גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העסקה הימית של רפאל והתותחים של אלביט הגיעו לצפון אירופה

מדי שבוע נפרסם בגלובס מדור חדש שסוקר עסקאות שהתרחשו בתעשייה הביטחונית • והפעם: אלביט החלה בהספקת שגרי רקטות מסוג PULS ותותחי ATMOS לדנמרק ● רפאל סגרה עסקה עם פולין להספקת טילי נ"ט והיא גם זכתה בחוזה במדינה אסיאתית בשווי של כ-100 מיליון שקל לתחזוקת מערכות מבצעיות ● אינדונזיה רוכשת מל"טים מטורקיה ● מדור חדש

ספינה מצויידת בחליפה הימית של רפאל / צילום: באדיבות רפאל
ספינה מצויידת בחליפה הימית של רפאל / צילום: באדיבות רפאל

עולם התעשיות הביטחוניות הוא סבוך מאוד. זה מתחיל במערכות יחסים שנדרשות הממשלות ליצור, ממשיך במלאכת פיתוח ושיווק סבוכה, עובר באישורים לא פשוטים מצד משרד הביטחון - ומסתיים בצורך באספקה מהירה ככל הניתן ללקוח. לאורך התקופה האחרונה, מדינת ישראל והחברות הביטחוניות הוכיחו כי הן יודעות כיצד להתמודד עם כל שלב. זה היה השבוע החולף בתעשיות הביטחוניות.

דירוג החברות הביטחוניות המובילות בעולם: איפה נמצאות הישראליות?
משרד הביטחון רוכש פגזים ב-250 מיליון שקל והתעשייה האווירית משגרת לווין
חברה בת של רפאל תספק נשק לאוקראינה והמוקש החכם של טורקיה

התותחים של אלביט הגיעו לצפון אירופה

כחמישה חודשים בלבד לאחר שאלביט סגרה עסקה עם דנמרק בסך כ-252 מיליון דולר לאספקת משגרי רקטות מסוג PULS ותותחי ATMOS, החלה החברה הישראלית באספקת האמצעים למדינה הצפון אירופית.

מערכת ATMOS כוללת תותח הוביצר שמסוגל לירות את כל הפגזים והקליעים בעלי אישור נאט"ו 155 מ"מ, בעל טווח אפקטיבי של יותר מ-40 ק"מ עם קליעים סטנדרטיים, וכן מציע טווח מורחב עם קליעים בעזרת רקטות (RAP). בה בעת, משגרי ה-PULS תומכים בירי רקטות מעופפות חופשיות, ואף טילים מונחים מדויקים בטווח של 12 ק"מ ועד 300 ק"מ. משגר ה-PULS ניתן להתאמה מלאה לפלטפורמות קיימות עם גלגלים ונגררים.

מהירות האספקה של אלביט היא מסר לאירופה כולה, שהרי הסיבה שמשרד ההגנה של דנמרק חפץ בעסקה הזו היא "אספקה מהירה של ציוד חדש לכוחות הצבא" שיסגור את הפערים בעקבות העברת 19 מערכות "קיסר" לאוקראינה, שנאבקת בפלישתה של רוסיה. בעת שבה כל מדינות אירופה מתחמשות מחדש ורוצות מענה מהיר, החברה הישראלית מוכיחה כעת כי היא מוכנה למשימה.

רכישת טילי הנ"ט של פולין

פולין סגרה עסקה עם רפאל לרכישת טילי נ"ט מסוג ספייק LR בסך כ-100 מיליון דולר, דרך השותפה המקומית - חברת MESKO. העסקה עם פולין השלישית במספר של רפאל לרכש ספייק, משפחה רחבה של טילים שנעה בין ספייק SR ("טאקט") שהטווח שלו הוא 2 ק"מ ועד ספייק NLOS 6 (תמוז דור 6) שהטווח שלו הוא 32 ק"מ מהקרקע ו-50 ק"מ מהאוויר.

לוחם פולני עם טיל ספייק של רפאל / צילום: באדיבות רפאל

טילי הספייק הם טילים אלקטרואופטיים חדשניים ומדוייקים, שניתנים לשיגור מכ-45 פלטפורמות ביבשה, בים ובאוויר. 41 מדינות ברחבי העולם משתמשות בטילי הספייק, מתוכן 21 מדינות האיחוד האירופי ומדינות ברית נאט"ו. יותר מ-40 אלף טילים ממשפחת הספייק כבר סופקו למדינות שונות ברחבי העולם ויותר מ7,000 מהם נורו, הן כחלק משגרת אימונים והן בשימוש מבצעי בשדה הקרב. הספייק היווה את אחד מגורמי הניצחון של אזרבייג'ן במלחמת קרבאך השנייה ב-2020 מול ארמניה, לצד אמצעים צבאיים נוספים מתוצרת ישראל - בהם החימוט המשוטט "הארופ" של התעשייה האווירית.

רפאל תתחזק מערכות ימיות באסיה

רפאל זכתה בחוזה במדינה אסיאתית בשווי של כ-100 מיליון שקל לתחזוקת מערכות מבצעיות ימיות שבשימוש חיל הים במדינה. ההסכם הוא רב שנתי, ויכלול שירותי תחזוקה למערכות חליפת הלחימה הימית של רפאל - הכוללת מערכת שליטה ובקרה, עמדות נשק נשלטות מרחוק מסוג טייפון ומיני-טייפון, טילי ספייק ER וספייק NLOS ימיים, מערכות אלקטרואופטיות ימיות, מטעי ל"א ומרכיבים אחרים הכוללים הדרכה, תמיכה ותחזוקה.
החליפה הימית של רפאל מבוססת טכנולוגיה ומערכות שהוכחו בשדה הקרב, על בסיס ניסיון מבצעי בארץ ובעולם - לצד ידע תפעולי מעמיק במגוון זירות ותרחישים ימיים. נזכיר כי במרץ השנה הודיעה חברת רפאל על הסכם לטווח של 20 שנה עם מנהל הרכש (מנה"ר) במשרד הביטחון הישראלי שרכשו שירותי אחזקה לתותחי הטייפון בספינות זרוע הים.

המדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר רוכשת מל"טים מטורקיה

התעשייה האווירית הטורקית סגרה עסקת מכירה משמעותית של 12 מל"טים מסוג "אנקה", בשווי כ-300 מיליון דולר, למדינה המוסלמית המאוכלסת ביותר בתבל - אינדונזיה.

אספקת המל"טים צפויה להתבצע לפני נובמבר 2025, והיא כוללת מתן אימונים, סיוע לוגיסטי ואחריות למשך שנתיים או 600 שעות טיסה. אורכו של "אנקה", שנמצא בשימוש חיל האוויר הטורקי מאז 2010, הוא 8.6 מטרים והוא יכול לטוס במשך כ-30 שעות בגובה 9,100 מטרים.

אינדונזיה, שמנסה לחזק את צבאה בצל כלל ההתפתחויות הביטחוניות באזורה, מייעד את 12 המל"טים לשימוש חיל האוויר, היבשה והצי. זאת, לאחר שבינואר רכשה מקטאר 12 מטוסי מיראז' 2000-5 תמורת 805 מיליון דולר.

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: מנכ"ל חדשות 13 פורש מתפקידו

עפ"י הודעת רשת 13, אור צלקבוניק פורש על רקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.3% ות"א 90 מטפס בשיעור דומה ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

תקרית חריגה בכרם שלום: שבעה פצועים מפצמ"רים ששוגרו מרפיח, שלושה במצב קשה

הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל ● בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● נתניהו: "ישראל לא יכולה לקבל אפשרות של סיום המלחמה" • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● עדכונים בולטים

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?