פרוטוקול פגישה של חברת החשמל מעורר סערה בין המתמודדות במכרז אשכול

דליה אנרגיה, שזכתה במכרז על תחנת הכוח אשכול ונסוגה מהצעתה הראשונית, דורשת לקבל את הפרוטוקולים המלאים משיחה של קבוצת OPC-קרן נוי עם נציגי חברת החשמל • לטענת דליה, אם הפרוטוקולים נכונים, "ועדת המכרזים צריכה לפעול נגד OPC-קרן נוי"

תחנת הכוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל
תחנת הכוח אשכול / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

שלושה ימים חלפו מאז שליחת המכתב של OPC-קרן נוי, שנחשף לראשונה באתר גלובס, ובו הקבוצה שהוגדרה "כשירה שנייה" ביקרה בחריפות את התנהלות ועדת המכרזים של חברת החשמל במכרז אשכול, וכעת מגיעה התגובה החריפה של דליה אנרגיה.

השיטה שמפילה מיזמי ענק בתחום האנרגיה בישראל | ניתוח
האם בישראל יש משאבים לכל תחנות הכוח החדשות?

דליה, החברה שזכתה במכרז עם הצעה בסך 12.4 מיליארד שקל, נסוגה ל-9 מיליארד שקל, וכך הביאה למעשה לביטול המכרז - זועמת על כך שבמסגרת פרוטוקול פגישה של ועדת המכרזים של חברת החשמל עם OPC-קרן נוי מ-2 ביולי תועדה אמירה, לכאורה, של נציג הקבוצה כי "הוא התערב או יתערב בהחלטות של גופים מממנים כלשהם לתת מימון", לדליה אנרגיה.

קבוצת OPC-קרן נוי אומנם ציינה את הציטוט הזה בתור דוגמה לאי דיוקים רבים, לכאורה, בפרוטוקולים של חברת החשמל ודרשה לתקן זאת, אבל זה לא מנע זעם מצד דליה אנרגיה. "אם אכן נאמרו דברים אלו", כתב עו"ד אהרון מיכאלי, שמייצג את דליה אנרגיה לוועדת המכרזים, "מדובר באמירה חמורה ביותר של בעל הדבר עצמו". לדבריו, "עולה חשד כבד, בין היתר, כי OPC-נוי (בעצמה או באמצעות מי מנציגיה או נציגי בעליה) ניצלה לרעה את כוחה העצום במשק הישראלי, ונקטה בהתנהלות כוחנית - אסורה ובלתי חוקית בעליל - בניסיון נואל למנוע מגורם מתחרה לה (אשכול) לגייס כספים ולשלם את התמורה הראויה בגין נכס ציבורי רב ערך".

נזכיר כי כעת עומד על הפרק הליך התמחרות שקבעה חברת החשמל בין המשתתפות הקיימות, שיימשך עד 20 באוגוסט לפי מחיר מינימום של 9 מיליארד שקל. אולם, הבחירה בסכום זה משליכה על כך שאף אחת מהמשתתפות, למעט דליה, מתכוונת להגיש הצעה.

OPC תעתור לבית המשפט לקבלת צו מניעה

עם זאת, עוד קודם לכן צפויה קבוצת OPC-קרן נוי לעתור לבית המשפט לנושאים מנהליים לצו מניעה. צעד שעלול לעכב את מכירת תחנת הכוח. בינתיים, באותו המכתב שנחשף בגלובס, OPC-קרן נוי ציינה את אותה האמירה שמיוחסת לנציגה "כדוגמא לשגגה המעוותת את המציאות בצורה חמורה". הם אף הגדירו אותה כ"דוגמא אחת מבין דוגמאות נוספות", ולכן מבחינתם נדרש תיקון לפרוטוקול.

מנגד, כעת, עו"ד מיכאלי טוען במכתבו כי OPC-קרן נוי מנהלת "קמפיין תקשורתי אגרסיבי שנועד ככל הנראה גם לאוזני הגופים המממנים בישראל וחברי ועדת המכרזים ושמטרתו לנסות ולערער את המודל הכלכלי של קבוצת דליה ואת הלגיטימיות של הצעתה".

הוא הוסיף כי אם "אכן נכונים הדברים, כעולה מהאמור במכתב OPC-קרן נוי וכן מהאינדיקציות הנוספות שבידי מרשתנו, כי אז ברור בעליל גם עד כמה חסרות תום לב הן טענות OPC-קרן נוי ביחס להיעדר האפשרות לממש את הצעת מרשתנו המקורית במכרז".

בצל ההתפתחויות האחרונות, עו"ד מיכאלי דורש כעת לקבל העתק נכון למקור מפרוטוקול הדיון המדובר ב-2 ביולי, "וכן כל מסמך נוסף או נלווה העשוי להיות רלבנטי לאמור, לרבות קלטת שמע ככל שישנה".

הוא סיכם כי "ככל שיש בדברים אלה ממש (ובידי ועדת המכרזים מלוא התיעוד והעדים הנוכחים הרבים שבפניהם הושמעו הדברים החמורים הנ"ל), הרי שמדובר בהתנהלות פסולה, הראויה לכל גנאי, וחזקה על ועדת המכרזים הנכבדה כי תדע לפעול ולנקוט בכל האמצעים המתחייבים בכל העניינים העומדים על הפרק".

מקבוצת OPC-קרן נוי נמסר: "מדובר בטענות מגוחכות של גוף שכשל בניהול ההתמודדות במכרז ונתן הצעה מופרכת, של 12.4 מיליארד שקל, אשר מיד עם פרסומה בציבור, נדחתה על ידי שוק ההון ובקרב המממנים ופסה מן העולם. בצעד נואש ולא אלגנטי, מנסה דליה אנרגיה לטייח את הכשלון של מנהליה והדירקטורים - ולברוח מאחריות. לא בושה להודות בטעות שעשתה דליה ובנזק למשק הישראלי ולמשקיעים. במקום לקחת אחריות נוהגת דליה בביריונות וניסיונות הפחדה, במטרה להסיט את האש מכישלונה. מהלכים אלו לא יועילו".