גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יש מספיק משפיענים לכולם: כך הפך השיווק החדש לתופעה חוצת ענפים

מתחילת השנה תיעדה חברת יפעת MI יותר מ־5,000 שיתופי פעולה של 200 מותגים עם משפיענים, בתקציב שיווקי כולל 150 מיליון שקל ● איך זה עובד, ומיהם המותגים הבולטים

מספיק משפיענים לכולם / אילוסטרציה: Shutterstock
מספיק משפיענים לכולם / אילוסטרציה: Shutterstock

בשנים האחרונות הפכה העבודה עם משפיענים ומובילי דעה ברשתות החברתיות לאחד הכלים המשמעותיים ביותר של מנהלי שיווק רבים. גם אם היא עדיין אינה נפוצה בכל הענפים, היא תופסת אחיזה ביותר ויותר זירות. אמנם מדובר בתקציבים נמוכים לעומת פרסום במדיה המסורתית, אך האפקט אדיר וההשפעה היא על עולם הפרסום כולו.

לפי מני אברהמי, מנכ"ל יפעת מחקרי מדיה, 2023 היא שנת פריצה לקטגוריות חדשות בעבודה עם משפיענים, ומדובר בדרמה גדולה לתחום. אם עד כה העבודה עמם נעשתה בעיקר בתחומי הלייף סטייל, האופנה, הבישול ומכשירי החשמל, כיום מצטרפים לתחום גם חברות בנייה, רכבת ישראל, משרדי ממשלה ומוסדות ציבוריים. "זו תהיה צורת שיווק שבכל הקטגוריות יצטרכו לעבוד איתה", הוא מציין.

מתחילת השנה תיעדה חברת יפעת MI יותר מ-5,000 שיתופי פעולה של 200 מותגים עם 1,500 משפיענים, בתקציב שיווקי כולל 150 מיליון שקל. לצד התרחבות הפעילות בהשוואה לשנים קודמות, בולטת גם העובדה שמותגים רבים העבירו בשנה האחרונה את כל תקציב הפרסום שלהם לעבודה מול משפיענים. בנוסף, קמו מותגים חדשים הודות לפעילות בלעדית עם משפיענים.

הטכנולוגיה של יפעת MI מבוססת הן על יכולת ניטור של תמונות וסרטונים ברשת, כולל סטוריז ורילז באינסטגרם וסרטונים בטיקטוק, והן על איתור של כל המותגים המופיעים בתכנים אלה, באמצעות פענוח טקסט, ניתוח שמע, זיהוי לוגו האשטאג, סאונד ופילטרים. כיום החברה מנהלת מעקב אחרי 3,000 משפיענים מובילים. היא מזהה את כל הפעילות השיווקית שלהם, ויודעת מול אלו מותגים הם עובדים בזמן נתון. היא גם יודעת לזהות עם אילו ערכים המשפיענים מזוהים, והאם קיימת התאמה בין ערכי המשפיען וערכי המותג.

כך בוצע הדירוג

במיוחד עבור מדד המותגים זיהו ביפעת אילו מותגים מובילים את פעילות הפרסום באמצעות משפיענים בכמה קטגוריות מרכזיות, מי משקיע בעיקר או רק בשיווק משפיענים, וכמובן מי מוביל את היקף הפרסום בכל קטגוריה. הדירוג מבוסס על מדידה שנערכה בין יולי 2022 ליוני 2023.

לשם כך נבחרו קטגוריות מרכזיות שבהן הפעילות היתה אינטנסיבית יותר בשנה האחרונה, ושם דורגו המותגים הפעילים ביותר. הדירוג מתבסס על מספר החשיפות שלהן זכה המותג באמצעות פרסום משפעינים, ולוקח בחשבון את כמות העוקבים של אותו משפיען, כמות הפעימות לה זכה המותג ורמת המעורבות שהוא יצר. בעזרת כל אלה נבנה מדד ה-MIV שנע בין 1 ל-10 ומדרג את האימפקט שמשפיענים מייצרים למותגים, ומדרג אותם ביחס למתחרים.

בעוד שבענפי הפיננסים, המזון והמשקאות, מכשירי החשמל, רשתות השיווק והתיירות, כלל השחקנים הגדולים בוחרים בעיקר בפרסום מסורתי לצד עבודה עם משפיענים, בענפי האופנה והטיפוח המשפיענים הם ממש חלק בלתי נפרד מתוכניות העבודה השיווקיות השנתיות. כל קטגוריה במדד נמדדת עצמאית, כך שמס' 3 באופנה, למשל, אינו זהה למס' 3 בפיננסים.

לא נאמנים למותג אחד

לפי דירוג יפעת, 10 החברות שעבדו הכי הרבה השנה עם משפיענים הן סופר-פארם, טרמינל איקס, רנואר, לוריאל, אלקליל (יבואנית אסתי לאודר, מאק, קליניק ועוד), סמסונג, תנובה, עדיקא, דלתא וטוונטי פור סבן - כלומר בעיקר מענפי הטיפוח והאופנה, לצד נציגה אחת לענף התקשורת ונציגה אחת לענף המזון.

