גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנות הכספיות הפכו ללהיט, אבל כדי להיכנס לחלקן המשקיעים יצטרכו לחכות בתור

העלאות הריבית הפכו את הקרנות הכספיות ליעד השקעה מועדף, והן מנהלות כבר כמעט 80 מיליארד שקל - כ־20% מהתעשייה המקומית ● בחלק מהקרנות החליטו להגביל את כמות היחידות, ומי שירצה לרכוש יצטרך לחכות למוכר ● סיבה מרכזית להחלטה: דמי הניהול הנמוכים

קרנות כספיות. ביקוש מתמשך / אילוסטרציה: Shutterstock
קרנות כספיות. ביקוש מתמשך / אילוסטרציה: Shutterstock

הקרנות הכספיות הן ללא ספק המוצר הצומח ביותר בשוק ההון הישראלי. בתוך שנה וקצת היקף הנכסים במוצר, שדומה יותר לפיקדון בנקאי מאשר לקרן נאמנות, זינק מ-16.5 מיליארד שקל לכמעט 80 מיליארד שקל, ונתח השוק שלהן קפץ מ-4.2% במרץ אשתקד לכמעט 20% מתעשיית הקרנות המקומית כיום. הביקוש היה כל כך גדול עד שחלק ניכר מהקרנות ניצל את ההזדמנות להעלות את דמי הניהול בינואר (הקרנות רשאיות לעשות זאת פעם בשנה בלבד), חלקן בעשרות אחוזים.

כיצד בינה מלאכותית משנה את עולם ההשקעות? כנס ההשקעות של גלובס והפניקס יוצא לדרך
מה מסתתר בתיק ההשקעות של הישראלי הממוצע?
תעלה או תישאר במקום: מה צפוי בהודעת הריבית של הפד הערב?

הביקוש המתמשך ללהיט התורן, הנהנה מיתרונות של נזילות ומיסוי לעומת הפיקדון הבנקאי, אף הביא לכך ששתי חברות מנהלות - מיטב ואיילון, החליטו להגביל את כמות היחידות שהן מציעות לרכישה באחת מהקרנות שלהן. המשמעות היא שאם תרצו להצטרף אליהן ולרכוש את אותה קרן כספית, תיאלצו לחכות שמישהו מהמשקיעים הקיימים ימכור חלק מהחזקותיו ויפנה לכם מקום. במקרה כזה, סך היחידות שיוצאו ביום מסוים למכירה יתחלק בין כל המבקשים להצטרף באותו היום, ללא קשר לכמות היחידות שהוא מבקש לרכוש וללא הבחנה בין שעות הצעת הרכישה.

נציין כי הלקוחות שמבקשים לקנות את הקרן לא יכולים לראות בזמן אמת כמה הם הצליחו לרכוש. זאת מאחר שהמערכת של הבנק שמתפעל עבור הקרנות את הרכישה והקנייה, מבצעת את הפעולה רק בסוף היום, כך שגם אם הלקוח רואה בעת הרכישה ביצוע מלא של הפקודה שהוא נתן, רק למחרת הוא יוכל לראות כמה מתוך הפקודה אומנם בוצע בפועל.

בחברות ניהול הקרנות של שני בתי ההשקעות הסבירו כי הסיבה לכך היא קשיים תפעוליים הנובעים מהביקוש הרב. אולם נראה שזוהי אינה הסיבה היחידה - אלא גם היעדר כדאיות כלכלית לחברה מנהלת הקרנות (שמשתמשת בקרנות הכספיות כמעין מוצר שיווקי).

שתי הקרנות המדוברות מציעות דמי ניהול נמוכים מאוד: באיילון הם עומדים על 0.04% ובמיטב על 0.05%, כאשר בחלק מהקרנות הכספיות (מור, אנליסט) דמי הניהול כבר נושקים ל-0.2%, גבוה בהרבה מאצל שתי הקרנות הללו (שסביר להניח כי ייקרו את דמי הניהול בעתיד). בכל מקרה דמי הניהול בקרנות הכספיות נמוכים מאשר בקרנות האקטיביות, שבהן ניהול ההשקעות משמעותי יותר ולכן גם יקר יותר.

 

"הגודל הוא לא יתרון בעולם הזה"

"ההחלטה להגביל את מספר היחידות התקבלה משתי סיבות", אומר ליאור כגן, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של מיטב. "ראשית, אנחנו רוצים לנהל את הקרנות שלנו באחריות מבחינת סדר הגודל של הנכסים. ככל שהקרן גדולה יותר, כך קשה לנהל אותה, והגודל אינו מהווה יתרון בעולם הזה. מאחר שאנחנו יכולים להשקיע רק בסוג מסוים של מוצרים כמו פיקדון בנקאי, מק"מ, נע"ם או אג"ח קונצרנית, והשוק הישראלי הוא לא מאוד גדול, השיעור של הנע"מים או הקונצרניות שאפשר לקנות הוא יותר קטן מסך התיק, ואז הוא משפיע פחות על התשואה. כך שההחלטה היא גם משיקול מקצועי - כדי להשיא תשואה טובה יותר.

"השיקול השני הוא זה שהביא את הקרן להיות כה גדולה - דמי הניהול הזולים. אנחנו כגוף גדול החלטנו לסבסד את הקרן הזו עם דמי ניהול של 0.05%, כשדמי ההפצה שאנחנו משלמים עומדים על 0.1%, כך שהסבסוד הזה מוגבל".

על מנת להתמודד עם עודף הביקושים, במיטב ובאיילון השיקו קרנות כספיות זהות, אך עם דמי ניהול גבוהים יותר, שנעים סביב 0.14%-0.19%, עדיין נמוך מחלק מהמתחרים. נכון להיום, לחברות המנהלות מותר לפתוח רק שתי קרנות זהות בשל מהלך רגולטורי שנועד לצמצם את מספר הקרנות ולאפשר לציבור להשוות ביניהן. על מנת להקים קרן נוספת, הן חייבות לייצר בידול, למשל באמצעות יצירת תקרת הפקדה.

נציין כי כפי שפורסם בגלובס, כבר כחודש לאחר ייקור דמי הניהול, גופים שהציגו התייקרות משמעותית שילמו על כך - כשהלקוחות פדו את כספם ועברו לגופים עם דמי ניהול זולים יותר.

"גם הקרן הכספית היקרה ביותר שגובה דמי ניהול של 0.2%, היא עדיין המכשיר הטוב ביותר כיום", אומר אייל חיים, סמנכ"ל שיווק ומכירות באיילון בית השקעות. "אין בה דמי משמרת, היא ללא עמלות קנייה ומכירה, עם תשואות פנימיות שמתקרבות ל-5%". על הצמיחה של איילון בתחום, שגייסה מתחילת השנה כ-5 מיליארד שקל (שלישית בסקטור אחרי הראל ומיטב), הוא אומר כי עד לפני שנה איילון לא הייתה שחקן משמעותי בתחום, אך בבית ההשקעות הבינו את הפוטנציאל ואף הביאו יועץ מיוחד לקרנות הללו, שעבד שנים במיטב.

רשות ניירות ערך יוזמת קרנות כספיות חדשות

לאור הצמיחה באפיק הכספיות, רשות ניירות ערך החלה לקדם קרנות כספיות חדשות, אשר יאפשרו למשקיעים לדעת מראש מה תהיה התשואה שהם יקבלו למשך שנה שלמה. בהצעה לתיקוני חקיקה שפורסמה להתייחסות הציבור אף הורחבו ערוצי ההפצה של הקרנות על מנת להנגיש אותן לכלל הציבור, ללא הבחנה באשר לגובה ההשקעה. השינוי שמקדמת הרשות יאפשר לצרכנים לקצוב את ההשקעה לתקופה מוגדרת מראש, והחברות המנהלות של הקרנות יחויבו בהצגת תשואה צפויה לתקופת ההשקעה המוגדרת.

ההצעה החדשה תאפשר להכניס שחקנים חדשים להפצת המוצרים, שכיום נעשית ברובה המכריע באמצעות הבנקים. ברשות ניירות ערך מכוונים להסרת חובת ייעוץ השקעות ברישיון לגורמים נוספים הנמצאים בפיקוח הרשות, דוגמת חברות פינטק ופקידים בבנקים (שלא מחזיקים ברישיון ייעוץ), בצעד שנועד להנגיש אותם לציבור הרחב, כיוון שכיום על מנת לקבל ייעוץ השקעות הלקוח צריך להיות בעל הון של עשרות אלפי שקלים, ואף יותר אצל חלק מהבנקים.

"זו יוזמה מצוינת כי היא מדלגת על מערך הייעוץ", אומר חיים מאיילון, ומציין כי למרות שמרבית הייעוץ נעשה דרך הבנקים, כבר היום רבים מהמשקיעים מדלגים על היועצים ורוכשים קרנות כספיות באופן ישיר, לדוגמה באמצעות אפליקציות.

כגן מצדו מציין כי הרשות ראתה מה שכולם רואים - שמדובר במוצר טוב שמשלם ריבית מאוד יפה אבל נמצא בצל הפיקדונות הבנקאיים. "למרות הצמיחה, העובדה שהן מהוות סך נכסים כל כך נמוך בהשוואה לפיקדונות הבנקים זהו כשל שוק צרכני, מאחר שבפיקדון בבנקים על אותו פרק זמן מקבלים גם 1% פחות בריבית. אחת הסיבות לכך היא שמול פיקדונות בבנקים בקרנות הכספיות אי אפשר להבטיח תשואה, כי הן מחויבות לרמה של ריבית בנק ישראל, ויש מגבלות על פרסום התשואה הפנימית שלהן.

"השינוי הנוסף המשמעותי הוא בערוצי ההפצה, כך שאפשר יהיה להתגבר על המצב הקיים שבו המערכת שמפיצה אותנו, הבנקים, היא גם זו שמתחרה בנו באמצעות הפיקדונות", מציין כגן.

לצד היתרונות הללו, למוצר החדש יהיו גם חסרונות מול הקרנות הכספיות הקיימות. "המוצר החדש אומנם מבטיח הרבה יותר ודאות ללקוח הפשוט שרוצה לדעת כמה יעשה הכסף שלו, אבל הוא לא יהיה יותר טוב מהקיים", אומר חיים. "המשקיע יישאר עם סדרת השקעות מסוימת, בעוד שקרן כספית רגילה שמנוהלת בצורה חיה, מגיבה לאירועים פתאומיים ויכולה לדוגמה לקצר או להאריך את המח"מ (משך החיים הממוצע של כלל נכסי הקרן לא יכול לעלות בהגדרה על 90 יום לפדיון, ר"ו). בנוסף מנהל הקרן הקיימת יכול להחליט אם לקנות או לא נע"מים על מנת לשפר עוד קצת את התשואה".

עוד כתבות

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו • אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב אותה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, חשבון הנפש שנשאר איתו וגם התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

ד''ר קלאוס בוגסו / צילום: מהאלבום הפרטי

המדען שהמציא את הציפרלקס מודה: "היה רגע שבו התרופה נגד דיכאון כמעט נגנזה"

ד"ר קלאוס בוגסו, כימאי רפואי שנחשב "בעל ידי הזהב" בפיתוח תרופות נוגדות דיכאון, הוא בין האחראים הבולטים למהפכה בטיפול במחלה שלוותה בבושה ובסטיגמות ● רק במלחמה הנוכחית זינק מספר המטופלים בתרופות נוגדות דיכאון ב־10%־20% ● בראיון לגלובס, הוא מספר למה לקח כל כך הרבה זמן להוציא את התרופה לשוק ומדוע קשה לפתח מוצר שיעזור לכולם

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

אבי גבאי, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל פרטנר אבי גבאי: "המשק מפספס את החברה הערבית בענק"

מנכ"ל קבוצת פרטנר אבי גבאי דיבר הערב בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית בישראל ואמר כי "החברה הערבית היא קטר צמיחה"  ● "אני מאמין שכל ממשלה היא מכונה משומנת להרחבת פערים. בבסיסה, זה מה שהיא עושה"

יעל דיין / צילום: איל יצהר

חה"כ לשעבר יעל דיין הלכה לעולמה

לאחר שנים רבות של פעילות ציבורית וחברתית, יעל דיין נפטרה בגיל 85 • דיין, בת למשפחת ה"אצולה" הישראלית המפורסמת, התפרסמה גם כסופרת וכפעילה למען השלום במגוון מסגרות, וכיהנה עד לשנת 2013 במועצת עיריית תל אביב - שם שימשה גם כסגנית ראש העירייה

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

הנפת דגל ישראל על אדמת רפיח סימנה נקודת שבר ביחסים עם מצרים

היחסים בין ישראל לשותפה הביטחונית מצרים הגיעו לשפל תקדימי עם ההשתלטות על מעבר רפיח, צעד שבעיניים מצריות נתפס ככיבוש ● הנשיא אל־סיסי מנסה למצב את עצמו כמבוגר האחראי באזור, אך יש מחירים שהוא לא יכול לשלם

אולם בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג / צילום: Shutterstock, Ankor Light

האג: דרום אפריקה ציטטה את סמוטריץ, דורשת לעצור את הלחימה

בית הדין הבינלאומי לצדק בהאג (ICJ) קיים דיון בבקשה הדחופה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה בעקבות פעולת צה"ל ברפיח ● המשלחת הישראלית נוכחת בדיון ומחר תטען

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

שגריר ארה''ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית / צילום: כדיה לוי

שגריר ארה"ב בישראל מדבר על הפוטנציאל של החברה הערבית והסיכוי לעסקה עם סעודיה

"שילוב החברה הערבית הוא לא רק הדבר הנכון לעשות, אלא גם הדבר החכם לעשות", אמר שגריר ארה"ב בישראל, ג'ייקוב לו, בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס ● לו התייחס לנורמליזציה הפוטנציאלית עם סעודיה: "עד שלא תהיה רגיעה במלחמה יהיה קשה להוביל את זה לקו הסיום" ● ולגבי המצב בין ישראל וארה"ב, אמר: "מה שקרה בשבועיים האחרונים לא שינה מהותית את היחסים"

עו''ד ד''ר גיל-עד נועם במהלך הדיון / צילום: Reuters, Yves Herman

ישראל לבית הדין בהאג: משמעות עצירת המלחמה - 132 חטופים ירקבו במנהרות חמאס

אחרי שבית הדין הבינלאומי לצדק בהאג קיים דיון בבקשה שהגישה דרום אפריקה להוציא צווים להפסקת המלחמה, המשלחת הישראלית השיבה על טענותיה ● המשנה ליועמ"שית למשפט בינלאומי, עו"ד ד"ר גיל-עד נועם, העומד בראש המשלחת: "לקרוא למשהו 'רצח עם' שוב ושוב, לא הופך את זה לרצח עם" ● במהלך הדיון נקראו קריאות ביניים והדיון הופסק למספר שניות

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

כמה פעמים הפועל ת"א כבר ירדה לליגה הלאומית?

מי יזם את הענקת פרס ישראל,  מה משמעות המילה סייבורג ובאיזה פסטיבל מעניקים את פרס "כד החלב"? ● הטריוויה השבועית

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ברחוב שקט במרכז העיר: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בכפר סבא?

אחרי חצי שנה על המדף, דירת 4 חדרים בקומה ראשונה בבניין במרכז כפר סבא נמכרה בתמורה ל-2.51 מיליון שקל ● "הדירה הייתה באופן יחסי הרבה זמן על המדף בגלל הקומה שלה ובגלל שאין בה ממ"ד", אומר זיו פלד מסוכנות "ריל קפיטל" שייצג את המוכרים בעסקה ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

דב קוטלר בכנס הפוטנציאל והתשואה של החברה הערבית בישראל / צילום: כדיה לוי

דב קוטלר מדבר לראשונה על הפרישה, בריחת גופים מממנים זרים והפוטנציאל של החברה הערבית

מנכ"ל בנק הפועלים הפורש השתתף בכנס הפוטנציאל של החברה הערבית של גלובס והתייחס למצב הכלכלי של ישראל ● "יחסית למלחמה אנחנו בהחלט במצב סביר, אבל השאלה היא התשקיף קדימה ואותי הוא מטריד", אמר דב קוטלר ● "יש לבנק 20 סניפים בחברה הערבית. אין ספק שבהרגלי הצריכה של עולם האשראי, יש הבדלים משמעותיים אבל יש גם התקדמות וצריך להשקיע גם בחינוך"

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

רס''ם רן יעבץ / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ם (מיל') רן יעבץ נפל בפיצוץ אמצעי לחימה בעוטף

יעבץ ז"ל, בן 39, שירת כלוחם בגדוד הסיור 6828 והניח אחריו הורים, אח ואחות, אישה ו-3 ילדים ● לוחם נפצע קשה מפגיעת כטב"ם של חיזבאללה שהתפוצץ במטולה • פיגוע בצומת יצהר: מחבל דקר איש קבע שהיה ברכבו ונמלט ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

סמוטריץ' רוצה להחריב את קשרי הסחר עם טורקיה, אך עלול לדרוס הסכם עם האיחוד האירופי

סמוטריץ' הודיע על כוונתו להחיל מכס של 100% ממחירו של כל מוצר המיובא מטורקיה, בנוסף למכסים הקיימים ● המשמעות של המהלך: דריסה של הסכם PAN-EURO-MED CUMULATION שבו חברות ישראל וטורקיה, אבל גם האיחוד האירופי ומדינות נוספות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו