גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

7 טעויות נפוצות בשיתופי-פעולה בין חברות, והדרכים לתקן אותן

בתקופות של האטה, כאשר תקציבי השיווק נחתכים, עוד ועוד חברות מנסות לייצר מהלכים משותפים במטרה להפחית עלויות או להגיע לתוצאות ביתר קלות ● מתי דווקא לשותפה הקטנה יש יתרון, למה לא חייבים להשקיע באותה מידה, ואיך נמנעים מקמפיין מבולבל

שיתוף-הפעולה בין איקאה ללגו הפך למכפיל כוח / צילום: Shutterstock
שיתוף-הפעולה בין איקאה ללגו הפך למכפיל כוח / צילום: Shutterstock

הכותבת היא מייסדת ומנכ"לית משותפת של סוכנות השיווק אקסטרה מייל

בפברואר האחרון הכריזו חברת נייקי ורשת חנויות טיפאני על השקת מהדורה מוגבלת של נעליים מעוצבות חדשות. השוק הגיב בהתרגשות לשותפות בין שני מותגי-העל, והציפייה הייתה למוצר קריאטיבי, יוצא דופן ומעורר השראה, בדומה לשיתופי-הפעולה אחרים של נייקי עם לואי ויטון וסוורובסקי.

אלא שברגע האמת, קהל הצרכנים התאכזב לגלות שהמיזם המשותף כלל נעליים די סטנדרטיות של נייקי, בשילוב צבעים חסר מעוף של טיפאני. בפעם הזו, השותפות נגנזה מהר. 

מה מסתתר מאחורי אקזיט המזון החלומי של דודי עזרא | ניתוח
מהגביע של ארגנטינה ועד הפשטות של בריטיש: ההברקות הפרסומיות בקאן

חברות רבות תרות אחרי שיתופי-פעולה שמאפשרים לחלוק בעלויות, או להגיע לתוצאות הרצויות ביתר קלות. זה נכון כפליים בתקופה של האטה, כאשר תקציבי השיווק נחתכים. אך מה שנראה לכאורה קל, יכול להיות מסובך בפועל. הנה כמה כללי מפתח כיצד להימנע מטעויות בשיווק באמצעות שותפים.

הערך של הקטנות

בניגוד למה שחושבים, לא פעם, דווקא חברות קטנות יכולות להביא את הערך הרב ביותר לשותפות. חברה קטנה אשר חיה ונושמת שוק ספציפי, מכירה היטב את השחקנים והלקוחות בו, ויכולה לפנות אליהם בקלות וביעילות, יכולה להיות שותפה מעולה עבור חברה גלובלית.

החברה הגלובלית משיגה "אנשי שטח" שמביאים את הבשורה שלה לשוק, והחברה הקטנה נהנית מחשיפה ומיצוב כשותפה של גוגל או מיקרוסופט, למשל - מה שמבטיח תקציבי שיווק, תורם למוניטין ועוד.

לא "דולר מול דולר"

האם שני הצדדים צריכים לתרום את אותו סכום כספי לקמפיין המשותף? לאו דווקא. חברות יכולות להביא ערך גם בדמות תוכן, מומחים, אחיזה אסטרטגית בשוק היעד או קשר אישי עם הלקוחות.

למשל, חברות תרופות, שבדרך-כלל אסור להן לקדם את התרופה עצמה, יכולות לשתף פעולה עם עמותות המסייעות לחולים במחלה. דרך קידום העמותה הרלוונטית ויצירת מודעות לאתגר עמו החולים מתמודדים, החברה מדגישה את החיבור ואת ההובלה שלה בתחום.

החברה מספקת את התקציב לקמפיין, והעמותה את החזון והחיבור לשטח. בפרויקטים כאלה התקציב כולו מגיע מחברת התרופות, ועדיין שני הצדדים משיגים בצורה מדויקת את המטרות שלהם.

לוודא ש1+1=3

חברות שמייסדות שיתופי-פעולה רק בגלל שהם נוחים, מבלי לדאוג שהם יספקו ערך אמיתי ללקוח, ימצאו לרוב שהקמפיין שלהן פשוט לא מצליח. דוגמה למהלך לא מוצלח הוא אותו קמפיין של נייקי וטיפאני, שמראה כי גם מותגי-על עתירי משאבים עשויים לבצע טעויות.

שותפות מוצלחת היא כזו שמהווה מכפיל כוח, שמביא יותר ממה שכל אחד מהשותפים היה מביא בנפרד. דוגמה לכך היא שיתוף-הפעולה בין איקאה ולגו, שהוביל ליצירת משחק שבמסגרתו ילדים יכולים "לרהט" קופסה המדמה חדרים בבית באמצעות קוביות לגו. הקופסה, שנמכרה בחנויות איקאה, תפקדה גם כמקום אחסון.

מדובר בדוגמה קלאסית של שיתוף-פעולה שמעניק לכל אחת מהשותפות בדיוק את מה שנדרש עבורה. לאיקאה חשוב לייצר זיקה למשפחה וילדים, ולגו מקבלת באמצעות שיתוף-הפעולה ערוץ מכירה משמעותי נוסף, שמאפשר לה להגיע ישירות להמוני בתים בעולם.

שתי החברות מחברות את מותגיהן לקהל היעד המרכזי, והלקוח מקבל ערך מוסף משמעותי - האלמנט המרכזי, שבלעדיו אין הצלחה.

היום שאחרי המכירה

לא מעט מוצרים, בעיקר בעולם הטכנולוגי, דורשים תהליך הטמעה מורכב. שותפות אסטרטגית יכולה להיווצר פעמים רבות בין החברה שמייצרת את המוצר לגורם מקצועי שייקח אחריות על תהליך היישום, יסייע ללקוחות בהטמעה, ועל הדרך ישווק את המוצר בערוצים שלו, כמכפיל כוח שיווקי.

למשל, חברות שפועלות בעולם החקלאות כגון נטפים, Afimilk או ICL, מייצרות מהלכי שיתוף-פעולה שכוללת קמפיינים שיווקיים עם ספקים של ציוד חקלאי, על-מנת להרחיב משמעותית את החדירה שלהם לשווקי יעד ברחבי העולם.

שעטנז עיצובי

מדובר בנקודה כואבת, במיוחד לעיניים. מותגים משקיעים רבות בנראות של הקמפיינים שלהם, וכאשר הם חוברים למותג אחר, חוסר נכונות להתפשר מוביל לדרישה שהקמפיין המשותף יכלול את השפה העיצובית של שני המותגים. זה לא עובד, ואם כן, זה נראה רע.

במצבים כאלה יש כמה אפשרויות: להחליט שהמותג החזק מבין השניים יהיה בפרונט, השפה העיצובית שלו תשלוט, ורק הלוגו של המותג השני ישתלב בקמפיין.

אופציה שנייה היא לעצב שני קמפיינים נפרדים, שכל אחד מהם יישא את העיצוב של אחד מהמותגים השותפים, וכל חברה תשלח ללקוחותיה את הקמפיין שלה. פתרון זה מתאים כאשר מאגר הלקוחות של שתי החברות שונה מאוד, שכן אם יש לקוחות משותפים, הם ייחשפו לשני הקמפיינים, וזה עלול ליצור בלבול.

אופציה שלישית היא לייצר שפה עיצובית חדשה לטובת הקמפיין המשותף, שתסקרן ותעורר עניין. מצד שני, יש לקחת בחשבון שהוא לא ייהנה משיוך לאף אחד מהמותגים. בכל מקרה, כדאי לפתוח את הנושא לדיון עם השותפים, ולבחור באופציה הנכונה ביותר.

בלי דריסה

כאשר חברה מנהלת כמה שיתופי-פעולה במקביל, נפוצים מצבים שבהם כל אחד מהשותפים מעלה קמפיין דיגיטלי משלו לאותה הצעת ערך, ללא תיאום. הקמפיינים למעשה מתחרים על אותם קהלי יעד ואותן מילות מפתח, המחיר לליד עולה, והכסף מושקע לחינם.

מתי כן כדאי לקיים קמפיינים שיווקיים עם כמה שותפים במקביל? כאשר כל אחד מהם משווק מוצר מעט שונה, או כאשר יש חלוקה מוגדרת בקהלים: שותף אחד משווק לסקטור הפיננסי, שותף שני לסקטור הקמעונאות וכן הלאה.

נקודה נוספת שיש לשים אליה לב היא העבודה עם משפיענים, שצריכים להדהד את המסר של הקמפיין המשותף, ולהסביר כיצד המהלך יביא ללקוח ערך מוסף. למעשה, הם יהוו שופר למסר שכבר קיים.

במקרים רבים, לכל אחת מהחברות יש כבר משפיענים "משלה" - זוהי הזדמנות מצוינת ליזום צעדים יצירתיים, ולחבר אותם גם לפעילות משותפת.

לתאם בין מחלקות

בחברות רבות מנהלי השותפים ומנהלי השיווק אחראים על מחלקות שונות, ועובדים במקביל. כאשר אין תיאום, הארגון מבצע מאמצים שיווקיים כפולים לקדם את המותג.

אם יש סנכרון, מחלקת השיווק תעלה קמפיין למוצר/שירות חדש בתיאום עם מחלקת ניהול השותפים, וזו מצידה תתכנן עם השותפים שלה מהלכי המשך שממנפים את הפעילות הראשונית ומייצרים מכפיל כוח. כך הן יעלו את המיצוב והזכירות של המותג, ומאמצי השיווק יצליחו יותר. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח