גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סמים וקריפטו: הצצה למסלול המיליונים שמתדלקים את פעילות הטרור בג'נין

מבצע "בית וגן" הפתיע את פעילי החמאס והג'יהאד האיסלאמי במחנה הפליטים ג'נין, שידוע כקן הטרור המשמעותי ביותר ביהודה ושומרון ● כיצד הפך המחנה למוקד הטרור המרכזי באזור, ומאיפה הכסף למימון הפעילות?

חמושים פלסטינים ברחובות ג'נין / צילום: Associated Press, Majdi Mohammed
חמושים פלסטינים ברחובות ג'נין / צילום: Associated Press, Majdi Mohammed

מבצע "בית וגן" יצא לדרך ביום שני לפנות בוקר עם מכת פתיחה משמעותית, שהפתיעה את פעילי הג'יהאד האסלאמי וחמאס באזור. אותם מחבלים הפכו את מחנה הפליטים ג'נין על כ-11.5 אלף תושביו, ואף את ג'נין כולה שמונה כ-40 אלף תושבים, לקן הטרור המשמעותי ביותר ביהודה ושומרון.

"היצרנית מספר אחת של מחבלים מתאבדים": כך הפכה ג'נין לכלכלת טרור
האם המבצע בג'נין מקרב אותנו להעלאת ריבית נוספת?

ד"ר מיכאל ברק, חוקר בכיר במכון הבינלאומי למדיניות נגד טרור באוניברסיטת רייכמן, מציג תזה מעניינת משלו אודות הסיבות להפיכת ג'נין לכר פורה לטרור. ד"ר ברק מציין כי העיר ג'נין, במבנה הנוכחי שלה, נבנתה בתור המשך למחנה הפליטים ג'נין שהוקם בשנת 1953. מעבר הפליטים, שרבים מהם הגיעו מאזור הכרמל, יצר מצב שבו בניגוד לערים גדולות אחרות ביהודה ושומרון - אין מבנה חמולתי משמעותי בג'נין.

"החמולה יכולה להפעיל מנופי לחץ על פעילים להפחית את פעילות הטרור, אבל בג'נין אין אוטוריטה כזו", הסביר ברק. "כשאין אוטוריטה חמולתית, אז הצעירים חיים את האינטרנט ואת ההסתה המשתוללת שהם מקבלים מחמאס ומהג'יהאד האסלאמי - במיוחד בטיקטוק. זו גם הסיבה שלרשות הפלסטינית אין למי לפנות כדי לגרום לצעירים לעצור את ההסתה".

מחנה הפליטים ג'נין במספרים

מתחילת 2023, יותר מ-50 פיגועי ירי בוצעו על ידי מחבלים שיצאו ממרחב ג'נין. מעבר לכך, מאז ספטמבר 2022, 19 מחבלים ברחו למחנה הפליטים ג'נין לאחר שביצעו פיגועים. אירועים אלו ממחישים שיעור שמתקבל מהמתרחש בנפת ג'נין: אישורי עבודה ורווחה כלכלית אולי מצמצמים את צבירת הכוחות של הג'יהאד האסלאמי וחמאס, אך ממש לא מבטיחים מניעה של צבירת העוצמה בשטח.

כיום, כ-13 אלף פועלים מג'נין עובדים בישראל, וכ-1,300 בהתיישבות ביו"ש. בבוקר יום שני, שעות ספורות לאחר מכת הפתיחה של המבצע, נכנסו לישראל דרך מחסום ג'למה הסמוך כ-2,000 פועלים, בדומה לשגרה - אך הדבר לא הפחית מחילופי האש העזים בין מחבלי הג'יהאד האסלאמי וחמאס לבין כוחות צה"ל במחנה הפליטים ג'נין.

לפי הערכות, מאות פעילי ג'יהאד אסלאמי פועלים במרחב ג'נין, ונהנים מתמיכה של כ-25% מהאוכלוסייה. בד בבד, עשרות פעילי חמאס פועלים באותו מרחב בדיוק, ואותם מעודדים כ-20% מתושבי ג'נין. סיבה מרכזית לכך שמחנה הפליטים ג'נין הפך למוקד הטרור האזורי טמונה בשיעור האבטלה בו, 35% - קרוב לפי שלושה מהממוצע בכל יהודה ושומרון ב-2022 (13.1%). לצורך ההשוואה, שיעור האבטלה ברצועת עזה, ששרויה במצב כלכלי חמור בהרבה מזה של יו"ש, עומד על 45.3%.

מיליוני שקלים בהכנסות - מסחר בסם הממריץ קפטגון

הנהגות חמאס והג'יהאד האסלאמי דאגו מתחילת 2023 להזרים ביחד ולחוד מיליוני שקלים לעידוד המשך התעצמות הטרור במרחב ג'נין. כשמדברים על אותן ההנהגות, לא מדובר על הוראות מרצועת עזה, אלא ממקומות אחרים: במקרה של חמאס, סלאח אל-עארורי יושב בלבנון ומכווין משם את הפעילות ביהודה ושומרון, ואילו כשמדובר בג'יהאד האסלאמי זהו זיאד נח'לה שמדלג מביירות, שם הוא נמצא בחסות חיזבאללה, אל הפטרון שלו בטהרן - המנהיג העליון, עלי חמינאי. נח'לה מייחס למרחב ג'נין חשיבות רבה, מעצם היות המרחב מוקד פעילות של ארגון הטרור בראשותו.

אף שהפעילות של שני ארגוני הטרור הללו היא בינלאומית, נשאלה השאלה כיצד הם מצליחים לספק מיליוני שקלים בחצי שנה לפעיליהם בג'נין? התשובה, מתחילה בסוריה ובלבנון. הן חיזבאללה והן משטר אסד מושתתים על הכנסות מייצוא הסם הממריץ, קפטגון. סוריה חולשת על שוק הקפטגון הבינלאומי באופן כל-כך משמעותי שבמהלך תקופה של כחודש שהסתיימה במאי, ערב הסעודית, איחוד האמירויות, עיראק וירדן תפסו במצטבר עשרות מיליוני כדורי קפטגון בשווי יותר ממיליארד דולר.

לכן, מדינות הליגה הערבית ניסו לנצל את החזרתו של בשאר אסד לקהילת העמים, כדי להבטיח לו סיוע כלכלי בתמורה להפסקת פעילות הקפטגון שבו אפילו מעורב צבאו בשיתוף הפעולה עם חיזבאללה. אולם, כמיטב המסורת של נשיא סוריה, הצהרות לחוד ומעשים לחוד - והברחות הקפטגון ממשיכות.

לפי הערכות, להן שותף גם ד״ר ברק, חלק מאותם הסמים, לצד אמל"ח, מוברחים גם לישראל דרך ירדן - במסגרת שיתוף פעולה שקיים בין ארגוני פשיעה לבין ארגוני טרור. חיבור שקיים במקומות רבים בעולם. בשנת 2022 לבדה, נרשמו במעברים הללו לישראל 40 סיכולי הברחות בשווי כולל של 135 מיליון שקל. בהתחשב בסכום זה, ניתן לדמיין כמה בכל זאת הוברחו.

כמו כן, זכורה היטב פרשת מעצרו של חבר הפרלמנט הירדני, עימאד אל-עדואן. ב-22 באפריל הוא נעצר במעבר אלנבי, כאשר ברכב נמצאו 12 רובים ו-194 אקדחים. לפי השב"כ, בעקבות מעצרו של אל-עדואן שמאז שוחרר לירדן, נעצרו תושבים נוספים מהגדה שהיו מעורבים בהברחה. מאז פברואר 2022, אל-עדואן לא פחות מ-12 הברחות לישראל תוך שימוש בדרכונו הדיפלומטי.

אותם הסמים ואמצעי הלחימה לא רק פוגעים בחברה הישראלית, אלא גם מעודדים את פעילות הטרור בגדה, שהרי הכסף מאותם הסמים, חלקו כאמור מישראל, משמש בסופו של דבר גם לצבירת הון של פעילי הטרור ביו"ש ככלל ובג'נין בפרט.

רק לפני כשבועיים, הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול בראשות ח"כ בועז ביסמוט, עסקה בדיוק בנושא זה. רפ"ק אושרי אמור, מפקד יחידת גבולות צפון במשרד לביטחון לאומי, סיפר כי "יש בעיה לאומית בגבול ירדן. תנאי שטח קשים ופוטנציאל הברחה גבוה. החיבור בין פח"ע לסמים מוחלט. הברחות מתחילות בסמים, עובר לנשק ומטענים. המנוע הוא כסף". רמ"ט המערך המדיני-אסטרטגי במשרד החוץ, גדעון לוסטיג, ציין כי "סם הקפטגון נצרך הרבה באזור שלנו", וסיפר: "אנחנו מקדמים שת"פים עם מדינות האזור, זה יעד מדיני ראשון במעלה".

שוק הקריפטו משמש את חמאס להלבנת כספים

נדבך נוסף שנוגע לטרור הפלסטיני הוא המטבעות הקריפטוגרפיים. באפריל האחרון הודיעה הזרוע הצבאית של חמאס גדודי עז א-דין אל-קאסם, כי הם עוצרים את גיוס התרומות באמצעות ביטקוין. "הצעד נועד לדאגה לשלום התורמים ובמטרה למנוע מהם כל פגיעה", מסרו הטרוריסטים. פגיעה ממי? מישראל, כמובן.

בפברואר 2022, למשל, שר הביטחון דאז בני גנץ חתם על צו תפיסה של מטבעות קריפטוגרפיים בסך עשרות אלפי שקלים, מ-12 חשבונות דיגיטליים, הכוללים כ-30 ארנקים דיגיטליים של גורמים עסקיים שסייעו לחברת החלפנות "אלמתחדון". זו הייתה התפיסה השלישית בתוך שנה של מטבעות קריפטו שיועדו למימון חמאס.

הפעילות הזו ממשיכה ללא לאות במשרד הביטחון תחת השר יואב גלנט, שהרי ארגוני הטרור לא יכולים להסתמך על ארגוני צדקה וחלפני כספים, יש שיאמרו "הדרך הישנה" שלהן, אלא נדרשים להמשיך להשתמש במטבעות הקריפטוגרפיים לטובת העברות הכספים.

רק בשבוע שעבר, השר גלנט חשף בכנס הקריפטו השלישי של המטה ללוחמה כלכלית בטרור כי לאחרונה סוכלה תשתית להלבנת כספים בעזרת מטבעות קריפטוגרפיים, של חיזבאללה וכוח קודס האיראני. כלומר, אותו הסיכול פגע בהכרח גם בג'יהאד האסלאמי, שמתפקד כמיליציה פרו-איראנית לכל דבר ועניין.

עוד כתבות

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

בשוק ללא חסמי כניסה, חלומות הרווח של היזמים כנראה מוגזמים

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?

השבוע בעולם / צילום: רויטרס - PA Images

האם ארה"ב נוטשת את אוקראינה והאם חייזרים מתקרבים על גבו של אסטרואיד

אוקראינה חוששת שהפעם ארה"ב מתכוונת ברצינות לנטוש אותה ● פצצת המכסים מתקתקת - וטראמפ עושה עסקים עם קומוניסטים מכובדים מאוד ● שרת האוצר הבריטית מוחה דמעות ● ביבשת אמריקה הבוחרים מחפשים שמאל קיצוני ● עצם בין כוכבי סר לביקור ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סמל יאיר אליהו ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל אסף זמיר ויאיר אליהו נפלו בקרב ברצועת עזה

סמל אסף זמיר מדימונה נפל מירי נ"ט בדרום רצועת עזה, יאיר ז"ל נפל בתאונה מבצעית ● מקור בארגוני הטרור הפלסטינים לערוץ אל-חדת' הסעודי: חמאס עדכן שהוא ימסור הערב למתווכות את תשובתו להצעה ● דיווח באל-מיאדין הלבנוני: כוחות מיוחדים של צה"ל פעלו קרקעית באזור דמשק ● 50 חטופים - 637 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס מאבד 0.7%, קאק נסוג ב-0.9% והפוטסי נחלש ב-0.2% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שתעלה ביום ראשון לוועדת השרים לחקיקה, בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד

תיקון והתנצלות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