אחת הסוגיות המרכזיות היא שמותגים רבים מתייחסים למשפיענים כאל פרזנטורים שמייצגים את המותג בתוכן מיצובי או מכירתי, בעוד מותגים אחרים מתייחסים אליהם כאל מדיה, שבאמצעות התוכן שלהם ניתן להגיע לקהלים רחבים ומפולחים. שתי נקודות המבט אינן מדויקות.

בשונה מהפרזנטורים, מרבית משפיעני הרשת אינם נאמנים למותג אחד, ועובדים לא פעם עם כמה מותגים מתחרים באותה הקטגוריה. חוסר הנאמנות בא לידי ביטוי גם בחוסר עקביות של המשפיענים, ואצל חלקם גם בחוסר מקצועיות שעלול לפגוע במותג.

מצד שני, אותם משפיענים רוכשים עבור המותג קהל עוקבים מסוים, ואז הופכים לשגרירים שלו - ולעתים משדרים יותר אמינות אפילו מהפרזנטורים שעל מסך הטלוויזיה. במקביל, צורת העובדה מולם התפתחה: רבים מהם מבקשים להיות שותפים לא רק בפרסום התוכן, אלא גם בתהליך היצירה, הקריאייטיב וההפקה.

בחירת המשפיענים הנכונים לקידום המותג מורכבת ממשתנים רבים, וביניהם כמות העוקבים, הפילוח שלהם, המסרים שהמשפיען מעביר, תחומי העיסוק/ההתמחות, המקוריות ביצירת התוכן ועוד.

האופנה והטיפוח דומיננטיים

בענף האופנה, הפרסום ברובו המכריע הוא מכירתי - באמצעות מתן קוד קופון לרכישה. המותגים המובילים בתחום זה הם טרמינל X, רנואר, דלתא ועדיקא. המשפיעניות המובילות הן אדל בספלוב עם יותר מ-550 אלף עוקבים, עינב כהן עם כ-120 אלף עוקבים, יובל כספית עם כ-100 אלף, דנה קובלסקי, נופר אלבז ועדן קוזי. לצדן מעניין למצוא את החרדית חני ויינברגר, שמקדמת את מותגי האופנה דלתא, רנואר וקרייזי ליין, ופונה ל-60 אלף עוקבים.

בענף זה ישנם מספר מותגים העובדים עם משפיענים בלבד, ובהם זי ספורט, מיס נורי ואיתי ברנדס. ענף נוסף שבו מספר מותגים עובדים עם משפיעניות בלבד, ומדלגים על הפרסום המסורתי, הוא ענף הטיפוח. בין המשפיעניות החזקות ביותר בתחום נמנית דנה זרמון, שהתגלתה בדוקו-ריאליטי ItGirls ומאז מינפה את הפרסום בשורה של מהלכים - שבין היתר הולידו 593 אלף עוקבים. השנה עבדה זרמון עם ד"ר סמואלוב, אלקליל, פרוקטר אנד גמבל, לוריאל וד"ר פישר.

משפיענית נוספת היא דנית גרינברג, יוצאת "האח הגדול" עם 470 אלף עוקבים. גרינברג עבדה השנה בעיקר עם אלקליל וגם עם ג'ו מלון ומדיליין. מירן בוזגלו - שהתפרסמה בזכות הסדרה "הבוזגלוס" ב-yes, וגם היא ידעה למנף את ההצלחה על המסך - מחזיקה ב-460 אלף עוקבים ועבדה השנה עם אלקליל, ארגניה וג'ו מלון. למעין אדם 292 אלף עוקבים, והיא עבדה עם קיי קאר, ארגניה וג'ו מלון.

אחת הפעילויות המעניינות במהלך השנה החולפת הייתה נבחרת הקיימות של לוריאל, שאותה מובילה מלכת היופי לשעבר לירן כוהנר, אשר לה 264 אלף עוקבים. חברות הקוסמטיקה משתפות פעולה גם עם אמניות מייק אפ - אלקליל, למשל, עבדו השנה עם ריקי פרץ ועם נטע ארט.

ענף נוסף שבלט השנה בעבודה עם משפיענים הוא ענף התיירות, שבו מרבית הפרסומים הם חווייתיים - המשפיען מוטס לחו"ל או מתארח במלון, מה שמייצר לגוף המפרסם עלות לא מבוטלת. כך, חברת התעופה אל על, שיצאה השנה במהלך מיתוג מחדש, בנתה נבחרת משפיענים שמלווה את המותג, בין היתר בטיסה לאירוויזיון וליעד החדש שלה - טוקיו.

לצד זאת בלט גם אתר הכרטיסים לורד טיקטס, שהטיס משפיעניות כמו דנית גרינברג, יובל כספית ודניאל עמית להופעות בלונדון, וקיבל חשיפה משמעותית.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות