גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הגיע הזמן להפנים: מותגים שייכים לצרכנים, לא לחברות ולמנהלי שיווק

הרעיון שהלקוח צריך לעמוד במרכז, ולא המוצר או השירות, ידוע לכל איש שיווק - אבל מבט על הפסקת הפרסומות מגלה כי לרוב התובנה הזו לא מיושמת ● במקום להתרכז ברשימת תכונות וסופרלטיבים, עדיף לייצר מסרים שרלוונטיים לחיים של כולם, בכל רגע נתון

מחאת אוהדי הפועל תל אביב על הסרת הפטיש והמגל מסמל הקבוצה / צילום: צילום מסך מאתר ספורט1
מחאת אוהדי הפועל תל אביב על הסרת הפטיש והמגל מסמל הקבוצה / צילום: צילום מסך מאתר ספורט1

הכותב הוא מנכ"ל ובעלים משותף של סוכנות המיתוג KATI THANDA

משחקה האחרון של קבוצת הכדורגל הפועל תל אביב, זה שנעל את עונת הכדורגל הנוכחית, היה חסר חשיבות ספורטיבית. האירוע היחיד בעל המשמעות במהלך המשחק הגיע בכלל מהיציע, בדמות שלט ענק שהחזיקו אוהדי הקבוצה, ובו בצד אחד היה כתוב באנגלית "לא ניתן למשא־ומתן" ובצד השני "מינצברג, זה הסמל שלנו. אז, עכשיו ולתמיד".

השלט הופנה לבעלים החדשים, כמחאה על הסרת הפטיש והמגל מסמל הקבוצה בפרסומים לקראת טורניר בארה"ב שבו תשתתף בקיץ, ומתוך חשש של האוהדים שהדבר מסמן כוונות לשינוי הלוגו לצמיתות. עם כל הכבוד למחשבות של קבוצת הבעלים האמריקאים על שיווק, פנייה לקהלים חדשים והקונוטציות שהפטיש והמגל מעוררים אצלם - המסר החד־משמעי מהאוהדים עבר.

אוהדי כדורגל הם דוגמה נפלאה לאוהדי מותג: הסמלים, התלבושת, התרבות והנרטיב נמצאים שם, כמו בכל מותג מסחרי, רק בעוצמות גבוהות יותר ובאמוציות מוגברות. לכן, השלט שכתבו האוהדים השרופים לבעלים הוא מסר עבור כל בעלים, מנכ"לים, סמנכ"לי ומנהלי שיווק של כל מותג באשר הוא לגבי השאלה למי שייך המותג: הוא של הצרכנים.

ללמוד מרידלי סקוט

ההיסטוריה של המותגים רוויה במקרים כאלה. חברת המיצים טרופיקנה, למשל, ניסתה ב־2009 לעצב מחדש את האריזה של משקה התפוזים הפופולרי שלה. היא השקיעה 35 מיליון דולר בקידום האריזה החדשה, אך חזרה לעיצוב האייקוני המקורי של התפוז והקשית, בעקבות ביקורת של הצרכנים וירידה חדה וכואבת במכירות.

חברת האופנה GAP התכוונה לשנות ב־2010 את לוגו הריבוע הכחול שלה לעיצוב יותר מודרני, אך עשתה סיבוב פרסה מהיר ללוגו הישן, בעקבות תגובות שליליות ברשתות החברתיות. היצירתית שבהן הייתה אתר "Make your own GAP logo", שהפך ויראלי ואסף כ־14 אלף עיצובים פרודיים של הלוגו.

שינוי הלוגו של airbnb ללוגו הנוכחי שלהם גם כן נתקל בקשיים, על אף שהושקעה מחשבה רבה בעיצוב שלו. לצרכנים לא מעטים הוא הזכיר איבר מין נשי, ולכן זכה לביקורות נבזיות, בעיקר בטוויטר. במקרה הזה, הסיפור החזק שעמד מאחורי המיתוג מחדש של החברה, תחת אג'נדת השייכות (belong anywhere), הצליח לשבות את לב הצרכנים - ובסופו של דבר, גם הלוגו נקלט והפך לאיקוני. 

שלבי המיתוג של airbnb. מהלך שקיבל ביקורות נבזיות / צילום: Design Studio

כל הדוגמאות הללו ממחישות שהמותג שייך לאוהדים האמיתיים שלו. אותם אלה שאם הם לא יחשקו בו, ידברו עליו, ישירו עליו שירים וגם ימחו ויפגינו כאשר הם חוששים שמישהו מנסה לפגוע בו - לא יהיה מותג. מה שנשאר זה אוסף של ברזלים, מפרט פיצ'רים או רשימת תכונות שאין מאחוריהן כלום.

הרעיון של מעבר מתפיסה יצרנית, שמעמידה את המוצר במרכז, לתפיסה שרואה את הצרכן והצרכים שלו בלב העסק, הוא עתיק־יומין ועבר לא מעט גלגולים ועדכונים. ועל אף שכל איש או אשת שיווק מודעים לזה, נראה כי השינוי התפיסתי הזה קשה ליישום.

קחו לדוגמה את עולם הפרסום. עברו כמעט 40 שנה מאז שאפל עשתה היסטוריה עם פרסומת הסופרבול "1984" בבימויו של רידלי סקוט. פרסומת מהפכנית, שלא הציגה כלל את המוצר, אלא סיפרה סיפור (שהיא עודנה מספרת) על התמרדות בקונפורמיות ועל עידוד האינדיבידואלים לחשוב אחרת. ומה קרה מאז? לא הרבה. עדיין פחות מדי מותגים מדברים על ה"למה", ועסוקים בלתאר את "מה" שהם עושים.

לא מאמינים? קחו כל ברייק פרסומות אקראי, ונסו לספור: כמה פרסומות מדברות על המוצר/השירות, לרוב באמצעות פרזנטור שמדקלם את תכונות המוצר, בתוספת סופרלטיבים שונים? ולעומת זאת, כמה נולדו מתוך תובנה צרכנית עמוקה ומציגות איזשהו "כאב" (pain point) אוניברסלי אמיתי של קהל המטרה?

אני מניח שהתוצאה לטובת הפרסומות ה"מוצריות" תהיה מוחצת. התוצאה הזאת לא יכולה שלא להוליד את השאלה מה הסיבה לכך, וחשוב מכך - איך עושים את זה אחרת.

שלושת הקופים החכמים

כשאנחנו ניגשים לעצב אסטרטגיית מותג חדשה, אנחנו מחפשים את נקודת המפגש בין מה שהמותג יודע לעשות טוב לבין מה שהעולם בחוץ זקוק לו, ומתרגמים את המפגש הזה לנרטיב שמדבר על הצרכנים ועל החיים שלהם גם מחוץ לקונטקסט הצרכני. Think Different של אפל, לדוגמה, רלוונטי לחיים שלנו בכל רגע נתון, גם כשאנחנו לא משתמשים באייפון או במק.

אבל מותגים רבים מתייחסים רק לצד אחד של המשוואה, ונשארים עם תיאור התכונות החיוביות שלהם, מבלי לשאול איפה זה פוגש את הצרכנים ביומיום. זה נובע, לדעתי, בראש וראשונה מתוך תכונה מאוד אנושית: לראות את העולם דרך העיניים שלנו, והקושי לאמץ נקודת מבט אחרת על החיים.

לזה צריך להוסיף את העובדה שמנהלי ומנהלות השיווק מבלים את רוב יומם מול מחשב או בחדרי ישיבות, ושאיסוף תובנות צרכניות דורש, כביכול, מחקרי שוק שלא מבצעים בכל יום. אז איך בכל זאת לא שוכחים למי באמת המותג שייך? הנה שלושה טיפים, בהשראת שלושת הקופים החכמים.

■ לראות - נסו לראות את העולם מנקודת המבט של הצרכנים שלכם. צאו מהמשרד וגשו לנקודות המכירה, בחנו איך צרכנים בוחרים במותג שלכם. על מה הם מסתכלים? מה מטריד אותם באותו הרגע? גלשו באתר שלכם ונסו לרכוש דרכו. איזו חוויה עברתם? על איזה צורך הרכישה ענתה לכם כשעברתם את התהליך מנקודת המבט של הצרכן, ולא של הארגון?

■ לשמוע - תקשיבו ללקוחות שלכם, ולא רק באמצעות סקרים וקבוצות מיקוד. שריינו שעה בשבוע להאזנה לשיחות של מוקד השירות והמכירות. קראו תגובות של צרכנים ברשתות החברתיות. על מה הם מדברים? באיזו טרמינולוגיה הם משתמשים? מה מפריע להם, ולא רק בהקשר של המותג שלכם, אלא באופן כללי? מה העולם צריך שהמותג שלכם יכול לספק?

■ לדבר - הביאו לארגון את הקול של קהלי המטרה, דברו בשמם. היו מספיק אמיצים לבקר את מה שהארגון עושה ואומר, ואל תפסיקו לרגע לשאול: למה שזה יעניין אותי, בתור לקוח/ה שלכם, למה שאאמין לזה? איך זה רלוונטי לחיים שלי, גם ברגעים שבהם אני לא מתכוון לקנות או לצרוך את המותג? ולמה שזה יגרום לי להתאהב בכם, לדבר עליכם ולשגרר אתכם הלאה.

התשובות לשאלות האלה חייבות להיות מעניינות, אמיצות, ייחודיות ומעוררות השראה - לפחות כמו אלה של אפל ו־airbnb.

עוד כתבות

דיון בבג''ץ על גיוס תלמידי ישיבות, פברואר 2024 / צילום: דוברות הרשות השופטת

הממשלה לבג"ץ: נשלים את חקיקת חוק הגיוס עד סוף יולי

הממשלה הודיעה לבג"ץ כי חקיקת חוק הגיוס תושלם עד לסוף מושב הקיץ של הכנסת, כלומר עד לסוף יולי ● לפי תגובת הממשלה לבג"ץ, אחרי ה-7 באוקטובר נוצרה שעת כושר ייחודית לקידום הסדרים שקודם לא היה להם סיכוי 

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: חולצו גופותיהם של שני לוק, יצחק גלרנטר ועמית בוסקילה

הגופות חולצו במבצע מיוחד של צה"ל ושב"כ ברצועת עזה ● סמל בן אבישי, מנהריה, מפלוגת התקשוב של חטיבת הצנחנים, נפל בקרב בצפון רצועת עזה ● צה"ל מאשר - חוסל בכיר בארגון טרור בלבנון שעבד עם חמאס ● לוחם צה"ל נפצע קשה בהיתקלות עם מחבלים בצפון הרצועה ● בית הנבחרים של ארה"ב אישר חוק שימנע עצירת משלוחי נשק לישראל ● עדכונים בולטים

טורטליני מלוחייה. מנה מזיכרונות הליקוט של הילדות / צילום: חיים יוסף

המסעדה התל אביבית שמציגה אלגנטיות אירופאית עם טוויסט מקומי

חברי הילדות שגדלו בעמק יזרעאל עומדים מאחורי המטבח הקלאסי המשודרג של אלנה, ומציעים מנות שהן בול מה שצריך למפלט מושלם

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

סמוטריץ' מקשיח עמדות מול ארדואן בשעה שבמכס הישראלי מעודדים יבוא מטורקיה דרך מסלולים עוקפים

שר האוצר סמוטריץ' הודיע על הטלת מכס של 100% על ייבוא מוצרים וסחורות מטורקיה, זאת לאחר שנשיא טורקיה הורה על עצירת הייצוא הטורקי לישראל ● בינתיים, לגלובס נודע כי במקביל במכס הישראלי פועלים להקלה על יבוא מטורקיה דרך מדינות צד שלישי

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

צילומים: מרים אלסטר/פלאש90, חיים צח/לע''מ, AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

החנינות פורחות בימי המלחמה: "ימים קשים מצדיקים את הפעלתן"

מתנדבי זק"א שפינו גופות, מילואימניקים שלחמו ברצועה ומי שאיבדו קרובים בנובה הם חלק משורה של אנשים שקיבלו חנינה מאז ה־7.10 ● מה זה אומר על הרעיון הבסיסי של שלטון חוק, ומה הסיכוי שהאנשים שחננו יחזרו לסורם?

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

פיז'ו 408 / צילום: יח''צ

פיז'ו מציגה: קרוס-אובר גדול עם מנוע קטן ומפתיע

למרות הנדסת האנוש החריגה, פיז'ו 508 תעניק תמורה מכובדת למי שמחפש קרוס-אובר מרווח, איכותי, ייצוגי ולא שגרתי

מטוס קרב F-15. ''עשרות אם לא יותר כלי חיל האוויר'' / צילום: דובר צה''ל

"התאמנו ליותר מזה": המתקפה האיראנית מעיניים של נווט קרב

כחלק מההכנות לאחד מרגעי השיא של חיל האוויר במלחמה, טייסי הקרב דימו תרחישים של מתקפה מאיראן באמצעות סימולטורים - כך מספר נווט הקרב רס"ן (מיל') א' שנטל חלק ביירוט ● "המאמן מאפשר לתרגל כמה גזרות, יום או לילה"

אתר בנייה. ''יותר מ־90% מכוח האדם במקצועות 'הרטובים' היו בידי עובדים פלסטינים'' / צילום: Shutterstock

חומרים תוצרת הארץ ושימוש בטכנולוגיה: איך להוציא את ענף הבנייה לעצמאות

אירועי מלחמת "חרבות ברזל" הבהירו היטב עד כמה היה ענף הבנייה תלוי שנים בגורמים לא יציבים ● האתגר העצום שאיתו הוא מתמודד עשוי לסייע בשינוי החשיבה: "המדינה צריכה להיות עצמאית גם בבנייה"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אונייה של צים / צילום: Shutterstock

צים מייקרת את הובלת המכולות מהמזרח לישראל

חברת הספנות הודיעה על התייקרות עלויות הובלת המכולות שלה מהמזרח הרחוק לישראל החל מה-25 במאי ● עם היטלים ומסים מחיר מכולות מגיע לכ־4,260 דולר עבור מכולת 20 רגל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות קלות; וולמארט שברה את שיא כל הזמנים לאחר הדוחות

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● האיחוד האירופי פתח בחקירה נגד מטא ● ברק עילם, מנכ"ל נייס פורש מתפקידו • יפן: התוצר הגולמי ירד ב-0.5%, יותר מהצפי ● אוסטרליה: עלייה בשיעור האבטלה ● וגם, התעלומה שנפתרה: נחשפה המניה שוורן באפט רוכש בסתר כבר חצי שנה