גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יציבות גאו-פוליטית ושינויים דרסטיים: טוקיו סוללת דרכה חזרה לתיקי ההשקעות

המשקיעים הגדולים הצטרפו לראלי של הבורסה היפנית, שבניגוד לסבבי עליות קודמים שלה, עשוי להפגין הפעם יציבות ● בין הסיבות לכך: יציאה מעשורים של דפלציה, רפורמות בממשל תאגידי ויציבות שהופכת אותה יעד אטרקטיבי של תחומים כמו ייצור מוליכים למחצה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, spatuletail
הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, spatuletail

הכותבת היא  כלכלנית ראשית בהפניקס בית השקעות

המידע מסופק על ידי קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

כששוק המניות של יפן נסק השנה לשיאים של עשורים רבים, וורן באפט הצהיר על חיבתו למניות של חברות יפניות, אך למרות זאת, משקיעים גלובליים גדולים העדיפו להמתין בחוץ. 

המשקיעים הללו ראו את מדד הבנצ'מרק היפני, הניקיי 225, נוסק לפסגות שכמעט ולא נראו מאז שנות ה-90 (למעט ספטמבר 2021), וייחסו זאת לגל של רכישות חוזרות, לרווחים חזקים, לדיבידנדים ולמטבע חלש, בעוד שהבטחות הממשלה לבצע שינויים מבניים ארוכי-טווח לא הרשימו את הציבור. 

בית ההשקעות אופנהיימר מסמן את המניות המומלצות בתחום הבינה המלאכותית 
הכלכלן של הבנק השוויצרי שבטוח שאנחנו מתקרבים לסוף המשבר בשווקים | ראיון

בעלי זיכרון ארוך חששו ש"נס" העליות בניקיי 225 ייגמר בהנג-אובר מכאיב, שלאחריו הכלכלה תחזור לדשדש, וכי גם האינפלציה תכניע בסופו של דבר את הנגיד היפני, שבדומה למקביליו בעולם, ייאלץ "לקפל" את התמריצים המוניטריים האדירים שהעניק למשק.

המפנה התרחש רק בתחילת חודש מאי - גופים מוסדיים גדולים נשבו בקסמיה של בורסת טוקיו, והיא התברגה ל"ראש מצעד ההשקעות" של כרישי וול סטריט.

במבט ראשון, הפוטנציאל נראה עצום, למשל בבחינת חלקן של מניות החברות היפניות ביחס לסך המניות העולמי, הוא מצוי קרוב לשפל היסטורי. לאחר שהגיע לשיא של יותר מ-50% בשנת 1988, הנתח שלהן ירד בהתמדה והגיע לשפל של כ-6% בסוף שנת 2022 ועלה מעט לכ-6.6% כיום.

אם בוחנים את היחס בין התוצר היפני לתוצר העולמי, רואים שהוא נמוך יותר, ועומד על כ-4% בלבד, מה שמרמז שייתן כי משקיעים זרים סובלים מעודף חשיפה למניות של חברות יפניות דווקא, אם מחליטים שתיק ההשקעות אמור לשקף את "עוגת התמ"ג העולמית".

בעוד שהראלי של חודש ספטמבר 2021 הונע על ידי אירוע פוליטי - הבחירות להנהגת מפלגת LDP (המפלגה הליברלית-דמוקרטית), ובהתאם לכך היה קצר ימים, הפעם קיים סיכוי לכוח עמידות גדול יותר, שיתבטא בביצועים חיוביים מתמשכים.

ייתכן כי ארץ השמש העולה עומדת היום בפני שינויים מבניים דרמטיים: יציאת הכלכלה היפנית מעשורים של דפלציה, רפורמות בממשל תאגידי, התמחור האטרקטיבי, מיקומה החיובי יחסית של יפן על רקע האטה כלכלית עולמית, וכן, יציבותה במונחים של סיכון גאו-פוליטי - שמקנה לה יתרון בתחומים כמו ייצור מוליכים למחצה. כל אחד מהם בנפרד, וקל וחומר שילובם יחד, אמורים לשכנע את הספקנים שלא מדובר בעוד הייפ תורן.

רפורמה בבורסת טוקיו

בעלי הקבוצה המחזיקה בבורסת טוקיו (TSE) התווה שינוי מכריע במדיניות הבורסה, לאחר שהצביע בפומבי על בעיה כרונית שמאפיינת אותה. לדבריו, יותר ממחצית מהמניות ב-TSE נסחרות מתחת לערכן בספרים (מכפיל ההון הוא מתחת ל-1). את הכשל הזה בכוונתו לשנות, ומעתה הבורסה תקדם מנגנונים שיגרמו לחברות לשפר את הערך הארגוני, לתגמל את בעלי המניות ולהקדיש תשומת לב רבה יותר לעלות ההון שלהן. מדובר בשלושה שינויים שהמשקיעים ביפן כמעט ויתרו על התקווה לראותם. הרעיון איננו חדש, אך הכלכלה כן.

כאשר נושא הממשל התאגידי הוצג בשנת 2015, יפן הייתה שקועה בדפלציה, ולחברות היפניות לא הייתה מוטיבציה לשנות באופן דרמטי את התנהגותן. הפעם המצב הכלכלי שונה, וחזרתה של האינפלציה לאחר היעדרות כה ארוכה שינתה את התפיסה ואת התמריצים. עד כה, כשליש מהחברות הנסחרות ב-TSE במכפיל הון של פחות מ-1 כבר הודיעו על צעדים להגדלת התשואה לבעלי המניות, ושאר החברות צפויות לנקוט פעולה דומה במהלך המחצית השנייה של שנת 2023.

להתראות דפלציה

שלל של אינדיקטורים לפעילות הכלכלית של יפן מעידים על התאוששת מהירה מתחילת שנת 2023 (בסטנדרטים יפניים). הנתונים לרבעון הראשון של השנה הראו שהתוצר המקומי הגולמי מתרחב בשיעור שנתי של כ-2.7%, והשכר סוף סוף עולה בצורה מתונה - אך נחרצת, וזאת אחרי שנים של קיפאון.

לאחר עשרות שנים של דפלציה, אינפלציית הליבה עמדה בחודש אפריל על 3.4%, זאת בהשוואה לשנה קודמת וכעת היא עולה על היעד של 2% של הבנק היפני כבר במשך 13 חודשים רצופים - גבוהה בסטנדרטים מקומיים, אך עדיין בשליטה רבה.

 

במסגרת המעבר מתנאים דפלציוניים לאינפלציוניים, חברות רבות יכולות היום להרשות לעצמן להעלות את המחירים לצרכן, כמו גם את השכר, בקצב שעד לאחרונה נתפס כבלתי אפשרי. התהליך התחיל מענפים שמשתייכים לשלבי הביניים של שרשראות האספקה, כגון מוליכים למחצה, רכיבים וטכנולוגיית המידע והתקשורת.

בהמשך, בשווקים צופים שהמגמה צפויה להתפשט לענפים שקרובים לביקוש הסופי, ולמרות שקשה לחזות מתי הבנק היפני ישנה את מדיניות בקרת עקום התשואות, צפוי שגם ענף הפיננסים ייהנה מהתקדמות מתמדת לקראת עידן האינפלציה.

לעת עתה, הנגיד היפני קזואו אואדה לא רואה דחיפות לשנות מדיניות, מה שמוריד את הלחץ מהין (שנחלש מול הדולר בשנתיים האחרונות ותרם ליצואניות כמו יצרניות הרכב היפני) וממשיך לספק רוח גבית למניות.

"רק לא סין"

שני גורמים אקסוגניים משחקים לטובתה של יפן. האחד הוא שאיפת המערב לעצב מחדש את שרשראות האספקה ​​הגלובליות, מתוך כוונה מוצהרת להתרחק מסין, או לכל הפחות להקטין את התלות הכלכלית בה. כאן בולט תחום המוליכים למחצה - ענקיות השבבים כמו TSMC, סמסונג, מיקרון ואינטל כבר מתכננות להגדיל את פעילותן ביפן.

לא בכדי יצרניות השבבים היפניות וחברות הציוד של מוליכים למחצה, כולל חברות כמו Renesas ו-Tokyo Electron, הן מהמובילות במדד ניקיי 225 עד כה השנה. מגמה זו עשויה גם לשחרר גל של רכישות זרות של יצרנים ומפעלים יפניים.

הגורם האקסוגני השני הוא שהשוק היפני עצמו עשוי להפיק תועלת ישירה ממה שחלק מהמשקיעים מתארים כקמפיין "רק לא סין". עבור המשקיעים במערב, חשיפה למניות של חברות יפניות היא אחת מהדרכים הנזילות והנוחות יותר להשקיע בפוטנציאל הצמיחה של סין, מבלי להיות חשוף לגחמות הממשל בבייג'ין.

בבית ההשקעות נומורה (Nomura) סיכמו זאת כך: "האי-ודאות הגאו-פוליטית סביב סין טובה מאוד ליפן, הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם, השווקים עמוקים מאוד להשקעה והחברות ברמה עולמית. זהו המקום שבו כל מי שמעוניין לקבל חשיפה לאסיה ישקיע במהלך חמש עד עשר השנים הקרובות".

הבעיה עם התזה "השורית" על יפן היא שהיא התנפצה פעמים רבות בעבר. הבטחות לשינויים תמיד עוררו עליות פרועות בשוק, אך עד עכשיו כולן הסתיימו במפח נפש גדול עבור המשקיעים, שכן חששות באשר להזדקנות האוכלוסייה וסרבול פוליטי-כלכלי עלו מחדש וכיבו פרצים קצרים של אופטימיות.

"משטר פרו-רפורמי הוא מתכון בטוח לראלי", מציינים במורגן סטנלי, "בעיקר כשהציפייה היא לא רק למילים, אלא גם למעשים. עדיין לא לגמרי ברור שראש הממשלה פומיו קישידה יכול לספק את שניהם".

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה