גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סין כבר לא תיראה אותו דבר: 40 שנות צמיחה הסתיימו, וגלי ההדף מכים בעולם

מאז הסתיים משבר הקורונה שפרץ במזרח הרחוק, היה נדמה שהכלכלה הסינית תתאושש. אבל זה לא קרה ● מחירי הנדל"ן צנחו, חברות רבות פשטו רגל, והחוב הממשלתי רק תפח ● "סין היא כבר לא סיפור הצמיחה שהכרנו. 'הנס' בהחלט נגמר", מעריכים מומחים ● בינתיים, הכלכלה העולמית משלמת את המחיר

מפה של חברת הנדל''ן הסינית אוורגרנד שפשטה את הרגל והיוותה סמל למשבר הכלכלי / צילום: AP, Andy Wong
מפה של חברת הנדל''ן הסינית אוורגרנד שפשטה את הרגל והיוותה סמל למשבר הכלכלי / צילום: AP, Andy Wong

האם 40 שנות צמיחה הגיעו לסיומן? סין, אחת הכלכלות הגדולות והחשובות בעולם, מתמודדת זמן רב עם ירידות מחירים בענף הנדל"ן, פשיטות רגל, חוב ממשלתי הולך וגדל ושיעור צמיחה נמוך. נדמה שה"נס הסיני", שאופיין בהקמה אינסופית של מפעלים, מסילות רכבת ובניינים - חלף מן העולם, וכי הזרמת כסף ממשלתית לבניית תשתיות, נדל"ן וצריכה פרטית - כבר איננה יעילה. כחמישית מהדירות הבנויות בפרויקטים סיניים אינה מאוכלסת, וגשרים ומסילות רכבת במחוזות רבים סובלים מביקוש נמוך ועלות תחזוקה גבוהה.

הצעירים מובטלים ושוק הנדל"ן קפוא: הסיבות מאחורי ההחלטה הסינית שהסעירה את השווקים
פרשנות | הציר של קמפ דייוויד: ארה"ב, יפן ודרום קוריאה נגד סין. האם הן יוכלו להרתיעה?
למה מלחמתה של רוסיה באוקראינה עלולה להימשך שנים | WSJ

בינתיים, קרן המטבע הלאומית חוזה לכלכלה הסינית צמיחה של פחות מ־4% בתל"ג, פחות ממחצית משיעורו הממוצע ב־20 השנה האחרונות. בנוסף, החוב של כלל הרשויות בסין צמח ל־300% מהתמ"ג בשנת 2022, כשהוא עוקף בהרבה את שיעור החוב של ארה"ב. החוב של הרשויות המקומיות גם הוא תפח בעקבות איסור שהטילה בייג'ינג על הלוואות בנקאיות ל־9 טריליון דולר.

כשהבנקים מוגבלים, גם שוק המשכנתאות וההלוואות מתקרר. בימים האחרונים הגישה חברת הנדל"ן צ'יינה אוורגרנד בקשה להגנה מפני נושים בארה"ב (סעיף 15), בעיתוי קוסמי יחד עם קאנטרי גארדן הסינית שהתריעה מפני פשיטת רגל. "הקריסה בהילוך איטי של קאונטרי גרדן, בדומה לאוורגרנד, עלולה לערער עוד יותר את אמון רוכשי הדירות, להחמיר את בעיות הנזילות שלהם ולהקשות על קובעי המדיניות לייצב את מכירת ובניית הנדל"ן", אומר ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי. "מצב זה יעודד חלק גדול עוד יותר של משקי בית ומלווים להימנע מעסקאות עם יזמים פרטיים".

אתר בניה של חברת הנדל''ן קאונטרי גרדן ושלט שקורא לזכויות הקונים שנותרו ללא דירה. בעלי הדירות הקימו אוהלים ליד הפרויקט / צילום: Associated Press, Ng Han Guan

 

"הכלכלה הסינית נמצאת בהלם"

קאריס וויטי, מייסדת ומנכ"לית קבוצת סיגנל (Signal) ליחסי ישראל־סין, טוענת שהגיע הזמן להכריז על סוף עידן הצמיחה הדו־ספרתית בסין. "המדינה הידרדרה לדפלציה - ירידת מחירים מתמשכת בגלל מחסור בביקושים - ומצב הכלכלה סך־הכול בכי רע", היא אומרת לגלובס. "אנחנו מדברים על שוק נדל"ן מנופח מאוד ובעיית חוב אדירה. נשיא סין שי ג'ינפינג ניסה להתמודד עם זה כל השנים על ידי הזזת הכלים על לוח השחמט מהר מאוד, כך שלא ממש הרגישו את בעיות היסוד החמורות שמומחים מתריעים מפניהן כבר 15 שנה. אבל כש־30% מהכלכלה שלך תלויה בנדל"ן, בסופו של דבר המשחק הזה נגמר.

קאריס וויטי, מייסדת ומנכ''לית קבוצת SIGNAL ליחסי ישראל-סין ומדיניות סין / צילום: סטודיו עומרי מירון

"קודם בקשת ההגנה של ענקית הנדל"ן צ'יינה אוורגרנד להגנה מפני נושים, ועכשיו קאונטרי גארדן שקרובה לחדלות פירעון. אנחנו רואים המונים שממשיכים לשלם משכנתה ושלא יכולים להיכנס לדירות שלהם, בחלק מהמקרים היותר גרועים שמתגלים עכשיו".

אז איך שוק הנדל"ן הסיני, שלאורך השנים חווה עלייה גדולה, הגיע לשפל שכזה? לדברי וויט, "רכישות של דירות חדשות ירדו ב־2.4% ורכישות של דירות קיימות ירדו ב־6%. נוצר הלם. למרות שממשלת סין מעודדת את הבנק המרכזי להקל על שיעורי המשכנתה - זה לא מספיק. התעשייה שאחראית, או הייתה אחראית לתנועה של כלכלת סין, נמצאת במצב של הלם. העובדה שהמצב הזה ממשיך ושאוורגרנד מושכת את השוק כולו אל תוך הבוץ שבו היא מתבוססת, רק מחריפה את התופעה. אלה סימנים נוראים, וזה מצביע על כך ששוק הנדל"ן לא הולך ללכת לשום מקום טוב בזמן הקרוב".

התקווה לאחר משבר הקורונה שלא התממשה

לאחר משבר הקורונה, היה נדמה שהכלכלה הסינית תתאושש, הביקושים יעלו והקמעונאים יגידלו מלאים לצורך כך. אבל זה לא קרה. וויטי טוענת שיש לכך שלוש סיבות: הראשונה היא היצוא של סין. "ג'ינפינג ניסה להתניע את היצוא גם לפני הקורונה וגם לאחריה עם סבסוד מחירי שינוע, אבל הקטר המרכזי של שוק היצוא של סין - ארה"ב - סובל מהאטה בצמיחה. סיבה שנייה היא המלחמה באוקראינה, לה הייתה השפעה עצומה שחזרה כמו בומרנג לסין".

 

"סיבה נוספת לכך", לדברי וויטי, "היא הצריכה המקומית הנמוכה שנובעת מחוסר אמון במערכת. קיימת תחושה שאין מספיק רשתות הגנה ממשלתיות: ביטחון סוציאלי, מנגנוני רווחה, דאגה למערכת בריאות מתפקדת, ביטחון תזונתי. העם הסיני לא סומך על המדינה שתדאג לו, אנשים סומכים רק על עצמם ואת הכסף הם שומרים מתחת למזרן. כשאין אמון, אין רמה גבוהה של חיסכון ואין צמיחה כלכלית".

שוק פנג'יואן בבייג'ינג

אבל לא רק אזרחי סין סובלים מהמצב, אלא גם החברות הזרות שפעילות בסין. "הן לא סומכות על כך שהמצב שלהן במדינה ימשיך להיות יציב", מוסיפה וויטי. "אתה לא רואה נטישה של משקיעים, אבל גם לא נהירה של משקיעים: ההשקעה של 700 מיליון דולר של פולקסווגן במפעלי רכב חשמלי בסין הם דבר נדיר היום. רוב המשקיעים הזרים מתאפקים להגדיל את השקעותיהם כי הם לא סומכים על כך שהמדיניות תבוא לטובתם, אולי ההיפך הוא הנכון. כלכלה מבוססת בסופו של דבר על אמון".

 

האם נשיא סין לא נלחם מספיק בשחיתות?

בשנות ה־90 ותחילת שנות ה־2000, סין נחשבת למדינה מושחתת מאוד, אך גם בעלת צמיחה כלכלית מהירה. בימינו, המדינה פחות מושחתת ברוב המדדים, אך כאמור, כיום צמיחתה איטית יותר. אכיפת משמעת וסדר בפקידות המקומית הייתה הסמל המסחרי של ממשל הנשיא ג'ינפינג. מסע ברוטלי נרחב נגד שחיתות רשמית סייע לו לחזק את מעמדו ואת כוחו.

נשיא סין שי ג'ינפינג ואנשיו בפגישה עם מזכיר ארה''ב אנתוני בלינקן / צילום: Associated Press, Leah Millis

בין השאר, הממשל טיפל בשחיתות בחברות האינטרנט ובמערכת הרפואית, אבל הכניסה של הממשלה ליותר ויותר תחומים, פגיעה באמון של רבים. וויטי: "כך לדוגמה, תעשיית לימודי ההעשרה בשעות אחר הצהריים שלאחר בית הספר, שמטרתה הייתה לשפר את ההשכלה של התלמידים. ג'ינפינג קיצץ אותה בבת אחת בטענה שהיא יוצרת אי־שוויון בחברה. עכשיו כל אותם תלמידים ועובדים לשעבר מובטלים וחסרי מעש".

"כבר לא סיפור הצמיחה שהכרנו"

האם מדובר בצומת דרכים היסטורי בכלכלת סין, או שמדובר בתיקון קל של לאחר סיום הקורונה וסין תחזור לשיעורי הצמיחה שאנחנו מכירים? עוד מוקדם לדעת, אך ייתכן שהמצב הנוכחי מעיד שסין כבר איבדה מקסמה.

"סין היא כבר לא סיפור הצמיחה שהכרנו. יש לה יותר מדי צרות פנימיות והאוכלוסייה שלה מצטמקת ומזדקנת. אז 'הנס הסיני' בהחלט נגמר, והבעיה היא במבנה של הכלכלה שלה. אם היא לא תשנה את בעיות השורש שלה, היא תמשיך לשקוע. ואם היא תצליח לשנות את דרכיה, היא תשקע באופן זמני ואז תחזור לרמות צמיחה שמאפיינות את אירופה או את יפן".

עוד כתבות

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

נשיא איראן, אברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

בכיר במשמרות המהפכה: התקבל אות מהמסוק של ראיסי

מסוקו של הנשיא התרסק בשעות הצהריים (שעון ישראל) ונותק הקשר עימו ● אחרי מספר דיווחים סותרים, באיראן מדווחים שהתקבלו אותות מהמסוק ● באותו מסוק טס גם שר החוץ האיראני, חוסיין אמיר עבדוללהיאן, ובכיר איראני מסר לרויטרס כי יש חשש לחייהם

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

צבי סוכות, הציונות הדתית / צילום: יאיר דב

כמה המתיחות מול הבית הלבן תקדימית, ומה העבר מלמד על חומרת המצב כעת?

העימות עם ממשל ביידן על הכניסה לרפיח העלה את שאלת היחסים עם ידידתנו הגדולה ● ההיסטוריה מלמדת שהיו התנגשויות אינטרסים בין ישראל לארה"ב מאז שנות החמישים - אבל האופן בו האמריקאים הגיבו לחציית קווים ישראלית השתנה בהתאם לסכנה הקיומית לישראל

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"החשב יפקח": היועמ"שית מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה בעניין מימון מעונות רה"מ

לעמדת גלי בהרב־מיארה, אין מקום להתערב בהחלטת ועדת הכספים לממן את שני מעונות ראש הממשלה, גם לנוכח הפרשנות שיש לתת לה והן בשל האישור הנדרש של החשב, בנוסף לזה של מנכ"ל משרד רה"מ

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

רסול סעדה, מנכ''ל משותף אל־ביאדר לפיתוח כלכלי חברתי / צילום: תמר מצפי

רסול סעדה: כך עבר הפשע בישראל מגוש דן אל היישובים הערביים

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, סקר סעדה, מנכ"ל משותף באל־ביאדר, את התפתחות הפשיעה בחברה הערבית, וציין: "מאז 2023, אנחנו באובדן מוחלט"

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר