גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינה שמתחלקת מרצון ובהצלחה? אין כמעט דוגמאות מהעולם

האם אפשר להתבזר מבלי להתפזר? להתחלק מבלי להקים חומות? להחזיק צבא מאוחד במדינה מפוצלת? ● הבה נתבונן בשווייץ ובבלגיה, ונחזור אל מדינת הלאום הדמוקרטית ושומרת החוק

הפגנה בירושלים בחודש שעבר. אין כמעט דוגמאות סימפטיות לפירוד / צילום: Shutterstock
הפגנה בירושלים בחודש שעבר. אין כמעט דוגמאות סימפטיות לפירוד / צילום: Shutterstock

מרקס, או בעצם אנגלס, לימד אותנו שהקליימקס הטבעי של הסוציאליזם יהיה היעלמותה של המדינה. לא יהיה בה עוד צורך. הסוציאליזם יכשיר את ההמונים למשול בעצמם, בלי התערבות המדינה ובלי מנגנוני אכיפתה. לא הצלחנו להגיע לשם, אולי מפני שסטאלין לא הצליח לשלוח עוד כמה מיליונים אל מחנות הכפייה, ומאו לא הצליח להרעיב למוות עוד איזה 30 מיליון סינים. המדינה הסוציאליסטית שלפני אחרית-הימים הייתה מופת של אכיפה ושל כוח הזרוע.

מאין לנו החלום המרקסיסטי נאלצנו במרוצת רבע האלף האחרון להתבונן במדינות, הנעלמות מכוח התערבות פעילה של שר ההיסטוריה, או של אויבים חיצוניים ופנימיים. רק לעתים רחוקות ראינו אותן מתפרקות, או מתפזרות מכוח הסכמה לבבית.

מי למשל? טוב, ב-1991 חשבנו שברית המועצות התפרקה מרצונה, אבל ולדימיר פוטין הואיל להעמידנו על טעותנו. הדם שלא נשפך לפני 30 שנה ניגר כמי נהר הדניפרו.

צ'כוסלובקיה התפרקה מרצונה במהלך אשר היה מפוקפק מבחינה מוסרית ונפסד מבחינה מדינית, אבל הסתיים בכי טוב, ושני החלקים המפורקים חיים עכשיו בהרמוניה ניכרת תחת מטרייה אירופית.

חברוּת באיחוד האירופי מציעה הזדמנות להתפרק רק למראית עין. אלמלא המשברים התקופתיים ואי־ההסכמות הנוקבות והברקזיטים שהיו או יהיו, האיחוד האירופי היה יכול להוכיח לנו את מידת חוסר הרלוונטיות של גבולות לאומיים. אז מה, שספרד תתפרק, או איטליה, או בריטניה. הן יישארו באירופה. אה, רגע, בריטניה כבר בחוץ. אבל סקוטלנד העצמאית תחזור ותצטרף. אולי.

תעזבו את הגימיק

בארץ נשמעים עכשיו אולי הצלילים המוקדמים של ויכוח רציני על חלופה טריטוריאלית ומערכתית למדינה מאוחדת. האם יש סכנה של חלוקה מלאה? זה נשמע מרחיק לכת מאוד. אבל יש כנראה טעם לשקול את האפשרות של התפרקות-למעשה, או של התפרקות חלקית, באמצעות ביזור רדיקלי, או שינוי מבנה השלטון.

אני שומע שמחשבות רציניות או בוסריות כבר מרחפות באוויר. אינני מתכוון כאן ליהודה/ישראל. זה גימיק. אין כל דמיון מהותי בין חלוקת 'הממלכה המאוחדת' של הנרטיב המקראי המיתי לבין חלוקת המדינה המאוחדת של ימינו. עצם ההשוואה היא לא יותר מדגדוג חושים והסחת דעת.

אבל אולי יש מקום לדון בסיכוי שהמדינה המאוחדת תמצא דרכים קונסטרוקטיביות לחלוטין להיות הרבה פחות מאוחדת. אני נמנע כאן מלהציג את השאלה ההכרחית לחלוטין אם מדינה לא-מאוחדת-על-פי-בחירה תוכל להחזיק צבא מאוחד כדי להתגונן מפני מבקשי נפשה. זה עניין נפרד עם כוח וטו.

קנטונים ישנים ושוקולד בלגי

אבל אילו רצינו להתחבט בעניין הזה ברצינות, היינו יכולים לבקש השראה במקומות שמצאו דרך להתבזר מבלי להתפזר. שווייץ היא כמובן הדוגמה הקלאסית: ממשלה מרכזית חלושה, 26 קנטונים שבגדול שבהם יש מיליון וחצי בני אדם ובקטן שבהם יש 40 אלף. אבל שווייץ אינה מדינה מודרנית. חצי קנטוניה נוצרו בימי הביניים, מאות שנים לפני שמישהו העלה בדעתו את הצירוף 'מדינת לאום'.

אז אם לא שווייץ, ממי נלמד? אולי מבלגיה. היא נוצרה לצורכי נוחיותן של מעצמות אירופה הגדולות לפני כמעט 200 שנה. הן רצו להחליש את מה שאנחנו קוראים לו הולנד (ארצות השפלה), תלשו חלק מן ההולנדים, חיברו אותם עם צרפתים, ופתאום נולדה ארץ חדשה, שהיה צריך להמציא בשבילה בית מלוכה, ולהציב לה יעדים משותפים, ולהאציל עליה מעמד ניטרלי שלפחות הגרמנים מעולם לא התכוונו לכבד.

היא נסחבה איכשהו, דרך שתי מלחמות עולם, והגיעה בסוף המאה שעברה עד סמוך להתפרקות. אני נזכר בכותרת בטיימס הבריטי ב-1992, "היום תפורק בלגיה". "היום" היה אחד באפריל, אך המונים נפלו בפח. טיימס הביע צער על שני הנזקים שפירוק בלגיה יביא: ביטול השוקולד הבלגי וביטול המשחק "נקוב בשמם של חמישה בלגים מפורסמים". מצחיק מאוד.

רגשי הבדלנות בבלגיה שכנעו את הפלמים ואת הוואלונים להסכים לנוסחה פדרלית, שתחליש מאוד את הממשלה המרכזית ותעניק אוטונומיה נרחבת לשלושה אזורים. אפילו זה לא הספיק. הם כל כך לא סבלו אלה את אלה עד שהם היו מוכרחים לפצל לא רק את שטחיהם, אלא גם את כל מפלגותיהם. אז יש מפלגה סוציאליסטית פלמית ומפלגה סוציאליסטית ואלונית ומפלגה ליברלית ואלונית ומפלגה ליברלית פלמית וכן הלאה. הואיל ויש שיטת בחירות יחסית, יש פי שניים יותר מפלגות מבהתחלה, והתוצאה היא שלפעמים לוקח שנה וחצי להרכיב ממשלה, שיא שיביך אפילו ישראלים ידועי־סבל. זה כמובן מקרה קיצוני של מדינת לא־לאום, שבה ראש הממשלה (הפלמי) התבקש פעם בראיון לפזם את המלים הראשונות של ההמנון הלאומי, והתחיל לשיר את המארסילייז. התברר שרוב הפוליטיקאים בבלגיה אפילו לא הכירו את המנונם.

מה שמשאיר אותנו בעצם בלי דוגמה רצינית לפירוד, שיהיה לו ערך פוליטי ומוסרי, אך לא יחייב הפרדה הרמטית על כידוני רובים. אני חושש שנשארו לי רק שתי דוגמאות לא סימפטיות מעיקרן: קפריסין, שהתחלקה לא מרצון לפני כמעט 50 שנה; וסרי לנקה, שהתחלקה לכמה שנים בשנות ה-80 וה-90, כדי להימנע ממלחמת אזרחים, שחזרה והתלקחה.

מובן מאליו שאני מקווה, כמו רוב קוראיי, שהדיון הזה הוא אקדמי, או אבסטרקטי; שמדינת הלאום תמצא סיבות להתקיים באופן דמוקרטי, לשמור חוק וחוקה, ולהתחשב תמיד בזכויות מיעוטיה.

רשימות קודמות בבלוג וב-יואב קרני. ציוצים (באנגלית) ב-טוויטר.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינם ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר