גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חידת הנדל"ן: מדוע בארה"ב שווי הנכסים צונח, ובארץ הם משוערכים כלפי מעלה

הפחתות הענק שעליהן דיווחה אלוני חץ בשווי בנייני המשרדים שלה בארה"ב ובבריטניה פוסחות בינתיים על ענף הנדל"ן המניב בישראל ● סיבה מרכזית לכך היא הבדלים בשיעורי ההיוון, בתפוסה ובאופן המימון של הנכסים ● אי.בי.אי: "צופים עלייה בשיעורי ההיוון בהמשך השנה"

מגדל אמות פלטינום בת''א / צילום: שלומי יוסף
מגדל אמות פלטינום בת''א / צילום: שלומי יוסף

בתחילת השבוע הודיעה חברת הנדל"ן המניב  אלוני חץ  על צפי למחיקת ענק של 560 מיליון שקל בדוחות הכספיים שלה לרבעון השני, בשל ירידה בערך נכסיה בארה"ב ובבריטניה. המחיקה הנוכחית מצטרפת להפחתות שווי קודמות שביצעה החברה שמוביל נתן חץ בשני הרבעונים האחרונים, כשבסך-הכול מדובר בהפרשות של כ-1.4 מיליארד שקל.

 

המחיקות שמבצעת אלוני חץ נובעות מהתאמות שליליות בשווי הנכסים שמחזיקות חברות בשליטתה מעבר לים, עקב עלייה בשיעורי ההיוון של תזרימי המזומנים החזויים מהנכסים שבידיהן, ככל הידוע בלחץ השמאים באותן מדינות.

מעריכי השווי לא מרחמים על אלוני חץ: תפחית עוד 560 מיליון שקל משווי נכסיה
"אנשים פחות משפצים היום. הקבלנים בקושי כלכלי גדול" | ראיון

הפעם מדובר בעלייה שנעה בין 0.25% ל-0.5% בשיעור ההיוון. היא מצטרפת להעלאות בגובה דומה גם ברבעונים קודמים. כל העלאה כזאת גורעת מאות מיליוני שקלים מערך נכסי החברה.

שיעור ההיוון הוא שיעור התשואה שבאמצעותו מהוונים סדרת תשלומים עתידיים לערך נוכחי יחיד, שהוא שווי הנכס. ככל ששיעור ההיוון גבוה יותר, כך יורד ערכם הנוכחי של התשלומים העתידיים, ובהתאם גם שווי הנכס.

על פי ההערכות, השמאים בארה"ב לוחצים כיום על חברות הנדל"ן המניב להעלות את שיעורי ההיוון בשל הזינוק החד בריבית בשנה האחרונה, שמכבידה הן על החברות והן על שוכרי הנכסים.

למרות שהעלייה בריבית היא גם מנת חלקו של השוק המקומי, מציינת אלוני חץ בדיווח שלה לבורסה כי הפחתות השווי אינן מיוחסים לנכסיה בישראל, הכוללים בעיקר שליטה בענקית הנדל"ן המניב אמות. נראה שסיבה מרכזית לכך היא פערי שיעור ההיוון בין המדינות. בעוד שבארה"ב שיעור ההיוון המקובל בנדל"ן מניב עלה מ-4%-5% בשנת 2021 לכ-6% כיום, בארץ הוא גבוה יותר היסטורית, ודווקא ירד באותה תקופה, והוא עומד כיום על 6%-7%.

 

מדוחות אלוני חץ לרבעון הראשון עולה כי בחברת הנדל"ן האמריקאית קאר שבה היא מחזיקה עמד שיעור ההיוון על 6.2% - עלייה דרמטית בתוך שנה מ-5.3%, בעוד ששיעור ההיוון באמות ירד באותה תקופה והגיע ל-6.2% כך שכעת שיעורי ההיוון "נפגשו".

עדות נוספת לשוני בין השווקים מספקים הדוחות הכספיים שפרסמה בשבוע שעבר קרן הריט סלע נדל"ן, המחזיקה במגוון נכסים מניבים בישראל (משרדים, מרכזי לוגיסטיקה, מבני מסחר ועוד).

מהדוחות עולה כי שיעור ההיוון (Cap Rate) בנכסי החברה ירד עם השנים מרמה של 7.8% בשנת 2015, לרמת שפל של 6.7% בשנת 2022. בתום המחצית הראשונה של 2023, אחרי שנה של העלאות ריבית גם בישראל, עלה מעט שיעור ההיוון לכיוון 6.8%.

בדוחות הכספיים של סלע נדל"ן  בוצעו התאמות שווי חיוביות לנכסי הנדל"ן להשקעה של החברה בהיקף חיובי של 52.8 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה, לאחר שאת שנת 2022 כולה חתמה החברה עם עלייה של 171 מיליון שקל בשווי ההוגן של נכסיה. בסיכום המחצית הציגה קרן הריט בניהולם של שמואל סלבין (יו"ר) וגדי אליקם (מנכ"ל) רווח של 100 מיליון שקל במחצית, בדומה לזה שנרשם בתקופה המקבילה.

80% מהגידול בשווי הנכסים נובע משיערוך

בתחילת השנה פרסם בנק ישראל מחקר שערך לגבי שווי נכסי הנדל"ן המניב בישראל (בעיקר משרדים וקניונים), שבו בדק את שווי הנכסים שמחזיקות עשרות חברות ציבוריות, אשר הסתכם נכון לסוף שנת 2021 בכ-160 מיליארד שקל - שווי שיותר מהוכפל על פני תקופה של 12 שנה (מאז 2010). מהמחקר עלה כי הסיבה המרכזית לגידול בשווי (כ-80% ממנו) נבעה מאומדן השווי של הנכסים, ופחות מ-20% מתוספת השטחים להשכרה.

בעוד שהמחקר מצא כי נרשמה ירידה הדרגתית בתשואה מהשכרת הנכסים המניבים על פני התקופה, נהנו חברות הנדל"ן מזינוק שרשמו בשווי הנכסים בשלוש השנים האחרונות, ובדגש על שנת 2021, שהייתה "חריגה במיוחד".

למרות שלפי בנק ישראל שווי הנכסים המניבים מגלם ציפיות אופטימיות שלא נתמכות בפועל בתקבולי השכירות שלהם, עדיין במבחן שביצעו לא נמצאה עדות, לדבריהם, "להתנהגות בועתית בשווי הנדל"ן המניב".

בשורה התחתונה של המחקר ציינו בבנק ישראל כי בעקבות הזינוק החד בגובה הריבית במשק במהלך שנת 2022, הם צופים "ירידה בשווי הנכסים המניבים, וכפועל יוצא אנו צופים שתחול ירידה ברווחיות המדווחת של החברות ואף אפשרות לעלייה בשיעורי המינוף". ההערכה של בנק ישראל הייתה כי שיעור ההיוון הגלום של הנכסים המניבים צפוי היה לעלות לרמה של 7.6% בסוף השנה החולפת.

"שיעורי התפוסה בארה"ב נמוכים הרבה יותר"

אנליסט הנדל"ן של בית ההשקעות אי.בי.אי, זיו עין אלי, מציין בשיחה עם גלובס כי "הפער הנוכחי בשיערוכי הנדל"ן נובע מכמה סיבות. הסיבה הראשונה היא מצבו של שוק הנדל"ן המניב בארה"ב. שיעורי התפוסה שם נמוכים הרבה יותר מאשר בארץ. נוצר שם מצב שמודל התעסוקה ההיברידי (עבודה מהבית, ח' ש') תפס שם הרבה יותר מאשר כאן. כלומר הצורך בשטחי המשרדים בארה"ב פחת ביחס לזה שהיה עד לפני הקורונה".

מה עוד משפיע?
"דרך העבודה של השמאים. כשהם מבצעים הערכת שווי לנכס מניב שם, הם מחשבים את שיעור ההיוון לשטחים שבתפוסה, ובנוסף מציגים שיעור היוון לשטחים הפנויים. כך שברגע ששיעור השטחים הפנויים בנכס עולה, הם יזניקו את שיעורי ההיוון עוד יותר, ביחס לישראל, שבה לא מתייחסים בהערכות השווי לשטחים הפנויים.

"בנוסף לכך, בישראל שיעורי התפוסה, לפחות במרכז הארץ, עדיין מאוד גבוהים. אנחנו שומעים מדי פעם על מו"מ קשה יותר בין חברות הנכסים לשוכרים, אבל בסופו של דבר החוזים עדיין נחתמים. לפי שעה, אף אחת מחברות הנדל"ן המניב הגדולות לא הראתה ירידה בשיעורי התפוסה".

"לא נראה שיערוכים שליליים דרמטיים"

לדברי עין אלי, "בשורה התחתונה אנחנו בישראל במצב הרבה יותר טוב מארה"ב בכל הנוגע לנדל"ן המניב. גם בזכות שיעורי התפוסה בנכסים, ובנוסף בזכות אופי העבודה של הישראלים, שבסוף מגיעים למשרד. להערכתנו תהיה עלייה בשיעורי ההיוון בהמשך השנה, אבל זה לא יהיה בשיעור דרמטי. לא נראה שיערוכים שליליים בהיקף של מאות מיליונים שקלים לחברה".

גם עין אלי מדבר על מה שגורם אחר בשוק סיפר לגלובס בתחילת השבוע. מדובר במה שמכונה "Price Discovery", מצב שבו השמאים בארה"ב חוששים מתרחיש שלילי מאוד באופק. לדברי עין אלי, "בארה"ב יש המון נכסים שכנגדם לקחו החברות הלוואת נון-ריקורס (הנכס חוזר לבנק אם החברה לא עומדת בתשלום ההלוואה, ח' ש').

"אני מעריך שהחשש של מעריכי השווי הוא שיהיו שם הרבה חברות שיגיעו למצב של שיעורי תפוסה נמוכים, שלא מחזירים את ההלוואה. אז החברות יחזירו את הנכס לבנק, וזה ימכור אותם וייצר בכך אפקט שיוריד עוד יותר את המחירים".

בשורה התחתונה לדבריו, "אם משקללים את הגורמים האלה, מובן שבארץ אנחנו לא נמצאים במצב דומה לשוק האמריקאי. לכן לא נראה שנגיע לרמות האלה (של הפחתות חדות בשווי הנכסים, ח' ש') גם אם יהיו שיערוכים שליליים".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת