גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנכ"ל הוותיק פורש: "אחפש הזדמנויות עסקיות לאחר שכל חיי הייתי שכיר"

יואב ויינברג, מנכ"ל חברת אמת מחשוב זה כ־20 שנה, הודיע לאחרונה על כוונתו לפרוש מהתפקיד ● בראיון לגלובס הוא מספר על האופי שקיבלה החברה תחת שליטתה של קרן פימי, ומה הוא צופה לתעשיית ההייטק המקומית ברקע ההאטה העולמית וקידום הרפורמה המשפטית

יואב ויינברג, מנכ''ל אמת מחשוב הפורש / צילום: ניב קנטור
יואב ויינברג, מנכ''ל אמת מחשוב הפורש / צילום: ניב קנטור

שני עשורים זו תקופה מלאת תהפוכות בכל הקשור לעולמות המחשוב: אם היום מדברים על בינה מלאכותית יוצרת, ומחשוב ענן הוא דבר מובן מאליו, רק לפני 20 שנה היה מדובר כמעט במדע בדיוני. את השינויים הגדולים של העשורים האחרונים בעולם המחשוב חווה יואב ויינברג כמנכ"ל חברת שירותי ה־IT אמת מחשוב, ולאחרונה הוא הודיע על כוונתו לפרוש מתפקיד זה (אך להישאר יו"ר חברת הייפר גלובל, שפוצלה ממנה). בראיון לגלובס מספר ויינברג על השינויים בתחום ועל הקונסולידציה המוגברת שעברה התעשייה בישראל בשנים קודמות, וגם על התוכניות שלו לעתיד. 

קופות הגמל והפנסיה במאי: המסלול שצפוי להפתיע ולהניב יותר מהשקעה במניות 
● הפער בין בורסת תל אביב לוול סטריט הולך וגדל. האם המגמה תימשך?

אמת מחשוב שנוסדה ב־1984 מספקת פתרונות מחשוב (תוכנה וחומרה) הכוללים פתרונות בתחומי הענן, הסייבר ועוד. ויינברג מונה לתפקיד המנכ"ל ב־2004, וברוב שנות כהונתו ניהל את החברה שהייתה בשליטת ארבעה שותפים. לפני קצת יותר משנתיים, קרן פימי בראשותו של ישי דוידי רכשה את השליטה מידי בעלי השליטה הוותיקים, ו־ויינברג הצטרף לעסקה ומכר לפימי מניות בכ־30 מיליון שקל.

 

עם זאת הוא מחזיק כיום במניות השותפות של פימי, שמחזיקה באמת מחשוב (ועשוי ליהנות מאפסייד עתידי), והמשיך לנהל את החברה מאז, כאשר גילון בק מקרן פימי מכהן כיו"ר. ויינברג הודיע על פרישתו מתפקיד המנכ"ל, אך טרם נקבע מועד לסיום הכהונה. "אני בעל אינטרס שהחברה תמשיך להצליח", הוא אומר. "בשלב הראשון נתרכז בבחירת מועמד נכון לתפקיד, ואחר כך בהעברת השרביט בצורה חלקה. אני לא פורש מעשייה - אני רוצה לעסוק בעשייה אחרת, אחרי 20 שנה בתפקיד וכשעדיין יש לי כוח. אני רוצה להתמקד בתפקידי יו"ר, ולחפש הזדמנויות עסקיות לאחר שכל חיי הייתי שכיר".

באילו תחומים?
"פונים אליי הרבה, אבל הפוקוס שלי כרגע הוא למצוא מחליף ולעשות חפיפה נאותה, ורק אחר כך אתפנה. אני לא דואג".

בניסיון לסכם קרוב ל־20 שנות ניהול, ויינברג אומר כי "היו שנים מאוד סוערות בעולם המחשוב, ואחד הדברים הכי משמעותיים היה הצורך לבחור את הדרך הנכונה לחברה. במהלך השנים, הרבה מאוד חברות בתעשייה לא צלחו את הצמתים האלה ונבלעו או פשטו רגל". ויינברג מספר שכשהגיע לאמת מחשוב, היא התבססה בעיקר על מכירת מוצרים מבית סאן מיקרוסיסטמס, "שהייתה באותה תקופה בערך כמו אמזון של היום". סאן ייצרה תחנות עבודה, אך כבר אז הטכנולוגיה שלה החלה להתיישן, ומתחרים נגסו בה.

"השמש כבר התחילה לשקוע", צוחק ויינברג. "תוך 6 שנים, חברה שהייתה פסגת הטכנולוגיה נעלמה מהשוק, ומה שנשאר ממנה נרכש ב־2010 על־ידי אורקל. כשנכנסתי לתפקיד הבנתי שאנחנו צריכים למצוא מנועי צמיחה חדשים, והתחלנו להכניס לחברה את תחום אבטחת המידע, מה שהיום נקרא סייבר. נכנסנו לתחומים משיקים בעולם התשתיות, פתרונות של IBM, HP, דל ואחרים".

פיצול הפעילות - "ממש ניסור החברה לחצאים"

עוד צומת קבלת החלטות הגיע לפני כעשור, כשאמת חיפשה מנוע צמיחה חדש והתלבטה בין עולמות התוכנה והדיגיטל ל־OEM (ייצור יחידת מחשוב עבור הלקוח, שמשלב זאת במוצר הסופי שהוא מוכר). "באותה תקופה, לחשוב שבישראל ניתן לפתח תחום של תכנון וייצור מערכות ממוחשבות היה דבר ייחודי. בעלי החברה האמינו בזה ונתנו לנו לפתח", הוא מספר. התחום צמח, ובשנה שעברה הפך לחברה עצמאית - הייפר גלובל שנסחרת בשווי 720 מיליון שקל.

כאמור בתחילת 2021 קרן פימי רכשה את השליטה באמת מחשוב ב־443 מיליון שקל, לפי שווי של 720 מיליון שקל לאמת מחשוב. נכון להיום נסחרת החברה בשווי 439 מיליון שקל, אחרי עלייה של 23% במניה מתחילת השנה. "תוך כדי תהליך הצמיחה, המייסדים הגיעו למסקנה שהם מעוניינים למכור. היו מספר גופים שרצו לקנות, והתחברנו מאוד לגילון בק ולקרן פימי", מספר ויינברג. "בשווי חברה של מעל 700 מיליון שקל, לא היו הרבה גופים בארץ שיכלו לרכוש. ארבעה התעניינו, אבל התרשמנו מההצלחה ומהאינטגריטי של פימי".

כבר בזמן המגעים למכירה עלה נושא פיצול פעילות ה־OEM לחברה נפרדת. "הצגתי לפימי את הנושא, וברור שזה נפל על אוזניים קשובות, כי היה להם ניסיון בפיצול כזה (פיצול יוטרון מיוניטרוניקס ב־2019, ש' ח' ו'). פה זה לא היה סתם ספין־אוף קטן, זה היה ממש ניסור של החברה חצי־חצי. זה היה המהלך הנכון כדי להשיג פוקוס ניהולי במנועי הצמיחה", הוא מציין. לאחר הפיצול, נכנסה אמת מחשוב לתחום התוכנה, ברכישת החברות יוניטסק ואידאו דיגיטל, המציעות פתרונות דיגיטל וענן.

"הקונסולידציה בענף תחזור בסוף השנה"

עד לפני כמה שנים היה טרנד של מיזוגים ורכישות בתעשיית ה־IT הישראלית. מה קורה עם זה?
"מה שעצר את זה לדעתי זו עליית הריבית. הסיבה לקונסולידציה מאוד ברורה: כדי לתת פתרונות ללקוח אתה צריך מגוון רחב של יכולות טכנולוגיות, וצריך להשקיע ביכולות בתחומים כל כך נרחבים, שאין כמעט אפשרות להקים גופים חדשים בתחום. כשאני מסתכל על החברות שנמכרו בסוף, אני רואה שאו שהן לא הגיעו למסה קריטית במגוון התחומים, או שהן טעו בצמתי קבלת החלטות לאורך הדרך, או שהיססו בהחלטות. חברה שלא תשקיע בעסק שלה שנתיים־שלוש, כבר יהיה לה קשה להשיג את השוק".

ויינברג מעריך שמגמת הקונסולידציה תחזור בסוף השנה או ב-2024: "הריבית גורמת לכך שמחיר הכסף יותר גבוה. החברות הקטנות והבינוניות לוקחות הלוואות שהן יקרות, וזה מעקר את הכדאיות להשקיע. מן הסתם, הדרך של הבעלים למצות את ההשקעה שביצע בחברה תהיה למכור לאחת החברות הגדולות ולגדול בתוכה, אבל הם יצטרכו להתאים את המחיר למחיר הכסף החדש, ואז נראה עוד רכישות. זה תהליך בריא".

איך עושים רכישה מוצלחת?
"המפתחות להצלחה הם שהרכישה טובה כלכלית והעסק המשיך לצמוח, ושהצוות הניהולי נשאר איתנו לאחר סיום ההתחייבות החוזית. בעיניי ההצלחה נובעת מהכרת הטכנולוגיה שרוכשים, והבנה של הצרכים האישיים. מיזוגים ורכישות קמים ונופלים על אגו, אם יודעים לנהל את האגו גם של הקונה וגם של המוכר, אז 90% מצליחים".

היה קשה לגייס עובדים בשנים קודמות. איך זה היום?
"אנחנו כל הזמן גדלים. מי שהכניס את השוק לסחרור בנושא שכר היו מספר מצומצם של גופים בינלאומיים. הם הכניסו ביקוש מאוד גדול לעובדים בתחומים המתקדמים, ומשכורות לא פרופורציונליות לענף. אבל כפי שקלטו את העובדים במהירות הם גם פלטו אותם במהירות. כל הזמן יש פיטורים שקטים, ברמה של עשרות מפוטרים כל שבוע, וזה מחזיר את השוק לממדים ולהתנהגות הטבעיים. אנחנו קיבלנו החלטה שלא נכנסים לסחרור, ושמראש אנחנו לא יכולים להתחרות במספרים האלה, אבל מציעים בסיס תעסוקתי איתן, הכשרות, חדשנות ויצירתיות. היו שנתיים יותר קשות בגיוס עובדים, אבל ההחלטה הייתה נכונה, ולראיה כל המשרות שהצענו תפוסות".

"העברת כסף מישראל? בינתיים רק הצהרות"

ההאטה בהייטק - בעולם בכלל, ובארץ בפרט על רקע החקיקה המשפטית - משפיעה עליכם?
"יש תחומים שכן, ויש תחומים שפחות. הלקוחות שלנו הם mid-range ומעלה, פחות סטארט־אפים, וחברות הייטק מבוססות ממשיכות לקנות מהעולמות שלנו. חברת הייטק שלא תשקיע במחשוב הרי גוזרת את דינה למוות, מבחינתה זה כמו חמצן. אנחנו גם מספקים שירותים מקצועיים בתחומים מאוד ייחודיים, ואני לא צופה שתהיה האטה. תהיה הססנות, אבל לא האטה. אני כן מוטרד מזה שאנשים יתחילו להעביר פעילות לחו"ל, אבל בינתיים חוץ מהצהרות על העברת כסף אני לא רואה את זה. אני מאמין שבסוף זה גל שיחלוף, בזכות חוזקת התעשייה בארץ".

מכל מקום, ויינברג מציין שהצרכן הגדול ביותר ל־IT בארץ הוא ממשלת ישראל, ומצפה שפרויקט נימבוס - מיזם רב־שנתי להעברת המחשוב הממשלתי לענן - יניע את התעשייה קדימה. "אנחנו זכינו בפרויקט בכמה אשכולות", הוא אומר אך לא מפרט סכומים. "נדע לקחת בזה חלק ולהרוויח".

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

משפחות החטופים / צילום: Paulina Patimer

גורם בחמאס: החלטנו להשהות את המו"מ לעסקת חטופים


נשיא ארה"ב ורה"מ שוחחו כחצי שעה, בבית הלבן מבהירים: "עסקה היא הדרך הטובה ביותר להימנע ממבצע ברפיח" • מקור בחמאס: דוחים את חזרת המשלחת לקהיר - עד לתוצאות מאמצי המתווכות • בני משפחות חטופים לגנץ ואיזנקוט: מתבוננים באימה, תגידו את האמת על המו"מ • פגיעה ישירה של כטב"ם חיזבאללה במטולה, חיל האוויר תקף בעומק דרום לבנון • עדכונים שוטפים

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי