גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בגיל 38 בלבד ועם היסטוריה ישראלית: הכירו את השורטיסט שגרם לאנשים העשירים בעולם לפחד

נייט אנדרסון ייסד את הינדנבורג, המתמחה בהשקעות שורט מבוססות מחקר, ובתוך שנים ספורות קרא תיגר על כמה בעלי הון בולטים בוול סטריט, כשגם חברות מישראל ספגו מנחת זרועו ● הסוד להצלחתו הוגדר כ"כישרון מיוחד 'לרחרח' ולגלות הונאות תאגידיות"

השורטיסט שלא עושה חשבון לאייקן, אדאני ומאסק / צילומים: רויטרס, חיים צח - לע''מ, AP. עיבוד: טלי בוגדנובסקי
השורטיסט שלא עושה חשבון לאייקן, אדאני ומאסק / צילומים: רויטרס, חיים צח - לע''מ, AP. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שני מיליארדרים מוכרים, קארל אייקן האמריקאי וגאוטם אדאני ההודי, איבדו השנה חלק ניכר מההון שצברו לאחר מהלך אקטיביסטי רועם מצד חברת ההשקעות Hindenburg Research של ניית'ן אנדרסון. הם לא היו הראשונים ונראה שלא יהיו האחרונים: הינדנבורג, חברת השקעות פרטית מניו יורק, פועלת החל משנת 2017 ומתמחה בהשקעות שורט המבוססות על מחקר.

WSJ | במשך 60 שנה הוא היה המיליארדר הכי אגרסיבי בוול סטריט. עכשיו האימפריה שלו בסכנה
שורט של מיליארד וחצי דולר: משקיע העל מהמר על מפולת בשווקים

לפי הינדנבורג, היא מחפשת מקרים שבהם יש שילוב של אי סדרים חשבונאיים, "שחקנים בעייתיים" בהנהלה, עסקאות בעלי עניין שלא מדווחות כראוי, פרקטיקות בעייתיות בתחומי הדיווח וכדומה. היא נכנסת לפוזיציות שורט בחברות האלה - כלומר, מהמרת נגדן בכך שהיא מוכרת את מניותיהן בחסר. מדובר על שיטה לייצר רווח מנייר ערך שיורד, כשהסוחר מקבל בהשאלה את הנייר מבעליו, מוכר אותו בשוק, ולאחר מכן רוכש אותו מחדש כדי להחזיר לבעלים. בהנחה שכפי שהעריך הסוחר, מחיר הנייר ירד בתקופה זו - הרי שהוא מרוויח מכך; במקרה שטעה, ומחיר הנייר יעלה - הוא חשוף להפסד שגדל ככל שהמחיר גבוה יותר.

בניגוד למשקיעי שורט "רגילים", הינדנבורג נוקטת בגישה אקטיביסטית, כלומר היא לא רק נכנסת לפוזיציית שורט בחברה מסוימת, אלא גם מפרסמת לציבור את הסיבה המפורטת לפתיחת הפוזיציה. במקרה שלה מדובר דוח מפורט על חברה (חדשה) המתפרסם לרוב אחת לחודש־חודשיים.

נייט (ניית'ן) אנדרסון בן ה־38, שהקים את הינדנבורג, גדל בקונטיקט, למד מנהל עסקים באוניברסיטה של מדינה זו והוסמך כאנליסט. לפי פרסומים בעבר, אנדרסון שהה תקופה מסוימת בישראל, ואף שימש בארץ כנהג אמבולנס - מה שלדבריו הקנה לו ניסיון בחשיבה ופעולה תחת לחץ קיצוני.

לאחר שפרסם השנה דוח על קבוצת אדאני, פורסמו עליו כתבות בהודו שביקשו להבין מי האיש שהוביל לאובדן הערך הגדול של הקבוצה ההודית. באחת הכתבות, ב־India Times, נכתב כי חמש שנים מוקדם יותר אנדרסון גר במנהטן בדירה קטנה שבקושי היה יכול להרשות לעצמו. אך היה לו כישרון מיוחד - "לרחרח" ולגלות הונאות תאגידיות, שהוביל אותו להצלחה.

נייט אנדרסון, מייסד הינדנבורג / איור: גיל ג'יבלי

באתר של הינדנבורג נכתב כי ב־2014-2016 אנדרסון דיווח לרשות ני"ע האמריקאית (SEC) במספר מקרים. זו מאפשרת ל־Whistleblower (חושף שחיתויות) להעביר לה פרטים על מנת לגלות הונאות שונות בגופים שעליהם היא מפקחת. אנדרסון העביר פרטים בין היתר על קרן גידור מאטלנטה שבהמשך הואשמה בהונאה.

שם החברה מבוסס על אסון הינדנבורג מ־1937 - ספינת האוויר שהתפוצצה באסון שגרם למותם של כמעט 100 איש. אנדרסון סבר שזו הדוגמה המושלמת לאסון מעשה ידי אדם שניתן היה למנוע, ולמרות האזהרות המוקדמות מפעילי ההינדנבורג התעלמו ואמרו: "הפעם זה שונה". "אנחנו מחפשים אסונות דומים מעשי ידי אדם, שנמצאים בשוק, ושופכים עליהם אור לפני שיצליחו למשוך עוד קורבנות תמימים", נכתב באתר של הינדנבורג. מאז שהחלה בפעילותה הינדנבורג יצרה כבר לא מעט כותרות ו"הפילה" מניות בולטות. אלה כמה מהמקרים הבולטים:

שנת 2017 חברה מותקפת: אופקו

אופקו בראשותו של פיליפ פרוסט (לשעבר יו"ר טבע) היא חברת תרופות אמריקאית שנסחרת גם בת"א. הינדנבורג טענה שעזיבות רבות של מנהלים, שלא דווחו לשוק כראוי, עלולות להצביע על בעיה, ובמקביל העלתה תהיות נוספות על עסקי החברה, כולל בנוגע לערך של צנרת המוצרים העתידית.

התוצאה: המניה נחלשה (ובהמשך התאוששה). באתר האינטרנט של הינדנבורג מציינים שב־2018 הואשם פרוסט על־ידי ה־SEC בהונאה (הרצת מניות), הליך שהסתיים לבסוף בפשרה כשב־2019 פרוסט הסכים לשלם קנס של 5.5 מיליון דולר, ואופקו שילמה 100 אלף דולר, ללא הודאה או הכחשה.

שנת 2021 חברה מותקפת: אורמת

אורמת הישראלית, העוסקת באנרגיה גיאותרמית ונסחרת דואלית, עלתה על הרדאר של הינדנבורג לפני כשנתיים. הינדנבורג טענה שאורמת עוסקת ב"שחיתות בינלאומית" בעיקר בקשריה עם בכירים בממשל בקניה, גואטמלה והונדורס. כמו כן ציינו שדירקטורית בחברה והיועץ המשפטי שלה עבדו קודם בשיכון ובינוי, והואשמו על־ידי הפרקליטות בעבירות שוחד, דבר שלא זכה לגילוי של אורמת.

התוצאה: אורמת הכחישה את הטענות, אך במקביל "הזיזה" מתפקידו את היועץ המשפטי והודיעה שהדירקטורית לא תתמודד לכהונה נוספת. מניית אורמת נחלשה מעט לאחר הדוח, אך התאוששה בהמשך.

שנת 2022 חברה מותקפת: טוויטר

המקרה של הרשת החברתית טוויטר היה שונה מבחינת הינדנבורג, משום שההשקעה בשורט הייתה על רקע רכישת החברה ולא על רקע התנהלותה השוטפת, וגם משום שהינדנבורג שינתה אחר כך את הפוזיציה שלה בחברה. כשאילון מאסק הודיע על רכישת טוויטר, הינדנבורג העריכה שמאסק - שאותו הגדירה כאדם אימפולסיבי - ינסה להתחמק מהעסקה או לדון בתנאיה מחדש, לכן נכנסה לפוזיציית שורט.

התוצאה: מאסק אכן ניסה לבטל את העסקה, ומניית טוויטר נפלה. הינדנבורג, שהאמינה שטענותיו של מאסק לא יתקבלו בהליך משפטי, סגרה את פוזיציית השורט ופתחה פוזיציית לונג, כך שכשהרכישה הושלמה לבסוף, היא הרוויחה משני הכיוונים.

שנת 2023 חברה מותקפת: קבוצת אדאני

בתחילת השנה הנוכחית פרסמה הינדנבורג את הדוח על קבוצת אדאני, קבוצה הודית העוסקת בתחומי התשתיות והמשאבים, תחת הכותרת "איך האדם השלישי בעושרו בעולם מקדם את ההונאה התאגידית הגדולה ביותר בהיסטוריה". התאגיד ההודי, שמחזיק בבעלות על נמל חיפה, הואשם על־ידי הינדנבורג ב"מניפולציות חצופות על מניות והונאות חשבונאיות במשך עשרות שנים". בהינדנבורג העריכו ששבע חברות בולטות בקבוצת אדאני נסחרות בשווי מנופח עם פוטנציאל ירידה של 85%. הם הצביעו גם על חקירות הנוגעות להונאות שקשורות לקבוצה בכמה מדינות, ועל חברות שהוקמו במקלטי מס, שלחלקן אין כל פעילות אך הן העבירו כספים לחברות הציבוריות בקבוצה.

התוצאה: מניות הקבוצה צנחו בעשרות אחוזים ואדאני איבד את התואר "האיש העשיר ביותר באסיה". מניית אדאני אמנם התאוששה מהשפל שאליו צנחה בפברואר, אך היא רחוקה מהמחיר בתחילת השנה. שוויו של גאוטם אדאני מוערך כיום על־ידי פורבס ב־53.1 מיליארד דולר, לעומת 90 מיליארד דולר ב־2022.

שנת 2023 חברה מותקפת: Icahn Enterprises

בחודש מאי השנה טענה הינדנבורג כי החברה בשליטת המיליארדר קארל אייקן מנופחת ב־75%. בין היתר נטען כי נמצאו עדויות לשווי מנופח בעסקיו הפחות נזילים והפרטיים של אייקן, וכי למרות ביצועים פיננסיים שליליים, החברה הגדילה את היקף הדיבידנד שהיא מחלקת בשנים האחרונות. "בקצרה, אייקן משתמש בכסף מהמשקיעים החדשים כדי לחלק דיבידנדים למשקיעים הוותיקים", נכתב שם, ואף מוזכר בפירוש הביטוי "מבנה דומה להונאת פונזי".

התוצאה: אייקן טען שהדוח מטעה, אך לצד הדוחות האחרונים פרסמה החברה מכתב התנצלות על כך שבעליה סטה מדרך ההשקעות שלו לטובת הימור נגד השוק שכשל. מניית החברה צנחה ביותר מ־51% מאז שפורסם הדוח.

עוד כתבות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון על העסקה עם ווישור: "כמו לרכוש פרארי בלי מנוע"

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה