גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמה של שבבים ומתכות נדירות והרבה רטוריקה מדרדרות את יחסי ארה"ב וסין

שרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן, מגיעה לבייג'ינג בניסיון לחזור ולייצב את היחסים בין המעצמות על בסיס פרגמטי ● אבל אי אמון גובר וחשד עמוק עומדים בדרכה ● האם זה קשור בכך שגם "שיער בלונדיני ואפים ארוכים" לא יהפכו את הסינים למערביים, כדברי מדינאי סיני בכיר?

אחת מחברות ההייטק הסיניות שהממשל בארה''ב הטיל עליה סנקציות / צילום: Associated Press, Ng Han Guan
אחת מחברות ההייטק הסיניות שהממשל בארה''ב הטיל עליה סנקציות / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

מערכת היחסים הדו-צדדית החשובה ביותר בעולם, זו של ארה"ב וסין, זקוקה לפעולת הנשמה. היא מתרוקנת במהירות גוברת מן המרכיב החיוני ביותר לכל מערכת יחסים: אמון.

מלחמת השבבים: סין תגביל יצוא מתכות לצ'יפים לארה"ב 
"תומכות במכונת המלחמה": קמפיין בינלאומי קורא לחברות לנטוש את העסקים ברוסיה 

שרת האוצר של ארה"ב, ג'נט ילן, יוצאת מחר (ה') לבייג'ינג. זה מסע ראשון של שר אוצר אמריקאי מאז 2018. זה מסע שני בתוך קצת יותר משבועיים של חבר קבינט אמריקאי בכיר. קדם לילן מזכיר המדינה טוני בלינקן. אבל בעוד שבלינקן חוזר ומבטא את המרחק בין שתי מעצמות העל, ילן מבטאת את הסיכויים לחזור ולהתקרב, מוגבלים וחלקיים כאשר יהיו.

בחודש שעבר, ילן נשאלה על היחסים עם סין במהלך שימוע בוועדה של בית הנבחרים. היא השיבה: "אף כי יש לנו שורה של דאגות הצריכות טיפול, ניתוק יהיה שגיאה חמורה".

ל"ניתוק" היא השתמשה במונח decoupling, החוזר ומשמש בשנים האחרונות לתיאור מגמת החשד וההתרחקות בין הדמוקרטיות המערביות לסין. מאז ימי הקורונה הראשונים, גברו הקריאות במערב לשים קץ לתלות הכלכלית והטכנולוגית בסין. הקריאות התחדדו לאחר פלישת רוסיה לאוקראינה, כאשר התחוורה טעותה של אירופה בהסתמכות-יתר על אנרגיה רוסית לרעת האופציות הפוליטיות שלה.

בלי שבבים, בלי עננים

התלות בסין כמובן מורכבת לאין שיעור יותר מן התלות ברוסיה. קשה להעלות על הדעת את הכלכלה העולמית בלי יחסי המסחר ההדוקים בין המערב לסין. ואף כי איש אינו מציע ברצינות לנתק אותם, יש ליחסים האלה צדדים המעוררים את דאגת המערב.

דונלד טראמפ התחיל מלחמת סחר עם סין, ועיצומים שהוא הטיל עומדים בתוקפם. ממשל ביידן הוסיף עליהם, על רקע משבר האמון הפוליטי והצבאי במזרח אסיה, והחשש מפני התקרבות סין ורוסיה.

במרכז העיצומים האלה עומדת מלחמת השבבים: ניסיונה של ארה"ב לשלול מסין את הגישה אל הטכנולוגיה של מוליכים-למחצה. הולנד, אחת מיצרניות השבבים החשובות בעולם, הטילה בשבוע שעבר הגבלות משלה.

לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל" השבוע, ממשל ביידן עומד להגביל שימוש סיני בשירותי ענן אמריקאיים. הממשל הגיע למסקנה, שהסינים משתמשים בשירותים האלה כדי לעקוף את האיסור על רכישת שבבים, המשמשים בפיתוח בינה מלאכותית.

סין הודיעה בתחילת השבוע, שהחל מ-1 באוגוסט היא תגביל יצוא של שני מינרלים, גליום וגרמניום, ועוד שורה של "מתכות נדירות" החיוניות לפיתוח שבבים.

עמדת השליטה הסינית בשוק המתכות הנדירות היא מן העניינים הפחות מובנים של זמננו. המתכות אומנם נקראות נדירות, אבל אין בהן שום דבר נדיר. את רובן אפשר למצוא בכל רחבי העולם, ואפשר גם לזקק אותן. אבל המערב הניח לסין לפתח את השליטה באין מפריע, לא רק בכרייה כי אם גם בזיקוק. הוא התעלם מרמזים מבשרי רע, או לא הביא אותם בחשבון ברצינות מספיקה.

כמו נפט מזרח תיכוני

עיון בארכיון מראה, כי עוד ב-1992 המנהיג העליון של סין דאז, דאנג שאופינג, הכריז, כי "למזרח התיכון יש נפט, ולסין יש מתכות נדירות". ב-2010, סין הענישה את יפן על סכסוך טריטוריאלי בים סין המזרחי באמצעות הפסקת אספקה של מתכות נדירות. הסינים לא עשו אז סוד את כוונתם ליצור "עתודה אסטרטגית" של מתכות כאלה. השליט הנוכחי, שי ג'ינפינג, חזר על הכוונה הזו לפני ארבע שנים.

ב-2020, דוח של מכון מחקר אמריקאי הזהיר מפני התוצאות של שליטת סין בשוק המתכות הנדירות. אין זאת אומרת שההנהגה הפוליטית הייתה אדישה, אבל היא גם לא הפגינה תחושת בהילות.

המרכז הגיאולוגי של ממשלת ארה"ב (USGS.gov) פרסם ב-2020 רשימה של 50 מינרלים קריטיים לצרכים צבאיים וטכנולוגיים. הם משמשים בתעשיית החלל, בפיתוח טילים היפר-סוניים (שבהם ארה"ב נמצאת בעמדת פיגור ניכרת לעומת סין ורוסיה), בייצור מטוסי קרב, אפילו במשקפות לילה.

לפני שנתיים ויותר, דוברים סיניים התחילו להשתעשע בפומבי בשאלה אם ארצם תוכל לשבש את ייצור מטוס אף-35 אם תאסור על יצוא המתכות הנדירות המרכיבות אותו. לפי שירות המחקר של הקונגרס האמריקאי, כל מטוס כזה משתמש ב-417 ק"ג של מתכות נדירות.

מה יקרה אפוא אם מלחמת השבבים תתפתח למלחמת טכנולוגיה רחבה? האם יגבר אז הלחץ במערב להאיץ את תהליך הניתוק?

סין מגלה חרדה ניכרת מפני האפשרות הזו. ראש הממשלה החדש, לי צ'יאנג, נסע בחודש שעבר לאירופה למשש את הדופק, לנסות ולהזכיר לאירופים מה יש להם להפסיד. לי הזהיר כי "הסיכון הגדול ביותר הוא לא לשתף פעולה". שועי התעשייה של אירופה והבולטים במנהיגיה הנהנו בהסכמה. לא כולם.

עקומת הידידות צוללת

בארה"ב יש עוד פחות רצון טוב ופחות אמון מאשר באירופה. מזכיר המדינה האחרון של טראמפ, מייק פומפיאו, הכריז בסוף כהונתו, כי "הפרדיגמה הישנה של שיתוף פעולה עיוור עם סין לא תוכל עוד להניב תוצאות".

לסין יש מעט מאוד סניגורים במערכת הפוליטית האמריקאית, משמאל או מימין. עקומת סקרי דעת הקהל מראה שבחמש השנים האחרונות האהדה לסין הצטמקה מאוד, מ-57% ב-2018 ל-18% השנה. אומנם אפשר לייחס לפחות חלק מזה לדעות קדומות, או אפילו לגזענות; אבל בעיקרה, זו תגובה על התנהגות סין.

בהשראת השליט שי ג'ינפינג, הדיפלומטיה הסינית עברה בשנים האחרונות אל מסלול אנטי-מערבי אגרסיבי, המזכיר לפעמים את ימי שלטונו הקודרים ביותר של מאו צה טונג, בשנות ה-60. דיפלומטים חשודים לפעמים בעודף איפוק וזהירות, אבל נראה שאין טעם להחיל ציפייה כזאת על הדיפלומטיה הפומבית של סין.

השבוע, האיש הבכיר ביותר במערך מדיניות החוץ של סין, וואנג יי, הפליג במונולוג המצריך אולי דיון בפתולוגיה של המשטר, לא בפוליטיקה שלו.

"אירופים ואמריקאים אינם מסוגלים להבחין בין סיני ליפני ולדרום קוריאני", התלונן וואנג. "גם אם נצבע את שערנו בצהוב, ונאריך את אפינו, איננו יכולים להפוך למערביים. עלינו לזכור תמיד את שורשינו".

המלים האלה אל נכון היו מקפיצות כל סיני ממקומו אילו בקעו מפיו של מנהיג מערבי. וואנג השמיע אותן במהלך ועידה של דיפלומטים מסין, מיפן ומדרום קוריאה, שנקראה לקדם סולידריות בין שכנים. ספק אם נשמעו ביטויים כאלה עם נופך גזעני מאז שיפן ניסתה לכונן הגמוניה אנטי-מערבית במזרח אסיה בשנות ה-30 וה-40 באמצעות כיבושים צבאיים ברוטליים ובעזרת ואסאלים מקומיים. גם יפן גייסה דימויים גזעיים, כדי לעורר סולידריות אסיאנית נגד המערב.

האפיזודה הזו מתוארת השבוע בעיתון הסיני הלאומני "גלובל טיימס". לפי הדיווח, וואנג קרא לשיתוף פעולה אזורי "אשר יקדם ערכים אסיאניים כלילתיים (אינקלוסיביים), יטפח אוטונומיה אסטרטגית, יבטיח אחדות אזורית ויציבות, ידחה מנטליות של מלחמה קרה ויתנער מכפייה באמצעות הגמוניה". זה אוסף של מרגליות, המצריכות עיון חוזר בלקסיקון התעמולה הסינית. עיקרן הוא דחיקת רגלי אמריקה ובעלות בריתה ממזרח אסיה, הצטופפות סביב סין וקבלה מלאה של מאווייה הפוליטיים והאסטרטגיים.

לא תמיד ברור אם סין מוכנה להודות שהרטוריקה שלה מעוררת חרדה, או לפחות אי-הבנה ניכרת. צליליה מחזקים את אלה הרוצים decoupling.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין