גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלן של הבנק השוויצרי שבטוח שאנחנו מתקרבים לסוף המשבר בשווקים

ד"ר סאמי שער, הכלכלן הראשי של לומברד אודייר, משדר אופטימיות ביחס לכלכלה העולמית, ולזו הישראלית בפרט ● בנוגע לאינפלציה, הוא בטוח שהשיא מאחורינו: "נותר לנו עוד כשליש מרוץ עד לקו הסיום" ● על המתח החברתי בישראל: "הפוליטיקה מבולגנת כעת בכל מקום בעולם"

ד''ר סאמי שער, הכלכלן הראשי של לומברד אודייר / צילום: לומברד אודייר
ד''ר סאמי שער, הכלכלן הראשי של לומברד אודייר / צילום: לומברד אודייר

"אני רואה את 2023 כשנת מעבר. בשנה שעברה ראינו את העולם חווה 'שוק' אינפלציוני גדול, סין נסגרה לחלוטין וכלכלתה גם כן, מה שיצר משבר בשרשראות האספקה בעולם. אירופה נכנסה למלחמה שעדיין מתנהלת, ומחירי האנרגיה קפצו עקב כך", אומר בראיון לגלובס ד"ר סאמי שער, הכלכלן הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר. "כל אלו מתרחשים בעקבות משבר הקורונה, שבעצם ביסס סביבה שהובילה להעלאת ריבית בכל העולם", מוסיף שער, המכהן גם בוועדת ההשקעות של הבנק.

בדרך לעסקת ענק: הישראלי שמנהל מו"מ למכירת חוות שרתים לפי שווי של 3.6 מיליארד דולר
●  מיסוי רווחי יתר של הבנקים ומאבק ביוקר המחיה: מה היה בפגישה הדחופה של הנגיד ושר האוצר?
פרופ' רפי מלניק מזהיר מפגיעה בעצמאות בנק ישראל וסבור שהעולם בדרך למיתון | ראיון 

שער מוביל את הצוות בבנק השוויצרי אשר מנתח ומיישם סוגיות מאקרו כלכלית, ובין היתר נושאי צמיחה, טרנדים כלכליים ואת מהלכי הבנקים המרכזיים בעולם. בשיחה בלעדית עם גלובס הוא סוקר את המצב המאקרו־כלכלי העולמי, ומה יכול לפגוע במאבק הגלובלי באינפלציה.

בהתייחס לטלטלה הפוליטית בישראל, שער לא נבהל וטוען שאין מדובר במקרה ייחודי אלא בתופעה כלל עולמית, ועדיין הוא מביע אופטימיות ביחס למצב הכלכלה העולמית.

"סין נפתחה לחלוטין ושרשראות האספקה מתפקדות מחדש, מחירי הסחורות ירדו מאוד וגם מחירי האנרגיה חזרו לרמות סבירות ביחס לתקופת המשבר סביב המלחמה בין אוקראינה ורוסיה", הוא אומר. "אני מדמה את המאבק של כלכלת העולם כמרתון - צריך לרוץ 42 קילומטרים ולהגיע לקו הסיום, שהוא רף אינפלציה באזור ה־3%. אנחנו בעיצומו של המרוץ, עברנו כברת דרך ארוכה במיוחד בכל הנוגע למחירי האנרגיה והאספקה, אך הכלכלה עדיין חמה".

באיזה מובן היא חמה?
"בעיקר בתחום השכר, שהוא עדיין מאוד גבוה. באופן כללי, שוק התעסוקה רותח במיוחד בארה"ב. עליות הריבית אמורות לצנן את שוק העבודה, והוא אכן לא פעיל כמו שהיה לפני שנה; מספר המשרות הפנויות ירד ל־300-200 אלף בחודש מרמה של 600-500 אלף משרות. גם לגבי העלייה בשכר, השיא היה עלייה שנתית של 8%-9% ועכשיו אנו רואים טווח של 4%-5%. גם זה מושפע מעליות הריבית של הבנקים המרכזיים בעולם".

"כך, שאם נחזור לאנלוגיית המרתון, הרי שנותר לנו עוד כשליש מרוץ כדי להגיע לקו הסיום מבחינה כלכלית. צריך ששוק העבודה ימשיך להתקרר - בארה"ב ובמקומות נוספים - ושנראה את מספר המשרות הפנויות צונח ואת רמות השכר יורדות. אם זה יימשך בקצב הנוכחי, נגיע למקום טוב בסוף 2023".

אתה חושב שהגענו לתקרה מבחינת העלאות הריבית?
"אם שנת 2022 הייתה שנת עליות הריבית, כשהבנקים המרכזיים היו ניציים במיוחד ונקטו צעדים חדים שהפתיעו את השווקים, אז אנו חוזים שכבר בסוף השנה נגיע לעצירת ההעלאות, מקסימום בתחילת 2024. בארה"ב אני לא מעריך שהפדרל ריזרב (הפד) יעלה עוד את הריבית מעל רמתה הנוכחית, אולי עוד עלייה אחת של רבע אחוז שתביא את הרף העליון ל־5.5%. באירופה נראה ריבית מקסימלית של 3.75%. הצורך כרגע הוא להתמיד בלחץ, לא להגדיל אותו, וזהו הבדל אסטרטגי גדול. עכשיו צריך לתת לריבית לעשות את 'הקסם' שלה".

למה לא רואים עלייה באבטלה

שער סבור כי "עכשיו אנחנו צריכים לראות את האינפלציה יורדת ברמת השירותים. בסקטור זה היא הגיעה לשיאה בארה"ב ובאירופה, ונראה שכעת נוטה לירידה וזה חיובי מאוד. אולם אם ישתנה הכיוון ואינפלציית השירותים שוב תגאה בחודשים הקרובים, זה יטרוף את הקלפים ויסמן את דביקות האינפלציה".

בכך שער מהדהד את דברי נגיד בנק ישראל, אמיר ירון, שהבחין בין האינפלציה בישראל שמבוססת על אינפלציית השירותים, לעומת הירידה החדה בנתון זה בארה"ב שניתן לשייך אותה לגורמים אחרים דוגמת מחירי האנרגיה. אינפלציית שירותים גבוהה ודביקה עשויה להקשות מאוד על הורדת האינפלציה בטווח הקצר.

קיים פה מצב משונה - מצד אחד שוק העבודה הדוק במיוחד מה שנחשב לא טוב לאינפלציה, אך מצד שני השכר לא עולה בצורה משמעותית.
"נכון, זה משונה, ואם היית שואל אותי לפני שנה הייתי אומר שאנחנו צריכים לראות הרבה יותר אבטלה בשביל להבחין בירידה כמו זו שראינו בתוצר. אין לי תשובה למציאות הזאת, אך היא עדיין משמחת, שכן הירידה בשכר נעשית בקורלציה חזקה עם אינפלציית השירותים".

מה שונה במשבר הזה לעומת הקודמים, איך זה שאנחנו לא רואים מיתון חריף?
"אני חושב שאנו רואים מצב מעניין המונע על ידי שני כוחות מנוגדים. כך למרות שאירופה נמצאת במיתון קל עדיין, אני צופה שנימנע מהתכווצות של הכלכלה. אז מצד אחד כל דבר שקשור לריבית נחלש - שוק הדיור, תעשייה, מסחר והשקעות נחלשים, בארה"ב וגם באירופה. מצד שני יש המון חסכונות שנמצאים במערכת, אנשים חסכו כספים בקורונה שלא יכלו לבזבז במשך שנתיים, ואנו רואים את הכסף יוצא וממשיך לצאת עכשיו. כלומר אנשים ממשיכים לצרוך שירותים, אך אני צופה שהכוח המניע הזה ייחלש בהמשך, הכסף ייגמר אצל הצרכנים, אבל הבנקים לא יורידו ריביות כל כך מהר".

"מכיר היטב את המצב הפוליטי בישראל"

גם את השוק הישראלי שער מכיר די טוב, מאחר שבנק לומברד אודייר פונה ללקוחות ישראלים ופועל להרחיב את הפעילות בארץ.

"אני מבין את המצב הפוליטי בישראל ומכיר אותו טוב מאוד", הוא אומר בהתייחס למשבר הפוליטי השורר בארץ. "ראשית, חשוב לי לסייג ולציין שהפוליטיקה מבולגנת כיום בכל מקום בעולם, לא רק בישראל. החברה מפולגת ומקוטבת בכל מקום, הבחירות בארה"ב לא הולכות להיות קלות, בצרפת יש מחאות, הקואליציה בגרמניה מורכבת, וגם בריטניה במצב קשה.

"כשזה המצב, אני מתמקד במה שהחברות עושות בשדה המאקרו כלכלי, והחברות הישראליות מצליחות בלי קשר לרקע הפוליטי. בהיבט הטכנולוגי של הישגים ברמה הגבוהה ביותר ישראל נמצאת במקום טוב. היא מרכז וחממה להייטק. המצב הכלכלי של ישראל גם מעולה, האינפלציה עדיין גבוהה אך אני לא דואג בהקשר הזה, המצב ישתפר. כך שאני לא צופה שישראל תסבול מאינפלציה להרבה זמן".

סוגיה נוספת שרלוונטית למשקיעים הזרים בהקשר זה היא ביצועי השקל. מתחילת בשנה, כשהמאבק סביב הרפורמה המשפטית ברקע, הציג השקל ביצועים חלשים ואיבד כ־4% מול הדולר האמריקאי. עם זאת, שער מעריך שמדובר במצב זמני.

"אני בעיקר רואה את הפיחות של השקל כעניין של הריבית הריאלית, יחד עם האינפלציה", לדבריו. "כשהאיפלציה תיעצר והריבית תפסיק לעלות, השקל יתאושש".

עוד כתבות

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו