גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אג"ח או מניות? ישראל או ארה"ב? בכירי שוק ההון ממליצים איפה לשים את הכסף

פאנל ההשקעות של גלובס והפניקס עסק בשאלה איפה כדאי להשקיע את הכסף לאור האתגרים הקיימים היום בשוק ● מנכ״ל הפניקס בית השקעות, אבנר חדד: "בגלל לחץ המכירות בשוק בישראל נוצרו לא מעט הזדמנויות באג"ח ומניות" ● מנכ"לית בלקרוק ישראל, ענת לוין: "שוקי ההון הצליחו לפספס בצורה מעוררת השתאות את העובדה שהריבית לא תרד ב-2023"

אבנר חדד, רון סנטור, ענת לוין ורונית הראל בן זאב, בשיחה עם רועי ויינברגר / צילום: שלומי יוסף
אבנר חדד, רון סנטור, ענת לוין ורונית הראל בן זאב, בשיחה עם רועי ויינברגר / צילום: שלומי יוסף

איפה כדאי לשים את הכסף בסביבה המאקרו כלכלית הנוכחית, ועל רקע כניסת ה־AI לחיינו? בכירי עולם ההשקעות שהשתתפו בפאנל "אתגרים, סיכונים והזדמנויות: איפה לשים את הכסף?", חלקו את התובנות שלהם בנושא.

את הפאנל הנחה רועי ויינברגר, כתב הבנקים והביטוח של גלובס, והשתתפו בו אבנר חדד, מנכ"ל הפניקס בית השקעות; ענת לוין, מנכ"לית בלקרוק ישראל; רונית הראל בן זאב, מנכ"לית S&P מעלות; ורון סנטור, שותף מייסד בקרן ספרה.

החשב הכללי יהלי רוטנברג: "המשקיעים מתחילים לחזור לשוק הישראלי" | ועידת ההשקעות 2023
אלונה בר און: "האחריות של גלובס היא לתווך את המציאות המשתנה" | ועידת ההשקעות 2023


"תקופה של שינוי דרמטי, יהיו מנצחות מעטות"

בפתח הפאנל הבכירים דנו בשאלה האם אנו בדרך לבועה חדשה, או שה־AI היא בעלת צמיחה בת קיימא. לוין מבלקרוק התייחסה ראשונה ואמרה כי "אנו בתקופה של שינוי מאוד דרמטי. תזכרו שמעולם האינטרנט, ענן וכו' יצאו בסוף חברות מעטות שניצחו בגדול.

"אנחנו חושבים שמה שיקרה זה שהדבר ישפיע על תעשיות שעד היום פחות הושפעו כמו תחבורה ואנרגיה. הבריאות, למשל, הולכת להשתנות דרמטית. יהיו מנצחות מעטות".

גם סנטור מקרן ספרה ציין שההשלכות יהיו דרמטיות. "אבל בסוף, השוק כדפוס חוזר נוטה להערכת יתר בטווח הקצר והערכת יתר בטווח הארוך. בטווח הקצר יש הייפ, מתנקזים למספר חברות מצומצם ומעלים לשוויים שלא בטוח שאפשר לתמוך בהם. לכו אחורה לשנת 2000, השוק רץ מהר, התנפחו בועות ואחרי זה רוב החברות התרסקו. קטונתי ביכולת לתזמן שוק, אבל לטווח הבינוני פלוס יש המון מודלים שמשתנים".

"פעם בתקופה יש טרנד מסוים שהאירוע האמיתי שלו יותר משמעותי מהתרגום שלו לשוק ההון", הסביר חדד מהפניקס. "צריך לקחת את הדברים בחשבון, זה לא מסונכרן, שעון אחד מתקדם והניסיון שלנו לתרגם לתשואות לא בהכרח מסונכרן".

הראל בן זאב מ־ S&P מעלות התייחסה לדירוגים ואמרה שנזילות היא מילת המפתח בדירוג. לדבריה, ככל שהתקופה מאתגרת הדגש הוא גם לטווח קצר וגם לטווח הארוך. "אנחנו לא בהכרח מסתכלים על שוק החוב והגמישות הפיננסית לא בהכרח נובעת מיכולת הגיוס בטווח הקצר. בטווח הקרוב, צריך להסתכל על תחום הנדל"ן - 30%־40% מגיוס החוב בישראל נמצא שם. הפרופיל הפיננסי של החברות הישראליות בתחום מאפשר להן להגיע לתקופה המאתגרת במצב יחסית חיובי.

"עם זאת, להערכתנו חברות יתחילו להוריד מינוף כדי לשמור על יחסי כיסוי. אנחנו מניחים שבסה"כ חברות עם מינוף לא מאוד גבוה יצליחו ברובן לשרוד את התקופה. מנגד, השווקים יהיו מאתגרים עבור חברות חלשות או כאלו שבמינוף גבוה".

בשלב הזה לוין ביקשה להסב את תשומת הלב לסדקים שעדיין לא באים לידי ביטוי. "שוקי ההון הצליחו לפספס בצורה מעוררת השתאות את העובדה שהריבית לא תרד ב־2023. חלק מהפספוס לא לוקח בחשבון שנצטרך לחיות עם ריבית גבוהה יותר זמן. אלו סדקים שמתחילים לראות אותם וראינו אותם בקטן בבנקאות בארה"ב.

"הנזילות שתצא מהבנקים אומרת שתנאי האשראי בבנקים יהיו יותר הדוקים. חברות שנערכו בעולם של ריבית נמוכה עדיין פוגשות היום שוק שבו הן צריכות לשלם כפול על המימון שלהן והרווחיות של חלקן לא מתאימה לעולם אינפלציוני".


"העולם הולך למוצרים עוקבים"

במהלך הפאנל הבכירים נשאלו על המעבר למוצרים מחקים, כשאחד מהם הוא בתחום האג"ח. "מה שקורה בישראל בחודשים האחרונים זה יותר שינוי בהתנהגות של סוגי הלקוחות", הסביר חדד. "לקוחות פרטיים מוכרים בעיקר קרנות אקטיביות, רואים שגופים מוסדיים קונים בעיקר מדדים, גם בארץ וגם בחו"ל. המרכיב של חו"ל כבר הרבה שנים הולך וגדל.

"רואים את השווקים בישראל מתחילים להתייצב עם קצת סימנים חיוביים. כן אנחנו יודעים להגיד שגם בישראל וגם בעולם יותר כסף חדש שנכנס הולך להשקעות עוקבות ופחות לאקטיביות".

בן זאב ציינה כי "מהנתונים שלנו עולה שבעשר שנים האחרונות היה שינוי מאוד משמעותי והעולם הולך למוצרים עוקבים".

אצל לוין מבלקרוק המצב מעט שונה. "אצלנו זה בערך חצי־חצי. בסוף יש גם שינוי בתפיסה מה זה השקעה במדד פסיבי, הקרנות הן סוג של קבוצת רכישה לאדם פרטי שלא יכול להגיע להשקעה הבודדת. יש מקום שנכון לעשות את זה באופן פסיבי ויש מקומות שנכון יותר באופן יותר אקטיבי.

"אחד השינויים העצומים זה העלייה של מדדים פסיביים באג"ח. בתקופה של תנודתיות כה גדולה במאקרו ואי בהירות באינפלציה, היכולת של מוסדיים לסדר את התיק באמצעות מדדים יותר גבוהה מאשר בניירות בודדים. חלק גדול משוק ההון זה באיזה טכנולוגיה אתה קונה את המדדים. השאלה אם בקרן אקטיבית או פסיבית והשאלה איפה זה יותר זול ויותר מדויק. בקרנות שאנו קוראים פסיביות יש כאלה שנהיות יותר אקטיביות, משנות את עצמן תוך כדי תנועה".

חדד: "בגלל לחץ המכירות בשוק בישראל נוצרו לא מעט הזדמנויות באג"ח ובמניות, ולדעתי מדדים לא יכולים לתת את הפתרון כי יש שונות גבוהה בין ניירות. דווקא הכלי האקטיבי יכול לאפשר לנצל את ההזדמנות".

סנטור הסביר כי "צריך להגדיר מי הלקוח. גופים קטנים יותר צריכים לבנות את התיק מלמטה ולא בהכרח להסתכל על המדד כשיקול מהותי".


"לא לשים את כל הביצים בסל אחד"

איך אתם רואים את הדולר?

לוין: "מטבעות זה הפרשי ריביות בין שווקים פלוס רמת הסיכון שהוא בדרך כלל גיאופוליטי. בישראל יש גם סיכון בסיס שנוסף על פער הריביות והשאלה מה קורה לו לא בהכרח קשורה לתוצאה של אירוע פוליטי.

"הניסיון לנחש לאיפה המטבעות יגיעו הוא ניסיון מכובד, אבל כשמדברים על עולם של השקעות זה בסה"כ עוד מימד שנמצא מאחורי מה בחרתי. צריכים לחשוב על השקעות בצורה תלת ממדית".

ת"א 125 או S&P 500?

הראל בן זאב: "לא לשים את כל הביצים בסל אחד. השוק הישראלי יותר ריכוזי. S&P 500 מייצג שוק יותר משוכלל עם הרבה יותר סקטורים ולטעמי צריך לשים עליו יותר דגש".

אג"ח או מניות?

לוין: "אין בכלל שאלה. התיק המסורתי היה 60%־40%. עכשיו אנחנו נמצאים בעולם שכמעט הכל נמצא בתשואה עתידית די דומה.

"ברור שצריך לקחת את ההכנסה ולשאול מי משלם לנו. בגלל שחברות שיידעו להתמודד עם האינפלציה הן טובות מאוד להשקעה כרגע, ויש תזוזה בשוק, לפחות בואו נעבור ל־50%־50%. במניות נתבסס על המניות שהולכות להיות המנצחות של עלייה באינפלציה וריביות. וניפגש עוד שנה".

חדד: "אין לנו יכולת גבוהה לנחש איזה סגמנט יעלה יותר או פחות. השקעה בחברה רק באמצעות אנליזה מדויקת. אני הייתי הולך על מה שהשוק מציע - מדדים".

לסיום, הבכירים שיתפו כיצד הם רואים את העתיד הקרוב. "טכנולוגיה זה לא מחזורי", אמר סנטור. "כמעט כל ענף בטכנולוגיה יכול לחלחל לתחומים אחרים".

"שני שלישים מהצרכנים בעולם הולכים להיות מעל גיל 65, העולם מזדקן", ציינה לוין. "גם כל סיפור האנרגיה מאוד מעניין, בייחוד אחרי כל המשברים".

 *** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף קבוצת הפניקס ובחסות קבוצת שטראוס 

עוד כתבות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

שלמה אליהו, בעל השליטה במגדל / צילום: תמר מצפי

לחץ המכירות על מניית מגדל השתחרר, ואליהו כבר מורווח מעל 3 מיליארד שקל

מימוש אופציות על־ידי גופים מוסדיים הכביד עד לאחרונה על מניית מגדל ● בעל השליטה, שלמה אליהו, יכול כעת לחייך, אך השקעה במדד הביטוח הייתה מניבה לו תשואה של פי כמה וכמה

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

דגם Aion V של המותג GAC / צילום: GAC

מי יעמוד בראש מותג הרכב הסיני שנכנס מחדש לישראל

מותג הרכב הסיני GAC יושק מחדש בספטמבר הקרוב בישראל, כאשר בשלב הראשון יושקו בארץ ארבעה דגמים חשמליים ● קבוצת אגד חתמה על הסכם להקמת מרכז לוגיסטי חדש באזור התעשייה תימורים ● וגם: חברת ההתחדשות העירונית שמשפצת ומרהטת בהתנדבות מקלטים בבניינים ישנים ● אירועים ומינויים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בת"א לאחר יום מסחר תנודתי; מדד הביומד ירד בכ-2%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.4% ● החשב הכללי: "השפעת המלחמה על הגירעון מתונה" ● פרמיית הסיכון של ישראל ממשיכה לרדת ● בעקבות פרישת המנכ"לים בנופר אנרג'י, בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה ● במיטב מצביעים על חולשה של הכלכלה בארה"ב ● למרות שהיא בשיאה, בוול סטריט אופטימיים לגבי אנבידיה: "תגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

פעילות קרקעית של צה''ל ברצועת עזה / צילום: ap

צה"ל: יותר מ-140 מטרות טרור הותקפו ביממה האחרונה ברצועת עזה

איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● עדכונים שוטפים

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

המדינה תחייב התקנת גגות סולאריים בבתים פרטיים - מי ישלם את החשבון?

החל מדצמבר קבלת טופס 4 תותנה בהתקנת גג סולארי במגוון סוגי מבנים ● במשרד האנרגיה מדגישים את התרומה לביזור רשת החשמל ולהפחתת זיהום - אלא שמומחים מזהירים: הדבר יעלה את מחירי הדיור, יפגע בזכות הקניין והציבור יסבסד את המהלך דרך חשבון החשמל

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מהומה בדיון בבג"ץ על מינוי ראש השב"כ; עמית: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"

בג"ץ דן בשתי עתירות: האחת מבקשת לאפשר לנתניהו להשלים את מינוי האלוף זיני לראש השב"כ - בניגוד לעמדת היועמ"שית שקבעה כי הוא בניגוד עניינים; והשנייה מבקשת למנות ועדה בלתי תלויה לאיתור מועמדים לתפקיד ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל

חנות של רשת סבון / צילום: יח''צ-דן לב

קבוצת גולף נמצאת במגעים מתקדמים לרכישת מרבית הפעילות של רשת סבון

גולף דיווחה כי היא מעוניינת לרכוש את פעילות ההפצה, הפעלת החנויות ואתר האינטרנט של סבון ● במקביל, סבון עדכנה כי היא נמצאת בשלב מתקדם של מו"מ למכירת מפעל הייצור שלה הממוקם בקריית גת ● אם המפעל לא יימכר, הוא מתוכנן להיסגר בעוד שנה

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית