גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשל של פרקליט המדינה שמסביר את חוסר האמון במערכת המשפט

גם אם רוב הטענות נגד מערכת המשפט אינן נכונות, היא צריכה לשאול את עצמה כיצד כל-כך הרבה אנשים מאמינים להן ● הרי אם בתי המשפט היו מתנהלים ביושר ובמקצועיות מול האזרח, גם כתב אישום נגד ראש ממשלה לא היה מערער את מעמדם

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטי יריב לוין / צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר המשפטי יריב לוין / צילום: עמית שאבי, "ידיעות אחרונות"

כאשר פרקליט מחוז חיפה, עו"ד עמית איסמן, התייצב בפני ועדת האיתור לתפקיד פרקליט המדינה, הוא נשאל על אודות אמון הציבור במערכת המשפט. הימים ימי ביכורי משפט האלפים, ואיסמן ענה תשובה מדויקת לשאלה חשובה אך שחוקה.

העליון הפך את ההחלטה: תביעת הענק נגד משרד רואי החשבון קוסט פורר תתברר 
האב נמנע מקיום הסכם הגירושים. בית המשפט שלח אותו לעבוד

לדברי איסמן בפני הוועדה, אמון הציבור במערכת המשפט אינו קשור באופן ישיר למשפט נתניהו, אלא באופן עקיף. הוא המשיל את המצב ל"משחקי וידאו" בקניונים. במתחם מצויים שלל מתקני משחקי וידאו. הילד מכניס כסף ומשחק, וכשהוא מסיים, יוצאים לו כרטיסי נייר על-פי הצלחתו במשחק. כשנגמר לילד הכסף, הוא הולך לקופה עם ערימת כרטיסי הנייר, ומממש על-פי תעריף את הזכייה בדבר מוחשי: צעצוע, בובה וכיוצא בזה. כל אחד זוכה בפרס על-פי ערימת הכרטיסים שהצליח לצבור.

לטענת המועמד איסמן, כך ממש מתנהל גם אמון הציבור במערכת המשפט. כל תיק פלילי, אזרחי או מינהלי של הפרקליטות משול להכנסת הכסף למשחק הווידאו, שבסופו יוצאים הכרטיסים. אם הפרקליטות התנהלה בשקיפות, בענייניות, בהוגנות, בזריזות וכו', היא תזכה בתיק הזה לכרטיסים רבים של אמון הציבור. אם לא, בדיוק ההפך.

לטענת איסמן, פעם בכמה זמן, כאשר מצטברת כמות גדולה של תיקים שזיכו את הפרקליטות באמון הציבור - היא יכולה לנהל תיק ציבורי, שמגיע לאחר דם, יזע ודמעות בתיקים היומיומיים.

משפט של נבחרי ציבור מביא תמיד פגיעה באמון

אמון הציבור לא נקנה במשפט של נבחרי הציבור. להפך. במשפטים הללו, לא משנה מה, הפרקליטות תאבד את האמון באופן אינהרנטי. השאלה היא רק כמה קשה תהיה הפגיעה, אך פגיעה ודאי תהיה.

פתחתם בחקירה נגד אביגדור ליברמן? הרגזתם והכעסתם את מצביעיו, לא משנה כמה הראיות נגדו מבוססות. סגרתם את התיק? הרגזתם את יריביו. הדברים נכונים כמובן למשפט נתניהו ולכל דמות ציבורית שהיא. את האמון לא רוכשים בתיקים הללו, אלא משתמשים באמון הציבור שנרכש בתיקים היומיומיים לצורך התמודדות עם תיקים של נבחרים ואנשי ציבור.

המשל הזה של איסמן היה מדויק ונבון. את הנקודה הזו צריך להשריש ולהפנים שוב ושוב ושוב. בעיית האמון של הציבור במערכת המשפט על רקע משפט נתניהו לא נובעת באופן ישיר מקמפיין כזה או אחר של נתניהו עצמו. היא מתלבשת על כעסים רבים של הציבור שמתנהל מול מערכת המשפט. העוול או תחושת התסכול האישיים שלו מתחברים בראש וברגש שלו עם הקמפיין שמנהל נתניהו. זה נשמע לו הגיוני, כי הוא בעצמו יצא מתוסכל כשהיה לו פעם אחת בחייו הליך משפטי מול התביעה המשטרתית או מול הפרקליטות, כשהיה לו הליך מינהלי בבית המשפט או תביעה אזרחית נגדה.

זה נכון שיש לנתניהו חלק משמעותי בעניין, אבל הדבר דומה לאגדת עם המסופרת על רבי ישראל מאיר הכהן מראדין, הידוע בכינויו "החפץ חיים". פעם העלילו על החפץ חיים, והוא הובא בפני שופט. הגיע הסנגור וטען כי החפץ חיים הוא כל-כך זך וטהור, שאין סיכוי שהעלילה נכונה. "כבוד השופט, פעם אחת התפרץ גנב לתוך ביתו של מרשי והחל לגנוב. הרב שמע את הרעש וראה שהגנב בורח עם פמוט אחד שהספיק להכניס לסל. רדף אחריו החפץ חיים עם הפמוט השני ואמר לו: 'רגע, קח גם את השני, הרי גם ככה אין לנו מה לעשות עם פמוט אחד. אני מוחל לך'".

פנה אליו השופט בכעס ואמר לו: "אתה באמת רוצה שאני אאמין למעשייה הזו?". 

ענה לו הסנגור: "אני גם לא מאמין לה, אבל במחילה - עליך אף אחד לא מספר מעשיות כאלה. וגם לא עליי".

ובכן, גם אם חלק מההמצאות על מערכת המשפט, ואולי רובן, אינן נכונות - עדיין היא צריכה לשאול את עצמה כיצד כל-כך הרבה אנשים מאמינים להמצאות הללו.

בשבועות האחרונים אני כותב באכנסייה זו על הימשכות ההליכים ובעיית הסחבת המשפטית. אני משתדל לא רק להצביע על הבעיות, אלא גם להציע פתרונות.

אנשים עובדים על-פי תמריצים. אני מקבל משכורת, אז אני כותב טור. אם לא אקבל, כנראה אתעצל ולא אכתוב. גם אם לא אודה בכך, אני משקיע בכתיבת הטור בין היתר כי חשוב לי שאנשים יעריכו את כתיבתי. אם אדע שאנשים לא קוראים - מן הסתם אתעצל ולא אשקיע. לא תאמינו, אבל גם שוטרים, פרקליטים והיושבים על כס השיפוט - הם בני אדם.

אנשים לא רוצים שיטענו כלפיהם שהם סוחבים ומושכים הליכים. "זכות היא הנתונה בידיו של מי שהועמד לדין, כי משפטו יסתיים במהירות. זאת, מפאת הקושי הטמון בסטטוס של נאשם, מפאת הלחץ והחשש המתמיד בו נתון הנאשם והקושי שטמון בניהול ההליכים נגדו על המשך ניהול תקין של חייו ועל אפשרותו להשתקם". על המשפט הזה חתום כבוד השופט בדימוס חנן מלצר. נניח בצד את העובדה שהוא דרש נאה, ומאוד לא נאה קיים, אבל המשפט עצמו הוא נכון. כשכתבתי בזמנו על הסחבת המשפטית שלו - הוא כעס. אנשים לא אוהבים לקבל ביקורת, ומתומרצים על-ידי ביקורת. אור השמש הוא באמת כלי מצוין לחיטוי המערכת הציבורית. כל מערכת ציבורית.

פעמים רבות תיקים נמרחים בגלל אדם ספציפי, שמתעכב בקבלת החלטה. זה יכול להיות אחד משלושה שופטים שמעכב את חוות-דעתו, והסירחון נדבק שלא בצדק בחבריו להרכב. זה יכול להיות תובענה ייצוגית שמתבקשת בה חוות-דעת יועמ"ש, וגורם אחד באמצע הדרך גורם לכך שהמדינה מבקשת שוב ושוב ארכות. זה יכול להיות פרקליט המדינה שלא מסוגל לקבל החלטה, וגורם לכך שהפרקליטים שלו מתבזים כשנאלצים להשיב מדוע טרם התקבלה החלטה. יש אלף אפשרויות כאלה.

חובת רישום שתעזור לברר איפה התיק נתקע

אני מציע דבר פשוט: חובת רישום. לא כמו עורך דין פרטי שמחויב להגיש דוח שעות על טיפול בתיק, אבל כן רישום כללי שיוגש לבית המשפט, שבמסגרתו יוצג פירוט של גלגולי התיק. היכן הוא חנה בכל שלב. כך גם בפסקי דין והחלטות של בית המשפט. יירשם מתי כתב השופט את חוות-דעתו, מתי העבירה לעמיתיו ומתי כל אחד מהם צירף את חוות-דעתו.

לפני שנים נערכה שיחה של כתבי משפט עם בכיר במשרד המשפטים, שסיפר שנמאס לו שהפרקליטות נאלצת לבקש שוב ושוב ארכות מבג"ץ עם תירוצים שחוקים, ולכן נתן הוראה שאם המשרד הממשלתי לא מספק את התשובות שמאפשרות למחלקת בג"צים להתייחס עניינית להליך - שהפרקליטות תציין זאת בפירוש. השיימינג הזה עובד, לדבריו. אלא שכאשר הבעיה הייתה בפרקליטות, התשובות נותרו "עומס חריג", "שלבי טיפול מתקדמים", "קבלת אישורים" וכו' וכו'.

אני מציע לקבוע, באמצעות תקנה - ואולי יש צורך בחקיקה ראשית - חובת דיווח ושקיפות על הליכים מתנהלים. מי מעכב, מי מורח, מי לא יעיל ומי מופת ליעילות וחריצות. רפורמת השקיפות המשפטית. יש מישהו בקואליציה שיכול לטעון שזה לא מספיק חשוב? יש מישהו באופוזיציה שיכול להתנגד לזה? נשיאת העליון יכולה לטעון שזו פגיעה בשלטון החוק? במקום רק לריב כל היום ולשגע אותנו, תקדמו דברים שישרתו את כלל האזרחים. פשרה: אפשר לריב ולקדם במקביל. ככה כולם יהיו מרוצים.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שיודע אילו מילים בוטים רוסיים אוהבים

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם