גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מרחץ דמים": בהודו אוהבים רכבות אך שכחו את המערכת למניעת התנגשות

רכבת מהירה באה מצפון, עברה למסילה הלא נכונה, התנגשה ברכבת נייחת ויצרה תאונת שרשרת לאחר שרכבת נוספת נתקלה בה מאחור ● התוצאה: מאות הרוגים ואלפי פצועים ● ובזמן שכוחות החילוץ בשטח, ראש הממשלה מודי, שאוהב רכבות מהירות תוצרת הודו, מחפש אשמים

זירת האסון הקטלני בהודו / צילום: Associated Press, Arabinda Mahapatra
זירת האסון הקטלני בהודו / צילום: Associated Press, Arabinda Mahapatra

"ישנתי כשהרכבת סטתה ממסילתה. אולי 15 איש נפלו עליי. כשיצאתי מהקרון ראיתי גפיים מפוזרות סביבי, רגל פה, יד שם, פנים מעוותות", זו עדותו של אחד הנוסעים באסון הרכבות (מהתקשורת ההודית) שהתרחש בשישי האחרון במדינת אודישה שבמזרח הודו. שלוש רכבות התנגשו זו בזו באחת ממסילות הברזל המיושנות כשעליהן אלפי נוסעים. בראשון, מניין ההרוגים עמד על 288 והפצועים על כאלף. כל אלה הופכים את התאונה, לקטלנית ביותר שנראתה במדינה ב־30 השנים האחרונות.

הודו היא ארץ של רכבות. 13 מיליון בני אדם נוסעים ברכבותיה מדי יום. רשת המסילות שלה משתרעת לאורך 67,000 ק"מ, ונחשבת לרביעית בגודלה בעולם. זו הייתה מורשת השלטון הבריטי, שהודים אוהבים לשנוא, שהניחו מסילות ברזל במשך שבעים שנה, ורתמו בזה ליצירת הודו המודרנית, שעד בואם לא הייתה אלא מיתוס. עניי הודו הם הרוב העצום של נוסעי הרכבות.

בין הצילומים הקלאסיים של הודו אפשר למצוא רכבות עמוסות, שנוסעים תלויים בחלונותיהן ורוכבים על גגותיהן. הסתמכות על לוח הזמנים של הרכבות היא מן הסיכונים המובהקים של חיים בהודו.

ניצולי האסון מעידים, כי מאות פועלים, המחפשים עבודה מחוץ לכפריהם ולמדינותיהם, לצד סטודנטים נדחסו ברכבת "כתף אל כתף, רובם בעמידה, היה אפשר לראות רק ראשים" (מהניו יורק טיימס).

מודי רוחץ רגליים

שלושה ימים לפני האסון, ממשלת הודו קנתה עמודי פרסומות שלמים בעיתונים הגדולים, כדי להשתבח במעשיה בתשע השנים האחרונות. תמונת ענק בראש העמוד הראתה את ראש הממשלה נרנדרה מודי רוחץ את רגליו של נער הודי. "תשע שנים" מכריזה המודעה, "אנחנו בונים הודו חדשה, ומבטיחים את רווחת העניים".

מודעת הבחירות של מודי בה הוא משתבח, בין היתר, בפיתוח רכבות מהירות

מודי עלה לשלטון במאי 2014, ונבחר בהפרש מוחץ ב־2019. בעוד שנה הוא יתמודד פעם נוספת. קמפיין הבחירות שלו בעיצומו, וזו הייתה הסיבה למודעת "תשע השנים". בין התפארויותיה הייתה "תשתית של עידן חדש להודו החדשה", כולל הכנסת 18 רכבות מהירות לפעילות.

מודי מקדיש תשומת לב מיוחדת לרכבות מהירות, תוצרת הודו, הנקראות - Vande Bharat, שפירושה בתרגום מהלשון הסנסקריטית העתיקה הוא: "אומרים את שבחיך, הודו".

כאשר הושקה הרכבת הראשונה, לפני כארבע שנים, מודי תיאר אותה כעדות לפוטנציאל ההודי, ואפילו כ"חומת מגן נגד טרור". הוא דיבר על "השינויים המהפכניים" שהממשלה מכניסה, ועל השקעות שיא במודרניזציה של תשתית הרכבות. השנה היא עומדת להוציא 22 מיליארד דולר, עלייה של 30% לעומת השנה שעברה. בשבת, מודי עמד להשתתף במעמד השקה נוסף של רכבת אקספרס.

1 ל־10,000

בין שלוש הרכבות המעורבות בתאונה, כנראה זו עם מספר ההרוגים הגדול ביותר, הייתה אחת הרכבות המהירות של מודי. היא נסעה מקולקאטה (לשעבר כלכתה), בירת מערב בנגל, אל בּוּבּאנֶשוואר, בירת אודישה, כאשר התנגשה ברכבת חונה. לפי דוח ממשלת הודו, הרכבת המתנגשת נסעה במהירות גבוהה (160 קמ"ש) מפני שלא הייתה אמורה לעצור.

הרושם המיידי הוא שהתאונה הייתה תוצאה של טעות אנוש, או של סימנור (איתות רכבות) לקוי, מפני שהרכבת המהירה עברה אל מסילה שגויה דקות אחדות לפני ההתנגשות.

כך או כך, מערכת למניעת התנגשות נועדה לתקן טעויות אנוש או טעויות סימנור. במידת הצורך היא עוצרת את הרכבת ומקטינה את סבירותה של תאונה לשיעור של 1 ל־10,000, כך לפי אתר הרשת outlookindia.com.

הודו פיתחה מערכת כזאת, הנקראת KAVACH. במארס 2022 כתב המנהל הפורש של חברת הרכבות הלאומית, כי הצלחת הפיתוח "ראויה לחגיגה, מפני שכרוכה בה הגנה על חייהם של מאות מיליוני הודים". הימים הבאים יצטרכו להשיב על השאלה מדוע KAVACH לא הגנה על חייהם של 300 נוסעי הרכבת מקולקאטה.

מה שקרה בלילה שבין ששי לשבת היה אפוא גלולה מרה במיוחד למודי, שכעסו היה ניכר. הוא הגיע אל מקום התאונה, וביקר פצועים, אך לא עשה מה שהיה עושה ראש ממשלה ביפן, או נשיא בדרום קוריאה, או ראש ממשלת יוון, בעקבות תאונת רכבות. מודי לא קיבל עליו אחריות ולא התנצל. הוא הכריז, לעומת זאת, שהחקירה תמצא את האשמים, ו"תעניש אותם במלוא חומר הדין. לא יהיו רחמים".

נראה שראש הממשלה הסמכותני של הודו אינו חושב, כי לאחר תשע שנות שלטון, ממשלתו נושאת באחריות כלשהי למה שעד ראייה אחד תיאר כ"מרחץ הדמים על המסילה".

המנהיג הפופולרי בעולם

את התוצאות הפוליטיות של האסון קשה להעריך. הניסיון מלמד שקשה לקלף את ציפוי הטפלון ממודי. הסקרים מעמידים את הפופולריות שלו בשיעורים המזכים אותו בתואר המנהיג הפופולרי בעולם. יריביו הם ננסים פוליטיים לעומתו. הוא חוזר ודורס אותם בקלות. הברקה רטורית אחת מספיקה לו, ויש לו שפע של הברקות.

אך בהודו תמיד יש פוטנציאל להתקוממות אלקטורלית. מפלגתו של מודי ספגה מהלומה כבדה בחודש שעבר בבחירות במדינה דרומית רבת אוכלוסים על אף השתתפות אישית פעילה של מודי במערכת הבחירות. אם מיליוני הודים יחשבו שראש הממשלה האהוב לא הגן על חייהם הם עשויים לשנות כיוון. זו רק אפשרות, ולפי שעה אין לה ביסוס.

ציוץ אחד, מפרופסור הודי גולה, מראה סרטון עם גופות הנספים באסון מוטלות על הרצפה. "ארץ אינה נעשית גדולה רק מפני שראש ממשלתה מחליף בגדים אחת לשעה", נכתב. "ארצנו זקוקה לאריגים נאותים כדי לכסות את גופות מתיה". זה רמז עבה לתשומת הלב המפורסמת שמודי מקדיש לאופנה. הוא נוהג להחליף בגדים וכובעים לעתים קרובות.

מודי נהנה מיוקרה בין לאומית יוצאת דופן. מנהיגים זרים מכל הגוונים, מדמוקרטים מובהקים ועד רודנים אכזרים, מתחרים על חסדיו, ואינם חוששים לזהות את עצמם עם שאיפותיו הפוליטיות, אפילו בזמן מערכת בחירות. הכול עומדים בתור אל ראש ממשלת הודו. ביוני הוא יישא נאום באוזני מושב משותף של בקונגרס בוושינגטון. הוא המנהיג הלא מעורער של הארץ המאוכלסת ביותר בעולם, עם פוטנציאל כלכלי, פוליטי וצבאי עצום ממדים.

הספק היחיד המתעורר הוא זה הנוגע לחוכמת הדורות של "עניי עירך קודמים". רוב תושביה של הודו הם עדיין עניים מרודים, והם המפתח לכל הצלחה פוליטית.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: אור צלקבוניק הודיע על סיום תפקידו כמנכ"ל חדשות 13

עפ"י הודעת רשת 13, הפרישה באה ברקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: "רוצים להגיע להסכם, לא בכל מחיר"

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו