גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המנהלים חוגגים, המשקיעים מפסידים: המודל הבעייתי של קרנות הריט בישראל

על מסלול התנגשות: בזמן שהתגמול לחברות הניהול של קרנות ההשקעה בנדל"ן ובתשתיות הולך ומתנפח כפועל יוצא מהגידול בהיקף הנכסים - המשקיעים שמממנים את פעילותן סובלים מתשואות שליליות ניכרות ● "הקונספט שבו בנו את הקרנות האלה בישראל מייצר בעייתיות", אומר בכיר בשוק, ועכשיו גם רשות ני"ע מבינה שנדרש שינוי

גיל דויטש, ארז רוזנבוך, יוסי זינגר / צילומים: שי שברו, איל יצהר, כדיה לוי
גיל דויטש, ארז רוזנבוך, יוסי זינגר / צילומים: שי שברו, איל יצהר, כדיה לוי

עד כמה בעייתי המודל שלפיו פועלות קרנות הריט בישראל ניתן ללמוד מהמספרים הבאים. בשנת 2022 תפחו דמי הניהול ששילמו שמונה קרנות הנסחרות בבורסה בת"א ל-218 מיליון שקל - זינוק של 23% לעומת השנה שקדמה לה. זאת, בזמן שמניותיהן של אותן קרנות הסבו למשקיעים, ברובם גופים מוסדיים, הפסד ממוצע של כ-30% בשנה האחרונה.

"סערה שלא הייתה כמותה עשר שנים": שותף בקרן הנדל"ן מסמן את ההזדמנויות בשוק 
בחדרי המסחר מסכמים שבוע סוער: "עיקר הטלטלות בשוק - מקרנות הנאמנות" 

אם תרצו זהו הסיפור בקליפת אגוז: בזמן שהתגמול למנהלי קרנות הריט הולך ומתנפח כפועל יוצא של גידול בהיקף הנכסים הנרכשים על ידיהן (בתחומי הנדל"ן והתשתיות), משקיעים שמממנים את הרכישות הללו סופגים הפסדים ניכרים.

אף לא אחת ממניות קרנות הריט הנסחרות בבורסה הניבה אשתקד תשואה חיובית.

אין פלא שבמספר קרנות התערערו לאחרונה היחסים בין יזמי הקרן לגופים המוסדיים, המבקשים לצמצם את היקף התשלומים המועברים לחברות הניהול (בדרך כלל עשרות מיליוני שקלים בשנה) שנגזרים מהיקף הנכסים - מה שלכאורה מתמרץ את המנהלים לבצע רכישות גדולות, גם אם הכדאיות הכלכלית מוטלת בספק.

קחו לדוגמה את קרן הריט קיסטון, אשר משקיעה בענף התשתיות. הקרן שאותה הקימו אנשי שוק ההון גיל דויטש ורנוי בירם, לצד המנכ"ל נבות בר, רכשה אשתקד את השליטה בחברת התחבורה אגד, מה שהגדיל את היקף נכסיה בסוף 2022 ל-2.7 מיליארד שקל - עלייה של יותר מ-80% לעומת 2021.

כפועל יוצא זינקו דמי הניהול ששולמו ליזמי הקרן אשתקד בשיעור דומה, לכ-23 מיליון שקל. זאת מאחר שיזמי קיסטון זכאים לדמי ניהול בהיקף של 1% מנכסי הקרן. מניית קיסטון ירדה ב-5% בשנה האחרונה.

רנט איט: "רשות ניירות ערך מקיימת בחינה עקרונית"

את דמי הניהול הגבוהים ביותר גרפה אשתקד חברת הניהול של קרן התשתיות ג'נריישן, שהקימו יוסי זינגר וארז בלשה, לשעבר בכירי חברת גרנית הכרמל. ג'נריישן הסבה למשקיעים הפסד של 43% בשנה האחרונה, המיוחס בעיקרו להשקעה כושלת בחברת האנרגיה המתחדשת סולגרין.

עם זאת, כתוצאה מהגדלת היקף נכסי הקרן ב-35% אשתקד, לכ-3.5 מיליארד שקל, תפחו דמי הניהול ליזמים (כ-1% מהיקף הנכסים) ל-50 מיליון שקל כמעט, עלייה של 24% לעומת 2021.

נראה כי העיוותים הללו במודל התגמול של מנהלי הקרנות לא נעלמו מעיני רשות ניירות ערך. טיוטת תשקיף של קרן ריט חדשה, הפועלת בתחום של דיור להשכרה ארוכת-טווח (רנט איט), מגלה כי הרשות בוחנת התערבות בתחום הנפיץ: "לחברה נמסר כי רשות ניירות ערך מקיימת בחינה עקרונית בקשר להסכמי הניהול בקרנות השקעות במקרקעין, ולפיכך טרם הרישום למסחר של מניות החברה והצעתן לציבור, תפעל החברה להתאים את הסכם הניהול להערות רשות ניירות ערך (ככל שיהיו)".

גורם בסביבת קרנות הריט מעריך, כי הרשות "התעוררה" גם בעקבות מאבק אקטיביסטי שמנהלים בחודש האחרון קבוצת הביטוח הפניקס ובית ההשקעות מור מול חברת הניהול של קרן מגוריט.

 

זאת, במטרה לצמצם את דמי הניהול שגובה הקרן, הפועלת אף היא בתחום של דירות להשכרה ארוכת-טווח: "להערכתי ברשות מבקשים להגביל חלק מהכוח של חברת הניהול מול המשקיעים, ולחזק אותם באופן שיוביל עם הזמן להסדרת נושא דמי הניהול בקרנות".

מודל קרנות הריט (Real Estate Investment Trust) הועתק מארה"ב ונתפר לכאורה למידותיהם של הגופים המוסדיים המעוניינים בהשקעה סולידית לזמן ארוך בתחומי הנדל"ן המניב והתשתיות. הקרנות מאפשרות למשקיעים להשתתף, באופן לא ישיר, ברכישה ובהחזקה של הנכסים הללו, תוך פיזור סיכונים וניצול הטבות מס ייחודיות. כמו כן, הקרנות מחויבות לחלק את הרווחים השוטפים שלהן כדיבידנדים לבעלי המניות.

תשואות שליליות של יותר מ־60%

בבורסה בת"א נסחרות כאמור שמונה קרנות ריט, מרביתן (ריט 1 , סלע קפיטל , אזורים ליווינג  מניבים   ומגוריט ) בתחום ההשקעות בנדל"ן מניב, ושלוש נוספות (ג'נריישן , קיסטון  ואלומה ) בתחומי התשתיות.

כאמור, תשואת המניות בשנה החולפת הסבה בעיקר מכאוב לבעלי המניות, והגרועות מכולן היו קרן אלומה (ירידה של 68%), אזורים ליווינג (שנפלה ב-63%) ומניית גנ'ריישן. נראה כי התשואות ההחלושות הובילו משקיעים מוסדיים בקרנות הללו לקרוא לאחרונה תיגר על מודל גביית דמי הניהול של יזמי קרנות הריט, שבחלקם (בקרנות הוותיקות ריט 1 וסלע קפיטל) כבר מגיעים לסכום מצטבר של מאות מיליוני שקלים.

דמי הניהול, נדגיש, משמשים למימון הניהול השוטף של הקרן וכן לפעולות הקשורות בתחזוקה, ברכישה או במימוש של נכסים. כאמור, החברות של יזמי הקרנות גובות את דמי הניהול כפונקציה של היקף הנכסים שרכשו, ולפעמים היזמים זוכים גם לבונוס כשיעור משווי הנכסים שהצליחו לרכוש בשנה קלנדרית. שיעור דמי הניהול מדורג, ומתחיל בדרך כלל ב-1% משווי הנכסים, ויורד בהדרגה ככל שהם צומחים.

 

דמי ניהול של 0.4% מ־7.7 מיליארד שקל

כך, אצל חברת ריט 1, הקרן הוותיקה ביותר, עומדים כיום דמי הניהול על 0.4% מסך הנכסים (בהיקף 7.7 מיליארד שקל). אשתקד שולמו לחברת הניהול של הקרן, בראשות שמואל סייד ודרור גד, דמי ניהול של 39 מיליון שקל - צמיחה של 12%. לזכות הקרן יצוין כי מאז הנפקתה ב-2006 היא הניבה למשקיעים תשואה נאה של 340%.

גם אצל סלע קפיטל, שהונפקה שנתיים לאחר מכן, המשקיעים יכולים להיות מרוצים בסך הכול, עם תשואה מצטברת של 140%. גם אצלה עומדים כיום דמי הניהול במדרגה של 0.4% מהנכסים (שצמחו ל-5.2 מיליארד שקל). אגב, אם תעקוף הקרן את רף 8.5 מיליארד השקלים בנכסיה, היא תגיע למדרגה שמעליה ייגבו 0% דמי ניהול.

"חברת הניהול מוגנת בהסכמים ארוכים"

"הקונספט שבו בנו את הקרנות האלה בישראל מייצר בעייתיות", אומר גורם בכיר בתחום הנדל"ן. "מה שקורה הוא שמי שמקימה את הקרנות האלה זו בפועל חברת ניהול. היא מוגנת בהסכמים לתקופות ארוכות של עשר שנים וגם 14 שנה לפעמים. אי אפשר להוציא את חברת הניהול מהעסק אם הביצועים גרועים.

"מעבר לזה, חברת הניהול בדרך כלל לא משקיעה כסף משלה בקרן הריט. כל הכסף שזורם בדרך כלל הוא מגופים מוסדיים, אז היא פחות מושפעת מהרווח ומתשואת מניה". אותו גורם מזכיר כי בקרנות השקעה שאינן מתנהלות במודל הריט, המנהלים מתומרצים בדמי ניהול הגדלים ככל שהרווחים עולים.

גורם באחת מקרנות הריט מנסה להגן על מודל דמי הניהול: "בדיקות שנעשו לגבי כלל קרנות הריט בנדל"ן מצאו שבסופו של דבר חברות הניהול שלהן גובות מדי שנה כ-0.8% מסך הנכסים, בעוד שבחברות החזקה ציבוריות ההנהלה מגיעה לנתוני תגמולים רלונטיים של 1%-1.1%. מעבר לזה, יש בין המשקיעים בישראל מי שעדיין רגיל לראות בעל שליטה בחברה, ולא אוהבים את האיסור שיש בקרנות הריט על בעלי שליטה". 

מחברת ריט 1 נמסר בתגובה: "אנו סבורים כי זו טעות להתייחס לחברות הריט בישראל כחבילה אחת, וכך גם סבורים המשקיעים בכל הנוגע לריט 1 ובכלל. השקעה בקרן ריט מתאימה לרבים ומאפשרת למשקיעים לקבל תשואה ברמת סיכון נמוכה עם יתרונות של חשיפה לפרוטפוליו נכסים מגוון, נזילות, שקיפות ופיזור סיכונים.

"קרנות הריט נפוצות מאוד בארצות-הברית, והן נסחרות בבורסה החל משנות ה-60 של המאה הקודמת. הצלחת המודל הובילה למצב בו מרבית חברות הנדל"ן הציבוריות בארה"ב הן ריטים.

"בהקשר של תשואת המניה ראוי לציין כי מדד חברות הנדל"ן בישראל בשנה האחרונה ספג ירידה של כ-20% (ירידה גבוהה יותר מאשר בריט 1). חשוב לזכור כי הסכמי הניהול בריט 1 עלו פעמיים להצבעה באספות כלליות ב-3 השנים האחרונות ואושרו על ידי רוב מוחץ של בעלי המניות. נשמח להפנות את קוראי גלובס לשתי עבודות עומק שנכתבו על ידי חברות ייעוץ מובילות המראות שעלות הניהול הכוללת של ריט 1 היא נמוכה מממוצע עלות הניהול וההנהלה וכלליות בחברות הנדל"ן הישראליות עם היקף נכסים דומה". 

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר