גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שוכרים ומשכירים דירה? כך תקזזו את המס שאתם משלמים

בחוק ההסדרים האחרון עבר תיקון שמאפשר לקזז את דמי השכירות שאתם משלמים אם אתם משכירים דירה אחרת ● גלובס עושה סדר באפשרויות ובמגבלות

קיזוז דמי השכירות ע''י השכרת דירה אחרת / איור: גיל ג'יבלי
קיזוז דמי השכירות ע''י השכרת דירה אחרת / איור: גיל ג'יבלי

 

חוק ההסדרים האחרון הביא עמו שורת בשורות וגזרות למשק בתחום מיסוי שוק הדיור. בין השינויים המרכזיים היו קיצור תקופת "החסד" למשפרי דיור - למימוש ההטבה המוענקת לבעלי דירה יחידה הרוכשים דירה חדשה ומכירת הישנה - ל־18 חודשים במקום 24; פרסום הוראת שעה שמאפשרת לאנשים למכור קרקעות במס מוזל עד 2026; וסגירת "פרצת דירת המעטפת", במסגרתה נקבע כי רכישת "דירת מעטפת" תיחשב כרכישת "דירת מגורים" לצורכי מס רכישה.

שטח הגג הוצמד לדירה? זה לא אומר שזכויות הבנייה שייכות לה
עיריית תל אביב מנעה את סגירת בית רומנו. מה יקבלו היזמים בתמורה?
קיפאון בעסקאות נדל"ן? "כשהריבית תרד, תהיה התפרצות, כי ביקוש יש"

אחד השינויים המרכזיים שנחקקו ומשפעים על משקי בית רבים, הוא הסעיף העוסק בניכוי דמי השכירות והגדלת הטבת הפטור למשכירי דירות שהם גם שוכרים, שייהנו מפטור עד לתקרה בגובה 7,500 שקל לחודש. 

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 28% ממשקי הבית גרים בשכירות בישראל, קרוב לממוצע ה־OECD, ו־71% מתגוררים בדירות בבעלותם (היתר בדמי מפתח, בדירות חינם בבעלות המשפחה, אחרים ועוד).

אז מי מ־28% המתגוררים בשכירות זכאי להטבה החדשה? איך ניתן לממש אותה? ומהן הטבות המס האחרות הקיימות עבור משכירי דירות? עו"ד (רו"ח) רוני ענבר, מומחית במסים ושותפה במשרד ירון אלדר פלר שורץ ושות', עונה על כל השאלות.

מהם החיובים והפטורים ממס הקיימים בשוק השכירות עוד לפני החקיקה?

לפי החוק, אדם שמשכיר דירה תמורת יותר מ־5,471 שקל לחודש מחויב לדווח עליה לרשות המסים ולשלם מס, באחד משני מסלולים: מס מופחת של 10% על ההכנסות כאשר הן נחשבות להכנסות פרטיות, או לכלול את ההכנסות במסגרת סך הכנסותיו ממקורות נוספים, ולשלם את המס השולי הנובע מכולן (מדרגות מס הכנסה), שיכול להגיע ל־50%. מרשות המסים מסרו לגלובס כי בשנת 2021 היו 67,528 ישראלים ששילמו במסלול 10%, והסך הכולל היה כ־983 מיליון שקל.

"במסלול מס מלא (מס שולי) יש זכאות לדרוש את מלוא ההוצאות השוטפות שהוצאו בקשר לנכס (תיקונים, תיווך, מימון, פחת וכדומה)", מסבירה עו"ד רוני ענבר. "יתרת ההכנסה לאחר ניכוי הוצאות תתחייב במס לפי מדרגות מס על הכנסה שאינה מיגיעה אישית, כלומר מדרגת המס של המשכיר (בהתחשב בהכנסותיו האחרות), כאשר עד גיל 60 שיעור המס לא יפחת מ־31% (נכון ל־2023) ומעל גיל 60 ניתן ליהנות ממדרגות המס החל ב־10%".

במסלול מס מופחת בשיעור 10% לא ניתן לנכות הוצאות.

באשר למסלול המקנה פטור ממס, ובלבד שההכנסה החודשית מדמי שכירות (מכל הדירות המושכרות באותו החודש) לא עולה על 5,471 שקל בחודש, מסבירה עו"ד ענבר, כי "חשוב לשים לב שתנאי לזכאות הוא שהשוכר יהיה יחיד או גוף שפועל למטרות מתן דיור לזכאים אשר קיבל אישור מיוחד לעניין זה".

בנוסף אומרת עו"ד ענבר כי "אם הכנסות השכירות עולות על 5,471 שקל אך נמוכות מ־10,942 שקל (נכון ל־2023) יחושב פטור על חלק מהסכום (כל שקל מעל 5,471 שקל יוכפל בשניים ויתחייב במס לפי מדרגות המס של המשכיר על הכנסה שאינה מיגיעה אישית). במסלול זה ניתן לנכות חלק מההוצאות שוטפות שהוצאו בקשר לנכס באופן יחסי לחלק החייב במס".

במקביל למסלולים ה"רגילים" קיימים מסלולי פטור ממס ייחודיים, בהם מסלול פטור במעבר לבית אבות ומסלול מעבר לרגל העבודה.

מה השתנה בתחום מיסוי הכנסות משכירות בחוק ההסדרים?

מהות החקיקה החדשה היא הקלה עם בעלי דירה יחידה המשכירים את דירתם ושוכרים במקומה דירה אחרת. עבור אלה, העלה המחוקק את רף הפטור ממס על ההכנסות משכר הדירה.

עו"ד ענבר: "החל ב־1.1.2023, יחיד שבחר במסלול 10% רשאי להפחית מהכנסות השכירות שהתקבלו מהשכרת דירתו היחידה, את הוצאות דמי השכירות ששילם למגורים כולל הוצאות מגורים בבית אבות או בבית חולים גריאטרי. הוצאות השכירות שיופחתו יהיו עד גובה ההכנסות מדמי השכירות או עד לסכום של 90 אלף שקל (תואם שכירות חודשית בסך 7,500 שקל), לפי הנמוך".

מי זכאי לרף הפטור החדש מדמי שכירות?

עו"ד ענבר: "ההטבה תינתן רק למי שבחר במסלול 10% מס, אשר יש לו דירה יחידה שאותה הוא משכיר למגורים בישראל, ושהוא שוכר דירה אחרת למגוריו (כולל תשלום לבית אבות ולבית חולים גריאטרי). לעניין זה תשלום או הכנסות של בן זוג, ידוע בציבור, או ילד עד גיל 18 יאפשרו את קבלת ההטבה ובלבד שהם מתגוררים יחדיו - כלומר ההטבה נבחנת ברמת התא המשפחתי, וזאת גם אם פורמלית אחד משלם והאחר מקבל את הכנסות שכירות".

עם זאת, קבלת ההטבה לא תתאפשר בגין תשלומי דמי שכירות שמשולמים לקרובים.

איך מתבצע הדיווח/הבקשה לניכוי?

מסלול 10% מס אינו מחייב הגשת דוח שנתי למס הכנסה. "על המשכיר־שוכר המבקש לקבל את הפטור לפתוח 'תיק משלם שכירות' ברשות המסים. לצורך זה יש להגיש באופן חד פעמי טופס 3302 לפקיד השומה", מסבירה עו"ד ענבר.

את המס משלמים פעם בשנה, תוך 30 יום מתום שנת המס, כלומר עד 30 בינואר בשנה שלאחר קבלת ההכנסות המדווחות. את התשלום ניתן לשלם באתר האינטרנט של רשות המסים.

"בהטבת החקיקה החדשה ישולם מס בשיעור 10% רק על סכומי הכנסות השכירות אשר עולים על הוצאות השכירות, ובמקרה שבו הכנסות השכירות עולות על התקרה של 90 אלף שקל", מסבירה עו"ד ענבר.

בנוסף, אומרת ענבר, "חשוב לדעת כי הכנסות שכירות בסכום שנתי העולה על 363 אלף שקל (נכון ל־2022) יחייבו הגשת דוח בכל מקרה".

מאילו תאונות מס יש להיזהר כשבוחרים במסלול הפטור החדש?

כאשר מבקשים ליהנות ממסלול הפטור ממס בגין השכרת דירה ושכירת דירה במקומה, כדאי לבחון האם יש הטבות מס אחרות שעלולות להעלם בדרך, כמו למשל הכרה בהוצאות עסקיות.

עו"ד ענבר: "המסלול בחקיקה החדשה אינו מאפשר ניכוי הוצאות שכירות אשר עולות על סכום ההכנסות מהשכירות. כלומר בלתי אפשרי להכיר בהפסד, וכמו כן לא מתאפשרת הפחתה מלאה של הוצאות שכירות העולות על 90 אלף שקל (7,500 לחודש). כאשר תנאי נוסף לקבלת ההטבה הוא שתשלום השכירות, או חלקו, לא נדרש בניכוי - בחישוב הכנסתו החייבת של היחיד או אדם אחר.

"ייתכן שאדם אשר משתמש בחלק מהבית כמשרד לצרכים עסקיים ונהג עד כה לדרוש הוצאות שכירות המייצגות את חלק הדירה המשמש לאותם הצרכים, יפסיד כתוצאה מהשימוש בהטבה מגן מס משמעותי כנגד הכנסות בסכומים נמוכים שהיה אפשרי למסות אותן ב־10%. כך למשל, במסלול המעבר לרגל עבודה לא נקבעה מגבלה הנוגעת לשימוש בהוצאות שכירות שלא נוכו מהכנסות השכירות, ואף לא נקבע מגבלה לניכוי הוצאות שוטפות מיתרת הכנסות שכירות שחייבת במס".

נוסף לכך, מסבירה עו"ד ענבר, חשוב לשים לב שבמקרים רבים לבעל הדירה ישנן הוצאות שוטפות משמעותיות על הנכס המושכר: תיקונים, תחזוקה, תקלות, שכר מתווך, שכ"ט עו"ד - בגין עריכת החוזה, פחת על המבנה - נהוג לחשב את ערך הקרקע כ־2/3 מעלות הדירה, והוצאות מימון - עד כדי זכאות להפסדים.

"המסקנה היא, כי במקרים מסוימים כאשר עלות הדירה גבוהה, או שהיו הוצאות גבוהות, מסלול המס המלא עשוי להיות הכדאי ביותר - בייחוד למי שמלאו לו 60 שנים אשר זכאי ליהנות ממדרגות המס החל ב־10%. הבחירה במסלול ההטבות החדש תצריך בדיקה פרטנית של החלופות האפשריות".

עוד כתבות

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת אחזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת