גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברוכים הבאים לשידורי התעמולה: כששני הצדדים מתאמצים להוציא מדינה מדעתה

טענות האופוזיציה שישראל תהפוך לדיקטטורה בעקבות צמצום עילת הסבירות הן חלק מקמפיין מופרך וחלול שיצא משליטה ● אך אי אפשר להאשים את המפגינים. לאיומים הילדותיים, ולסגנון הרדוד של חברי הקואליציה יש חלק לא מבוטל בהיסטריה ובתבהלה

מחאה נגד הרפורמה המשפטית / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
מחאה נגד הרפורמה המשפטית / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

שידורי התעמולה היו בעבר נכס יקר ומשאב משמעותי מאוד עבור המפלגות לקראת הבחירות לכנסת. מיטב המוחות גויסו כדי להעביר מסר קליט וסוחף שישכנע את המצביע הפוטנציאלי לשלשל בקלפי את הפתק הנכון. בשבועות האחרונים אני מאזין וצופה בתומכי הרפורמה שמסבירים מדוע מדובר במהלך קריטי מאין כמותו.

"חברות הייטק ישלמו מאות אלפי שקלים": האזהרה של החוקר שהתפטר ממשרד המשפטים | ראיון
"החרפה ולא ריכוך": כך הגיבה נציגת היועמ"ש לנוסח עילת הסבירות החדש 

אני שומע את רדידות הטיעונים, את ההשתלחות, את חוסר הבקיאות בחומר, את המסר הנקמני, ואני מרגיש באופן אוטומטי צורך להתרחק מן הרפורמה הזו כמו מאש. ואז אני שומע את הצד השני. טענות חלולות ומופרכות, קמפיין היסטרי משולל יסוד, שרואה צל הרים כהרים לצד מדיניות "אדמה חרוכה" של סרבנות ושל הפיכת נהגי ישראל לבני ערובה - ובאופן אוטומטי אני מבקש לחבק את הרפורמה המשפטית ולהציע לה נישואים עוד הערב.

הפחד וקשקש ככל יכולתך

הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות רחוקה מאוד מלהיות קץ הדמוקרטיה. אבל בכנות, אני לא יכול להאשים את האנשים שיוצאים לרחובות ומפגינים נגדה מחשש שהיא תהרוס את הדמוקרטיה. הם ניזונים מתעמולת שקר מופרכת ומופרעת של האופוזיציה. בשבוע החולף אספתי כמה דוגמאות קטנות לטענות הזויות שהופרחו לחלל האוויר.

יו"ר חד"ש איימן עודה הכריז שאם עילת הסבירות הייתה מבוטלת, מפלגות הימין היו פוסלות את הרשימות הערביות ובית המשפט העליון לא היה יכול לבטל את ההחלטה הזו. יש צורך להסביר למה מדובר בטענה מגוחכת להפליא? אתן נקודה אחת מיני רבות: אין שום קשר בין הליך ערעורי על ועדת הבחירות בנוגע להתקיימות עילות הפסילה על פי חוק יסוד הכנסת, לבין צמצום עילת הסבירות בנוגע לחברי הממשלה.

כותרת מאמרו של עמיתי ד"ר עידו באום הודיעה כי "ביטול עילת הסבירות הוא עניין של חיים ומוות". כותרת מאמרו של עמיתי אבי בר־אלי הזהירה כי "שלושה מומחים תיארו לחברי הכנסת כיצד החוק המוצע יחסל את ישראל", לא פחות. לפני כמה זמן, כתב ישי גרין, יזם ואחד מראשי "מחאת ההייטקיסטים" בחשבון הטוויטר שלו, כי ביטול עילת הסבירות יגרום לקריסה של המשק הישראלי. ממש כך.

גרין נימק את טיעונו: "כל השקעה בכלכלת המדינה מעוגנת בחוזה המבוסס על חוק החברות. בחוק זה מופיעה המילה 'סביר' 60 פעמים בהטיות שונות. המשקיעים סומכים על מערכת המשפט שתגן עליהם במקרים בהם הצד השני נוטל סיכון בלתי סביר, מוציא הוצאות בלתי סברות, לא נותן פירוט סביר למשקיעים...".

וכאן גרין הגיע למסקנה המבריקה הבאה: "המשמעות של ביטול עילת הסבירות היא שבית המשפט לא יוכל לאכוף את חוק החברות. במצב כזה אף חוזה השקעה לא ייחתם בישראל". תגידו לי, צריך באמת להסביר למה זה טיעון מגוחך ומטופש? ובכן, התשובה היא שבהחלט צריך.

כי דמויות כמו פרופ' שקמה ברסלר, שהוגדרה על ידי עיתון הארץ כ"פנים של המחאה נגד ההפיכה" שיתפו את הציוץ הזה של גרין. גם עיתונאים כמו שני אשכנזי שיתפו את דברי ההבל הללו. ברור שאין שום קשר בין הטיות המילה 'סביר' בחוק החברות לבין ביטול הביקורת השיפוטית על החלטות הדרג הנבחר תוך שימוש בעילת הסבירות.

בדיוק מהסיבה הזו, בית המשפט יוכל להמשיך לזכות נאשמים תוך קביעה שלא הוכחה אשמתם מעבר לכל ספק 'סביר'.

גרין לא הסתפק בהגיג הטיפשי הזה בחשבון הטוויטר האישי שלו, אלא גם התראיין ופירט זאת בראיון לחדשות 12. המראיינת לא ניסתה להתעמת עם דברי ההבל הללו. רק באווירת "הפחד ככל יכולתך" יכולים "ראשי איגודים וחברות רפואיות בישראל" לפרסם קול קורא לפיו ביקורת על החלטות הרשויות הנסמכת על עילת הסבירות הינה תנאי הכרחי להגנה על זכויות הפרט, וכי ביטולה יכול אף לאפשר לקבל החלטות תוך ניגוד עניינים ובכך להזיק לאיכות הטיפול הרפואי.

לא ייאמן שעל "הסלט המשפטי" הזה חתמו פרופסורים מכובדים, כשבשיעור הראשון בקורס על "משפט מנהלי" לומדים שכאשר יש טענה לפגיעה בזכויות הפרט, הבחינה איננה רק על "סבירות ההחלטה" אלא גם על "המידתיות", וכי בכל מקרה חל איסור לקבל החלטה תוך ניגוד עניינים, ללא כל קשר לסבירות ההחלטה.

התשובות של הקואליצה לא מניחות את הדעת

הנקודה היא לא רק תעמולת שקר של האופוזיציה, כי חלקים לא מבוטלים מהקואליציה מזינים בעצמם את התבהלה.

האיומים האינפנטיליים בפיטורי היועמ"שית, ההצהרה שמדובר במנה ראשונה ושהרפורמה תעבור בשיטת הסלמי, הבוז והלעג לאדם שעלול לאבד את ראייתו כתוצאה מהתזת סילון מים אל עבר פניו, ההחייאה בכוח של השד העדתי, ועוד ועוד ועוד - ההתנהלות הזו מזינה בעצמה את הפחד.

בלילה שבו עברה בקריאה ראשונה הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות, ראיינתי את ח"כ עמית הלוי מהליכוד. אמרתי לו שלכל אורך התקופה אני מסביר לאנשים שהאמירות שישראל תהפוך לדיקטטורה בעקבות צמצום עילת הסבירות הן מופרכות, אבל הבעיה היא שאם כל ההצעות יעברו, אז שיטת המשטר בישראל כן תשתנה. ולכן שאלתי אותו האם הוא יכול להגיד לציבור מה ה־end game, לאן הם רוצים להגיע בסופו של דבר. מה הקצה של הרפורמה. תשובה מרגיעה לא בדיוק קיבלתי.

שני הצדדים מתאמצים לחרפן את המדינה היהודית ואת אזרחיה. פרופ' משה כהן אליה, מומחה למשפט חוקתי, הוא לדעתי מן הקולות השפויים הבודדים בימים אלה. הוא מסביר למי שמוכן לשמוע (ואין כרגע יותר מדי כאלה) שלדעתו ההצעה הנוכחית איננה טובה, אבל שהיא לא קץ הדמוקרטיה. כן, היא תאפשר להכניס מינויים פחות ראויים ופחות מקצועיים לתוך השירות הציבורי. אבל לא, היא לא תאיין את יכולת בג"ץ לבקר את הרשות המבצעת, וכל שכן שלא את הרשות המחוקקת.

מתי קניית חולצות הפכה לעניין פוליטי?

ואי אפשר שלא להגיד מילה אחת על הצעד של הנהלת "ביג". בשם המאבק על "הדמוקרטיה", ההנהלה ניסתה לכפות על בעלי העסקים במתחמי ביג לסגור את שעריהם. הניסיון הזה כשל תוך התמרדות הציבור.

מדובר במעשה מכוער ומביש. אני לא מחסידי הרפורמה ולא שותף ל"כוח קפלן", אבל מה זה משנה בכלל? כשאני מגיע למרכז קניות, אני רוצה לקנות חולצה ולשתות קפה. את דעתי על הרפורמה אני כותב כאן.

ברגע הראשון, אמרתי לעצמי שאחרים את ביג במחאה. ואז נזכרתי שככה אני דופק את בעלי העסקים כפליים. גם כופים עליהם לסגור, וגם ייענשו בהחרמה. ואולי עכשיו בכלל "כוח קפלן" צריך להחרים את בעלי העסקים במרכזי "ביג" כי הם הכניעו את ההנהלה שלא להשבית את העסקים? ירדנו מהפסים. לפעמים חולצה היא פשוט חולצה, את הויכוח הפוליטי והמשפטי תשאירו למקומות אחרים. מחלקת הירקות של מרכז הקניות היא לא קו פרשת המים. יש חיים מחוץ לפוליטיקה. בינתיים.

עוד כתבות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"