גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עוד 3,000 ליש"ט בשנה: מעל מיליון בריטים בדרך לגלות שהריבית על המשכנתה קפצה

השבוע יתפרסמו נתוני מדד המחירים והחלטת הריבית בבריטניה, ונוטלי משכנתאות רבים כבר אינם מוגנים מפני העלאות הריבית ● הסיבה: רוב המשכנתאות במדינה נלקחות בריבית קבועה לשנתיים, ובסופן על נוטלי ההלוואה "למחזר" אותן בתנאי השוק הנוכחיים

בנק אנגליה / צילום: Reuters, David Cliff
בנק אנגליה / צילום: Reuters, David Cliff

לא רק שרי ממשלה, כלכלנים ואנליסטים ממתינים בנשימה עצורה לפרסום נתוני מדד המחירים הבריטי ביום רביעי, אלא גם מיליוני משקי בית בממלכה המאוחדת שלקחו משכנתאות בשנתיים האחרונות.

הבנקים קיבלו שבוע כדי לתת ריבית על העו"ש. למה המניות לא הגיבו? 
הכלכלה יצאה מסנכרון? מה אפשר ללמוד מהעלאות הריבית ברחבי העולם 

האינפלציה הגבוהה והעיקשת בבריטניה (8.7% בחישוב שנתי באפריל) היא הסיבה להעלאות הריבית התכופות של הבנק המרכזי של בריטניה, בנק אנגליה. אם נתוני המדד שיתפרסמו השבוע יהיו גבוהים מהציפיות, הרי שההערכות לגבי ריבית־הגג אליה ייאלץ להגיע בנק אנגליה עשויות לזנק אפילו מעבר ל־5.75% החזויים כעת. אם המדד יהיה נמוך, אולי הבנק המרכזי יוכל סוף-סוף להאט את הקצב, כפי שהבטיח לעשות כבר בתחילת השנה. "זהו יום רביעי החשוב ביותר השנה", הגדיר אותו ה"גרדיאן" בשבוע שעבר, "ספק אם יש נתון כלכלי שמצפים לו יותר במהלך כהונת הפרלמנט הנוכחית".

הסיבה לכך היא שעד כה רבים מנוטלי המשכנתאות בבריטניה היו מוגנים מ־12 העלאות הריבית הרצופות של הבנק המרכזי, שהקפיצו את ריבית הבסיס בממלכה המאוחדת מ־0.1% ל־4.5% בתוך שנה וחצי בלבד. רוב המשכנתאות במדינה נלקחות לתקופה של 20־25 שנה בריבית קבועה לשנתיים בלבד, כאשר מדי שנתיים על נוטלי ההלוואה "למחזר" אותן בתנאי השוק הנוכחיים.

אבל המצב המתמשך הפך לשלילי מאוד עבור מי שחייבים כסף, גם אם מדובר במשכנתאות. "דביקות" האינפלציה, הצהרות הבנק המרכזי על העלאות ריבית והערכות לגבי תקופה ארוכה מאוד של ריביות גבוהות, גרמו לבנקי המשכנתאות להקפיץ ריביות. בשבוע האחרון עברה הריבית על המשכנתאות בבריטניה את רף ה־6% השנתי. לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בבריטניה, רוב נוטלי המשכנתאות כיום במדינה (57%), עשו זאת בשיעורים של מתחת ל־3%, בעידן הכסף הזול והריביות הנמוכות. המשמעות היא שההחזר שלהם עומד להתייקר משמעותית בתנאים החדשים. לפי הערכות מדובר ב־1.4 מיליון בני אדם שיצטרכו לעמוד בפני ריבית כפולה.

מאות ליש"ט יותר בחודש

עד כמה יתייקר ההחזר? הדבר תלוי בהיקף ההלוואה, אך קרן מחקר בריטית (Resolute) מצאה כי שיעור התייקרות ההחזרים יעמוד סביב 30%. מדובר בכמה מאות ליש"ט בחודש למי שלקח הלוואה של יותר מ־120 אלף ליש"ט (550 אלף שקל). לפי ההערכות העדכניות, מדובר בעוד 2,900 ליש"ט בשנה למשק בית בעל משכנתה ממוצעת בממלכה המאוחדת, שצריך למחזר את ההלוואה עד סוף השנה.

 

בהנחה שהריבית במשק תישאר גבוהה בשנים הקרובות, גם אם תרד משיאה, התסריט הסביר שמשרטטת הקרן הוא שעד סוף 2026, כמעט כל משקי הבית הבריטיים שלקחו הלוואה יעמדו בפני התייקרות שנתית של 2,000 ליש"ט, בממוצע. מדובר בכסף רב, ולחלק ממשקי הבית מדובר בכל החסכונות שלהם. ביחד עם התייקרות המזון (בשיעור שנתי של 20%) ואפילו מגזר השירותים (בשיעור שנתי של קרוב ל־7%), משקי הבית בבריטניה כבר מתחילים לחסוך, והחשש הוא ממיתון קרוב כתוצאה מכך.

יממה אחרי פרסום נתוני המדד, חברי הוועדה המוניטרית של בנק אנגליה יתכנסו כדי לדון ולהכריז על החלטת הריבית. כמו עמיתיהם בעולם, גם הם יסתכלו בעיקר על אינפלציית הליבה (מדד המחירים מינוס מחירי האנרגיה והמזון), שהפגינה עלייה בחודשים האחרונים ועומדת על 6.8%. גם הנתונים לגבי הצמיחה בשכר בבריטניה לא מספיקים כדי לקזז את האינפלציה אך לא רחוק מכך - עשויים לעודד אותם להעלות עוד את הריבית במטרה לדכא את הביקושים. השאלה העיקרית היא אם הבנק יעלה את הריבית ב־0.25% או ב־0.5%.

ראש ממשלת בריטניה, רישי סונאק / צילום: Associated Press, David Cliff

כאב הראש של סונאק

זו אינה רק סוגיה פיננסית שיכולה להשליך על יציבותם של בנקים ושל חברות נדל"ן דרך מחירי הדיור ויכולת ההחזר של האוכלוסייה, אלא גם בעיה פוליטית. הממשלה הנוכחית נכשלה עד כה בהבטחותיה להוריד את האינפלציה, והבריטים רואים כעת כיצד לא רק המזון והשירותים מתייקרים, אלא גם החזרי המשכנתה. התמיכה בשמרנים נמצאת בשפל.

"אני מודע לחרדה שיש לאנשים בנוגע לשיעורי המשכנתה, ולכן העדיפות הראשונה שקבעתי הייתה להביא לירידה של מחצית באינפלציה (סביב שיעור של 5%, א"א). משום שזו הדרך הטובה להגן על התושבים מפני עלויות ומחירי הריביות", אמר ראש הממשלה רישי סונאק השבוע. סונאק פסל אפשרות של סיוע ממשלתי בהחזרי המשכנתה, על רקע קריאות לעשות זאת מהצד השמאלי של המפה.

לא רק נוטלי המשכנתאות נמצאים בצרות, אלא גם הממשלה. עם העלאות הריבית, גם עלות החזרי החוב הלאומי של בריטניה הולכים ומטפסים. ביממה האחרונה זינקו התשואות על אג"ח בריטי לשנתיים מעל 5%, לראשונה מאז המשבר הכלכלי העולמי של 2008. הממשלה עומדת בפני הוצאות נוספות של עשרות מיליארדים להחזר חובות בלבד, הפוגעים ביכולת שלה להשקיע ולעודד צמיחה.

ההליכה של בנק אנגליה על החבל הדק שבין מאבק באינפלציה למשבר כלכלי מקבלת עד כה גיבוי מלא מהממשלה. זו שבה ומצהירה כי עליו "לעשות כל מה שדרוש" כדי להוריד את האינפלציה, גם אם הדבר אומר העלאת ריבית שמציבה משקי בית בסכנה פיננסית קיומית, ואפילו מאיימת ליצור משבר בשוק הדיור. אבל הבחירות הכלליות מתוכננות להתקיים בשנה הבאה, ובעבר נשמעו קריאות במפלגה השמרנית לאפשר לבנק יעד אינפלציה "בטווח רחב יותר" מאשר יעד ה־2% שנקבע על ידי ממשלות קודמות. מבחינה זו, בריטניה מרכזת עניין בינלאומי רב.

בינתיים, ישנם גם חילופי האשמות לגבי האחריות למצב הזה. יש מי שהאשימו את בנק אנגליה בכך שהתעורר מאוחר. יש מי שמאשים את ליז טראס שהשיקה תוכנית כלכלית בלתי־אחראית בשנה שעברה. ויש מי שמאשימים את הברקזיט. בין האחרונים נמצא גם נגיד הבנק המרכזי לשעבר, מארק קרני, שאמר כי תחזיות הבנק לגבי "היחלשות הליש"ט, צמיחה נמוכה יותר ואינפלציה גבוהה יותר" כתוצאה מהפרישה מהאיחוד האירופי "התממשו במלואן. זה קרה במקביל לאירועים אחרים, אבל הברקזיט הוסיף נדבך להסתגלות הכלכלית שבריטניה עוברת בימים אלו".

הממשלה הנוכחית, עם זאת, מאשימה בעיקר את הלם מחירי האנרגיה ואת ההפרעות לסחר הגלובלי כתוצאה מהקורונה באינפלציה הגבוהה במדינה.

עוד כתבות

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, היום / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

מהומות, התנכלות לישראלים וגדודי חיילים: כך נראות המחאות באוניברסיטאות בארה"ב

המהומות בקמפוסים בארה"ב: קולומביה החלה להשעות סטודנטים ואלה פרצו לבניין והתבצרו בו ● קבוצה של סטודנטים יהודים בקולומביה החלה בגיבוש תביעה ייצוגית נגד האוניברסיטה ● במקביל: ישראלית נבחרה לראש אגודת הסטודנטים בקולומביה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על סיום המלחמה: "לא מוכן לתת את זה"

חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • בשומרון: לוחמת מג"ב נפצעה קל מדריסה, המחבל נמלט • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר