גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

AI היא לא אופנה. זו מעצמת הרווח החדשה שלכם

באמצעות הבנה ושילוב של בינה מלאכותית בצורה יעילה חברות יכולות לשפר משמעותית את התפעול ואת תהליכי קבלת ההחלטות ● אז בואו נפסיק לצפות מהצד ונתחיל להשתתף במהפכה ● מדריך מעשי: חמישה צעדים ראשונים למנהלים

חצי שעה של השראה. מדריך מעשי להבנה ושילוב של AI בצורה יעילה בחברות / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. מדריך מעשי להבנה ושילוב של AI בצורה יעילה בחברות / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי  

17 מנכ"לים עם אנרגיות גבוהות יושבים בסלון שלי, שילוב מגוון של תעשיות. סדר היום? צלילת עומק למערבולת השפעת הבינה המלאכותית (AI) על החברות שהם מנהלים. אנחנו קוראים, שומעים וצופים בכל יום ביישומי AI מעוררי ההשראה, בדגש על בינה מלאכותית יוצרת (Generative AI), אך הפעם אשתף אתכם מניסיוני בפרויקטים של הטמעת AI ככלי לצמיחה עסקית. הטור לא עוסק בכלי כזה או אחר, אלא מזווית כיסא המנכ"ל: באיזה אזורים בעסק היא תשפיע יותר, ובעיקר מאיפה ואיך להתחיל.

בואו נתחיל בלהבין בצורה פשוטה מה תפקיד ה-AI בעולם העסקים. את אחת ההגדרות הברורות נתן לי מנכ"ל צעיר ונמרץ של חברת טק מצליחה: אם עד לא מזמן השימוש בדאטה היה "תגיד לי מה היה", אחרי זה עברנו לכלים סטטיסטיים של "תמליץ לי מה לעשות" ועכשיו אנחנו קופצים לעידן ה-AI, "תחליט מה לעשות, תעשה את זה באופן אוטומטי וגם תלמד מזה".

להצית את המהפכה

אז מוכנים להצטרף למהפכה ולא יודעים מאיפה להתחיל? הו, המקומות שאליהם נלך עם AI! התפקיד שלנו כמנהיגים הוא להחליט איפה, מתי ובאיזו עוצמה לשלב אותה. מהיפר־פרסונליזציה עד לתחזוקה חזויה - בינה מלאכותית יכולה לחדש את הלוגיסטיקה, ליצור עיצובי מוצרים חדשים, ואפילו לחולל מהפכה בקמעונאות. מוכנים לעולם שבו שירות לקוחות אכן משרת את הלקוח? זו ההבטחה של AI.

השפעת ה-AI חודרת לכל היבט. משאבי אנוש יכולים למנף אותה למשימות כמו בדיקת קורות חיים וחיזוי שחיקת עובדים. בפיננסים וחשבונאות היא יכולה להיות מכרעת לגילוי הונאה ולתכנון פיננסי. ניהול שרשרת אספקה יכול להפיק תועלת מניתוח חזוי עבור בקרת מלאי ומסלולי הפצה אופטימליים. מחקר ופיתוח יכולים להשתמש בבינה מלאכותית לניתוח נתונים, קידום חדשנות והפחתת מחזורי פיתוח מוצרים. לבסוף ניתן לשנות את המכירות באמצעות תובנות לגבי התנהגות לקוחות ותחזיות מדויקות.

אז איך מתחילים?

בשלב הראשון שאלו את השאלות העסקיות הגדולות. לכן סמנו את האזורים העסקיים המשמעותיים שבהם לדעתכם שילוב הבינה המלאכותית יכול לפתור בעיות גדולות והקפיצה הטכנולוגית תביא לכם את עיקר האימפקט. בכלל בעידן ה־AI התפקיד של מנהיגים הוא קודם כל לדעת לשאול את השאלות הנכונות, כי היא יודעת לתת תשובות מצוינות.

בשלב השני צרו צוות משימה מגוון. רגע לפני שאתם ממהרים להעביר את האחריות למומחה הטכנולוגיה, בנו צוות חוצה ארגון של מנהלים מדרג ביניים, אלה שמכירים את העבודה בפועל ומכירים את הבעיות שהגדרתם טוב יותר מאשר את כף ידיהם. זהו צוות העבודה המתאים ביותר להובלת הפרויקט.

הטריק הוא בגיוון: הם צריכים לייצג כל האספקטים של פעילות החברה, מעין מיני־חברה. מובן שצריך להיות בו מומחה בטכנולוגיה, אבל גם מישהו שמכיר את הלקוחות, את הפיננסים, את התפעול, את המוצר.

בשלב השלישי אתם צריכים בנק נתונים מטופח. חשבו על זה כעל כוחות־העל של הנוקמים. צריך גם הרבה דאטה, לכן באזורים עם הפוטנציאל העסקי שהגדרתם בשלב 1 אתם צריכים לבדוק את מצב הנתונים.

צוות המשימה צריך לצלול אל האזורים הפוטנציאליים, לוודא שהנתונים בהם יהיו מטויבים ומאורגנים לקציר של הבינה. לדוגמה, אם האזור העסקי הפוטנציאלי שבחנתם הוא שרשרת אספקה, אבל אין בו כמויות היסטריות של דאטה, הוא פחות מתאים. לעומתו יהיה אזור אחר עם הררי דאטה, שיהיה צריך לסדר ולהתאים בעבודת הכנה ראשונית.

בסוף השלב הזה יהיו לכם אזורים פוטנציאליים לשילוב בינה מלאכותית שהם גם מעניינים עסקית וגם בשלים מבחינת מצב הדאטה.

השלב הרביעי הוא להחליט על אזור הוכחת היתכנות (poc). זה הזמן לבחור מאיפה מתחילים. חשוב שהאזור יהיה אסטרטגי, כזה שיוכל מצד אחד להוכיח שאפשר להזיז מחוג על פרמטר חשוב לארגון, שעם סימני נפט יצית את הדמיון בחדר ההנהלה, ומצד שני, אזור שיהיה קל להביא בו ניצחון מהיר, אזור שבו אפשר יהיה ללמוד על תוצאות הניסוי.

בשלב החמישי הכינו עץ החלטות בסיסי. העץ הזה מתפתח ותלוי בכם, הוא בעצם מה שבן אנוש היה עושה, רק הפעם עם דאטה. עץ ההחלטות שצוות המשימה ייצור הוא התשתית הבסיסית המדמה בצורה מופשטת את האפשרות של בינה לתפקד בצורה אוטומטית.

המטרה? לבחון את העץ בחיים האמיתיים, בניסוי, ולראות השפעה לטובה של ההנחות העסקיות שלכם בשילוב האוטומציה על התוצאות. רק אחרי שתוכיחו שיש להחלטות הבסיסיות שהגדרתם יכולת לייצר אימפקט ופוטנציאל להפוך את האזור הזה לאוטומטי, תוכלו לשכנע את הארגון לעלות שלב וליישם בדיוק בו את ה־AI.

אני ממליץ להסתכל על הנושא בצורה אסטרטגית. זה לא תפקיד טכני, זה תפקיד של מנהיגים ( (המשך השלבים בטור הבא).

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

מנהיגות, התנסות ואנושיות

מנהיגים, הגיע הזמן להפשיל שרוולים ולשחק עם AI. המנהיגות שלכם, תלויה בהבנתכם את עולם ה־AI וזו מגיעה רק מהתנסות. בחרו לכם את אחד הכלים והכניסו אותו לשימושכם האישי ביומיום, רק אחרי שתהיו מכונת פרומפטים משומנת תוכלו לתפוס את גודל היכולות ואת הפוטנציאל העסקי.

בטוויסט מפתיע עליית המכונות מדגישה את חשיבות הכישורים הרכים שלנו. האמפתיה, השכנוע, החשיבה הביקורתית - המגע האנושי - הצורך בהם אצל מנהלים רק יגדל. עם עליית ה-AI שיכולה להחליף הרבה מהכישורים הטכניים שלנו, ישאר צורך ומקום הולך וגדל דווקא למנהיגים (לא המנהלים) שיודעים לסחוף אחריהם צוות מסור למען מטרה גדולה.

מנהלים - זמן לפעול

העתיד קרוב מכפי שאנו חושבים. הטכנולוגיה טסה קדימה, וארגונים מתנשפים. והחלק המטורף? הבינה המלאכותית מתקדמת בקצב אקספוננציאלי, אנחנו על סיפה של בינה מלאכותית כללית (AGI), מכונת הלמידה העצמית שלדברי מומחים יכולה תיאורטית להשתלט על העולם, או לכל הפחות, על העבודה שלנו. וזה לא אני אומר. מספיק לקרוא

את המסמך הרשמי האחרון של OpenAI שקובע שבמהלך העשור הקרוב, הבינה המלאכותית תעקוף את היכולת של "מומחים" בני אנוש במרבית התחומים. כמובן זה לא רק הסקילס, לא תהיה לה גם מגבלה של סקייל.

סכנה דיסטופית

אבל מסע הבינה המלאכותית הוא לא רק חדי־קרן וקשתות בענן. חלק מהמפתחים מסתכלים על AI כפצצת זמן מתקתקת עבור האנושות. אליעזר יודקובסקי, חוקר בינה מלאכותית בולט, מזהיר: אי אפשר לעצור את הבינה המלאכותית, היא בדרך להשמיד את העולם והסוסים כבר ברחו מהאורווה. העצה האופטימית שלו היא "נצלו את השנים שנותרו לנו עם המשפחות שלכם".

הזדמנות עסקית

אני מטבעי קצת יותר אופטימי וגם ראיתי איך הכלים העלו מעלים חברות על מסלול צמיחה מחודש, לכן אני ממליץ להתמקד בלשלב בינה מלאכותית ממש החל ממחר, בארגונים אותם אנחנו מובילים. הסוס אולי כבר ברח מאורווה, אבל אנחנו עדיין מחזיקים (בינתיים) במושכות. אז בואו נרכב!

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו