גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מהגביע של ארגנטינה ועד הפשטות של בריטיש: ההברקות הפרסומיות בקאן

פסטיבל "אריות קאן" נחשב לאוסקר של ענף הפרסום העולמי, ומדי שנה מתנקזות אליו אלפי עבודות ● בכירי הקריאייטיב בארץ בוחרים את המהלכים החזקים ביותר בעיניהם מבין אלה שהוצגו השנה בתחרות

קמפיין גביע המונדיאל של פדידוסיה / צילום: יוטיוב
קמפיין גביע המונדיאל של פדידוסיה / צילום: יוטיוב

מדי שנה מתנקזות אל פסטיבל "אריות קאן", הנחשב לאוסקר של ענף הפרסום העולמי, אלפי עבודות שמתיימרות להציג מצוינות קריאייטיבית לצד מהלכים שנועדו להשפיע לטובה על החברה.

המכללה למינהל משקיעה מיליוני שקלים בקמפיין ה־AI הטלוויזיוני הראשון בארץ
לשכת הפרסום הממשלתית רושמת שנת שיא, אבל לא כולם נהנים מההשקעה

גם משרדי הפרסום הישראלים שולחים עבודות לתחרות, והשנה זכו שניים: מקאן ת"א קיבל ששה פרסים - שני זהב וארבעה ברונזה על המהלך "זיכרון בסלון". בלאנקו קיבל פרס ברונזה על המהלך "ישראל היום, רוסיה מחר?".

ביקשנו מבכירי הקריאייטיב ממשרדי הפרסום הגדולים בארץ לבחור את העבודות והמהלכים הגלובליים החזקים בעיניהם מבין אלה שהוצגו בפסטיבל, אשר התקיים בחודש החולף.

הגביע שלך בדרך

אחד המהלכים שזכו השנה בגראנד פרי שייך לחברת משלוחי המזון הארגנטינאית PedidosYa. "מדובר במהלך שהפשטות והמדיה שלו היו מדויקים למוצר מצד אחד, ומחוברים לתרבות ולרגע מצד שני", מסביר יגאל עזרא, סמנכ"ל קריאייטיב בבאומן-בר-ריבנאי.

"החברה הצליחה לתפוס את תשומת-לבם של הארגנטינאים ביום הכי מרגש שלהם מאז 1986: היום שבו הגביע העולמי עושה את דרכו חזרה אליהם, אחרי כל כך הרבה שנים. התקציב: 0 דולר. המדיה: הודעת פוש אחת פשוטה. ומשם הכול התפוצץ.

"בשנייה שהגביע העולמי המריא מאדמת קטאר לכיוון בואנוס איירס, כל לקוחות החברה קיבלו הודעת פוש באפליקציה שמבשרת שהמשלוח שלהם בדרך. בלחיצה על הודעת הפוש הם הועברו למפה המוכרת של האפליקציה, שם יכלו לעקוב בלייב אחרי הטיסה של הגביע עד שנחת בארגנטינה. כמובן שלאחר הנחיתה, התקבלה הודעה נוספת: 'המשלוח שלך הגיע'. מושלם".

"המהלך מאפשר ל־PedidosYa להתבסס כמותג בעל משמעות סימבולית ותפקיד תרבותי בזירה שבה הוא פועל - ארגנטינה", מחדדת שרון שלו לבצור, שותפת אסטרטגיה, מנצ'.

"הודעת הפייק שנשלחה מהחברה עוררה סערה, וגרמה לרבים שכלל לא הזמינו משלוח לדאוג שמא החשבון שלהם נפרץ. הזעם הפך להתרגשות עצומה כשהמשתמשים פתחו את ההודעה, וגילו שהמשלוח הוא הגביע.

"מרגע זה, פדידוסיה אפשרו למיליוני אוהדים לעקוב בזמן אמת אחר מסלול טיסת נבחרת הכדורגל. ואם מעקב שגרתי אחר מסלול ההגעה של ההמבורגר עד לפתח הבית מייצר כמעט אצל כל אחד התרגשות, רק דמיינו את עוצמת האקסטזה הלאומית שעורר המעקב אחר 'הגביע הקדוש'.

"כמה אקסטזה? עד כדי כך שפדידוסיה והמעקב אחר הגביע זכו ליותר אזכורים ממסי והנבחרת גם יחד. וכל זאת ללא השקעה של פסו אחד במדיה".

למה עולים על מטוס

בחברת התעופה בריטיש איירווייז בחרו לשים דגש על הסיבות שמביאות אנשים לעלות על מטוסים, חוץ מהשתיים הקבועות - ביזנס או לייז'ר - וגם הם קיבלו גראנד פרי על המהלך.

"על המהלך הזה אחראית סוכנות uncommon - משרד מאוד צעיר של אנשים שעזבו סוכנויות גדולות, הלכו אול אין, והצליחו להעביר אליהם תקציבים מכובדים, וביניהם בריטיש איירווייז, שהיה במשך שנים רבות של אוגילבי לונדון" מספר עידן רגב, סמנכ"ל קריאייטיב ושותף ב־LEAD.

קמפיין בריטיש איירווייז / צילום: יוטיוב

"הם הלכו על שילוט קלאסי ונקי שחי בעולם הטיסות, עם תובנה מבריקה - למה אנשים (במיוחד אנגלים) באמת טסים. עשרות משפטים חדים, שילוט בכל מקום אפשרי בלונדון. קמפיין סופר בריטי למותג בריטי, וככה עושים את זה".

"שוק הטיסות הוא שוק רווי, והתחרות של המותגים הוותיקים היא טיסות הלואו קוסט", מוסיף קורן ווייס, מנהל הקריאייטיב הראשי ביהושע TBWA, שבחר גם הוא במהלך. יצירת העדפה למותג שדורש פרמיה גבוהה משמעותית מהמתחרים היא עבודה יוצאת מן הכלל, שמגדירה את האפקטיביות של קריאייטיב טוב".

משמרים את השפה

סיגל עבודי, מנהלת הקריאייטיב הראשית במקאן תל אביב, שכאמור זכה בשני פרסים, מסבה את תשומת-הלב לכך שהשנה הפסטיבל היווה במה לסיפורים לוקאליים רבים. "מותגים היום מבינים את הכוח של סיפור לוקאלי ממקד", היא מסבירה. "אחד הפרויקטים המרגשים הוא AdLam, שזכה בטיטניום, גראנד פרי וזהב.

"מדובר בפרויקט של מייקרוסופט, שכבר שנים עוזרת לעולם להיות טכנולוגי יותר. הפעם היא עזרה לשמר את ה־Pulaar, שפה קדומה של שבט Fulani בדרום אפריקה. במייקרוסופט פרמטו אותה, יצרו לה א"ב שמתאים לתוכנות של מייקרוסופט, והפכו אותה לשימושית בכל פלטפורמה דיגיטלית עבור 40 מיליון אנשים שדוברים את השפה.

"פרויקט לוקאלי נוסף של מותג גלובלי היה Where to settle של מאסטרקארד, שטיפל בבעיית המהגרים מאוקראינה, שבעקבות המלחמה הגיעו בהמוניהם לשכנה פולין. הם התמקמו בעיקר במרכז פולין, היכן ששוק העבודה והדירות היה צפוף במיוחד, ומאסטרקארד יצרה בעזרת דאטה שקיבלה מהמדינה ומהתושבים המקומיים כלי שמאפשר להסתכל רחוק יותר ולמצוא את העבודה והבית הכי מתאימים בעיירות הרחוקות יותר מהמרכז. עד היום 1.5 מיליון מהגרים נעזרו בכלי הזה.

פרויקט Where to settle של מאסטרכארד / צילום: יוטיוב

"גם אנחנו זכינו בששה אריות כשייצגנו בעיה לוקאלית של בני הנוער בישראל, שמתרחקים מאוד מסיפורי השואה, והנגשנו להם את סיפורי שורדי השואה בעזרת אחד המשחקים הכי פופולריים בעולם".

להחצין את התביעות

"כדי שאוכל להעריך מהלך, הוא חייב להתכתב עם הערכים שלי. כשנתקלתי במהלך Not milk, הבנתי שיש לי את זה", מספר מיכאל קוטקס, סמנכ"ל קריאייטיב באדלר-חומסקי. "בתור 3/4 טבעוני המעריך פרובוקציה טובה, ראיתי שיש במהלך הזה כל מה שצריך - אומץ, חוצפה ובולטות, וכל זה בלי שהקופירייטר יצטרך להתאמץ.

קמפיין NOT MILK / צילום: יוטיוב

"מדובר במוצר שהוא תחליף חלב, שבחר בשם 'נוט מילק'. השם גרר כתבי תביעה מעורכי הדין של חברות החלב. לטענתם השימוש במילה חלב אינו אתי, מטעה את הצרכן, ומשתמש ביוקרה של חלב כדי להגדיר את התחליף.

"משרד הפרסום לא התבלבל, והחליט לפרסם על גבי שילוט קטעים עסיסיים מכתבי התביעה השונים. התוצאה: 92% תגובות חיוביות לקמפיין, והמוצר נחטף מהמדפים. כצפוי, אף אחד לא מחבב עורכי דין. השימוש המדויק בשם, בכתבי התביעות ובשילוט, יצר מהלך חד, מקורי ובולט".

שירי הייסר, משנה למנכ"ל ראובני-פרידן, בחרה במהלך של איקאה. "מדובר בחברה שהיא שם נרדף למוצרים המספקים פתרונות חכמים ומעוצבים לחיי היומיום, אבל לא תמיד זה נכון. בחברה הבינו שיש דברים שקשה להתחרות בהם. למשל, הקשר המיוחד בין הורים לילדים.

"בסדרת סרטונים ומודעות מבריקה, איקאה הציגה סיטואציות שכל הורה לילדים קטנים מכיר ומזדהה איתן: הקטנטנים מעדיפים לשבת על אבא במקום על כיסא האוכל, או לטפס לכיור על אימא במקום על ספסל הפלסטיק. והמוצרים של איקאה? נשארים בצד, ללא שימוש.

"הסלוגן שליווה את הקמפיין הוא Proudly second best. משפט מקסים שמפרגן ומחמיא להורים, אבל גם ממצב את איקאה כמותג ווינרי - כזה שמכיר בחולשותיו, ולא רק מספר על יתרונותיו. בעידן שבו מותגים תמיד מנסים להראות במה ולמה הם הכי טובים ומשקיעים בהפקות ענק, איקאה הצליחה לפנות לקהל מזווית אחרת, מחברת ומעוררת הזדהות".

זה לא כמו שזה נראה

אחד המהלכים המרגשים שהוצגו בפסטיבל עוסק בהעלאת המודעות לאובדנות, ונקרא The last photo. "בסרטון עוצמתי בן 90 שניות הוצגה התובנה הכי חזקה ומשמעותית: אנשים אובדניים לא תמיד נראים כאלה כלפי חוץ", מסביר אבנר רסל, קופי בכיר בגליקמן-שמיר-סמסונוב.

"בסרטון (ובתערוכה שליוותה אותו) נראים אנשים שונים ברגעים שמחים, אך מתברר שהמצולמים היו אובדניים, ושאלו התיעודים האחרונים שלהם לפני שהחליטו ליטול את חייהם.

קמפיין The last photo / צילום: יוטיוב

"הקמפיין הזה בעט לי חזק מאוד בבטן, וחיזק אצלי את ההבנה שחובה כל הזמן לפתוח עיניים לגבי החברים והמשפחה בהקשר האובדני. ככה עושים שינוי, ומייצרים פרסום שבאמת תורם לאנושות".

מהלך מרגש נוסף שייך למותג דאב. "כאב לשתי בנות, הסרט The Cost of Beauty של Dove טלטל את עולמי", מציין דניאל בניה, מנהל קריאייטיב ראשי בבלאנקו, שכאמור גם הוא זכה בפרס בקאן השנה.

"מדובר בסרט בן שלוש דקות המבוסס על סרטי וידאו ביתיים של ילדה מקסימה שגדלה לנו מול העיניים, ובגיל ההתבגרות מפתחת הפרעת אכילה. סרט קשה, ששני שוטים מתוכו נחרטו לי בלב. האחד, הילדה מקבלת את האייפון הראשון שלה. זהו למעשה רגע הלפני/אחרי של חייה, אבל הוא שם בצורה כמעט אגבית. בשני, הילדה (כבר נערה) במחלקה להפרעות אכילה, מצלמת את עצמה ושפתה התחתונה רועדת. אין מילים. רק רגשות.

"האותנטיות, הפשטות והמסר הכל כך חשוב נגד תרבות הסושיאל מדיה כבשו וריגשו אותי (אולי אפילו דמעתי), וגרמו לי להיות גאה בדרך שענף הפרסום עשה ועושה".

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

ירידות באירופה; טראמפ: מדינות יתחילו לשלם מכסים ב-1 באוגוסט

טראמפ הודיע כי 10 עד 12 מדינות יקבלו הודעה היום בנוגע לשיעור המכס שיוטל עליהן, וכי מכסים בטווח שנע בין 10% ל-70% ייכנסו לתוקף בתחילת אוגוסט ● דאקס נחלש ב-0.7%, פוטסי יורד ב-0.4% והקאק נסוג ב-1.1% ● הביטקוין ירד ביממה האחרונה ב-0.6%, וכעת ערכו של מטבע אחד עומד על כ-108,870 דולר ● היום יום העצמאות בארה"ב - לא יערך מסחר בוול סטריט

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

אלוף תומר בר / צילום: דובר צה''ל

בין עזה לאיראן: קווים לדמות של מפקד חיל האוויר תומר בר

דורות של מפקדי חיל אוויר חלמו להיות בנעליים של האלוף תומר בר, האיש שפיקד על חיסול נסראללה ובכירי חמאס והוביל את התקיפה ההיסטורית באיראן ● אולם, כשמקורביו משוחחים איתו על כך, הוא משיב: "אני מוכן לוותר על הכול ולחזור ל־6 באוקטובר" ● ממכתב הסרבנים, דרך הטבח בעוטף ועד להישגים של חיל האוויר תחתיו: מיהו תומר בר?