גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר תקופה של קיפאון, הנפקות הביוטק חוזרות לנאסד"ק

האם שלוש הנפקות מספיקות כדי לומר שהביוטק חוזר לנאסד"ק? ● איזו חברה הצליחה להראות שהיא מאבחנת טוב יותר מרופא ● ולאן הצטרפה שרון לויטה ממזור • השבוע בביומד

חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: shutterstock)
חדשות הביומד / עיבוד: טלי בוגדנובסקי (צילומים: shutterstock)

לאחר תקופה של קיפאון, מספר הנפקות ביוטק חדשות בנאסד"ק

ביום שישי האחרון, חברת Turnstone Biologics, המפתחת תרופות לסרטן, הודיעה על השלמת הנפקתה בנאסד"ק. ההנפקה לא הייתה מאוד גדולה, אך יחד עם זאת גם לא קטנה ועמדה על 80 מיליון דולר. הגיוס בוצע במחיר הנמוך ביותר בטווח שהוגדר מראש, אבל לאור הביקוש להנפקה במחיר זה, מספר המניות שהונפק היה גבוה מן המתוכנן, והחברה גייסה יותר מן הסכום המתוכנן.

לכל כתבות השבוע בביומד
חוקרי גבריות מגלים: הגבר החדש עדיין נלחם על זהותו
מלחמת התרופות בין ארה"ב לסין, ומה הישראלים יכולים להרוויח ממנה

זו עוד עדות לכך שהנפקות הביוטק חוזרות אחרי שנה קשה. בשבוע שעבר, החברות Sagimet ו-Apogee גייסו 85 מיליון דולר ו-300 מיליון דולר בהתאמה. שתי ההנפקות השיגו תוצאות טובות יותר מכפי שתוכנן. אפוג'י גייסה 300 מיליון דולר במקום 228 מיליון שתוכננו תחילה, עם הנפקה גדולה יותר מן המתוכנן, במחיר הגבוה ביותר בטווח המתוכנן. סגימט תכננה לגייס 66 מיליון דולר. היא גייסה במחיר שהיה באמצע הטווח המתוכנן, אך כמות מניות גדולה מן המתוכנן, כך שבסופו של דבר גייסה 80 מיליון דולר במקום 66 מיליון. עוד גיוס קטן שנערך לאחרונה הוא של, Intensity Therapeutics, שהיה אמנם בהיקף של 19.5 מיליון דולר בלבד, אבל עצם קיומו הוא סימן טוב. עברה יותר משנה מאז נערכו בנאסד"ק ארבע הנפקות ביוטק בחודש.

שוק הנפקות הביוטק נמצא בקיפאון יחסי מתחילת 2022. אמנם מספר ההנפקות והיקפן גבוהים יותר מתחילת 2023 מאשר במחצית השניה של 2022, ונראה כי המספרים מעידים כי שנת 2023 תהיה טובה מהשנה הקודמת גם אם תמשיך בקצב הנוכחי, אבל עדיין ההנפקות בתחום היו עד כה מעטות ולא גדולות.

אבל כעת נראה כי החברות בתחום מתחילות להרים ראש. זאת, בין היתר על רקע גיוס המשך ענק של חברת Moonlake, בהיקף של 400 מיליון דולר, ואחרי הנפקה גדולה של חברת אסלרין (Acelryn), שנערכה בתחילת מאי והראתה כי הדבר אפשרי. אסלרין גייסה 621 מיליון דולר. לא פחות חשוב מכך: המניה נסחרת בתשואה חיובית של 28.8% על מחיר ההנפקה.

ההנפקות האחרונות מעניינות לא רק מבחינת עצם קיומן והסכום שגוייס, אלא גם מבחינת השלב בפעילות. לעומת אסלרין, חברה בשלב 2/3 של הניסויים הקליניים ולכן מועמדת סבירה לגיוס אפילו בתקופה הנוכחית, Turnstone, למשל, מגיעה לשוק עם מטען. לא רק שהיא בשלב I של הניסויים, כלומר אין לה תוצאות יעילות רחבות היקף, אלא שהיא גם מגיעה לשוק אחרי שחתמה על הסכמי פיתוח משותפים עם החברות אסטרהזנקה וטקדה, אך שני ההסכמים הללו בוטלו. השוק ידע זאת והסכים לממן את הניסויים המוקדמים של החברה, מה שמעיד על שובו של תיאבון כלשהו לסיכון.

אפוג'י, העוסקת בתחום התרופות הדלקתיות, מתכוננת להתחרות במוצר מצליח של ריג'נרון וסאנופי בשם Duplixent. המוצר של אפוג'י פועל בערך על אותו מנגנון, והשיג תוצאות טובות בניסויים פרה-קליניים. אולי זו הסיבה שהשוק הרגיש יחסית בנוח עם המוצר הזה, למרות שהוא עוד לא התחיל את השלב הראשון של הניסויים.

סגימנט נמצאת כבר בשלב IIb של הניסויים הקליניים, אבל המוצר שלה מיועד לתחום הכבד השומני, שספג כמה אכזבות לאחרונה. לכן גם כאן מדובר בסיכון מסויים, ובכל זאת ההנפקה יצאה לפועל.

בימי המסחר הראשונים הביצועים של החברות שהונפקו היו מעורבים כאשר רק אפוג'י, אשר ביצעה גם את הגיוס הגדול ביותר, נהנתה ממומנטום חיובי ותשואה של 20%. הצלחת ההנפקות הללו צפויה למשוך לשוק חברות נוספות, בעיקר כאלה שקרנות הון הסיכון שהשקיעו בהן מתקרבות לסוף דרכן.

K Health מגייסת וחושפת: "אנחנו לא פחות מדוייקים באבחון רופא"

חברת K Health שהוקמה בישראל ופועלת מישראל וארה"ב, התחילה את דרכה כמערכת בינה מלאכותית לתשאול תסמינים של החולה, והיום היא פועלת כמעין קופת חולים בארה"ב, שנותנת פתרונות מתשאול באמצעות בינה מלאכותית, דרך רופא וירטואלי ועד מפגש פיזי.

בשבוע שעבר פרסמה החברה כמה הודעות: היא הודיעה על גיוס של 59 מיליון דולר, על פרסום מאמר שהשווה את ביצועי מערכת הבינה המלאכותית שלה לאלה של רופאים, וכן על חתימת הסכם שיתוף פעולה עם בית החולי סיידר סייני בארה"ב, בנוסף לשיתופי פעולה שיש לה עם מספר בתי חולים מובילים בארה"ב, וגם עם קופות חולים בישראל.

את המחקר שערכה החברה הובילו ד"ר ג'ון אברט מבית החולים האמריקאי המוביל מאיו קליניק וד"ר דן זלצר מאוניברסיטת תל אביב. ההשוואה נערכה בתחום של רפואת משפחה, ובחנה 100 אלף תיקים רפואיים שעברו דרך המערכת של K Health. ב-84% מהמקרים, הייתה הסכמה בין הרופא לבין המערכת. כאשר לא הייתה הסכמה, נשלח המקרה לפענוח על ידי גורם אנושי בלתי תלוי, ולא נמצאה העדפה לרופא מול המערכת.

המערכת דייקה במיוחד באבחון במחלות מסוג: זיהומים בדרכי השתן, דלקות עיניים וזיהומים בדרכי הנשימה העליונות. היא דייקה פחות במחלות עור כמו דרמטיטיס, לגבי אסתמה וברונכיטיס וכאבי בטן ממקור לא ברור. "אנחנו לא מתיימרים להיות טובים בהכל. יש תחומים שבהם אנחנו פחות טובים ויש יותר טובים", אומר מנכ"ל החברה אלון בלוך. "בתחום של רפואת משפחה, יש לנו גם רוחב של מידע וגם המון עומק".

בלוך מסביר כי: "בניגוד לחלק ממערכות פענוח השפה הטבעית שנתקלנו בהן לאחרונה, המודל שלנו לא מנחש ולא הוזה. כמו רופא מצוין, הוא אוסף את כל המידע הרלוונטי, ומחליט אם אפשר להגיע לאבחון או שצריך לשלוח את המטופל לבדיקות, למומחה או להמשך מעקב. המערכת שלנו יודעת להגיד שהיא לא יודעת". בלוך מוסיף כי המערכת למדה גם מתי לעצור, כלומר מתי אין צורך להשיג מידע נוסף. כמו כן היא ממשיכה כל הזמן ללמוד לעקוב אחר התפתחויות בעולם הרפואי, כדי לאתר בעיות חדשות שלא היו בעבר כמו תופעות לוואי של תרופות חדשות, או מגיפות בתחילת דרכן.

בהתאם לתנאי השוק, הגיוס הנוכחי של החברה, הוא בסכום ושווי נמוך מהגיוס האחרון שלה. בתחילת 2021 כאשר תחום הבריאות הדיגיטלי בכלל ותחום הרפואה מרחוק בפרט היו בשיאם עקב הקורונה, גייסה החברה 132 מיליון דולר, לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר, ולאורך שנת 2021 גייסה סכום כולל של 224 מיליון דולר. עם שינוי מצב השוק, K Health צמצמה את מספר העובדים הקבוע שלה מ-310 לכ-260, כחלק מהתיקון שעבר התחום, וזאת מלבד כמות דומה של רופאים שהיא מעסיקה.

בין משקיעה של החברה נמצאות קרנות גדולות הן בתחום הרפואי והן בתחומים אחרים, וגם גורמים כמו קייזר פרמננטה, קבוצת הביטוח ושירותי הבריאות הגדולים בארה"ב, חברת הביטוח Elevance Health ובתי החולים מאיו קליניק וסיידרס סיני. במקביל לגיוס, מדווחת החברה גם על חתימת הסכם שת"פ עם סיידרס סיני, במסגרתה בית החולים יציע את שירותיה של K Health ללקוחותיו.

K Health הוקמה ב-2016 על ידי בלוך, רן שאול וישראל רוט, בהשתתפות אדם סינגולדה, מנכ"ל טבולה. האלגוריתם שלה פותח בשיתוף פעולה עם קופת חולים מכבי, על בסיס נתונים שקיבלה החברה מן הקופה. ב-2019 כבר השיקה החברה את שירותי הרפואה מרחוק שלה, והיא מעניקה היום שירותי רפואה מקיפים בכל מדינות ארה"ב מלבד אלסקה והוואי.

שרון לויטה ממזור מצטרפת לחברה של פרופ' משה שהם

חברת הרובוטיקה לניתוחי עיניים פורסייט רובוטיקס, הודיעה כי שרון לויטה, בעבר סמנכ"לית כספים וסגנית נשיא לתפעול בחברת הרובוטיקה מזור, מונתה לסמנכ"לית בחברה. לויטה תעסוק בפורסייט בתחומים כמו בניית אסטרטגיה, הסכמי שיתוף פעולה וניהול הפן הכספי בחברה.

לויטה שימשה בתפקידים בכירים במזור במשך כעשור עד לרכישתה על ידי חברת מדטרוניק הבינלאומית ב-2018 תמורת 1.64 מיליארד דולר. אחרי הרכישה שימשה לויטה בתפקידים שונים גם בתאגיד, תחילה כראש החטיבה שהוקמה על בסיס מזור, ואחר כך כראש תחום הפיתוח העסקי והאסטרטגיה בכל חטיבת ניתוחי הראש ועמוד השדרה.

פורסייט רובוטיקס הוקמה בין היתר על ידי מייסד מזור, פרופ' משה שהם מהטכניון, יחד עם ד"ר דניאל גלוזמן, בעבר סמנכ"ל פיתוח בחברת הבריאות הדיגיטלית דיאגנוסטיק רובוטיקס, שגם בה היה מעורב שהם, וד"ר יוסף נתן, בעבר ראש תחום המיזמים החדשים במכון AMIT טכניון.

החברה פיתחה מערכת רובוטית אשר אמורה בשלב הראשון לתמוך ברופאים בביצוע ניתוחי קטרקט. בעתיד היא אמורה לאפשר סקייל אפ לניתוחי קטרקט, כך שאפשר לבצע אותם גם ללא נוכחות של רופא לאורך כל הפרוצדורה, וכך לאפשר ליותר אנשים בעולם לעבור את הניתוח הנפוץ, אך לא תמיד נגיש. המוצר עדיין לא נמצא בשוק.

עד היום גייסה החברה 65 מיליון דולר, מהם 55 מיליון דולר לפני שנה בגיוס בהובלת תאגיד Adani ההודי. משקיעים נוספים בחברה הם אקליפס וונצ'רס של ליאור סוסן, Mithril Capital של פיטר תיל, Precision Capital ,Proventio capital ,Reiya Ventures, ו-Velocity Ventures. החברה מעסיקה 50 עובדים.

לויטה מסרה כי: "זו תקופה כל כך מרגשת להצטרף לפורסייט רובוטיקה ולחברה יש פוטנציאל לעזור למיליוני אנשים בעולם. אני מעריכה את החזון שלה להפוך ניתוחי עיניים איכותיים לנגישים יותר".

עוד כתבות

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מחר ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום ב-1 במאי, כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

קרנות 'ארק' הפופולריות של קתי ווד שוקעות במהירות

המשקיעים משכו השנה 2.2 מיליארד דולר מהקרנות הפעילות של ARK השנה, יותר מהתזרים של כל 2023

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

עסקה או פעולה ברפיח? שלושה כלכלנים מנתחים את ההשלכות

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נעילה ירוקה בבורסה המקומית; טבע עלתה ב-6%, נייס ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-1.3% ● השקל זינק מול המטבעות הזרים ברקע המגעים לעסקת החטופים ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"