גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההיסטוריה מלמדת: מתי מסתיימת דמוקרטיה ומתחילה דיקטטורה?

לפני מאה שנה הזהיר מארק טוויין כי הדמוקרטיה מבית תסתיים כאשר יתחיל הכיבוש מחוץ ● לא מדויק. נחוצה הגדרה של "המינימום הדמוקרטי"

הנשר האמריקאי פורס כנפיו עד הפיליפינים. שער מגזין 'פק', 1904 / צילום: מתוך ספריית הקונגרס
הנשר האמריקאי פורס כנפיו עד הפיליפינים. שער מגזין 'פק', 1904 / צילום: מתוך ספריית הקונגרס

דמוקרטיות בוגרות בדרך כלל אינן מסתיימות במפץ גדול יחיד. הן גוועות לאיטן, בעזרתם התקופתית של מפצים. רק חוכמה שלאחר מעשה מראה לנו איפה מוֹתָן נעשה בלתי נמנע.

הלקח של תנועות מחאה: זהירות, אינרציה | יואב קרני, פרשנות
פגישת הרצוג וביידן והחלטה פרו-ישראלית בקונגרס מבהירות: אין משבר, לפי שעה | יואב קרני, פרשנות

מייסדי ארה"ב, הואיל ולא היו להם דוגמאות של חוקות דמוקרטיות בנות זמנם, הרבו להרהר ברומא העתיקה. לא ביוון, מפני שהם לא ניסו לכונן דמוקרטיה ישירה, אלא ברפובליקה הרומית, שהייתה גם דמוקרטית וגם אוליגרכית.

הרומאים הצליחו לקיים איזון רפובליקאי לא־מושלם כמעט 500 שנה, בין הפלת המלוכה לעליית הקיסרות. מה קרה בסוף? קרתה האימפריה, כמובן. הסתירה בין רפובליקה מבית לכיבוש מחוץ לא ניתנה עוד ליישוב.

ב־1787, לאחר שהושלמה כתיבת החוקה, המפורסם באבות המייסדים של ארה"ב, בנג'מין פרנקלין, נשאל מה בדיוק הם הולידו. "רפובליקה", השיב פרנקלין, "ובלבד שתוכלו לקיים אותה". המילים ההן לא חדלו להדהד בתודעה האמריקאית. 235 שנה אחר כך ארה"ב עדיין תוהה אם היא תצליח "לקיים אותה".

איך נדע שחיי הרפובליקה בסכנה? לפעמים זה ברור. מרד מדינות הדרום לטובת העבדות ב־1861 היה רגע כזה. ההתקפה על משכן הקונגרס, בינואר 2021, הייתה רגע כזה. האתגר המסובך הוא להקדים ולהבחין.

"גולגולות ועצמות צלובות"

הקיץ לפני 125 שנה, ב־1898, ארה"ב יצאה למלחמתה הראשונה מעבר לים, נגד האימפריה הספרדית. במהלכה היא הגיעה עד הפיליפינים. האמריקאים שכנעו את עצמם שהם מפיצים את החירות. הם העניקו עצמאות לקובה, והבטיחו עצמאות כזאת גם לפיליפינים. הם לא עמדו בדיבורם. צבא אמריקאי דיכא באכזריות את מאבק העצמאות הפיליפיני, וארה"ב נשארה שם 40 שנה.

מבקר חריף של המלחמה היה מארק טוויין, הסופר, המסאי והמשקיף המחונן. הוא השמיע אז מלים נוקבות. הוא הוקיע את המלחמה כבגידה בעצם הרעיון האמריקאי. הוא דיבר על הזניית הדגל, שבו "גולגולות ועצמות צלובות החליפו את הכוכבים". יוחסו לו המלים, "אמריקה אינה יכולה להישאר רפובליקה מבית אם יש לה אימפריה מחוץ".

"לא היה עוד אפשר להציל את 'הרפובליקה הגדולה'", כתב טוויין במסה בדיונית, מבלי לפרש בשמה של הרפובליקה. "היא הייתה רקובה עד היסוד. תאוות ההתפשטות עשתה זה כבר את שלה; רמיסתם של חסרי האונים מחוץ לגבולותיה לימדה אותה, מדרך הטבע, לפתח אדישות דומה מבית; ההמונים, אשר הריעו לדריסת חרויותיהם של זרים, חזו מבשרם את תוצאות שגיאתם".

את עקבות השראתו של מארק טוויין אפשר אולי למצוא בתנועת המחאה בישראל. אני מתכוון כמובן לסיסמה "אין דמוקרטיה עם כיבוש".

אני חושב את עצם הרֶגֶש שהסיסמה הזו מביעה לנאצל ורצוי. כיבוש של עם זר, יהיו הצדקותיו הפוליטיות או המיתולוגיות אשר יהיו, הוא נפסד. אבל מן החיווי הזה נובעת גם סכנה מסוימת. אם דמוקרטיה וכיבוש אינם יכולים לדור בכפיפה אחת, היש בכלל טעם להיאבק נגד הפיכת המשטר?

דמוקרטיה בזמן כיבוש היא בהכרח פגומה מאוד; אבל היא יכולה להתקיים. בניגוד לתחזיתו של מארק טוויין, הדמוקרטיה האמריקאית לא התמוטטה ב־1900, אדרבא היא התחזקה והלכה במרוצת השנים. בימי השיא של האימפריה הבריטית, אשר שללה את זכויותיהם של עמים ילידים בכל רחבי העולם, הדמוקרטיה הבריטית צברה תנופה, וראתה את השמאל עולה לשלטון בפעם הראשונה. כיוצא בזה, אם גם במידה פחותה, הדמוקרטיה הוסיפה להתקיים בצרפת בימי האימפריה הקולוניאלית שלה.

להכין את הספר השחור

השאלה, שעליה מארק טוויין לא הצליח להשיב, היא מתי מומיה של הרפובליקה הדמוקרטית מתפתחים לממדים כאלה שהיא חדלה להיות רפובליקה או דמוקרטיה.

אפשר שזו השאלה הצריכה דיון בין הנאבקים להצלת הדמוקרטיה בישראל: מהו 'המינימום הדמוקרטי', שאי עמידה בו תטריף מעיקרה את התנהלות השלטון, ותצדיק ערעור על עצם זכותה של ישראל להיחשב לדמוקרטיה?

בעימות בערוץ 12 השבוע, טייס מילואים ששמו שי קלך, אשר הוצג כ"תומך רפורמה", אמר, "אם חלילה תקום כאן דיקטטורה, צריך להילחם בדיקטטורה, אבל ודאי צריך להמשיך להגן על העם היהודי היושב בארצו".

אני חושב שהמשפט הזה מגדיר את ציר הדיון: היש נסיבות שבהן מתנגדי הדיקטטורה כי תקום צריכים להוסיף ולקבל את מרותה מפני השיקול של טובת הכלל? או שהופעת הדיקטטורה תשמוט מעיקרה את קרקע הלגיטימיות מתחת לרגלי המשטר, ותצדיק התנגדות אזרחית מלאה? לשיטתו של רס"ן קלך (נו, באמת, אתם אומרים), אפשר להצדיק אפילו התנגדות מזוינת.

אלה שאלות החדלות להיות אבסטרקטיות, והן מחייבות את הגדרת 'המינימום הדמוקרטי'. תנועת המחאה כמובן טוענת ש'המינימום הדמוקרטי' ייעלם עם קבלת חוק הסבירות. אבל חוק הסבירות כשלעצמו הוא דחליל הפחדה. הוא יצטרך לעמוד במבחן השימוש. למבחן הזה אפשר להתכונן באמצעות הכנת ספר שחור של חוקים היפותטיים, שיתאפשרו לאחר עיקור בית המשפט העליון. אלה החוקים שתנועת המחאה תדחה על הסף, ותראה את עצמה נאלצת לנקוט שיטות חדשות של מרי אזרחי כדי להתגונן מפניהם.

הקטלוג הזה יגדיר בדיוק נמרץ מה יהפוך את ישראל ל'דיקטטורה'. כאשר יקיץ הקץ על 'המינימום הדמוקרטי' תפקע הלגיטימיות של המשטר, ויהיה אפשר להתחיל מה שחוקר אמריקאי, ג'ין שארפ, כינה פעם 'אי־אלימות אסטרטגית' (Strategic non-violence). אני מציע לשאול על זה את הרובוט הסמוך למקום גלישתכם.

חוק הסבירות עומד לעבור, ונדמה לי שהמשימה צריכה להיות לא להכות על סירים ומחבתות בחוצות העיר, אלא להכין את השלב הבא במאבק.

עוד כתבות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש