גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לא ממהרים לקנות דירות": איך מתמודדות חברות השיווק עם הקיפאון בשוק המגורים?

הקיפאון בעסקאות לרכישת דירות מחייב את חברות השיווק לא רק לצאת במבצעים, אלא גם לחשוב לעומק על תמהיל הדירות ועל התוכניות ליום שאחרי המשבר

בנייה חדשה בחדרה. ''הפריפריה בהחלט פעילה בתקופה הזו'' / צילום: Shutterstock
בנייה חדשה בחדרה. ''הפריפריה בהחלט פעילה בתקופה הזו'' / צילום: Shutterstock

דוח הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שפורסם בתחילת השבוע כלל נתונים לא קלים עבור חברות הנדל"ן: "בחודש מאי נרכשו 6,163 דירות, ירידה חדה של 41% בהשוואה למאי אשתקד. מכירות הקבלנים בשוק החופשי הסתכמו ב־1,703 דירות בלבד, "ירידה של 42% בהשוואה למאי אשתקד ואחת הרמות הנמוכות ביותר במכירות אלו בחודשי מאי בעשרים השנים האחרונות", נכתב בדוח.

העיר שבה נמכרו פחות מ-100 דירות והלקח של שוק הנדל"ן 
מכר דירה בתל אביב ב־17 מיליון שקל וסירב לשלם את דמי התיווך. מה קבע בית המשפט? 

נוסף לכך, למעט החודש הריבית עלתה בהתמדה מאז אפריל 2022 והיקף המשכנתאות החודשי ירד לרמות של 2018. אז איך מתמודדות החברות עם המלאי שחייב להימכר, ומה קורה במשרדי המכירות? ארבעה בכירי חברות שיווק גדולות מנסים לענות על כך.

הפשרות: על המיקום ועל גודל הדירה

מיעוט העסקאות מוכיח שהרוכשים פועלים בצורה מחושבת יותר, ואנשי השיווק יודעים לספר שהעסקאות שכן נחתמות דורשות "זמן הבשלה" ארוך יותר מבעבר. "אם בשנה שעברה היה נדרש חודש מרגע הכניסה למשרד ועד לחתימה על בקשת רכישה ועל חוזה לדירה, היום זה התארך פי שלושה וארבעה", מספר רז שרייבר, מבעלי חברת אינהאוס שיווק פרויקטים למגורים. "הם נלחמים ומנהלים משא ומתן עקשני יותר, בודקים שוב ושוב את כל האפשרויות שלהם ורק אז חותמים. אם עד לשנה שעברה גבולות המשא ומתן היו קשיחים מאוד וצרים מאוד, גם זה השתנה. היום אפשר לראות הרבה יותר רצון מצד החברות לבוא לקראת הלקוח, להציע פתרונות".

רז שרייבר, מבעלי חברת אינהאוס / צילום: מיכל בנדק

"אנשים בודקים מראש, בוחנים את ההחזרים הצפויים, מתפשרים יותר אם צריך", מוסיפה דורית סדן, מנכ"לית משותפת בחברת השיווק נווה בעיר. "הם מכתתים רגליים כדי למצוא את הדירה המתאימה להם. ישנם גם לא מעט אנשים שחוששים מאוד להיכנס לעסקאות כאלו עכשיו, ודאי כאלו שרוצים למכור את הדירה הנוכחית וטרם מצאו קונים".

נזכיר כי העצירה בעסקאות באה אחרי תקופה של עליית מחירים חדה, שבמהלכה עלו המחירים בכ־20%. "רואים היטב אצלנו 'מגמת התפשרות'", אומר רוני כהן, מנכ"ל קבוצת אלדר שיווק. "אנשים שמתפשרים על המקום שבו הם רוכשים, לדוגמה. אם רצו בראשון לציון, הם מתפשרים על יבנה; אם רצו ביבנה, הם מתפשרים על אשקלון. אני מכיר מקרה שבו רוכשים רצו לקנות דירה בנתניה - והגיעו לטירת הכרמל. לצד זה, אנחנו רואים גם פשרה בגודל הדירה: מי שחשב לקנות דירת חמישה חדרים, נוטה היום לארבעה או לשלושה וחצי חדרים. אם חיפשו דירת 120 מ"ר, הם יסתפקו היום גם ב־100 מ"ר. זה הבדל שיכול לחסוך להם כמה מאות אלפי שקלים. אנחנו ממליצים היום ליזם לתכנן דירות בכמה גדלים, כדי לתת לרוכשים יותר אופציות".

רוני כהן מנכ''ל אלדר שיווק / צילום: אלדר שיווק

דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלים חברת שיווק הנדל"ן דרא, מזהה קהל חדש־ישן דווקא בזמנים האלה: "תושבי החוץ עדיין רואים בשוק הנדל"ן הישראלי שוק אטרקטיבי, בעיקר נוכח היחלשות השקל מול המטבעות הזרים בשנה האחרונה, שמעניקה להם הזדמנות לרכוש נכס בישראל במחירים ריאליים נמוכים יותר מבעבר". מספר הרוכשים הזרים לא מתקרב לרמתו מלפני שנים אחדות, אולם "בשנה האחרונה הדולר והאירו זינקו ב־15%־10% מול השקל, והמשמעות היא חיסכון של עד 15% ריאלית במחירי הדירות", מציין דרא.

המבצעים: "צעד משתלם לשני הצדדים"

הכלכלנית הראשית הזהירה בדוח שפרסמה כי "נתונים ראשוניים לחודש יוני מצביעים על המשך הירידה החדה בעסקאות (בהשוואה ליוני אשתקד)".

"יש עלייה במספר המתעניינים שמגיעים למשרדי המכירות", אומרת סדן, "אבל הם לא ממהרים לקנות. מה שגורם להם להימשך שוב ולבדוק שוב את אופציית הרכישה אלו בעיקר המבצעים של חברות הבנייה: הם מעניקים יותר ודאות לרוכשים. היום כבר יש חברות שמציעות הנחה ממש, אבל בעיקר לארגוני עובדים ולגופים גדולים, שמאפשרים מכירת מאסה של דירות. מכירה כזו שווה לרוכש 7%־8%, אבל ליזם זו הנחה בפועל של 2%־3% בלבד, משום שהוא חוסך לעצמו הוצאות מימון ופרסום, כך שמדובר בצעד משתלם לשני הצדדים".

לאחר שכבר ראינו שורה של מבצעים בתחום המימון (שלמו רק 5% ואת השאר במסירה למשל), חברת אשדר יצאה במבצע מימון חריג, שמסתיים בימים הקרובים: היא מציעה בארבעה פרויקטים שלה - נחלת יהודה בראשון לציון, אשדר פרדס בקריית אונו, אשדר אגמים בנתניה ואשדר איינשטיין בתל אביב - אפשרות לאכלס את הדירה כבר השנה, לשלם רק 30% מהמחיר, ואת השאר לשלם רק בסוף 2024.

דורית סדן, מנכ''לית משותפת בחברת השיווק נווה בעיר / צילום: רמי זרנגר

"אני חושב שהציבור נמצא בשלב של הכלה והפנמה של המחירים ושל רמות הריבית", אומר כהן. "יוני היה חודש טוב מאוד, ראינו פעילות קרובה לשגרה. למדנו כבר בעבר שהישראלים יודעים לחסוך במקומות אחרים בשביל קורת גג. המבצעים מצד היזמים מוסיפים לזה, בעיקר אלו שמציעים הטבות בתחום המימון, משום שכך הקונה יכול 'לנעול' את מחיר הדירה ולא להיות מושפע משינויים עתידיים במחירים".

"בעיני השוק נמצא כרגע בתקופה של הבשלה ועיכול", מוסיף שרייבר. "אנשים ישבו על הגדר ורצו לראות לאן הרוח נושבת. מה שהיה כאן בשנתיים האחרונות הוא לא מדד: מכירה של ארבע־חמש דירות בחודש ליזם זה המצב הנורמלי, וזה המצב שבו אנחנו נמצאים היום. המחירים עלו ב־20% בתקופה קצרה, לכן ירידה של 5% במחירים, אם תהיה, היא בגדר תיקון שוק, ולא דרמה. נכון שהיום אנחנו נלחמים יותר על כל לקוח".

"אנחנו מציעים חלופות מימון, חבילות שדרוג לדירה, 2%־3% הנחה יותר ממה שהיינו רגילים לתת ויוצאים במבצעים ובפרסומים נקודתיים, לקהלי יעד ספציפיים", מפרט ינון סבג, סמנכ"ל קבוצת אמבסדור המתמחה בייעוץ ובשיווק לחברות נדל"ן, את תפיסת השיווק הנוכחית. "אנחנו יושבים עם היזם עוד משלב התכנון, ושמים דגש גדול על ההיבט הכלכלי - מנסים לתת מקסימום רווח ליזם וחופש פעולה מול הגורם המממן, כדי שגם יוכל לתת יותר פתרונות יצירתיים לרוכשי הדירות.

ינון סבג, סמנכ''ל קבוצת אמבסדור / צילום: תומר שלום סטודיו תומאס

"כך לדוגמה, בפרויקט מחיר מטרה שאנחנו מלווים ניסינו להעלות את אחוזי הרווחיות של היזם, כדי שיוכל להביא פחות הון עצמי לבנק. מאחר שמדובר במחיר מטרה, מצד אחד התמחור הוא לפי מטר מרובע, ומצד שני יש תמחור מקסימלי לכל דירה. בחנו את התוכנית האדריכלית, ופשוט 'הזזנו' שטחים מדירה כזו לדירה אחרת, כדי להבטיח שמכל דירה נוציא את מקסימום המטראז' האפשרי, בלי לחרוג ממחיר המקסימום לדירה. כך העלינו למעשה את הרווח שמקבל היזם מהפרויקט, בלי ששינינו דבר מנפחי הבנייה - רק על ידי 'סידור' חכם יותר ומשתלם יותר של שטח הדירות".

הפריפריה: הירידה בביקוש נמוכה יותר

אחת המגמות שאפשר להצביע עליהן בוודאות רבה בתקופה האחרונה היא העברת משקל הכובד לפריפריה: בחודשים האחרונים ערי פריפריה כמו אשקלון ונתיבות מובילות את רשימת המכירות של דירות חדשות.

מדוח הכלכלנית הראשית עולה כי "מכירות הקבלנים באזורי הביקוש במרכז הארץ רשמו ירידה של 48% בהשוואה למאי אשתקד, ואילו באזורי הפריפריה נרשמה בחודש מאי ירידה של 34% בהשוואה לאשתקד". כלומר, גם בפריפריה קשה - אבל פחות.

"זוגות צעירים מתעניינים היום יותר ויותר בפריפריה", אומרת סדן, "הם מסתפקים במשהו קצת רחוק יותר, ובדירה קטנה יותר. קריית גת מושכת אליה אנשים שלא חשבו מעולם שיגורו בה; חדרה מושכת אליה אנשים מהוד השרון, מכפר סבא ומרעננה".

גם שרייבר מציין באותו הקשר את קריית גת: "אזורי הפריפריה מוכרים בקצב גבוה יותר כרגע", הוא אומר. "פרויקט שלנו בכרמי גת בקריית גת העלה מחירים פעמיים או שלוש בחצי השנה האחרונה, וקצב המכירות בהתאם. אומנם אין לנו פרויקטים כרגע בקריות, אבל שמעתי שגם שם קצב המכירות טוב. דווקא ככל שמתקרבים למרכז ולתל אביב, הקצב יורד".

"הפריפריה בהחלט פעילה בתקופה הזו", מוסיף סבג. "רואים הרבה מאוד רכישות בסכומים של 2.4 מיליון שקל ומטה, שאפשר למצוא היום רק באזורים האלו. קהל הרוכשים מפנים שהיכולת לרכוש דירה במחירים החריגים במרכז הולכת ונשחקת, ושעדיף לו לרכוש משהו כדי 'לקפוץ על הרכבת', או שמבינים שזה או דירה בפריפריה או כלום".

מה נראה ב־2024: "הביקוש יגדל"

השוק בהאטה, אולם בתקופה האחרונה נשמעות הצהרות מצד גורמים "מבפנים" על כך שמסתמן שינוי מגמה. שני מנהלי בנקים גדולים, הפועלים ומזרחי טפחות, הכריזו בהפרש של ימים על שינוי מגמה חיובי בכל הנוגע להיקף המשכנתאות שנוטל הציבור.

"כולם חווים ירידה בקצב העסקאות, אבל אגיד בזהירות שבחודשיים האחרונים אנחנו מרגישים באזורים שונים התעוררות מסוימת", אומר סבג. "בירושלים ובאזור המרכז, מחוץ לתל אביב, רואים יותר התעניינות וקצב עסקאות גבוה יותר ממה שחווינו ברבעון הקודם".

לאן השוק ימשיך מכאן? האם נראה עוד הנחות ועוד מבצעים, יזמים יתקשו ויקרסו, חלילה - או שדווקא נחזה בהתאוששות שעליה מרמזים אנשי השיווק, כזו שתכלול את השוק כולו ולא רק את הפריפריה?

"ראשית חשוב להבין שהיזמים לא יוכלו למכור לנצח בתנאי תשלום של 80־20 וכדומה", מבהיר כהן. "המבצעים עזרו לרבים מהם לעבור את התקופה הקשה, אבל בשלב מסוים זה יצטרך להיפסק - ודאי כאשר הבנקים יגידו להם שהגיע הזמן לעבור למכירה ליניארית. אני לא חושב שכולם חסינים, ויכול להיות שעוד נראה מקרים של חברות שנקלעות למצוקה, אבל מי שיודע להתנהל בחוכמה יודע לקדם עסקאות, ויסתדר גם בעתיד".

"אומנם התקופה הזו מתבטאת בקצב מכירות נמוך, אבל הביקוש קיים, והוא חזק ויגדל", אומר סבג. "מישהו פשוט חסם אותו, אבל הוא יתפרץ. זה רק עניין של זמן. הבעיה היא שההיצע שאותו ביקוש יפגוש יהיה כנראה דל מאוד, כמו שהיה אחרי הקורונה. לכן, להערכתנו, נראה סביב הרבעון השני של 2024 התעוררות וחזרה למשרדי המכירות באופן מלא - הכול תלוי במצב הפוליטי, בתקווה שהדברים במישור הזה יסתדרו ויירגעו".

"הציבור יחזור לשוק. הוא יחשב את ההחזר שהוא יכול לעמוד בו, את גובה המשכנתה שהוא יכול לקחת, וירכוש דירה. אני מקווה שלא תהיה 'התפוצצות' של המחירים, אבל השוק יחזור לעצמו - ודאי כשהוא יראה מדיניות ומהלכ ים אסטרטגיים, ועוד יותר כשהמתח הפוליטי שבו אנחנו נמצאים יירגע", אומרת סדן.

"המצב הנוכחי יחזיר אותנו במהרה למעגל הידוע - מלאי דירות הולך ויורד, מול ביקוש שלא יורד", ממשיך שרייבר את הקו של קודמיו. "השכירות עולה, והרבה אנשים יעדיפו לרכוש דירה ולא לשלם דמי שכירות מופקעים וקשוחים. נוסיף לכך את העובדה שאני רואה משקיעים שחוזרים לשוק, משמע הם מאמינים שהמחירים חוזרים לעלות. המסקנה ברורה: לא רחוק היום שנראה שוב עליית מחירים, ולכן אני אומר לכל מי שמתייעץ איתי שזו נקודת הזמן הכי טובה לרכוש דירה".

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית