכנולוגיה לניהול ציי רכב. פלטינום של טום גורס הייתה אחראית לרוב המכירות האלה. Verra היא עוד מקרה נדיר שבו המניות עלו בשוויין לאחר המיזוג.

"בעלי החברות האלה היו מודעים לכך שהערכות השווי שהספאקים נתנו להן היו נדיבות באופן יוצא דופן", אמר אורלוגה. "לא צריך לחשוב יותר מדי לפני שמנצלים דבר כזה".

עוד כתבות

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה