גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמים וקריפטו: הצצה למסלול המיליונים שמתדלקים את פעילות הטרור בג'נין

מבצע "בית וגן" הפתיע את פעילי החמאס והג'יהאד האיסלאמי במחנה הפליטים ג'נין, שידוע כקן הטרור המשמעותי ביותר ביהודה ושומרון ● כיצד הפך המחנה למוקד הטרור המרכזי באזור, ומאיפה הכסף למימון הפעילות?

חמושים פלסטינים ברחובות ג'נין / צילום: Associated Press, Majdi Mohammed
חמושים פלסטינים ברחובות ג'נין / צילום: Associated Press, Majdi Mohammed

מבצע "בית וגן" יצא לדרך ביום שני לפנות בוקר עם מכת פתיחה משמעותית, שהפתיעה את פעילי הג'יהאד האסלאמי וחמאס באזור. אותם מחבלים הפכו את מחנה הפליטים ג'נין על כ-11.5 אלף תושביו, ואף את ג'נין כולה שמונה כ-40 אלף תושבים, לקן הטרור המשמעותי ביותר ביהודה ושומרון.

"היצרנית מספר אחת של מחבלים מתאבדים": כך הפכה ג'נין לכלכלת טרור
האם המבצע בג'נין מקרב אותנו להעלאת ריבית נוספת?

ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן, מציג תזה מעניינת משלו אודות הסיבות להפיכת ג'נין לכר פורה לטרור. ד"ר ברק מציין כי העיר ג'נין, במבנה הנוכחי שלה, נבנתה בתור המשך למחנה הפליטים ג'נין שהוקם בשנת 1953. מעבר הפליטים, שרבים מהם הגיעו מאזור הכרמל, יצר מצב שבו בניגוד לערים גדולות אחרות ביהודה ושומרון - אין מבנה חמולתי משמעותי בג'נין.

"החמולה יכולה להפעיל מנופי לחץ על פעילים להפחית את פעילות הטרור, אבל בג'נין אין אוטוריטה כזו", הסביר ברק. "כשאין אוטוריטה חמולתית, אז הצעירים חיים את האינטרנט ואת ההסתה המשתוללת שהם מקבלים מחמאס ומהג'יהאד האסלאמי - במיוחד בטיקטוק. זו גם הסיבה שלרשות הפלסטינית אין למי לפנות כדי לגרום לצעירים לעצור את ההסתה".

מחנה הפליטים ג'נין במספרים

מתחילת 2023, יותר מ-50 פיגועי ירי בוצעו על ידי מחבלים שיצאו ממרחב ג'נין. מעבר לכך, מאז ספטמבר 2022, 19 מחבלים ברחו למחנה הפליטים ג'נין לאחר שביצעו פיגועים. אירועים אלו ממחישים שיעור שמתקבל מהמתרחש בנפת ג'נין: אישורי עבודה ורווחה כלכלית אולי מצמצמים את צבירת הכוחות של הג'יהאד האסלאמי וחמאס, אך ממש לא מבטיחים מניעה של צבירת העוצמה בשטח.

כיום, כ-13 אלף פועלים מג'נין עובדים בישראל, וכ-1,300 בהתיישבות ביו"ש. בבוקר יום שני, שעות ספורות לאחר מכת הפתיחה של המבצע, נכנסו לישראל דרך מחסום ג'למה הסמוך כ-2,000 פועלים, בדומה לשגרה - אך הדבר לא הפחית מחילופי האש העזים בין מחבלי הג'יהאד האסלאמי וחמאס לבין כוחות צה"ל במחנה הפליטים ג'נין.

לפי הערכות, מאות פעילי ג'יהאד אסלאמי פועלים במרחב ג'נין, ונהנים מתמיכה של כ-25% מהאוכלוסייה. בד בבד, עשרות פעילי חמאס פועלים באותו מרחב בדיוק, ואותם מעודדים כ-20% מתושבי ג'נין. סיבה מרכזית לכך שמחנה הפליטים ג'נין הפך למוקד הטרור האזורי טמונה בשיעור האבטלה בו, 35% - קרוב לפי שלושה מהממוצע בכל יהודה ושומרון ב-2022 (13.1%). לצורך ההשוואה, שיעור האבטלה ברצועת עזה, ששרויה במצב כלכלי חמור בהרבה מזה של יו"ש, עומד על 45.3%.

מיליוני שקלים בהכנסות - מסחר בסם הממריץ קפטגון

הנהגות חמאס והג'יהאד האסלאמי דאגו מתחילת 2023 להזרים ביחד ולחוד מיליוני שקלים לעידוד המשך התעצמות הטרור במרחב ג'נין. כשמדברים על אותן ההנהגות, לא מדובר על הוראות מרצועת עזה, אלא ממקומות אחרים: במקרה של חמאס, סלאח אל-עארורי יושב בלבנון ומכווין משם את הפעילות ביהודה ושומרון, ואילו כשמדובר בג'יהאד האסלאמי זהו זיאד נח'לה שמדלג מביירות, שם הוא נמצא בחסות חיזבאללה, אל הפטרון שלו בטהרן - המנהיג העליון, עלי חמינאי. נח'לה מייחס למרחב ג'נין חשיבות רבה, מעצם היות המרחב מוקד פעילות של ארגון הטרור בראשותו.

אף שהפעילות של שני ארגוני הטרור הללו היא בינלאומית, נשאלה השאלה כיצד הם מצליחים לספק מיליוני שקלים בחצי שנה לפעיליהם בג'נין? התשובה, מתחילה בסוריה ובלבנון. הן חיזבאללה והן משטר אסד מושתתים על הכנסות מייצוא הסם הממריץ, קפטגון. סוריה חולשת על שוק הקפטגון הבינלאומי באופן כל-כך משמעותי שבמהלך תקופה של כחודש שהסתיימה במאי, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, עיראק וירדן תפסו במצטבר עשרות מיליוני כדורי קפטגון בשווי יותר ממיליארד דולר.

לכן, מדינות הליגה הערבית ניסו לנצל את החזרתו של בשאר אסד לקהילת העמים, כדי להבטיח לו סיוע כלכלי בתמורה להפסקת פעילות הקפטגון שבו אפילו מעורב צבאו בשיתוף הפעולה עם חיזבאללה. אולם, כמיטב המסורת של נשיא סוריה, הצהרות לחוד ומעשים לחוד - והברחות הקפטגון ממשיכות.

לפי הערכות, להן שותף גם ד״ר ברק, חלק מאותם הסמים, לצד אמל"ח, מוברחים גם לישראל דרך ירדן - במסגרת שיתוף פעולה שקיים בין ארגוני פשיעה לבין ארגוני טרור. חיבור שקיים במקומות רבים בעולם. בשנת 2022 לבדה, נרשמו במעברים הללו לישראל 40 סיכולי הברחות בשווי כולל של 135 מיליון שקל. בהתחשב בסכום זה, ניתן לדמיין כמה בכל זאת הוברחו.

כמו כן, זכורה היטב פרשת מעצרו של חבר הפרלמנט הירדני, עימאד אל-עדואן. ב-22 באפריל הוא נעצר במעבר אלנבי, כאשר ברכב נמצאו 12 רובים ו-194 אקדחים. לפי השב"כ, בעקבות מעצרו של אל-עדואן שמאז שוחרר לירדן, נעצרו תושבים נוספים מהגדה שהיו מעורבים בהברחה. מאז פברואר 2022, אל-עדואן לא פחות מ-12 הברחות לישראל תוך שימוש בדרכונו הדיפלומטי.

אותם הסמים ואמצעי הלחימה לא רק פוגעים בחברה הישראלית, אלא גם מעודדים את פעילות הטרור בגדה, שהרי הכסף מאותם הסמים, חלקו כאמור מישראל, משמש בסופו של דבר גם לצבירת הון של פעילי הטרור ביו"ש ככלל ובג'נין בפרט.

רק לפני כשבועיים, הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול בראשות ח"כ בועז ביסמוט, עסקה בדיוק בנושא זה. רפ"ק אושרי אמור, מפקד יחידת גבולות צפון במשרד לביטחון לאומי, סיפר כי "יש בעיה לאומית בגבול ירדן. תנאי שטח קשים ופוטנציאל הברחה גבוה. החיבור בין פח"ע לסמים מוחלט. הברחות מתחילות בסמים, עובר לנשק ומטענים. המנוע הוא כסף". רמ"ט המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ, גדעון לוסטיג, ציין כי "סם הקפטגון נצרך הרבה באזור שלנו", וסיפר: "אנחנו מקדמים שת"פים עם מדינות האזור, זה יעד מדיני ראשון במעלה".

שוק הקריפטו משמש את חמאס להלבנת כספים

נדבך נוסף שנוגע לטרור הפלסטיני הוא המטבעות הקריפטוגרפיים. באפריל האחרון הודיעה הזרוע הצבאית של חמאס גדודי עז א-דין אל-קאסם, כי הם עוצרים את גיוס התרומות באמצעות ביטקוין. "הצעד נועד לדאגה לשלום התורמים ובמטרה למנוע מהם כל פגיעה", מסרו הטרוריסטים. פגיעה ממי? מישראל, כמובן.

בפברואר 2022, למשל, שר הביטחון דאז בני גנץ חתם על צו תפיסה של מטבעות קריפטוגרפיים בסך עשרות אלפי שקלים, מ-12 חשבונות דיגיטליים, הכוללים כ-30 ארנקים דיגיטליים של גורמים עסקיים שסייעו לחברת החלפנות "אלמתחדון". זו הייתה התפיסה השלישית בתוך שנה של מטבעות קריפטו שיועדו למימון חמאס.

הפעילות הזו ממשיכה ללא לאות במשרד הביטחון תחת השר יואב גלנט, שהרי ארגוני הטרור לא יכולים להסתמך על ארגוני צדקה וחלפני כספים, יש שיאמרו "הדרך הישנה" שלהן, אלא נדרשים להמשיך להשתמש במטבעות הקריפטוגרפיים לטובת העברות הכספים.

רק בשבוע שעבר, השר גלנט חשף בכנס הקריפטו השלישי של המטה ללוחמה כלכלית בטרור כי לאחרונה סוכלה תשתית להלבנת כספים בעזרת מטבעות קריפטוגרפיים, של חיזבאללה וכוח קודס האיראני. כלומר, אותו הסיכול פגע בהכרח גם בג'יהאד האסלאמי, שמתפקד כמיליציה פרו-איראנית לכל דבר ועניין.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד