גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צה"ל והאוצר במו"מ מתקדם לשינוי היסטורי במודל השכר

לגלובס נודע כי במסגרת ההסכם יבוטלו ההצמדות הקשיחות של כלל אנשי הקבע להעלאות שכר במגזר הציבורי ● הנפגעים העיקריים צפויים להיות המשרתים בתפקידים עורפיים ● באוצר מבינים שהמהלך לא יחסוך בטווח הקצר, אך מעריכים כי הוא ינתב את הכספים בצורה יעילה

לוחמי חטיבת צנחנים באימון / צילום: Shutterstock
לוחמי חטיבת צנחנים באימון / צילום: Shutterstock

משרד האוצר וצה"ל מנהלים משא־ומתן שקט לשינוי מהיסוד של מנגנון השכר המיושן בצבא הקבע ובמערכת הביטחון - כך נודע לגלובס. בתוך כך, צה"ל יוכל לבחור אילו תפקידים יקבלו תוספות שכר גבוהות יותר, על חשבון תפקידים אחרים. אם המגעים יבשילו, הרפורמה תצא לדרך כבר בתקופה הקרובה, עם חתימת הסכם המסגרת בין האוצר להסתדרות על העלאת שכר עובדי המגזר הציבורי.

"עולים להתקפה": שינוי הכיוון של אחת מקרנות ההשקעה הגדולות בעולם
●  עשרות מיליארדים לכבישים או לרכבת לאילת: האולטימטום של האוצר למירי רגב 

היסטורית, שכר הקצינים ואנשי הקבע מוצמד להסכמי שכר של כלל עובדי המדינה. הסכם המסגרת, שעקרונותיו סוכמו לפני יותר משלושה חודשים בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ליו"ר ההסתדרות ארנון בר־דוד, קובע העלאת שכר ממוצעת של 11% לעובדי המדינה. העלאה זו אמורה להשתרשר לקצינים והנגדים בצה"ל, ולאחר מכן גם למשטרה, שב"כ ושירות בתי הסוהר - לפי תרשים הזרימה של הצמדות השכר במדינה.

הרציונל מאחורי ההצמדות הוא שלצה"ל ולכוחות הביטחון אין ועדי עובדים שיכולים לקדם את האינטרסים של לובשי המדים בסוגיות של שכר ותנאים. זאת, למרות שבאוצר נהוג לראות בצה"ל את "ועד העובדים הגדול והחזק במדינה", כזה שמצליח לקבל תמיד עדיפות תקציבית במערכת הפוליטית ופועל בחוסר שקיפות לגבי הוצאות השכר בתוכו.

מבנה ההצמדה הנוקשה מייצר עיוותים

כיום, הצמדת השכר היא קשיחה ולא דיפרנציאלית. קיימות טבלאות באוצר שמקבילות בין הדירוגים בשירות המדינה לדרגות שבמערכת הביטחון, ובין התפקידים השונים. למשל, אם נניח שמשפטן במשרד ממשלתי יקבל העלאה של 10%, גם משפטן בצבא יקבל תוספת זהה.

על פניו זה נשמע הגיוני. אלא שמבנה ההצמדה הנוקשה והארכאי מייצר לא פעם עיוותי שכר. המשפטנים הם דוגמה לכך: לפי גורמים המעורבים במגעים, בעוד ששירות המדינה סובל ממחסור בעורכי דין, בצה"ל מצוקת כוח־האדם היא בכלל בתחומים אחרים, כמו למשל לוחמים ואנשי טכנולוגיה.

השינוי עליו מדברים בחודשים האחרונים בשיחות בין אגף השכר באוצר אמור להגמיש את תוספות השכר. בהתאם לדוגמה שהוזכרה, בצה"ל יוכלו לקחת מהמשפטנים חלק מתוספת השכר, ולהעביר אותה לצורך הגדלת התוספת ללוחמים.

לגמישות ייקבע רף עליון מסוים. נניח, שהצבא יוכל לנתב עד 50% מתוספת השכר של דירוג אחד לדירוג אחר שנמצא במחסור. זאת, בתקווה להתאים את צה"ל לתחרות מול שוק העבודה המודרני. מנגד, הנפגעים העיקריים אמורים להיות אלה המשרתים בתפקידים עורפיים.

המהלך ינתב כספים בצורה יעילה

מנגנון ההצמדה הארכאי שקיים כיום יוצר עיוותים גם ברכיבים שונים בתלוש השכר שמשלמת המדינה. למשל, ההצמדה על "תוספת השכלה". לראיית האוצר, יש הצדקה בתגמול פקידים מקצועיים בשירות המדינה שרוכשים השכלה לצורך ביצוע תפקידם, בעוד שלא תמיד יש הצדקה לתוספת מקבילה בצה"ל.

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן התייחס לפני כחצי שנה להצמדות השכר של מערכת הביטחון.

בדוח נכתב כי "העלות הכספית הכרוכה בהצמדת השכר בגופי הביטחון וביטחון הפנים… לשכר בשירות המדינה, היא כלהלן: העלות של כל תוספת שכר בשיעור 1% שנקבעת בהסכם מסגרת קיבוצית עם ההסתדרות מסתכמת בכ־600 מיליון שקל בשנת 2021, ועלות ההצמדות הנובעות מתוספת כזו היא כ־270 מיליון שקל נוספים (כ־45%)".

לפי חישוב זה, עלות ההצמדה לבדה של הסכם המסגרת של ההסתדרות אל מערכת הביטחון תעמוד על כ־3 מיליארד שקל. לפי הערכות העלות האמיתית תהיה נמוכה יותר, אבל בכל זאת תקיף כ־1־2 מיליארד שקל. באוצר מבינים שהמהלך לשינוי ההצמדה לא יחסוך בטווח הקצר כסף לקופה הציבורית, אבל אמור לנתב את הכספים בצורה יעילה יותר ולפי צורכי הגיוס של המערכת, במודל שמזכיר קצת יותר את המגזר הפרטי.

יצויין כי המגזר הציבורי כולו, ולא רק מערכת הביטחון, סובל מעיוותי שכר. אלא שבניגוד לצה"ל, בתחומים האזרחיים שבשירות המדינה קיימת אפשרות מסוימת לגייס עובדים בחוזים אישיים, שמגדילים את הגמישות עבור ההנהלות.

לפי דוח השכר השנתי שמפרסם האוצר על מערכת הביטחון, השכר הממוצע בשירות קבע מובהק (דרגת רס"ר ומעלה אצל נגדים ורס"ן ומעלה בקצינים) עמד על קרוב ל־23 אלף שקל בחודש בשנת 2021. פערי השכר בצה"ל בין משרתים חדשים לוותיקים הם רחבים במיוחד. קצינים בקבע ראשוני (סג"מ עד סרן) השתכרו בממוצע כ־11 אלף שקל בלבד. הסכומים עולים עם הוותק והדרגות, כאשר סא"ל השתכר כ־32 אלף שקל, אל"מ כ־40 אלף שקל, תא"ל כ־56 אלף שקל, אלוף כ־77 אלף שקל והרמטכ"ל כמעט 100 אלף שקל ברוטו.

תוספת השכר שנקבעה בהסכם של ההסתדרות חולקה כך שהפעימות הראשונות יינתנו בתוספת שקלית - 500 שקל בשתי פעימות. לאחר מכן יחולקו ארבע פעימות נוספות באחוזים, עם העלאה של 6% עד אפריל 2027. התוספת השקלית נועדה לצמצם במעט את פערי השכר, כיוון שהיא מוסיפה יותר באחוזים לבעלי השכר הנמוך. בעיקרון, החלוקה הזו אמורה להישמר גם בשרשור התוספות אל צה"ל.

ואולם, כבר ראינו בעבר שגם התוספת השקלית בצה"ל הייתה שווה יותר מאשר בשאר שירות המדינה. בהסכמי שכר קודמים במגזר הציבורי מ־2009, 2011 ו־2016 שאליהם הוצמד השכר בצבא, "במקרה שבו ניתנה תוספת שקלית, שנועדה לצמצם פערי שכר, החליטה הממשלה שהיא תחושב על פי בסיס השכר בצה"ל. בסיס השכר בצה"ל גבוה כאמור בהשוואה לבסיס השכר שנקבע בהסכם המסגרת, באופן שהגדיל הלכה למעשה את הפער בין השכר של המשרתים בצה"ל, במשטרה ובשב"ס ובין שכר עובדי המדינה", נכתב בדוח מבקר המדינה.

המבקר העיר על השיטה הבעייתית הזו והציע ש"במסגרת גיבוש המדיניות הכוללת במבנה השכר וההעסקה בשירות הציבורי, וגיבוש החלטת ממשלה בנושא, תינתן גם הדעת לעקרונות שעל הממשלה לאמץ בכל הנוגע ליישום מנגנוני ההצמדה, בהתאם לתכליותיהם. בכלל זאת, שימוש בהצמדות של תוספות שכר שקליות על פי תכליתן - צמצום פערי שכר, באופן שלא יוביל להגדלת פערי שכר בין קבוצות מועסקים המוצמדות זו לזו".

בקרוב נוכל לגלות האם המדינה תאמץ את הערת המבקר ותקבע תוספת שקלית בצה"ל על אותו בסיס של יתר עובדי שירות המדינה.

מגעים במקביל לדיונים מול ההסתדרות

המגעים על ההסכם בין צה"ל לאוצר מתנהלים במקביל לדיונים של האוצר מול ההסתדרות, לקראת חתימת סופית של ההסכם. מסגרת ההסכם נקבעה עוד בתחילת מרץ, ומאז דנים הצדדים בסגירת הפרטים. באוצר טוענים שבגלל שהסיכום הראשוני בין סמוטריץ' לבר־דוד היה מהיר מאוד, זה רק הגיוני שהזמן שלוקח לעבוד על הפרטים הקטנים מתארך.

עם זאת, צריך לזכור שמאז ההכרזה על הסכם המסגרת לפני שלושה וחצי חודשים, היחסים בין שר האוצר להסתדרות התדרדרו, בעיקר לאחר השביתה במשק שהוביל ארגון העובדים כנגד המהפכה המשפטית של הממשלה.

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים