גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכירי המשק התייצבו בחזית של מאבק פוליטי. האם התופעה פה כדי להישאר?

סוציולוגים ומומחים למינהל עסקים מנסים לנתח מה עומד מאחורי החלטת המעסיקים הגדולים במשק לשבות במחאה על החקיקה המשפטית ● פרופ' רוני שחר מאוניברסיטת רייכמן: "ביטוי של תופעה עולמית רחבת־היקף. שכשחברה נוקטת עמדה, שנויה במחלוקת ככל שתהיה, בסוף היא מרוויחה מזה"

אוהל המחאה שהוקם בירושלים על ידי פורום העסקים / צילום: פורום העסקים
אוהל המחאה שהוקם בירושלים על ידי פורום העסקים / צילום: פורום העסקים

השבוע חזינו בתופעה שמעולם לא נראתה בישראל: עשרות אנשי עסקים, מהחזקים במשק, החליטו לשבות במחאה על החקיקה המשפטית החד־צדדית. קניונים ומרכזי קניות נסגרו, חברות הייטק שחררו את העובדים להפגנות, בנייני משרדים ננעלו וברחובות נראו עסקים עצמאיים שהצטרפו לשביתה מיוזמתם האישית.

הציבור מצפה מהקואליציה ומהאופוזיציה להיכנס למו"מ בדחיפות | סקר גלובס המלא
פרופ' רבקה כרמי: "רופאים שנשלחו להתמחות בחו"ל לא רוצים לחזור לישראל"
אלוף (במיל') יעקב עמידרור: "האיום בסרבנות יפגע בצה"ל. ישראל תצא מהאירוע חלשה יותר"

בטרם ההחלטה להשבית את המשק, דווח כי אנשי פורום העסקים שהובילו את השביתה הביעו כעס כלפי יו"ר ההסתדרות, ארנון בר־דוד, שביקש להמתין עם ההכרזה על השביתה עד קבלת התשובה על מתווה הפשרה שתכנן להציג. כאשר מתווה הפשרה אכן נדחה, החליט יו"ר ההסתדרות להמתין עוד על מנת לתת צ'אנס למגעים, ובכך הביא את בעלי העסקים להשבית את המשק בעצמם.

בסוף השבוע שקדם לחקיקה, חברי הפורום התבטאו וקראו לעצירתה באופן מיידי באוהל המחאה שהוקם בירושלים. דנה עזריאלי, יו"ר קבוצת עזריאלי קראה להסכמה רחבה לשינויים שיהיו מקובלים על רוב העם. מנכ"ל לאומי חנן פרידמן התייחס למשקיעים המודאגים וציין כי הם "גורמים לעצירת השקעות מצידם ולפגיעה שעלולה להיות הרסנית לכלכלה הישראלית".

"מדובר בחרדה אמיתית לעסקים ולהשפעה של מה שקורה על הכלכלה". אומר פרופ' משה צבירן, ראש מערך היזמות והחדשנות של אוניברסיטת תל אביב, לשעבר דקאן הפקולטה לניהול ע"ש קולר באוניברסיטה.

לדבריו, המצב החדש הזה של גורמים עסקיים שבוחרים להיכנס לזירה הפוליטית -חברתית, נובע מדאגה עמוקה לצד הבנה כלכלית משמעותית, בשילוב היכולת להסתכל על השלכות החקיקה לטווח הארוך. "אנשי עסקים מרגישים על בשרם את השלכות החקיקה. הם מוכנים להסתכן במחיר בטווח הקצר כדי לשמור את המדינה לטווח ארוך".

 

ישראל הפכה ל"קייס סטאדי" לתופעה עולמית

כפי שמסבירים מומחים למינהל עסקים ולסוציולוגיה, אין מדובר במקרה חד פעמי. הם צופים שכניסה זו של אנשי עסקים למאבק חברתי־פוליטי היא תחילתה של מגמה ארוכת־טווח, וישראל תהווה "קייס סטאדי" לניתוח התופעה עבור חוקרים בעתיד.

פרופ' רוני שחר, מבית ספר אריסון למינהל עסקים, אוניברסיטת רייכמן, מסביר כי לדעתו מדובר בביטוי של תופעה עולמית רחבת־היקף, של מנכ"לים ואנשי עסקים ששמים גבוה יותר בסדר העדיפויות "אימפקט" על החברה, כחלק ממגמה שתלך ותתרחב עם הזמן.

"כיום גם מחקרים מראים שכשחברה נוקטת עמדה, שנויה במחלוקת ככל שתהיה, בסוף היא מרוויחה מזה כלכלית. עובדים מחפשים לעבוד במקומות עבודה בעלי משמעות ולא רק כסף. בעשור האחרון יותר ויותר מנכ"לים מבינים את הערך של זה, ופועלים בהתאם".

עם זאת, פרופ' שחר סבור כי מלבד המגמה העולמית שמשפיעה על הדברים, קיימת גם חרדה אישית, וגם עסקית־כלכלית ייחודיות לסיטואציה, שמציתות את המחאה בדרכן. "ההצטרפות של אנשי עסקים למחאה נבעה בעיקר מהיקף המשבר והדרמטיות שלו".

"אני חושבת שזו מגמה שעתידה להתרחב, אנשי עסקים במצב הסטנדרטי מצויים בתחרות, ולפתע במקום תחרות נוצר מבנה מאחד, שנבע מהתפוררות המרקם הכלכלי של ישראל והדאגה לו". אומרת פרופ' עמליה אוליבר מהמחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה, האוניברסיטה העברית".

פרופ' אוליבר מסבירה שכחלק מהמגמה העולמית של חברות שפועלות למען השפעה על הסביבה, גם בישראל התופעה קיימת, ובעיקר בחברות הגדולות. "ייתכן שמעכשיו נראה יותר פורומים שעוסקים בעסקים ובמקביל בשאלות של השפעה חברתית. כל סקטור יוכל לנצל את האנרגיות האלה למטרות חברתיות. התאגדות כזו של אנשי עסקים סביב מטרה משותפת ובמהירות כזו, ממחישה זאת".

כשלא יושבים על הגדר יש השלכות

באשר להשלכות העתידיות של התערבות אנשי העסקים במחאה, מסביר פרופ' צבירן כי "תהיה השפעה על הדוחות הכלכליים של החברות, יתכן שאנשים ששייכים לתחום דעת אחר יחליטו שהם מדירים את רגליהם ממי שנקט עמדה, מדובר בסיכון מחושב. גם אם מחר בבוקר תהיה החלטה לעצור את החקיקה - עדיין יהיו גלי הדף, אנשי העסקים מבינים את הצורך ורואים שההסתדרות לא עושה דבר מנגד".

על אף הסיכון המחושב שנלקח, על פי דוח ברומטר האמון העולמי של חברת אדלמן, הבוחן את מידת האמון שמוסדות שונים מעוררים בתושבי 27 מדינות מרכזיות (ישראל לא בתוכן) דווקא מצביע על כך שעסקים הם המוסד היחיד שהציבור נותן בו אמון. 41% מהמשיבים רואים בעסקים כוחות מאחים, וכן על אף שעסקים לא נתפסים כבעלי אחריות בתחום הפוליטי־חברתי, הציבור מצפה מהם לקדם פתרון בעיות פוליטיות־חברתיות.

סימני השאלה שמעלה המגמה החדשה

למגמה זו עשויות להיות מספר משמעויות. מבחינת היכולת של אנשי עסקים להכריע את המחאה, פרופ' שחר סבור כי הצטרפותם של אנשי העסקים לא בהכרח תביא לכך. "אני בהחלט מאמין שככל שאנשים בכירים יותר מצטרפים למחאה יש לכך השפעה רבה יותר, עם זאת, רמטכ"לים לשעבר ונשיא ארה"ב לא מצליחים להזיז את ההשפעות בטווח הקצר. בטווח הארוך יתכן שכן תהיה השפעה".

בהיבט הארגוני, ניתן להסיק שיותר ויותר עסקים יפעלו באופן גלוי לקידום מטרות פוליטיות חברתיות. "נראה יותר אנשי עסקים שרואים חשיבות בהתגייסות מקבילה לפעילויות חברתיות". אומרת פרופ' עמליה אוליבר.

יחד עם זאת, המעבר של פורום העסקים לחזית המחאה מעלה סימני שאלה בנוגע לאפשרות שיש מאחוריו אינטרסים למימוש שאיפות פוליטיות. פרופ' צבירן מתנגד לטענה זו: "אני לא חושב שיש כאן אינטרסים להיכנס לעולם הפוליטי. יש עוד שותפים רבים לחרדה הזו, אנשי הייטק, קרנות הון סיכון, מדובר באנשים שמבינים כלכלה וחווים את ההשפעה של הדברים. יש לזה כבר ביטוי בשטח ברמה הכלכלית".

מנגד, פרופ' שחר מסביר כי להרבה אנשי עסקים יש שאיפה פוליטית מסוימת בלי קשר לתקופה הנוכחית. "אני סבור שיש הרבה אנשי עסקים שרואים את העולם העסקי בתחנה בדרך לפוליטיקה, עם זאת, אני לא חושב שזאת הסיבה שהם עושים את מה שהם עושים".

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

איש חיזבאללה מצלם את מטולה / צילום: ap, Bilal Hussein

פגיעה ישירה של כטב"ם באזור מטולה; צה"ל תקף בלבנון

חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח; מקור בחמאס לאל-מיאדין: "נוטים להפסיק את המשא-ומתן" • עדכונים בולטים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם