גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם ההתלהבות מהשקעה של אינטל בישראל הייתה מוקדמת מדי?

נתניהו וסמוטריץ' התפארו השבוע בהקמת מפעל של אינטל בישראל ● אלא שחודש חלף מאז הדיווחים על ההשקעה, ובחברה טרם אישרו אותה ● מאחורי הקלעים של המגעים והמסרים הסותרים

מתחם אינטל חיפה / צילום: Shutterstock
מתחם אינטל חיפה / צילום: Shutterstock

בשעות אחר הצהריים של יום שלישי האחרון, מיד לאחר שנודע על כוונתה של סוכנות הדירוג מודי'ס להוציא הודעה מיוחדת לאור חקיקת צמצום עילת הסבירות, הוציאו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' הודעה משלהם, המסבירה כי מדובר ב"תגובה רגעית". בתוך כך שורבבו להודעה שמן של שתי ענקיות טכנולוגיה בינלאומיות: אינטל ואנבידיה, שהוזכרו כמי שהתחייבו להשקיע בארץ. "אינטל מתכננת את ההשקעה הגדולה ביותר שלה מחוץ לארה"ב, ותשקיע 25 מיליארד דולר בישראל, ואנבידיה בונה מחשב־על בישראל".

הנהלת משרד האוצר דנה באיומים לפתוח ב"מרד מסים" 
הנתון שהפתיע ואיפה נמצאים הסיכונים? 4 גרפים שיגלו לכם - מה המצב האמיתי של המשק הישראלי

זו לא הייתה הפעם הראשונה שבה עשו השניים שימוש בשמה של אינטל נגד אלה שמאשימים אותם בפגיעה בכלכלה. בחודש שעבר נחתה הודעה לעיתונות שהוציא משרד האוצר בתיבת הדואר האלקטרוני של כלי התקשורת: "אינטל תקים מפעל ענק בהשקעת עתק של כ־25 מיליארד דולר", שבו התגאה ראש הממשלה על "ההשקעה הכי גדולה של חברה בינלאומית אי פעם בישראל".

אי־הדיוקים בהודעה

אולם, שעה קלה לאחר פרסום ההודעה, התברר כי היא כללה כמה אי־דיוקים: ראשית, לא מדובר בהשקעה חדשה להקמת מפעל חדש, אלא בהחלטה לשדרג מפעל הנמצא בבנייה. בנוסף, ההחלטה על בניית המפעל והשגת ההתחייבות מאינטל להקמתו נערכה עוד בממשלת נתניהו הרביעית, כאשר שר האוצר היה משה כחלון. אינטל התחייבה לאחר מכן, בשנת 2021, להשקיע 10 מיליארד דולר במפעל.

ניר ברקת, שר הכלכלה והתעשייה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

עוד נכתב בהודעה כי הוסכם להעלות את שיעור המס שהחברה תשלם למדינה, ולהעניק לה מענק של יותר מ־3 מיליארד דולר. לגלובס נודע עם זאת כי העסקה נמצאת בשלב מוקדם, וכי מדובר בהכרזה לאחר הסכמה עקרונית בין השתיים. כמה דרישות לקידומה של העסקה עדיין לא יצאו לפועל: אינטל טרם הגישה את בקשתה הרשמית לקבלת מענק מרשות ההשקעות במשרד הכלכלה; יתר על כן, במשרד הכלכלה הופתעו מההכרזה של משרד האוצר, שלא תואמה איתם, על אף שיש למשרד תפקיד מפתח במשא־ומתן על הטבות ממשלתיות הניתנות לחברות זרות. למשרד הכלכלה נגיעה גם לשיעור המס על הרווחים הנקבע לתאגידים.

רשות ההשקעות וצמרת משרד הכלכלה היו מעורבים בהבאתה של אינטל למשא־ומתן, אך לא היו מצויים בשלבים החשובים שכללו את ההסכמה על גובה המענק וגובה המס שייגבה מהחברה. שר הכלכלה ניר ברקת קיבל אומנם עדכונים על הנעשה, אך ניהל מפגשים באופן עצמאי עם בכירים בחברה ואף ניסה לקבוע פגישה עם בכיר באינטל בוושינגטון, שבוטלה בסופו של דבר.

לגלובס נודע כי לאחר התמיהה שהביע ברקת על כך שרשות ההשקעות לא עודכנה בפרטי המשא־ומתן, נפגשו מוקדם יותר השבוע בכירים בשני המשרדים על מנת ליישר את ההדורים ולעדכן בהתפתחויות. זו לא רק אחריותו של משרד האוצר: גורמים המקורבים למשא־ומתן טוענים כי באינטל התעקשו להשאיר אותו דיסקרטי בידיו של אגף התקציבים, על מנת למנוע הדלפות. באינטל סירבו להגיב לנושא.

הקלפים פתוחים

לא תמיד נראו ככה פני הדברים. בשנת 2014, בימי ממשלת נתניהו השלישית, התנהל המשא־ומתן עם שר האוצר דאז, יאיר לפיד ושר הכלכלה דאז נפתלי בנט, באופן אחר. בניית ההצעה לאינטל נעשתה עם נציגים ממרכז ההשקעות, משרד הכלכלה וצמרת משרד האוצר, שעבדו במשותף.

ההבנות העקרוניות על גובה המענק אומנם התקבלו ללא מעורבות ועדת ההשקעות, אך זו ריבונית להחליט בעצמה מה יהיה גובה המענק הממשלתי שיינתן לאינטל על בסיס משא־ומתן, ותהליך בדיקה ארוך. מאחר וזה טרם נערך, הקלפים למעשה פתוחים ועלולים להיטרף מחדש ולשנות את כללי המשחק. גם התכנסות משולשת של ראש רשות המסים, מנכ"ל משרד האוצר ומנכ"ל משרד הכלכלה, לניסוח הצהרת מס עקרונית, עדיין לא התקיימה - אם כי בכירים מבטיחים שהיא תצא בקרוב.

בכירים שמכירים את המשא־ומתן הודו כי הוא אומנם נמצא בשלב ההסכמה העקרונית, אך תהליכי האישור ברשות ההשקעות ובדירקטוריון אינטל בלאו הכי נערכים לאחר קבלת ההסכמה. בנוסף, עצם הוצאת ההודעה על ידי נתניהו וסמוטריץ' בעיתוי מוקדם איננה אומרת שאינטל מתכחשת לה, וייתכן שאף רווח למנהליה על כך שנחסכה מהם ההכרזה על שיתוף פעולה עם פוליטיקאים ישראלים מעוררי מחלוקת בארה"ב. עם זאת, העובדה שנתניהו משרבב את שמה של אינטל להודעות שעשויות להתפרש כפוליטיות, ככל הנראה אינה תורמת ליחסים עם החברה.

דיסקרטיות מרבית

יוגב גרדוס, ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, הוא הרוח החיה מאחורי המשא־ומתן עם אינטל. לאגף התקציבים תפקיד חשוב בו, מאחר שמדובר במענק אדיר הנמצא ממקורות חוץ־תקציביים. אליו הצטרף גם מנכ"ל משרד האוצר שלומי הייזלר, עם מעורבות מופחתת של החשכ"ל והיועץ המשפטי של משרד האוצר, אשר בדרך כלל מקבלים תפקיד פעיל יותר בתהליך.

 

גרדוס, ששמר את הקלפים קרוב לחזה במטרה לשמור על דיסקרטיות מרבית, עדכן בטרם החלה ישיבת הממשלה את נתניהו וסמוטריץ', ובמקביל נערכה שיחה עם דניאל בן עטר, מנכ"ל מערך הייצור של אינטל בישראל וסגן נשיא בחברה העולמית, שבה החליפו הצדדים ברכות.

עם זאת, באינטל היו כאלה שהופתעו מעיתוי ההכרזה. גם אם היא נעשתה בהסכמה מצד בכירים באינטל, מערך הדוברות והשיווק של החברה לא ידע על כוונה לצאת בהודעה משותפת ביום ראשון בבוקר. למעשה, יום קודם לכן הוציאו אינטל וממשלת פולין הודעה משותפת על הקמת מפעל, ויומיים לאחר מכן הוצאה ידיעה דומה בשיתוף ממשלת גרמניה, הכוללת גם תמונת חתימה מחויכת של כל הצדדים.

באשר למפעל בקריית גת - אינטל מעולם לא הודתה באופן רשמי כי הוא יקום, ומצד שני גם לא הכחישה זאת. באתר האינטרנט של החברה מתנוססות ההודעות הרשמיות על המפעלים בפולין וגרמניה - אך לא על ישראל. התגובה ששלחו באינטל, באיחור מה להכרזה הממשלתית, לא התייחסה לעסקה, אלא לכוונה להרחיב את יכולת הייצור שלה בישראל.

יוגב גרדוס, הממונה על התקציבים / צילום: עודד קרני

אינטל גם עדיין לא אישרה את ההכרזה בדירקטוריון שלה. תהליך שכזה עלול לקחת עוד כמה חודשים, במקביל להגשת בקשה רשמית למענק במשרד הכלכלה ואישורו על ידה. כעת ההערכה היא כי גם תהליכים אלה יושלמו עד תחילת השנה, ורק אז ניתן יהיה לברך על המוגמר.

ממשרד האוצר נמסר: "העבודה מול אינטל נעשתה באופן מקצועי ביותר, כמו גם העבודה התקשורתית אשר תואמה עם חברת אינטל. גורמי המקצוע ניהלו את התהליך באופן דיסקרטי גם לבקשת החברה, והמשא־ומתן בוצע לשביעות רצון שני הצדדים".

מאינטל נמסר: "ישראל היא מרכז עולמי של טאלנטים טכנולוגיים וחדשנות, ואחד ממרכזי הייצור והמו"פ העולמיים המשמעותיים של אינטל. כוונתנו להרחיב את יכולת הייצור שלנו בישראל מונעת מתוך המחויבות שלנו לענות על צורכי ייצור עתידיים ולתמוך באסטרטגיית IDM 2.0 (פתיחת מערך הייצור לחברות שבבים אחרות - א"ג) של אינטל".

עוד כתבות

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס