גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סעודיה חותכת את הפקת הנפט בפעם השלישית בשנה, ומציבה את ישראל בפני דילמה

סעודיה הודיעה כי הפקת הנפט מהמדינה תרד מ־10 מיליון חביות ביום ל־9, והקפיצה את מחירי הנפט בלמעלה מ־2% ● ברקע זה ובשילוב עם מגמת היחלשות השקל, בישראל לא בטוחים עד מתי יוכלו לשמור את מחירי הדלק בטווח הנוכחי

קידוח נפט / צילום: Shutterstock
קידוח נפט / צילום: Shutterstock

השבוע אופ"ק פלוס, ארגון הגג של יצואניות הנפט העולמיות, הודיע כי החליט לדבוק בתפוקה המתוכננת שלו להמשך שנת 2023, לאחר שקיצץ את ההפקה פעמיים מאז יוני אשתקד. אלא שלסעודיה, יצואנית הנפט הגדולה בעולם, היו תוכניות אחרות: בצעד חד־צדדי שהפתיע רבים, הודיעה הממלכה הערבית כי תקצץ את הפקת הנפט שלה במיליון חביות ביום ביולי - החלטה שעשויה להתארך גם לחודשים הבאים.

סעודיה הודיעה על קיצוץ נוסף ביצוא הנפט. איך זה ישפיע על המחירים בעולם?

שר האנרגיה הסעודי, עבד אל־עזיז בן סלמאן, הצהיר כי תפוקת המדינה תרד מ־10 מיליון חביות ביום ל־9. בתגובה, מחירי הנפט קפצו ב־2.3% לכ־73 דולר לחבית. מה עומד מאחורי ההחלטה הדרמטית וכיצד היא משפיעה על ישראל?

מה עומד מאחורי ההחלטה הסעודית?

ההחלטה של סעודיה, האחראית על יצוא 14.5% מהנפט בעולם, מצטרפת לשורת החלטות קודמות של אופ"ק פלוס. באוקטובר 2022 קיצץ ארגון הנפט בלא פחות מ־2 מיליון חביות ליום, ורמת המחירים התקרבה למה שהיא היום (מעל 70 דולר). באפריל 2023, הארגון הודיע על קיצוץ נוסף, הפעם של 1.16 מיליון חביות ליום, והמחירים עלו ל־80 דולר, אך ירדו תוך זמן קצב לרמות הנוכחיות.

נראה כי בכל פעם שהמחירים מגיעים לרמה נמוכה מדי, מוכרז על קיצוץ. אך הפעם, המהלך לא נעשה בשיתוף־פעולה מלא בין החברות באופ"ק פלוס. החלטה מעין זו דורשת משא ומתן פוליטי וכלכלי נרחב, וייתכן שבסעודיה העדיפו להימנע מכך ולקצץ באופן חד־צדדי - גם על חשבון הרווח קצר הטווח שלהם.

 

מטרת המהלך, כפי שהגדיר אותה שר האנרגיה הסעודי, היא "להביא ליציבות" לשוק הנפט, ולמנוע ירידת מחירים: "הקיצוץ הוא סוכריה על מקל סעודית. מה שעשינו הוא הזיגוג של העוגה. נעשה הכול כדי להביא ליציבות בשוק הזה".

"יש כאן איתות שלמפיקת הנפט הגדולה במדינות אופ"ק פלוס יש גבולות גזרה והיא לא תאפשר למחירים להמשיך לרדת מטה - גם אם הירידה נובעת מקיטון של הביקוש לנוזל", אומר רונן מנחם, הכלכלן הראשי של בנק מזרחי טפחות. "סין טרם שבה לגמרי לאיתנה ומדינות המערב מתמודדות עם ריביות גבוהות והאטה כלכלית, כך שהביקוש לנפט לא צפוי להתאושש בקרוב. הודעת סעודיה עשויה לתת 'בוסט' לטווח קצר למחירים, אך כל עוד הביקוש לא מתאושש, לא נראה כי זה יתורגם לעלייה חדה ומתמשכת".

רוסיה בבעיה? ההחלטות הנוספות שהתקבלו

אמנם ההחלטה הסעודית התקבלה באופן חד־צדדי, אך הממלכה כן קיימה שיח מסוים עם השותפות שלה באופ"ק פלוס. בפגישה בין השותפות בארגון, נקבעו מספר שינויים נוספים: יעדי ההפקה של ניגריה ואנגולה - בין המדינות המובילות ביצוא נפט - יקוצצו כדי לשקף את רמת ההפקה שלהן בפועל. לעומתן, היעד של איחוד האמירויות דווקא יגדל ב־200 אלף חביות ליום ל־3.22 מיליון, בשל יכולת ההפקה הגוברת שלה.

נסיך הכתר מוחמד בן סלמאן / צילום: Associated Press, Bandar Aljaloud/Saudi Royal Palace

באותה פגישה, החליטו החברות באופ"ק פלוס לקצץ גם את מכסת ההפקה של רוסיה, בגלל הקושי בעמידה ביעדים שהציבו לה. אלא שמדובר בפעולה טכנית בלבד, מכיוון שרוסיה ממילא מייצרת ומייצאת פחות נפט בשל הסנקציות המערביות והבינלאומיות המוטלות עליה. למעשה, כבר בפברואר רוסיה הכריזה באופן חד־צדדי על קיצוץ בהפקת הנפט שלה, מיד לאחר הפלישה לאוקראינה.

גם המחיר בו נמכרת חבית נפט רוסית סטנדרטית מסוג אורל ירד אפילו יותר משאר מחירי הנפט: המחיר צנח עד כדי כ־55 דולר לחבית, בעוד שבעבר המחיר היה מסונכרן עם מחיר חבית WTI אמריקאית. מאז, רוסיה נאלצת למכור בהנחה את הנפט שלה למדינות שאינן שותפות בסנקציות כמו סין והודו, מה שמקטין משמעותית את רווחיה.

הזווית הישראלית: מדיניות האוצר תשתנה?

החלטת סעודיה לקצץ את יצוא הנפט ממאגריה צפויה לגרום לכאבי ראש גם בישראל. אם בעבר דווקא נהנו במשרד אוצר מקפיצות מחירים בשוק הנפט העולמי, שהובילו להתייקרויות בתחנות הדלק בארץ ולזינוק בהכנסות המדינה ממסים, הרי שבשנה האחרונה המצב הפוך. מאז אפריל 2022, הממשלה מורידה את מחירי הדלק באמצעות הפחתות זמניות של מס הבלו על הדלק. אלה יצרו עד כה אובדן הכנסות של 2.5 מיליארד שקל לקופת המדינה.

המתיחות הנוכחית בין מעצמות הנפט, שהעלתה את המחיר של חבית נפט מסוג ברנט לרמה של כ־77 דולר והיד עוד נטויה, מגיעה בתזמון רע עבור ישראל. בשילוב עם מגמת היחלשות השקל, המחיר של הדלק בארץ אמור לזנק, לפי הנוסחה היבשה.

ייתכן שבאוצר ייאלצו להכניס את היד עמוק יותר לכיס, ודווקא בתקופה של ירידה כללית בהכנסות המדינה, יוותרו על כספים נוספים מענף הדלק כדי לספוג את ההתייקרויות. השאלה כרגע היא כמה זמן עוד יוכלו להמשיך במדיניות הזו, של שינוי גובה המס מדי חודש. רבים מאנשי המקצוע באוצר לא אוהבים את ההתנהלות הזו, שמוכתבת להם מלמעלה.

שר האוצר הקודם, אביגדור ליברמן, היה זה שהנחיל בשנה שעברה את מדיניות ההקלות במס הבלו. הוא עשה זאת בעקבות פרוץ המלחמה באוקראינה, שגרמה להשתוללות מחירים, כאשר חבית נפט הגיעה בשיאה לכ־123 דולר. מאז, המחירים כבר ירדו לרמתם מלפני המלחמה.

אלא ששר האוצר הנוכחי, בצלאל סמוטריץ', אימץ את השיטה של קודמו בתפקיד ואף שכלל אותה. בחודשים האחרונים סמוטריץ' מנהל מדיניות של פיקוח מחירים הדוק בתחנות הדלק. לקראת סוף כל חודש, רגע לפני שמשרד האנרגיה אמור לפרסם את התעריף החדש על פי הנוסחה הקבועה, חותם סמוטריץ' על צו הפחתת בלו שמשאיר את המחיר לצרכן כמעט ללא שינוי. כך, בחודשים מרץ־מאי קפא מחיר ליטר בנזין על 6.81 שקל, וביוני עלה במתינות ל־6.85 שקל.

אובדן הכנסות המדינה כתוצאה מהמשך הטבת המס בחודש יוני בלבד נאמד ב־176 מיליון שקל. הפחתת המס משקפת הנחה של כ־50 אגורות לליטר בנזין, שמחירו היה קופץ ל־7.25 שקלים לליטר ללא העמקת הסבסוד. לפי הצו הקודם, ב־1 ביוני הייתה אמורה הפחתת המס לרדת לרמה של 10 אגורות לליטר בלבד.

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו