גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההשקעה של קרן פימי שמלמדת שוב כמה קשה להצליח בסבב שני

לפני עשור חזרה קרן פימי של ישי דוידי להשקיע בחברת תאת טכנולוגיות ● עד כה, החברה מספקת תשואה מאכזבת, בוודאי ביחס לסיבוב הראשון ● אך לאחרונה נהנית מניית תאת ממומנטום חיובי: "עולם התעופה משתקם ויש גידול בביקוש לתחזוקה שזה כ־70% מהעסק שלנו"

ישי דוידי / צילום: איתי בלסון ואוהד הרכס, מכון ויצמן למדע
ישי דוידי / צילום: איתי בלסון ואוהד הרכס, מכון ויצמן למדע

השבוע יחלפו 10 שנים מחזרתה של קרן הפרייבט אקוויטי פימי להשקעה בחברה התעשייתית תאת טכנולוגיות , לאחר שעשתה בעזרתה אקזיט מוצלח שלוש שנים מוקדם יותר. תאת מספקת מוצרים ושירותים לתעשיית התעופה האזרחית והצבאית, ביניהם שירותי תחזוקה ותיקונים.

 

קרן פימי זכתה ביוני 2013 במכרז שערכו כונסי הנכסים של חברת קמן אחזקות (רוני אלרואי) שהחזיקה בשליטה בתאת עד לקריסתה. פימי שילמה 125 מיליון שקל עבור 53.7% ממניות תאת - שליש מהמחיר שבו רכשה קמן את המניות הללו מידיה. ב־2016 רכשה פימי עוד 6% ממניות תאת ובסה"כ השקיעה הקרן בראשותו של ישי דוידי 38.5 מיליון דולר ברכישת מניות ששווין כיום הוא כ־40 מיליון דולר.

צו להורדת מחירים, קנס חריג וחקירות: משרד הכלכלה מגביר את הלחץ על חברות המזון 
מה עומד מאחורי העימותים האלימים בגולן היום? 

יחד עם דיבידנדים בסכום של 4.5 מיליון דולר שקיבלה מתאת לאורך השנים, מדובר בתשואה מאכזבת לקרן - בטח ביחס לאקזיט הראשון שביצעה באותה חברה. בתקופת השקעתה של פימי בתאת עלה מדד ת"א 125 בכ־69% ומדד ת"א AllShare (שתאת היא חלק ממנו) בכ־53%.

עם זאת, לאחרונה נסחרת מניית תאת במגמה חיובית כשהציגה זינוק של 38% מאמצע מאי. עלייה זו מגיעה על רקע התוצאות החיוביות שהופיעו בדוחות הרבעון הראשון והתפתחות עסקית שפותחת לה שווקים חדשים.

 

לפימי זה היה סיבוב שני בתאת. היא השקיעה לראשונה בחברה ב־2004 כ־8 מיליון דולר ומכרה ב־2007 את מניותיה לקמן ב־40 מיליון דולר. בינתיים כאמור התשואה בסיבוב השני לא מתקרבת לזו של הסיבוב הראשון.

יש עוד מקרים דומים בהם קרנות השקעה חזרו לסיבוב שני בחברה בה עשו אקזיט מוצלח, והסיבוב השני היה פחות מוצלח. פימי עצמה נפרדה ב־2021 מהחזקותיה בחברה התעשייתית תדיר־גן בהפסד הנחשב לנדיר במקרה של הקרן שידועה בהחזרים הגבוהים מהשקעותיה. זאת לאחר שבסיבוב הראשון שלה הרווח של פימי הוערך בכ־30 מיליון דולר בתדיר־גן.

מקרה נוסף התרחש בקרן טנא. לאחר שמכרה את מניותיה באבן קיסר בכמעט פי 5 מהשקעתה המקורית, חזרה להשקיע בחברה, שמנייתה נסחרת כיום במחיר נמוך משמעותית ממחיר העסקה ומשקף לטנא הפסד של עשרות מיליוני דולרים.

 

אמנם קשה להשוות בין המקרים השונים, מה גם שפימי נכנסה בשנית לתדיר־גן, כשזו עמדה בפני קריסה. אך העקרון זהה: בין הסבב הראשון לשני, תנאי השוק והאתגרים עלולים להשתנות, ולאלו יכולת להשפיע על גובה התשואה ולהוביל לפערים משמעותיים בין הסבבים ברמת התשואה והביצועים.

כך או אחרת, קרן פימי מחזיקה במניות תאת כבר עשור, פרק זמן שנחשב ארוך יחסית למי שמורגלת ביישום מהליכי השבחה מהירים בחברות שבשליטתה, ולא נראה שהיא ממהרת לממש את ההחזקה.

הקורונה עיכבה, המלחמה באוקראינה האטה

מה הוביל למגמה החיובית במניית תאת בתקופה האחרונה? מדובר בשילוב של כמה גורמים חיוביים, ויש המעריכים שלולא הקורונה - תאת הייתה "ממריאה" כבר לפני כשלוש שנים, אך המגפה עיכבה אותה (חברות אחרות מהתחום התקשו אף יותר וחלקן שרדו בעזרת עזרה ממשלתית).

לדברי המנכ"ל יגאל זמיר, בשנים הקודמות החברה הושפעה לרעה בתחילה הקורונה שהשביתה את התעופה האזרחית ופגעה בביקושים למוצרי החברה, ובהמשך מהמלחמה באוקראינה שפגעה בזמינות חומרי הגלם. "בשנה האחרונה, קורים כמה דברים במקביל", אומר זמיר. "עולם התעופה משתקם אחרי הקורונה - חברות התעופה חזרו לטוס בהיקפים משמעותיים, מה שמשתקף בגידול בביקוש לתחזוקה שזה כ־70% מהעסק שלנו, ויצרני מטוסים חוזרים לייצר בקצב מלא. מהצד התפעולי, עולם שרשרת האספקה משתפר, הוא אמנם עדיין לא איפה שהיינו רוצים שיהיה, אבל יש התאוששות וזה כמובן עוזר.

"אלמנט שלישי הוא שסיימנו את המוכנות לאספקת שירותים כפי שחתמנו עם האניוול: במהלך שנות הקורונה דיווחנו על מספר הסכמים מהותיים מול האניוול (המייצרת מנועים ומערכות למטוסים, ש.ח.ו) וחברות אחרות, וניצלנו את הזמן להתארגן לתחילת האספקה".

זמיר מסביר שתאת היא ספקית מורשית של האניוול זה שנים, אך עד לאחרונה הייתה מוגבלת בסוגי מנועי המטוסים שיכלה לשפץ. התהליך שהחברה צריכה לעבור הוא קבלת רישיון מהאניוול לשפץ גם את המנועים שהיא מייצרת. אם נשווה את זה לעולם הרכב, יש מוסכים מורשים שעובדים תחת היצרן, ויש כאלה המשתמשים בחלקי חילוף אחרים.

תאת היא משפצת מורשית מטעם האניוול, ולצורך כך השקיעה, מיליוני דולרים בציוד לייצור ותיקון חלקים, מערכות בדיקה וכמובן הסמכת עובדים במפעל שלה בצפון קרוליינה שבארה"ב. כמו כן, לבסוף נדרשה גם לקבל את אישור רשות התעופה הפדרלית של ארה"ב ה־FAA.

"עד לתקופת הקורונה עבדנו עם מטוסי בואינג 757 ו־767. במהלך הקורונה הרחבנו את הפעילות לשלושה תחומים נוספים: מנועי בואינג 777, מטוסי בואינג 737 ואיירבאס 320 להם מנוע זהה", אומר זמיר. "אם בעבר שירתנו שוק של כ־1,000 מטוסים, נוסף לנו שוק של 1,600 מטוסי בואינג 777 ושל כ־16 אלף מטוסי בואינג 737 ואיירבאס 320".

"פוטנציאל הצמיחה משמעותי"

בשבוע שעבר דיווחה תאת על קבלת הזמנה ראשונה לשיפוץ מנוע המותקן על בואינג 777, מאחת מחברות הובלות המטענים בצפון אמריקה. מבחינת זמיר זוהי הסנונית הראשונה, "נפתח לנו פוטנציאל מכירות משמעותית הרבה יותר גבוה ממה שהיה לפני כן". לדבריו, בשוק שבו תאת פעלה, היא כבר מספקת שירותים לכל השחקנים המשמעותיים, ביניהם חברות המשלוחים UPS ו־FedEx וחברות אחרות מתחום המטען ברחבי העולם. כלומר, פוטנציאל הצמיחה בשוק הזה היה מוגבל מאוד.

"כעת אנחנו מסתכלים על חברות תעופה ברחבי העולם, שמייצגות מעל 18 אלף מטוסים, ופוטנציאל הצמיחה משמעותי", אומר זמיר. "זה לא אומר שקיבלנו את הביזנס, אבל הודענו על הזמנה ראשונה".

זמיר מציין שצבר ההזמנות של תאת בסוף 2022 היה כ־400 מיליון דולר, לעומת 185־200 מיליון דולר לפני הקורונה, וזאת בהשוואה להכנסות שנתיות של 84.6 מיליון דולר ב־2022. "זה מראה שהצבר משמעותי בשנים הקרובות", הוא אומר.

כיום תאת מעסיקה כ־500 עובדים, רובם בארה"ב, כאשר הפעילות בישראל רוכזה כולה במפעל בקריית גת (קודם לכן היה מפעל נוסף בבני עיש סמוך לגדרה), ובו החברה עוסקת בייצור מחליפי חום למטוסים, ייצור ושיפוץ אביזרי דלק ושמן למנועי מטוסים, שיפוץ להבי מנוע וייצור מזגנים מוקשחים ליישומים צבאיים.

ברבעון הראשון הכנסות החברה צמחו ב־26.6% ל־25.2 מיליון דולר והיא עברה מהפסד לרווח נקי של 658 אלף דולר. במקביל, ה־EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) גדל פי 4, ל־2.1 מיליון דולר. "גם בתוצאות הרבעון הרביעי של 2022 וגם ברבעון הראשון של 2023 הראינו גידול בהכנסות, גידול בשיעורי הרווחיות וב־EBITDA", אומר זמיר. "אלה כל הפרמטרים שהמשקיעים אוהבים להסתכל עליהם, והם צועדים בכיוון הנכון".

עוד כתבות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א