גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במותגים רגילים אין מעורבות משמעותית כזו של הצרכן, כדורגל הוא עולם אחר"

איך מנהלים מותג כדורגל? בראיון לגלובס מספרת שרון תמם, המנכ"לית הפורשת של מועדון מכבי ת"א, כיצד עובד שיווק בעולם הספורט ● החל מאתגרי הניהול ("קבוצת כדורגל זה כמו קונצרן"), דרך המאמץ העילאי לחבר בין האוהדים למשחק ("זה לא רק מרצ'נדייז, זו עוצמה של מותג") ועד לביקורות שהגיעו ביום שהודיעה על עזיבתה ("מלאת גאווה על מה שבניתי")

שרון תמם, מנכ''לית מועדון מכבי תל אביב בכדורגל / צילום: כדיה לוי
שרון תמם, מנכ''לית מועדון מכבי תל אביב בכדורגל / צילום: כדיה לוי

שרון תמם הגיעה למכבי תל אביב כמעט בטעות. בשנת 2011 היא זומנה לראיון עבודה ב"מותג ספורט קנדי" ולא הבינה שמדובר במועדון הכדורגל הצהוב־כחול. "ההגעה שלי אולי הייתה במקרה, אבל לא נשארתי יותר מ־12 שנה במקרה. נחשפתי לאחד התחומים הכי מרתקים, מאתגרים ומעניינים שקיימים".

במהלך השנים היא עבדה במספר משרות ניהול במועדון - החל מהשיווק, דרך הסחר ועד התפעול. משנת 2019 היא מכהנת כמנכ"לית בפועל, ומ־2021 היא נושאת בתפקיד באופן רשמי. בין לבין היא גם נבחרה לכהן בדירקטוריון של "ארגון המועדונים האירופיים".

כעת, לאחר שהחליטה לחתום את הפרק הזה בחייה, היא מספרת לגלובס איך מנהלים את המותג הייחודי שנקרא קבוצת כדורגל וגם עונה לביקורות שהגיעו רגע אחרי עזיבתה.

"המועדון הוא הרבה יותר מהרווחים שלו"

"כשמדברים על קבוצת כדורגל, צריך להבין שהמועדון מכיל בתוכו הרבה מאוד עולמות", מסבירה תמם. "העולם החשוב והמרכזי ביותר הוא כמובן הספורט עצמו, אבל יחד עם זאת יש הרבה מאוד תחומים: ניהול מערך תקשורת, סושיאל מדיה, מועדון אוהדים, קהילתיות, ספונסרים ועוד. זה כמו לנהל קונצרן. אני לא מתעסקת בבחירת השחקנים, אבל בכל מה שקשור לצד הניהולי - אני שם".

תכניסי אותנו להבדלים בין ניהול קבוצת כדורגל לניהול חברות מסחריות אחרות.
"בעיקרון, ניהול זה ניהול, ובפילוסופיה שלי כדורגל צריך להיות מנוהל כארגון לכל דבר. עם זאת, למועדון כדורגל יש חשיפה תקשורתית מסיבית. בנוסף, חברות רגילות משווקות מוצר שאיכותו ברורה. מועדון כדורגל אומנם שואף לאיכות מסוימת, אך בסופו של דבר בנייה של קבוצה זה תהליך מורכב, ובכל עונה הקלפים נטרפים מחדש.

"בשונה מחברות בסקטורים שונים במשק - מועדון כדורגל מנוהל ופועל תחת השפעה אדירה של המון גורמים שונים, שבסוף מגבילים את חופש הפעולה. אני מדברת על ארגונים כמו אופ"א ומנהלת הליגות, אבל במקביל גם משרדי ממשלה ורגולטורים, וכמובן האוהדים שמשחקים תפקיד מרכזי ביותר בהווי, ברוח ובתדמית. בחברות רגילות אין מעורבות כזו משמעותית של הצרכן שלהם. כדורגל הוא עולם אחר".

תמם מכירה את תחום השיווק מתפקידיה השונים במכבי תל אביב, אך לא רק. ב־2006 היא שימשה כמנהלת השיווק של "משה נמדר ושות", החברה השנייה בגודלה בבורסה ליהלומים בתל אביב. "בניגוד לחברות ומוצרים אחרים, השיווק של עולם הכדורגל פונה בעיקר לאוהדים שלך. עם זאת, אתה כל הזמן גם מנסה להגדיל את בסיס הקהל שלך.

"מבחינתי, יש כמה רמות של אוהדים - החל מאלו שעוקבים ומגיעים לכל המשחקים, ועד אותו אוהד שמעולם לא היה במשחק. אנחנו מנסים לעבוד על שני הצירים במקביל: גם להפוך את המרכז האדוק לכמה שיותר גדול, וגם לפנות לקהלים חדשים".

איך עושים את זה?
"מוצאים כמה שיותר נקודות שמחברות בין האוהדים לקבוצה ולמורשת שלה. כך לדוגמה, יצרנו מסורת של תלבושות רטרו, שהיא בעצם דוגמה לחיבור בין מורשת לשיווק לתוכן. אנו מחפשים תכנים שמייצרים גאווה ורגש, ועוזרים להעמיק את מערכת היחסים עם האוהדים. מנגד, אנחנו גם מנסים ליצור תוכן יותר קליל - להראות את מאחורי הקלעים, להיכנס לטיקטוק ויוטיוב ולחבר גם ילדים. בסוף מועדון כדורגל הוא חלק מקהילה. ברור שיש גם עניין עסקי, אבל המועדון הוא הרבה יותר מהרווחים שלו".

בתוך הניסיון לחבר את האוהדים, קשה להתעלם מהתהליכים האלימים שעוברים על הכדורגל. קריאות גזעניות, אבוקות, מכות וגם אקורד הסיום המביך של העונה - פריצת אוהדי בית"ר לכר הדשא ופיצוץ טקס הנפת גביע המדינה. "זה נושא כאוב מאוד שמצריך המון עבודה עם כל הרשויות, עם ההתאחדות, עם המנהלת, עם המשטרה, עם האוהדים. המועדון ואני השקענו המון מאמצים על מנת לייצר סביבה טובה ונעימה.

"ברגע שיש אירועי אלימות יכולה להיות רתיעה של קהלים מלהגיע למשחקים. אנחנו עושים מה שאנחנו יכולים ומרחיקים מהמגרשים את מי שאנחנו תופסים, אבל זה מאמץ שאי אפשר להשאיר רק לקבוצות".

אוהדי בית''ר ירושלים פורצים לכר הדשא בסיום גמר גביע המדינה / צילום: Associated Press, Alain Schieber

אתם באמת מרחיקים את מי שאתם יכולים? שמעתי לא פעם שירים גזעניים ברחבי אצטדיון בלומפילד.
"זה לא פשוט. אנחנו בשיח מתמיד עם ארגון האוהדים על מנת למזער את התופעה. יש שיפור משמעותי, אבל אין ספק שזה עניין של חינוך הקהל. יש בהחלט שירים שלא מקובלים, וגם חלקים משמעותיים מהאצטדיון בז להם".

"מערך המכירות שלנו עבר גידול של מאות אחוזים"

בשנת 2009 רכש המיליארד ואיש העסקים היהודי־קנדי מיץ' גולדהאר את מכבי תל אביב. כשתמם הצטרפה למועדון בשנת 2011 דברים החלו להיבנות כמעט מאפס. "כשהגעתי היו במתחם המועדון שני קרוואנים עם עשרה אנשים. מחלקת המרצ'נדייז הסתכמה באוהל שמכרו בו את התלבושת הרשמית. עם השנים, מכבי תל אביב הובילה לשינוי בתחום והאוהדים היום הרבה יותר פתוחים לזה, בדומה למה שקורה בחו"ל. הנושא הזה היה חשוב לבעלים - זה לא רק מרצ'נדייז, זו גם עוצמה של מותג".

אחת מהדרכים לייצר את המוצרים היא שיתוף הפעולה של הקבוצה עם ספונסרים מעולם הביגוד. ב־2014 חתמה מכבי על הסכם כזה עם אדידס ורצה איתו עד שב־2017 הגיע הזמן לשינוי. "אדידס עוברת כל כמה שנים רענון ניהולי והם החליטו לעבור מהשקעה בקבוצות להשקעה בשחקנים. עם הזמן ראינו שהמרצ'נדייז לא רווחי, והאסטרטגיה פחות תאמה את זו של מכבי. לכן, חיפשנו שותף שייתן לנו חופש ליצור תלבושות שמתחברות לקהל הישראלי". בסופו של דבר, ב־2019, מכבי בחרה בפילה (FILA). "היה חיבור טוב שאיפשר לנו את החופש וגם המודל היה רווחי יותר. באופן כללי, מערך המכירות שלנו עבר גידול של מאות אחוזים בשנים האחרונות".

נוסף על נותני חסות מעולם הביגוד, למכבי תל אביב יש 25 ספונסרים ושותפים עסקיים מתחומים רבים - החל מחברת הנדל"ן ישראל קנדה, דרך קבוצת האלקטרוניקה הייסנס ועד פיצה פרגו. אלו מכניסים לקבוצה יותר מ־10 מיליון שקל בשנה. "מועדוני כדורגל מחפשים מותגים שנמצאים בהלימה לערכים שלהם, אך מעבר לזה אנחנו גם מחפשים שותפים שיגדילו את המעגלים שלנו בתחומים רבים: רכב, מזון ועוד.

"יש גם תחומים שאנו צורכים בשוטף, ומשם נובע שיתוף הפעולה. כך למשל השיתופים עם ישרוטל ואסף הרופא. בסופו של דבר זה שילוב של תחומים שאנחנו רוצים, תחומים שאנחנו צריכים, וגם מותגים שמחפשים אותנו".

"ידעתי שברגע שאתפטר האוהדים ישמחו"

בחודש מרץ הודיעה תמם כי בסוף העונה היא תסיים את תפקידה. התזמון לא עשה איתה חסד - זו השנה השלישית ברציפות שמכבי תל אביב לא זוכה באליפות המדינה, והביקורת גדלה. תמם אומנם הייתה אחראית על הצד העסקי, אך לא מעט אוהדים שמחו לשמוע שהיא מסיימת את תפקידה, בתקווה לפרק חדש במועדון.

"ידעתי שברגע שאתפטר האוהדים ישמחו, זה חלק מניהול מועדון. עם זאת, אני מלאת גאווה על מה שבניתי במכבי ואני יודעת שמבחינתי עשיתי את המקסימום. אין ספק שבשנים האחרונות לא הצלחנו להביא תוצאות, אבל בכדורגל זה תמיד עניין של מחזוריות ויש לפעמים גם טעויות. ברגע שהדרך נכונה, המגמה תהיה טובה. בסך הכול בתקופה שלי השגנו הרבה תארים ואני גם מחכה שמכבי תחזור לשם. עם הזמן גם הקהל יבין שבנינו משהו גדול".

יש גם ביקורת על הניהול של הבעלים.
"גולדהאר הוא כמובן איש מאוד עסוק, ככה שבצד העסקי רוב ההתנהלות עוברת מול הנציג שלו ג'ק אנגלידיס. אני יכולה להגיד שבצד המקצועי הוא אוהב להיות מאוד מעורב".

יכול להיות שמעורב מדי?
"האשליה שבעלים לא מעורבים לא נכונה, בסוף בעל המאה הוא בעל הדעה. הוא הרבה פעמים מתווה דרך נכונה, וכל פעם שהוא מעורב אנחנו שמחים. לא הכרתי ווינר כמו מיץ'. אני מכירה את הטענות ומבינה את הביקורת, אבל צריך לתת לאנשים לעבוד".

"בתור אישה הייתי צריכה להוכיח את עצמי הרבה יותר"

אתגר נוסף איתו הייתה צריכה תמם להתמודד היה העניין המגדרי. אומנם הכדורגל הישראלי עובר הרבה שינויים, אך הוא עדיין נתפס כשייך הרבה יותר לגברים. "בתור אישה הייתי צריכה להוכיח יום יום שאני ראויה. הביאו אותי כי הייתי מקצועית, אבל בישראל יש קצת שוביניזם".

היה לך קשר לכדורגל לפני מכבי?
"לא יותר מדי. אבל כשהתחלתי לעבוד במכבי, כבר אחרי שלושה ימים נהייתי אוהדת. זה התחבר לי לערכים של ציונות, ווינריות וקהילה. עכשיו זה חלק ממני ותמיד יהיה לי חשוב".

אז למה בעצם החלטת לסיים?
"לא הכול יכול להימשך לנצח. צריך לזכור שמועדון כדורגל זה אחד הדברים הכי לחוצים שיש בעולם. גם כשהקבוצה בפגרה, המועדון עובד בשיא הכוח לעונה הבאה. מבחינתי, הגיע הזמן להחזיר לעצמי את החיים".

מה האתגר הבא?
"לא יודעת, כרגע אני רק צריכה מנוחה, חופש ואוויר. ננקה את הראש ונחליט".

עוד כתבות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע